Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.349
iskustvo dosega

Daikin
Kvalitet: Vrv 10/10
Dizajn: 0/10 (pozoltuva)
Montaza: 10/10 (ICS Group)
Cena: 10/10 def. najskapi
Nedostatoci: Nadvoresnata edinica nema greaci inema samocistenje opcija

Tesla
Kvalitet: 10/10
Dizajn: 10/10
Montaza: 0/10
Cena: 5/10
Nedostatoci: Nesposobni montazeri, kaj 99% im istekuva freon, 5 pati intervencii, ke mislite deka brendot e los a ustvari samo imate neprofesionalna montaza.

Gree / Tosot
Nedostatoci: najlosa ios / android app
Iskustva so greenje? koj model?
Автоматски споено мислење:

Vikendicata se koristi celo leto ama za ladenje sekoja klima e top, rabotata e da ima mokno greenje vo najladni denovi vo zima poradi mali deca, dali se isplati fala Bogu
Па сам начна некои работи веќе… очигледно знаеш. Колку луѓе само се имаат изгорено со приучени монтери, е-хеее…
А реално сите клими се добри. Тука и таму ќе се погоди некоја од трета смена, ама ретко, и верувам ист е процентот меѓу сите марки..
Инаку и Тошиба Сузуми пожолте перката од топлиот воздух… пример дека и марка не е гаранција секогаш…
За греење когА ќе гледаш, и ако пазиш на уложено-добиено, ќе видиш дека има една точка, што би рекле америте: point of diminishing returns!
И обично над 30000ден почиња… нагоре веќе децимали и 50-100w плус минус за огромни разлики во цена..!
Со среќа во ловот ;)

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.007
Vikendicata se koristi celo leto ama za ladenje sekoja klima e top, rabotata e da ima mokno greenje vo najladni denovi vo zima poradi mali deca, dali se isplati fala Bogu
За викендица да згрееш само за викенд во најладното ко ќе е -5 или -10 надвор, која и да е клима ќе треба да ја пуштиш од Среда да грее за да успее до Сабота да ти стопли на 23.

Инаку и Тошиба Сузуми пожолте перката од топлиот воздух… пример дека и марка не е гаранција секогаш…
Тоа со жотеењето е до типот на пластиката не до топлиот воздух....
На работа во канцеларија се Тошиби и на Сузуми и на Даисеикаи перките се пожолтени.
А канцелариски простор, нтт се пуши.... нит се чаџи....

Кај мене до сега еве заминаа 3 години Мицу LN е снежно бела исто како кога ја купив.
Додуша не се пуши по дома, сем неколку пати со гости само се има случено.

Изгледа до типот на пластиката е....
Гледав од Мицу извадиле нов модел AY замена за AP моделите, и биле со МАТ пластики... па читав коментари дека ќе се склони кон пожолтување.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
За викендица да згрееш само за викенд во најладното ко ќе е -5 или -10 надвор, која и да е клима ќе треба да ја пуштиш од Среда да грее за да успее до Сабота да ти стопли на 23.

Тоа со жотеењето е до типот на пластиката не до топлиот воздух....
На работа во канцеларија се Тошиби и на Сузуми и на Даисеикаи перките се пожолтени.
А канцелариски простор, нтт се пуши.... нит се чаџи....

Кај мене до сега еве заминаа 3 години Мицу LN е снежно бела исто како кога ја купив.
Додуша не се пуши по дома, сем неколку пати со гости само се има случено.

Изгледа до типот на пластиката е....
Гледав од Мицу извадиле нов модел AY замена за AP моделите, и биле со МАТ пластики... па читав коментари дека ќе се склони кон пожолтување.
apsolutno tipot na plastikata e, mazna sjajna ne pozoltuva

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.585
Поени од реакции
8.383
decki me interesira kako gi montirate crevata od vnatreshniot i nadvoreshniot del za vodata?
Ako mozhi nekoja slika da pratite.
Fala

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.349
decki me interesira kako gi montirate crevata od vnatreshniot i nadvoreshniot del za vodata?
Ako mozhi nekoja slika da pratite.
Fala
Баш ме фана на тераса си седам…
IMG_1411.jpeg
два и едно :ROFLMAO:
Шала настрана, како е наместено пред 15-20 години.. така тера…
А на фуегото јас му додадов црево(буквално градинарско, старо), и тоа не оди во надворешната, туку буквално виси од втори спрат до едно буре доле…

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.585
Поени од реакции
8.383
Баш ме фана на тераса си седам…
Прегледај го приврзокот 388180
два и едно :ROFLMAO:
Шала настрана, како е наместено пред 15-20 години.. така тера…
А на фуегото јас му додадов црево(буквално градинарско, старо), и тоа не оди во надворешната, туку буквално виси од втори спрат до едно буре доле…
Toa mi e prashanjeto,
Dali od vnatreshnata crevoto se priklucuva na nadvoreshniot del i od dolnata strana se pushta edno crevo na da receme vo Kanalizacijata!?

dali na nadvoreshniot del e predviden priklucok za crevoto od vnatreshniot del ili samo e taka nekade vterano?
Pozdrav

Член од
11 април 2012
Мислења
4.779
Поени од реакции
5.548
Toa mi e prashanjeto,
Dali od vnatreshnata crevoto se priklucuva na nadvoreshniot del i od dolnata strana se pushta edno crevo na da receme vo Kanalizacijata!?

dali na nadvoreshniot del e predviden priklucok za crevoto od vnatreshniot del ili samo e taka nekade vterano?
Pozdrav
Не внатрешното црево е самостојно

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.349
Toa mi e prashanjeto,

Pozdrav
Првпат по толку години, ме заинтересира да видам..
Е сега пошо не ми се пентари на столови.. сликнав!
IMG_1413.jpeg
Ми личи дека е така втерано…
А, инаку да.. подобро да не иде у надворешната! Зошто побогу и би одело!?
(Ама со години е така, и штом нешто тера, ја не поправам!)
На другата(сега ептен треба да се облекувсм, да се симињам, на другиот крај од куќата е..), имаше некој проблем со капењето… може скапа цревото, не се сеќавам…
И јас само со едно 2-3 метра парче, го наддадов, буквално и тоа градинарското го пикнав… и така виси без проблем!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.585
Поени од реакции
8.383
muabetov e kaj mojata klima e isto taka piknato ama se mislam da go izvadam i prepravam.

ama po moja logika se prashuvam zoshto bi morala vodata od vnatreshniot del da teci vo nadvoreshniot (Korozija, djubre se lepi po vlagata...)!?
Podobro bi bilo da istekuva direktno nadvor ili so edne Y adapter da bidat nadvoreshniot i vnatreshniot del spoeni i so edno crevo da odi v kanalizacija.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.349
muabetov e kaj mojata klima e isto taka piknato ama se mislam da go izvadam i prepravam.

ama po moja logika se prashuvam zoshto bi morala vodata od vnatreshniot del da teci vo nadvoreshniot (Korozija, djubre se lepi po vlagata...)!?
Podobro bi bilo da istekuva direktno nadvor ili so edne Y adapter da bidat nadvoreshniot i vnatreshniot del spoeni i so edno crevo da odi v kanalizacija.
Дефинитивно е подобро да не оди у внатрешната! Се слагам!
Ама, еве толку години, никаков проблем!
И се водам по тоа… “ако нешто работи, не го чачкај, не го поправај!”
Кога ја местеле климава, јас дете к*р сум разбирал..
Сега знам како треба… ама ја оставам нека тера како што терала и до сега..
(Не ти се мешам, ама ако стварно не си имал проблем до сега… )

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.585
Поени од реакции
8.383
Дефинитивно е подобро да не оди у внатрешната! Се слагам!
Ама, еве толку години, никаков проблем!
И се водам по тоа… “ако нешто работи, не го чачкај, не го поправај!”
Кога ја местеле климава, јас дете к*р сум разбирал..
Сега знам како треба… ама ја оставам нека тера како што терала и до сега..
(Не ти се мешам, ама ако стварно не си имал проблем до сега… )
Abe presno e namestena i ushte ne e koristena , osven eden test od pola saat.
Pa zatoa sakam od pocetok da ja napravam kako shto e najdobro.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.349
Abe presno e namestena i ushte ne e koristena , osven eden test od pola saat.
Pa zatoa sakam od pocetok da ja napravam kako shto e najdobro.
Тогаш… оди со моево решение.. не е елегантно, ама проверено!
Извади го ребрастото полека, набиј го во едно градинарско 1/2 цол до кај можеш… и спроведи си го кај сакаш…
Сега малку грдо личи кај мене оти зелено е, ама па шо к*р ако е бело ребрасто!? Мазно сто пати поарно е…

Kajgana Shop

На врв Bottom