Da ve zamolam za mislenje. Iskustvo so greenje so klima nemam voopsto.. ne ni znam kako/kolku zadovoluvaat kako grejni tela.
Vo postov prikacuvam edna slika za pojasnuvanje i davanje na nekoi podatoci, kolku-tolku relevantni.
Razmisluvam da se gream so klima/i ako poskapenata struja se naplaka skalesto po tarifite.. inaku ne e isplatlivo. Na drva ne se vrakam pa so saka neka e.
Me interesira kako, kolku, koja klima i dali bi mi se isplatilo greenjeto na stanov so klimi? ..a veruvam deka bi se isplatilo, zosto vreka peleti sega e 310 den. a porano bese 175 den. Po moja nekoja laicka racunica mi idi od 25 000 do 30 000 denari poeftino po sezona greenje so komninacija na klimi i peleti.
Prvo neznam kolku Kw/h (od prilika), ke trosi edna klima 3,5 kw ili pak 5,5 kw do dadeniot prostor, primer vo dnevnata. Planot mi e, ako poskapenata struja se naplaka skalesto po tarifite, da se grejam na klimi.. inaku ne e isplatlivo.
Oktomvri, Noemvri, Dekemvri(do kaj ke mozam da isturkam vo mesecot) Februari, Mart i April.. a za naj ladniot period vo Januari, da recam mesec dena od prilika, da koristam parno(okolu 45 vreki peleti). Klimite mi trebaat za greenje do -5*C stepeni nadvoresna temperatura. Posakuvana vnatresna temperatura 23*C. Neznam sega dali 3,5kw, 4kw ili pak 5,5kw za klimata vo dnevna i 2,5kw vo detska soba. A bi mozelo i dve klimi od 2,5 kw vo dnevniot prostor?
Gi merkam klimite na Midea Forest pred se(so greaci vo nadv. edinica), so Tosiba kompresor vo Kina praveni i Haier Tundra(bez greaci) so kineski Panasonic kompresor. Japonskite klimi mi se preskapi.
Razmisluvav i za VIVAX ACP 12CH35AERI+ proizveden od Midea.. so neznam kakov kompresor. Ne sum siguren za ovaj model.
Nekoj so iskustvo od Bitola bi bil dobredojden za sovet.
Прегледај го приврзокот 334882