Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Ima tocno 23cm do plafonot
Od Fotografijata ne se primetuva ubavo zatoa mislev 10 cm do plafonot deka e super ako ima poveke inaku za najdobro da raboti eden klimatizer potrebno e 15cm do plafonot poveke ne e problem no ako e pomalku ke pretstavuva problem za normalno funkcioniranje na klimatizerot.

Член од
7 март 2017
Мислења
156
Поени од реакции
187
Како си задоволен од vivax-Aeri+, наспроти,Daikin-sensira,можеш да не информираш,дали се големи разликите се општо греење, ладење,он-офф и т.н.
Kje pochekate dodeka pisham impresii :) pobrzav so kupuvanjeto zaradi inflaciite i rastenjeto na cenite a parite od kreditot veke gi imav na smetka, za zal seushte ne sum preselen vo kukjata, niti e montirana klimata. Stojat vo kutija i chekaat (naj verojatno na prolet) da se montiraat.

Ako bide se vo red najverojatno prvo kje gi probame za ladenje od kaj Avgust, pa zdravje boze i za greenje slednata esen/zima. Vo momentov instalirano e samo parnoto (Termoflux Interio 22 i sega za sega e namesteno na 5stepeni da odrzuva chisto kolku da ne zamrzni kukjata i da go probame da ne pushti nekade da proteche)

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Kje pochekate dodeka pisham impresii :) pobrzav so kupuvanjeto zaradi inflaciite i rastenjeto na cenite a parite od kreditot veke gi imav na smetka, za zal seushte ne sum preselen vo kukjata, niti e montirana klimata. Stojat vo kutija i chekaat (naj verojatno na prolet) da se montiraat.

Ako bide se vo red najverojatno prvo kje gi probame za ladenje od kaj Avgust, pa zdravje boze i za greenje slednata esen/zima. Vo momentov instalirano e samo parnoto (Termoflux Interio 22 i sega za sega e namesteno na 5stepeni da odrzuva chisto kolku da ne zamrzni kukjata i da go probame da ne pushti nekade da proteche)

E na paleti ke ti dojde mnogu eftino greenjeto za 12 saata ke troses okolu 2-3 vreki toa ti e po denesnive ceni za vreka od 400 denara dnevno ispaga okolu 800-1200 denara mesecno okolu 30 iljadarki e mnogu e toa.
A si pisal klimata pa posle vo mnozina klimite a vo prethodni postove si napisal ke zemes 3 daikin klimi i 1 vivax tie za ladenje li ke gi koristis samo malku u nesvatlivo da davas pari za skapi klimi a da ne gi koristis za greenje a prioritet ti e parnoto so tie pari sto si daval za daikin ke si doplatel oste 2-3000 evra ke si stavil toplotna pompa kazuvas nova kuka nova instalacija znaci toa si trebal da napraves ama ti si znaes.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Neznam kako bi go narekol ova ama stvarno e sisanje naivnjaci....
AERI+ 3,5kw e do -25
AERI+ 5,5kw e do -20 ??

Досега барем за мене невидена работа....за исти модел да тврдиш различна работна температура... :facepalm: , модел е модел неовисно снагата
3.5.jpg 5.5.jpg
A na @zlatko_ti412 klimata baska najskapiot model edvaj do -15 :(

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Malce neznam kako bi go narekol ova ama stvarno e sisanje naivnjaci....
AERI+ 3,5kw do -25
AERI+ 5,5kw e do -20

Досега барем за мене невидена работа....за исти модел да тврдиш различна работна температура... :facepalm: , модел е модел неовисно снагата
Прегледај го приврзокот 357941Прегледај го приврзокот 357942
Ај прво да тргнеме дека може ист модел во различна јачина, да биде различно деклариран!
Проблемот тука е во “лажно или наведувачко” рекламирање! Грев кој го имаат 99.5% од компаниите во Македонија!
Причини икс многу..
Ама барем кај климиве можеш да изгуглаш, провериш, споредиш!
Што ќе гуглаш или проверуваш во надри-лекарствата што на велико се рекламираат де за слабеење, де за имунитет, де за “сјајна и мека коса”, де за болки во колена? o_O
Од Митре на Ленка што и кажала за првиот братучед од зет за сестра клиничка студија.

Очи отварање, и верба во реклама нула!

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.038
Поени од реакции
1.121
Neznam kako bi go narekol ova ama stvarno e sisanje naivnjaci....
AERI+ 3,5kw e do -25
AERI+ 5,5kw e do -20 ??

Прегледај го приврзокот 357941Прегледај го приврзокот 357942
A na @zlatko_ti412 klimata baska najskapiot model edvaj do -15 :(
Кај тебе како Грее Вивах Аери?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ај прво да тргнеме дека може ист модел во различна јачина, да биде различно деклариран!
Проблемот тука е во “лажно или наведувачко” рекламирање! Грев кој го имаат 99.5% од компаниите во Македонија!
Причини икс многу..
Ама барем кај климиве можеш да изгуглаш, провериш, споредиш!
Што ќе гуглаш или проверуваш во надри-лекарствата што на велико се рекламираат де за слабеење, де за имунитет, де за “сјајна и мека коса”, де за болки во колена? o_O
Од Митре на Ленка што и кажала за првиот братучед од зет за сестра клиничка студија.

Очи отварање, и верба во реклама нула!
Za sve posle prvata recenica se slozuvam...ama prvata recenica nedrzi voda

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Za sve posle prvata recenica se slozuvam...ama prvata recenica nedrzi voda
Теоретски ова што го напишале и треба да биде вистина, и тоа да важи за сите клими!
Сега малце бош муабет е, ама ако размислиш дека со 20% повеќе бакар и 20% поголем капацитет на компресорот, вадат 50% подобри перформанси на крај…?!
Правен е овој муабет на долго и широко за 3.5ка наспрема 5.5ка.
Мене ми е пологично да 5.5ка има полоши перформанси глава за глава…

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Теоретски ова што го напишале и треба да биде вистина, и тоа да важи за сите клими!
Сега малце бош муабет е, ама ако размислиш дека со 20% повеќе бакар и 20% поголем капацитет на компресорот, вадат 50% подобри перформанси на крај…?!
Правен е овој муабет на долго и широко за 3.5ка наспрема 5.5ка.
Мене ми е пологично да 5.5ка има полоши перформанси глава за глава…
Malce saltas so prasanjava posto i tebe ne ti e bas sve jasno.
Ala prasanja od tipot kolku ke mi trosi klimata....

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Malce saltas so prasanjava posto i tebe ne ti e bas sve jasno.
Ala prasanja od tipot kolku ke mi trosi klimata....
Нема шалтање тука!!
Прво тие клими за кои се фати, не се за тие температури, апла лажна реклама.
Второ, сосем логично па макар било декларација и за топла зона, не може 5.5ка со две кила плус на неа да има исти перформанси со 3.5ка од истиот модел!

Црно-бело е работава!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Основата е битна, т.е ако немаш појдовна точка проблематикава-греење секогаш ке биде табу тема.
И за климите е така, појдовна точка и за климите се топлински загуби на Просторот!!!
Ова ако не го разбирате, тешко вам што ке ви шитнат.

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
Za kvalitetno greenje so INVERTER bitno e da e kvalitetno izraboten klimatizerot so kvaliteten Compressor so soodvetna golemina na Compressor-ot i Izmenuvacot na nadvoresna edinica Toshiba Fujitsu Daikin Mitsubishi Hitachi se drklarirani na Greenje do -15°C pa bez problem great i na -25°C za kvalitetno Greenje bitno e kolku e kvaliteten sekoj klimatizer a ne do kolku -°C e deklariran

Член од
28 октомври 2021
Мислења
1.142
Поени од реакции
2.250
Предлог за затоплување спална соба, навечер/сабајле по саат време?

Се мислам за панел ама не сум сигурен кој е добар.

Би зедол и клима ама не ми се даваат 500е само за да биде топло 4 саати во денот.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.324
Основата е битна, т.е ако немаш појдовна точка проблематикава-греење секогаш ке биде табу тема.
И за климите е така, појдовна точка и за климите се топлински загуби на Просторот!!!
Ова ако не го разбирате, тешко вам што ке ви шитнат.
Па фала богу дека топлотните загуби се основа за било какво греење!
Ама во држава кај што никој од нас нема енергетски пасош, се се сведува на нагаѓање! Дали еден во сто души ќе знае и може да пресмета сам загуби. И не ги кривам луѓето, бсш напротив некој друг го користи ова и лови во матно!

Kajgana Shop

На врв Bottom