- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.259
- Поени од реакции
- 3.006
Истото можеш да го постигнеш со едно вентилаторче од 100денари, една празна кутија и 30сетина празни шишенца од сокчиња од 0.5.Taka nesto, rezervni patroni ke si kupis i ke gi cuvas vo frizider za da gi smenis.
Ги ставаш шишенцата со вода замрзната од фрижидер во една канта, пример по 5 шишенца во кантата во која го насочуваш вентилаторчето и правиш дупки за влез и излез на протокот на возудх и тадааа!
Неколку пати слушам како нагласуваат дека се воведуваат блоковиве за да покренат навики на штедење.@ts01 @nik1
Со вашиве коментари само откривте колку егоцентрично размислувате, а можеби и уште потрагично… колку немате допир со реалноста!
И не ми е ad hominem да ве нападнам, но секој ден гледам луѓе што со 18000 врзуваат крај со крај, праќаат деца на училиште со лепчиња(ака сендвичи) од дома и се трудат да (пре-)живеат! И да! Избањати се, чисти! Можеби дури и повеќе од некои што сушари имаат по дома!
Да не попувам, на сите ни е јасно што е муабетот!
Значи цената на струјата во престојниов период ќе оди нагоре и само нагоре... а ние некако слабо стоиме со капацитети да си произведиме сами онолку колку што моментално трошиме.... па така единствена опција е штедење или рестрикција.... и се разбира плаќање по повисока набавна цена на увозна струја.
Па изгледа најарно вака со поделба на блокови отколку сите пак фиксно да го наебеме по 10-20% плус или пак крај краја на зимо да имаме рестрикции и прекини преку ден по неколку часа.
Автоматски споено мислење:
Нема врска.... компјутер е тоа... знае кога и како да пресмета.... знае кога е недела... кога е празник... не треба да греши.35 dena mislam im e zasto se tocno 5 sedmici pa se 5 nedeli(koga e cel den eftina) pa polesno e za presmetka 30dena x 15casa skapa tarifa. Samo glasno razmisluvam...
Ако пресметува ручно човечки фактор.... свршивме работа xD
Абе се знае сметка за XX месец од годината.... измислил некој паметен календар уште одамна... сеа овие нашите од ЕВН на третинки и четвртинки ќе отчитуваат па еве по ново на пет-неделнинки...
Пак некоја заврзлама ќе е ова.... 35дена бе.... напрај таму од 1ви до 31ви....
Сеа брзо им барав да ме преместат во таа група што се фактурира од 1ви до 31ви.... не сакаа, не можело во системо така бил мојот реон од 15ти до 15ти....
Од нова година кога им пријавив состојба за на викендичка да си платам што сум потрошил.... почнаа да ми штанцаат паушал 5kw секој месец иако со месеци не се оди таму.... и тоа не можело во системот да се смени.... да сум си внесувал рачно состојба секој месец од 1ви до 5ти.... или да сум си ги плаќал во претплата..... иако веќе години уназад сум ~200kw евтина тарифа во предплата.... абе... абе...
Последно уредено: