Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
HAIER Tundra-ta vo sekoj poglet e best buy ( koga ke se odlucis spodeli info I sliki sto si odlucil/kupil ) :)
Па не е едина бест бај…
Тоа што ти одговара тебе, не значи дека и кај мене ќе одговара, и обратно…
Од случај до случај.

D

Deleted member 157923

Гостин
Поарно здравје (y)
(и коп е тоа… значи ако ги поделиш испорачаните во случајов 3кв/2.45=1.22kwh потрошња на струја)
Можда малце глупо ќе е прашањево.
Оваа потрошња е кога климата работи со полн капацитет и се обидува да ја постигне зададената внатрешна температура при надворешна од -10, така?
Кога ќе ја постигне таа температура почнува да модулира пошто е инвертер и потрошњата се намалува?
Значи да претпоставиме дека имаме одлична изолација и на климата и требале пример 4 часа да ја постигне зададената температура.
Значи пример 4h×1.22kw и останатите 20h×0.5kw можда?
Така некако се пресметува или згрешив негде?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Оваа потрошња е кога климата работи со полн капацитет и се обидува да ја постигне зададената внатрешна температура при надворешна од -10, така?
Кога ќе ја постигне таа температура почнува да модулира пошто е инвертер и потрошњата се намалува?
Значи да претпоставиме дека имаме одлична изолација и на климата и требале пример 4 часа да ја постигне зададената температура.
Глеам Супер Куп…
Да заврши ќе ти кажам…

D

Deleted member 157923

Гостин
Глеам Супер Куп…
Да заврши ќе ти кажам…
Кажи хехе
Добро сега мора да има топлински загуби пошо мора од негде кислород да влегува. Не можи се херметички да затвориме ќе се угуши човек хехе.
Модулацијата можда ќе е и повисока

Член од
11 април 2012
Мислења
4.782
Поени од реакции
5.555
Кажи хехе
Добро сега мора да има топлински загуби пошо мора од негде кислород да влегува. Не можи се херметички да затвориме ќе се угуши човек хехе.
Модулацијата можда ќе е и повисока
Си го одговори прашањето сам, а реално на -10 тие топлински загуби и не се мали (колку е пониска температурата толку помал СОР ќе има климата а загубите на просторот ќе се зголемуваат)

2.45 сор ми личи на доста солиден

D

Deleted member 157923

Гостин
Си го одговори прашањето сам, а реално на -10 тие топлински загуби и не се мали (колку е пониска температурата толку помал СОР ќе има климата а загубите на просторот ќе се зголемуваат)

2.45 сор ми личи на доста солиден
Да на Eurovent гледав.
Точно како паѓа температура паѓа и СОР
На -25 е 1.65

Attachments

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Па не е едина бест бај…
Тоа што ти одговара тебе, не значи дека и кај мене ќе одговара, и обратно…
Од случај до случај.
Tocno ne e samo Tundra-ta best buy no e Edna od modelite best buy koja e dokazan model i vredi za cenata

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Ај, неможам да ги гледам пластикаријата како слави, па да ти одговорам.
На твоите прашања, краткиот одговор е ДА.

Ама неколку други работи се побитни..
1. Кога се грееш на клима, не ја исклучуваш! Не смее скроз да излади просторот/ствари/ѕидови..
2. Пдизајн се проектираните загуби на просторот! Значи климата ги надоместува тие загуби, а не загрева од нула(апропо твоето прво прашање!)
3. Климата ако е бар приближно димензионирана, ќе си постигне температура за 5-15-30мин како ништо! Тоа 4 саата на макс, е ако си оставил просторот да излади скроз!
4.Инвертерот модулира цело време! Хек! Дури и моите стари он-офки палат и гасат…
5. Дај стај енергетска налепница од твојата за да знаеме што и колку..
Автоматски споено мислење:

Да на Eurovent гледав.
Точно како паѓа температура паѓа и СОР
На -25 е 1.65
Зошто побогу те интересира ТОЛ на -25 :confused:
Ова кај нас никад, па ни тад!

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ne e baš taka.
Ovie podatoci se vo kontrolirani uslovi, nadvor -10C vnatre +20C, ventilatorot na najgolema brzina, prostorijata e bez kvadratura bidejći vnesenata toplina non stop se isfrla nadvor inače kako će ima isti uslovi za site ispituvani klimi.... Vakvo nešto nema da imaš vo domašni uslovi.
Vtoro na prsti se brojat 12-ki klimi što možat da rabotat celi 4 časa so 1.22Kw. Treba da go gledaš nominalniot kapacitet na klimata, a toa e okolu 900W, što povisoko toa podobro, vaka klimata e sposobna da raboti non stop. Koga e ladno eve na ovie -10C ako izduvot na ovaa nominalna snaga e da rečeme eve 2.5Kw a toa e nedovolno za prostorijata (nema izolacija, pregolema kvadratura, pregolema barana T itn) T vo prostorot će počne da opađa, klimata će počne da vleče se poveće i poveće, ama retko koja može da raboti so časovi na režimi nad nominalniot da rečeme 1.6Kw, će počne da se vraća na nominalniot za da go rasteretuva kompresorot, a ti kako korisnik će ustanoviš deka nekoj te zaebal so nekakva preporaka.
Gledaj ja nominalnata snaga na klimata i prema nadvorešnata koj COP go vadi dobivaš izlezna količina na toplina koja možeš da ja koristiš trajno i bez gasenje na klimata, će gi zagreeš predmetite i zidovite za da klimata vleze vo mod na održuvanje (moduliranje), e sega dali e toa 500W ili 1000W ili 150W zavisi isklučivo od prostorot.
So eden zbor klimata ne e klasična grealka na struja.
Znači odgovor na tvoeto prašanje ne postoi, koj može da ti potvrdi deka 20h će ti raboti so 500W potrošuvačka bez da se znae prostorot??????
Najlesno će znaeš što ti treba ako se znae što e koristeno za greenje pred toa, ako e grealka e ušte polesno, nejzinata moć e najdobar patokaz za izbor na klima.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.782
Поени од реакции
5.555
Ne e baš taka.
Ovie podatoci se vo kontrolirani uslovi, nadvor -10C vnatre +20C, ventilatorot na najgolema brzina, prostorijata e bez kvadratura bidejći vnesenata toplina non stop se isfrla nadvor inače kako će ima isti uslovi za site ispituvani klimi.... Vakvo nešto nema da imaš vo domašni uslovi.
Vtoro na prsti se brojat 12-ki klimi što možat da rabotat celi 4 časa so 1.22Kw. Treba da go gledaš nominalniot kapacitet na klimata, a toa e okolu 900W, što povisoko toa podobro, vaka klimata e sposobna da raboti non stop. Koga e ladno eve na ovie -10C ako izduvot na ovaa nominalna snaga e da rečeme eve 2.5Kw a toa e nedovolno za prostorijata (nema izolacija, pregolema kvadratura, pregolema barana T itn) T vo prostorot će počne da opađa, klimata će počne da vleče se poveće i poveće, ama retko koja može da raboti so časovi na režimi nad nominalniot da rečeme 1.6Kw, će počne da se vraća na nominalniot za da go rasteretuva kompresorot, a ti kako korisnik će ustanoviš deka nekoj te zaebal so nekakva preporaka.
Gledaj ja nominalnata snaga na klimata i prema nadvorešnata koj COP go vadi dobivaš izlezna količina na toplina koja možeš da ja koristiš trajno i bez gasenje na klimata, će gi zagreeš predmetite i zidovite za da klimata vleze vo mod na održuvanje (moduliranje), e sega dali e toa 500W ili 1000W ili 150W zavisi isklučivo od prostorot.
So eden zbor klimata ne e klasična grealka na struja.
Znači odgovor na tvoeto prašanje ne postoi, koj može da ti potvrdi deka 20h će ti raboti so 500W potrošuvačka bez da se znae prostorot??????
Najlesno će znaeš što ti treba ako se znae što e koristeno za greenje pred toa, ako e grealka e ušte polesno, nejzinata moć e najdobar patokaz za izbor na klima.

Samo da nadopolnam deka i da go opises tuka prostorot nikoj ne moze da ti kaze pak, ako sakas da znaes kolku ti treba ke si platis nekoj da ti izraboti energetska potreba na prostorot (ako ima takva moznost vo mkd) i ke ti kazat ovie prozori so tie stakla i takov gas polneti imaat zagubi od tolku i tolku,
Ovie dzidovi so vakva izolacija imaat tolku .... i taka ke ti naredi za se vo prostorot i ke si znaes sto ti treba za ponatamu

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Samo da nadopolnam deka i da go opises tuka prostorot nikoj ne moze da ti kaze pak, ako sakas da znaes kolku ti treba ke si platis nekoj da ti izraboti energetska potreba na prostorot (ako ima takva moznost vo mkd) i ke ti kazat ovie prozori so tie stakla i takov gas polneti imaat zagubi od tolku i tolku,
Ovie dzidovi so vakva izolacija imaat tolku .... i taka ke ti naredi za se vo prostorot i ke si znaes sto ti treba za ponatamu
За нови градби, и кај нас има закон за енергетска ефикасност. Е сега дали даваат пасош(потврда заверена) не знам…

А на веќе постоечка градба, не ти треба никој да дојде, ни термални камери ни бутур!
Сам човек може да си измери и пресмета. И тоа практичносто со греалка попрецизно ќе биде, него ли некој што ќе лупа од памет теорија..

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Školstvovo ni e katastrofa. Energetski proekt e kako da se pravi proekt za spejsšatl.
Za sporedba vo 70- setite godini od minatiot vek za maturska rabota vo sredno maš. učilište morav da pravam komplet proekt za toplovodno greenje so kotel na nafta so site rabotilnički crteži za dvospratna kuća. Znači komplet presmetka na toplotni zagubi, izbor na kotel, radijatori, cevovovodi, pumpi, ventili, raspored na grejni tela.......tuka presmetka na toplotni zagubi e najlesniot del. Ovie sega se zanesuvaat i mislat deka kojznae što napraele i toa so završeni teh. fakulteti.
Za sporedba diplomska rabota na maš. fakultet mi beše proekt na podzemen rezervoar od 200 m3 za propan butan komplet od nabavka na materijali do završna kontrola pri predavanje vo upotreba, cela edna godina go pravev sekoj bogoveten den...... mamičeto ni go rasplakuvaja, ova deneska e smeurija od obrazovanie.Zatoa i sme kaj što sme međudrugoto.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Ај некој нека ми ги објасни разликите у Тундрата?
Има Tundra Green as35taahra/1u35beefra
Има Tundra Plus as35tadhra/1u35meefra

И според некој проспект, првата е 28кг наспрам втората 27кг, внатрешната е исто потешка за пол-кило кај првата…
Ама не ми се многу за верување..

Па ако некој знае…

Член од
11 април 2012
Мислења
4.782
Поени од реакции
5.555
Ај некој нека ми ги објасни разликите у Тундрата?
Има Tundra Green as35taahra/1u35beefra
Има Tundra Plus as35tadhra/1u35meefra

И според некој проспект, првата е 28кг наспрам втората 27кг, внатрешната е исто потешка за пол-кило кај првата…
Ама не ми се многу за верување..

Па ако некој знае…
znam deka ne ti e od pomos ama na eurovent primer nema ni edna tundra green (pa ni ovaa sto e navedena)

Kajgana Shop

На врв Bottom