Да, проверено со мерачот погоре, троши или 100% или 0, нема измеѓу.[DOUBLEPOST=1416787856][/DOUBLEPOST]Прв апдејт за Неото.Ako e na nekoj ured navedeno deka mu e snagata da kazeme 2kw, eve panelka npr, dali toa znaci ako e nonstop uklucena ke trosi 2kw na saat ili kako se racuna, ic ne mi teknue.
Утре ми доаѓаат сервисерите, но една работа што се случи у меѓувреме, трепка ламбата за тајмерот,нонстоп трепка а даљинското на далечинското не реагира повеќе не се уклучува уопште. Една забелешка увидов што мислам дека е показател за дефектот, надворешната единица не испушта вода од вентилот , значи последната недела во која работеше климата беше сув подот, додека предходно нонстоп беше мокро таму од што капеше, е сега што значи дека се блокирала цевката? незнам како функционира но вода мора да капе од надворешната единица така? .... се надевам да е мал дефект и да се поправа оти смрзнавме со панелкитеStop, stop.....aj vrati go filmot nazad, prvpat koj bea kako utrvrdija deka freonot e OK? So manometar? Ne postoi serviser koj SAMO so manometar moze da ti kaze dali e freonot taman. Moze da kaze ama treba da izmeri pri toa sledno:
-T nadvor i vnatre
- Vlaznost na vozduhot nadvor i vnatre
- T na podladenje na freonot
-T na prezagrevasnje na freonot
E znaejci go sevo ova od tablica se zema kolkav treba da e pritisokot VO TOJ MOMENT na potisnata strana i vrz osnova na ova se utvrduva kolicinata na freon.
ZATOA ti velam brkaj takvi sarlatani. Znaci MORA da se ispusti siot gas vo rekuperator koj e na vaga, koja TOCNO ce pokaze kolku ima freon.
Ponataka ne kazuvas koj model na PANASONIC e. Znaejci go ova proguglaj malku. Ima eden inverter bas od tvoeto godiste so fabricka mana na kompresorot. Strada nekoj prsten vo kompresotot pa nekogas moze so denovi da bide dobro a nekogas ne. Ako e toj model na PANASONIC, a proveri na ovoj forum http://www.forum.hr/showthread.php?t=57686&page=418 ako toj batali go, bidejci kompresorot e mnogu skap ( vo princip stavanje na nov kompresor na stara klima e epten kilava rabota, duri i na 3 god stara klima, bidejci toa sto ce go dobies za zamena e pitaj boga kakov kvalitet ).
ja imam doma taa klima eve veke eden mesec (mitsi). dosega nema bash zaladeno za da kazam na polladno no dosega super e. Potrosuvackata ne ja znam, bidejki nemam watmetar. No vo odnos na greenjeto, mokna e i toa baagi. Kaj mene e slicna situacija kako kaj tebe so toa shto jas nemam PVC prozori. Ako vo prostorijata e da receme 18stepeni za 15-20 min vo najladen slucaj (potenciram najladen za posledniov mesec) tie kvadrati se veke na 22-23 stepeni. Za mene toa e OK.Дали може со Mitsubishi Electric MSZ FH 35 VE 12000 BTU ( на греење 4.0 kw 13652 btu) да згреам простор од околу 37 m2 со добра изолација и PVC прозори.
COP 5.00 и потрошувачка на ладење 0,82kw/h, а на греење 0,80 kw/h,
или
Fujitsu ASYG-14 LU 14000 btu ( на грење 5,4 kw 18400 btu)
COP 3,91 и потрошувачка 1,2
Тутор напиши кој модел клима ја имаш, до сега да напишеше може и ке ти најдевме оригинал даљинско кое мислам е можда и главен проблем со твојава клима.Утре ми доаѓаат сервисерите, но една работа што се случи у меѓувреме, трепка ламбата за тајмерот,нонстоп трепка а даљинското на далечинското не реагира повеќе не се уклучува уопште. Една забелешка увидов што мислам дека е показател за дефектот, надворешната единица не испушта вода од вентилот , значи последната недела во која работеше климата беше сув подот, додека предходно нонстоп беше мокро таму од што капеше, е сега што значи дека се блокирала цевката? незнам како функционира но вода мора да капе од надворешната единица така? .... се надевам да е мал дефект и да се поправа оти смрзнавме со панелките
A da kazese namena za sto ti e, i po kolku pari se klimive
Eve ti druze 4 klimi so nivnite eurovent podatoci staveni vo Excel tabela.Zdravo na site ke ve zamolam za pomos se dvoumam pomegu ovie dva modela na inverteri 3.5KW bi ve zamolil za pomos sto e podobro mi trebaat detali ne sum oddamna na forumot pa dobro bi mi doslo strucno mislenje Pozdrav !
FUJITSU ASYG12LLCB / AOYG12LLC HIGH WALL INVERTER
Toshiba RAS-137SKV-Е6
Ништо, отиде јабана .... 3 часа се мачеа тројца сервисери со 12+ годишно искуство, значи не тргна проверуваа се,донесоасонди да го покренат но компресорот не сакаше да тргне за жива глава, заклучок им беше дека е од струјни шокови, дека имаме многу квалитетна струја(башка што кај што е инвертерот на тој осигурач имав приклучено екстра кабел со плус апарати што теглеа струја) ... мака им беше и ним дека е квалитетен и доста скап инвертер, но тоа е... незнам што чаре да барам за затоплување освен на дрва нешто да ми препорачате , 35к+ не сум у состојба да давам за нова клима... имам панелки кој не ми затоплуваат голем простор е.. што да правам у пичку матер се изнервирав скрос...Инаку конденз зимно атоа и неправи конденз често.
Аха гледам некој веќе го зел неото што го гледам.... има први импресии друже? И ме занима дали е во оваа цена вклучена монтажа.....ОК, денес одам да ја пазарам климата, во Техномаркет имаат некоја промоција до утре, до 36 рати без камата (ова не е реклама, само го кажувам мотивот).
Изборот се сведува на:
NEO ACV-INV 12LED R410A или
LG E12EL.NSH/E12EL.UA3
Криптонот од АМЦ отпадна заради тоа што се испостави дека грее 3.29KW а Неото е 3.7KW што може да се покаже клучно за греење, а главна намена на климата ќе и биде за греење. Исто Криптон треба секоја година да обновуваш гаранција.
Разликата во цена со монтажа е околу 5000. Нео има гаранција 60 месеци, ЛГ 36. Мислења околу изборот на модел?
Мене ме влече накај Неото само заради подолгата гаранција и цената. После 12 месеци ти идат сервис, ти земаат демек 700 МКД и со тој сервис ти ја продолжуваат гаранцијата за уште 48 месеци.
Да не знае некој кој ги прави компресорите за ЛГ?
Да се надополнам, да пазарев со кеш ќе земев Gree Change за 29К, ама тоа е...
CS-E12BKP .... за фреонот рекоа дека притисокот бил добар , демек мајсторски трик било со фреонот да ми земат пари , они не сакале да ми земат пари џабе....@Tutor
Tebe ti e tesko da napises koj panasonic e. Iskustvo od 12 godini so frizideri imaat brat....... tie se razbiraat od elektronika i invertori kako babai mi od internet .....strujni sokovi, od ubavo poubavo, pa invertorot moze da raboti bez problem i na 180 V. Znas kakvi se denesnive serviseri gi PREGAZILO vremeto isto kako avtomehanicarive, ako nema karburator i platina centralata e rasipana. Tesko li im bese da go izmerat freonot na kantar? Znaat li tie ako ima malku freon ima senzor za pritisok koj ne dozvoluva ponatamosna rabota na kompresorot.....
A tebe ti e tesko da napises koj PANASONIC e.........