Најекономично греење и ладење

Член од
20 јануари 2023
Мислења
390
Поени од реакции
534
Školstvovo ni e katastrofa. Energetski proekt e kako da se pravi proekt za spejsšatl.
Za sporedba vo 70- setite godini od minatiot vek za maturska rabota vo sredno maš. učilište morav da pravam komplet proekt za toplovodno greenje so kotel na nafta so site rabotilnički crteži za dvospratna kuća. Znači komplet presmetka na toplotni zagubi, izbor na kotel, radijatori, cevovovodi, pumpi, ventili, raspored na grejni tela.......tuka presmetka na toplotni zagubi e najlesniot del. Ovie sega se zanesuvaat i mislat deka kojznae što napraele i toa so završeni teh. fakulteti.
Za sporedba diplomska rabota na maš. fakultet mi beše proekt na podzemen rezervoar od 200 m3 za propan butan komplet od nabavka na materijali do završna kontrola pri predavanje vo upotreba, cela edna godina go pravev sekoj bogoveten den...... mamičeto ni go rasplakuvaja, ova deneska e smeurija od obrazovanie.Zatoa i sme kaj što sme međudrugoto.
Е да, ама тогаш немало компјутери, алгоритми, достапни мерни уреди..., само дигитронче па сметај ти формули. На денешниве деца се тоа им е полесно. Ја на пр. кога сум барал некој закон со 10 измени во тек на годините (ги има и со над 20 измени) ќе морав да довлечкам укоричени сл. весници за секоја измена (ако ги најдеш годините а обично во подрумот/архивата фали барем една), па споредувај член по член, по збор, па директорот ќе ти бара пречистен текст и куцај ти на машина, неколкудневна работа ... и за тие неколку дена излегле уште 3-4 измени на други закони кои ти се битни :) Вака беше до пред 10-15 години, сега сето тоа е работа од макс.10 минути.
Тоа што компјутерите влијаат на заглупавување во многу области (па на пр. половина од младите не ја знаат добро ни таблицата за множење), ама тоа е веќе друга тема.
Автоматски споено мислење:

Školstvovo ni e katastrofa. Energetski proekt e kako da se pravi proekt za spejsšatl.
Za sporedba vo 70- setite godini od minatiot vek za maturska rabota vo sredno maš. učilište morav da pravam komplet proekt za toplovodno greenje so kotel na nafta so site rabotilnički crteži za dvospratna kuća. Znači komplet presmetka na toplotni zagubi, izbor na kotel, radijatori, cevovovodi, pumpi, ventili, raspored na grejni tela.......tuka presmetka na toplotni zagubi e najlesniot del. Ovie sega se zanesuvaat i mislat deka kojznae što napraele i toa so završeni teh. fakulteti.
Za sporedba diplomska rabota na maš. fakultet mi beše proekt na podzemen rezervoar od 200 m3 za propan butan komplet od nabavka na materijali do završna kontrola pri predavanje vo upotreba, cela edna godina go pravev sekoj bogoveten den...... mamičeto ni go rasplakuvaja, ova deneska e smeurija od obrazovanie.Zatoa i sme kaj što sme međudrugoto.
Е да, ама тогаш немало компјутери, алгоритми, достапни мерни уреди..., само дигитронче па сметај ти формули. На денешниве деца се тоа им е полесно. Ја на пр. кога сум барал некој закон со 10 измени во тек на годините (ги има и со над 20 измени) ќе морав да довлечкам укоричени сл. весници за секоја измена (ако ги најдеш годините а обично во подрумот/архивата фали барем една), па споредувај член по член, по збор, па директорот ќе ти бара пречистен текст и куцај ти на машина, неколкудневна работа ... и за тие неколку дена излегле уште 3-4 измени на други закони кои ти се битни :) Вака беше до пред 10-15 години, сега сето тоа е работа од макс.10 минути.
Тоа што компјутерите влијаат на заглупавување во многу области (па на пр. половина од младите не ја знаат добро ни таблицата за множење), ама тоа е веќе друга тема.

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
@PticaSelica ovoj model na LG ima Eurovent

LINK

Не ми одговара внатрешната… преку 30 сантима е висока! Мене ми треба пониска…
Па и самата клима не е ништо подобра/полоша од мидеа или хајер рецимо… тоа што е “марка” не ми игра некоја улога..

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Не ми одговара внатрешната… преку 30 сантима е висока! Мене ми треба пониска…
Па и самата клима не е ништо подобра/полоша од мидеа или хајер рецимо… тоа што е “марка” не ми игра некоја улога..
Zemi tebe toa sto ti odgovara ( prema prostorot visinata I slicno ) nemora da ima Eurovent nekogas I korisnickite iskustva se dobar pokazatel za Kvalitetot Na eden Klimatizer

Член од
6 август 2023
Мислења
5
Поени од реакции
0
Zdravo , dali nekoj znae kade mozam da go najdam ovaj model na inventer ili slicen na nego?
Samsung ar18rxpxbwkn 5.5

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Детево е добро, нормално како за почеток!
Ама дефинитивно не знае што прави со греачот… т.е. нема појма у клими…
Инаку го пратам неколку месеца веќе.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Дечки, климата е порачана…
Ќе стигне негде наредна недела до петок…
Нека биде мала тајна до тогаш :) , иако само ќе ви навестам дека не лупнав многу пари, слаб/ентри левел е. Ќе ми се качувате на глава за изборот знам :rolleyes:
Ипак тоа ми се потребите, и верувам не погрешив…

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Детево е добро, нормално како за почеток!
Ама дефинитивно не знае што прави со греачот… т.е. нема појма у клими…
Инаку го пратам неколку месеца веќе.
Deckoto e dobar majstor NO za klimatizeri nema razbiranje ( posebno za klimatizeri so greaci )

Дечки, климата е порачана…
Ќе стигне негде наредна недела до петок…
Нека биде мала тајна до тогаш :) , иако само ќе ви навестам дека не лупнав многу пари, слаб/ентри левел е. Ќе ми се качувате на глава за изборот знам :rolleyes:
Ипак тоа ми се потребите, и верувам не погрешив…
Se nadevam dobar izbor si napravil spodeli sliki koga ke ja montiraat :)

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
ajde iskustvo so brendovi vo odnos cena kvalitet za greenje vo najladnite denovi - se raboti za vikendica koja ke se zagreva samo vikend

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
ajde iskustvo so brendovi vo odnos cena kvalitet za greenje vo najladnite denovi - se raboti za vikendica koja ke se zagreva samo vikend
Немаш цена/квалитет денес..! Се е отидено у пм! Цени лудница..
Квалитетот на сите марки е добар.. што е право да се каже…
За викендица и за два дена у неделата, дали и ти се исплати клима уопште?? А сигурно и нема баш секој викенд да одиш…
Добро размисли, и напрај си математика.. пред се за колку време ќе ја исплатиш со потрошња?

Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.147
Поени од реакции
790
iskustvo dosega

Daikin
Kvalitet: Vrv 10/10
Dizajn: 0/10 (pozoltuva)
Montaza: 10/10 (ICS Group)
Cena: 10/10 def. najskapi
Nedostatoci: Nadvoresnata edinica nema greaci inema samocistenje opcija

Tesla
Kvalitet: 10/10
Dizajn: 10/10
Montaza: 0/10
Cena: 5/10
Nedostatoci: Nesposobni montazeri, kaj 99% im istekuva freon, 5 pati intervencii, ke mislite deka brendot e los a ustvari samo imate neprofesionalna montaza.

Gree / Tosot
Nedostatoci: najlosa ios / android app
Iskustva so greenje? koj model?

Немаш цена/квалитет денес..! Се е отидено у пм! Цени лудница..
Квалитетот на сите марки е добар.. што е право да се каже…
За викендица и за два дена у неделата, дали и ти се исплати клима уопште?? А сигурно и нема баш секој викенд да одиш…
Добро размисли, и напрај си математика.. пред се за колку време ќе ја исплатиш со потрошња?
Vikendicata se koristi celo leto ama za ladenje sekoja klima e top, rabotata e da ima mokno greenje vo najladni denovi vo zima poradi mali deca, dali se isplati fala Bogu

Kajgana Shop

На врв Bottom