Најекономично греење и ладење

Член од
26 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
ok do nekade e vo red imam sprovedeno dovod do masinata za perenje i sadovi ,se raboti za solarno pod pritisok ,no edno ne mi e jasno koga vodata ke bide 70 stepeni a treba da se pere operacija za temni alista na 30 stepeni - nesto imav citano kaj alek -kano deka postoi nekoj izmenuvac ili sto i da e to na vodata no kako funkcionira i kade da se nabavi i koja cena e ne mozam da vidam

Член од
21 јули 2010
Мислења
37
Поени од реакции
18
Здраво!
Прочитав на сајтот за интересот за начини за економично греење.
Ако се поаѓа од ставот за најмал трошок на енергија - без разлика од изворот
можам да ви препорачам
термосифонни греење
или употребата на
Апсорбтивниот клима
Со голем коефициент на корисно дејство
се и германските климатизација, кои работат со
јаглерод диоксид, наместо со разладно средство.
Како Ви посакувам успех
И останувам со почит
Пламен

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Здраво!
можам да ви препорачам
термосифонни греење
или употребата на
Апсорбтивниот клима
Како Ви посакувам успех
И останувам со почит
Пламен

Wou, Wou, Wou..... Easy Boy! Полека бре пријателче полека! На кој јазик ти е напишан вториот дел! :nesvest: Не те разбрав баш добро.... Дај малку објасни поопширно што ни нудиш!? Гледаш дека има интерес за темава - греење = голем трошок! Значи полека и поопширно би те замолил: За што се работи? Германска направија некоја? Клима уред ли е? Има ли нешто на интернет да не упатиш некој линк да се запознаеме што е тоа? Има ли такво нешто овде на нашиов пазар? Ако не каде најблиску? Колку е евтино? Дали колку термалните пумпи на Фонко, или пак е нешто за што вреди да се инвестира.... Има ли име ова греење? Термосифони? Не ми значи многу.... Дека ЦЕЦА-СИФОНИ (те сифоните на Цеца се најбоље греење.... тоа на секое ама баш МАШКО би му било јасно) ама дај објасни малку за овие Термосифони.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Здраво!
можам да ви препорачам
термосифонни греење
или употребата на
Апсорбтивниот клима
Како Ви посакувам успех
И останувам со почит
Пламен
Пламене, от Троjан ли си?

Економично греење е со котел на пелети. Друга опција е топлински пумпи воздух-вода.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Пламене, от Троjан ли си?

Економично греење е со котел на пелети. Друга опција е топлински пумпи воздух-вода.

Да, да.... знаеме за тоа! Имаше неколку поста на таа тема за греење на пелети и за термални пумпи.... Машала! И кај вас многу се евтини печките - котли за пелети! С`што како тук! Дај ми три комада од 14,000 Лева купувам. Два у хартија спакуј, еден за овде!.... Што е евтино ако дадеш 10 - 15,000 Лева или 5-7,500 Евра само за котел? Што е тука економично? Башка *лезет* цената на пелетите! Термалните пумпи исто изгор скапи! Ова се најскапи, не најекономични опции за загревање на станбените простории!

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Да, да.... знаеме за тоа! Имаше неколку поста на таа тема за греење на пелети и за термални пумпи.... Машала! И кај вас многу се евтини печките - котли за пелети! С`што како тук! Дај ми три комада од 14,000 Лева купувам. Два у хартија спакуј, еден за овде!.... Што е евтино ако дадеш 10 - 15,000 Лева или 5-7,500 Евра само за котел? Што е тука економично? Башка *лезет* цената на пелетите! Термалните пумпи исто изгор скапи! Ова се најскапи, не најекономични опции за загревање на станбените простории!
една песничка за муабетов твој со кој се согласувам целосно:

--- надополнето ---

ok do nekade e vo red imam sprovedeno dovod do masinata za perenje i sadovi ,se raboti za solarno pod pritisok ,no edno ne mi e jasno koga vodata ke bide 70 stepeni a treba da se pere operacija za temni alista na 30 stepeni - nesto imav citano kaj alek -kano deka postoi nekoj izmenuvac ili sto i da e to na vodata no kako funkcionira i kade da se nabavi i koja cena e ne mozam da vidam
чешма бе друже. еднорачна батерија-чешма со излез на 3/4 машки навој, ја ставаш и на топла и на ладна и комбинираш колку да пуштиш во машина. тоа 3/4 цола е стандарден навој за сите црева за машини за перење, било за садови или за алишта... мала-голема небитно... сите се на 3/4 навој женски, т.е. чешмата треба да биде на 3/4 машки...

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Ami pali si peckata so drva doma togava, ot toa po eftino nema.:toe:
Investiciata za nacalo izgleda golema, no se izplata, osobeno za familni kuki. A za komforta da ne zboruvame.
Kod nas sega mnogu na moda sa "pasivnite" kuki. Po temava ako sakas moga da ti sboruvam casove

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ami pali si peckata so drva doma togava, ot toa po eftino nema.:toe:
Investiciata za nacalo izgleda golema, no se izplata, osobeno za familni kuki. A za komforta da ne zboruvame.
Kod nas sega mnogu na moda sa "pasivnite" kuki. Po temava ako sakas moga da ti sboruvam casove

За пасивни куќи (еднолитарски) неможеш да кажеш дека ги има кај вас, можеби осамен случај еден или два, но помасовно ги нема, т.е. ги нема никаде на Балканите.... нема Passive House јужно од Виена или ајде од Љубљана! Веројатно ти мислиш на нискоенергетски куќи!? Тролитарски - Low Energy House.... што би рекле 3 литри мазут/М2 годишно. Познато ми е тоа Пирин, бидејки работам во фирма која гради ниско-енергетски куќи.
Кога зборуваме за економично греење, во урбана средина печки на дрва и активни оџаци во станбени згради, можат само во Бугарија да се сретнат не и овдека!.... А дека котлите на пелети што ги препорачуваш се економични, тоа мало морген! На некој друг таа приказна можеш да ја продадеш.... За цена од еден Aveo1.3 Chevrolet - 7500 Евра, па и за фамилијарна куќа неможе да е економично..... За половина од таа инвестиција за греење на куќа би купил 5 комада инвертори од Daikin или од Mitsubishi кои за испорачана енергија од 4KW/h ке потрошат во просек 0.7 do 0.9 kW час! При услови и потреби да се загрева во куќата 18 часа тогаш за сите 5 месечните тошоци за струја би биле 120 највеќе 130 Евра и тоа во куќа со лоша или просечна изолација.... Евро од квадрат! Тоа многу ли е?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
ако под урбана средина мислиш само на скопје тогаш важи правилото дека нема печки на дрва и активни оџаци, ама во битола тоа е сосем нормална работа .сега или битола не ја сметаш за урбана средина или не си бил подалеку од скопје ( само да не ме сватиш погрешно).
а за климатизерите исто така во битола тоа не врви баш пошто малце е мноогу поладен град од скопје така да освем за преоден период до кај некој степен под нулата или за куќа со совршена излолација можеби и ке заврши работа за другото тешко. ова го кажувам од искуство пошто многу се залетаја ама битола кога ке стегни -20 што и патем речено е нормална работа за тука греојте не им се гледаја.за печките на пелети пошто и ги монтирав оваа зима можам слободно да речам дека освем онаму каде што плаќаат индустриска струја( кафани или канцеларии на пример) за домашна употреба се се уште скапи и тоа не само печката туку како поголем проблем е цената на пелетите која оваа зима се движеше 200 евра тонот или некаде околу 70 вреќи од по 15 кила а печка од 8 кв во просек за еден ден работа троши минимум една вреќа па сега рачунајте. е сега некој ке речи рајатот се плаќа ама што е скапо скапо е

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
ако под урбана средина мислиш само на скопје тогаш важи правилото дека нема печки на дрва и активни оџаци, ама во битола тоа е сосем нормална работа .сега или битола не ја сметаш за урбана средина или не си бил подалеку од скопје ( само да не ме сватиш погрешно).
а за климатизерите исто така во битола тоа не врви баш пошто малце е мноогу поладен град од скопје така да освем за преоден период до кај некој степен под нулата или за куќа со совршена излолација можеби и ке заврши работа за другото тешко. ова го кажувам од искуство пошто многу се залетаја ама битола кога ке стегни -20 што и патем речено е нормална работа за тука греојте не им се гледаја.за печките на пелети пошто и ги монтирав оваа зима можам слободно да речам дека освем онаму каде што плаќаат индустриска струја( кафани или канцеларии на пример) за домашна употреба се се уште скапи и тоа не само печката туку како поголем проблем е цената на пелетите која оваа зима се движеше 200 евра тонот или некаде околу 70 вреќи од по 15 кила а печка од 8 кв во просек за еден ден работа троши минимум една вреќа па сега рачунајте. е сега некој ке речи рајатот се плаќа ама што е скапо скапо е

Второто.... не сум бил подалеку од Скопје. Не те сватив погрешно - сакав само соодветно да му одговорам на *Ганчо*..... јас не, ама ти ме свати погрешно. Не говорев јас за климатизери, бар не за било кои. Говорев за инвертори кои и во Шведска и Финска се употребуваат за загревање на простории. Тоа се единствените инвертори кои и најголемите трговски куќи единствено ги нудат како решение за загревање. Пишував за тоа порано на постов ама еве ќе повторам. Се работи за брендови на инвертори кои тука или ги нема или се ненормално скапи, но затоа добра дестинација за купување е Болгарија и Гејлада.....Е сега, не коштаат ко котлите на пелети, ама и не се баш беспари. Тука некаде 600-650 Евра. Се работи за брендовите: Mitsubishi, Daikin, Fujitsu (Made in Japan).....особено првите два производители, идеално решение за економично греење. Погледни ја само референтната листа на увозникот и се ќе ти биде јасно: 5-6 амбасади, странски претставништва, фирми како Соравиа, Т-мобајл и Скопска пивара (неколку канцеларии), претседателската резиденција. .... и тн. Значи не се работи за но-нејм климатизери што се нудат на нашиов пазар, ниту за Панасоник произведен во Кина или Малезија, ЛГ и Самсунг во Кореа..... споредба со оние што ги спомнав е безмалку смешна: спореди Југо и Порше.... Дури и Панасоник произведен во Јапонија за нарачател од западниот пазар, се смета за втора лига климатизери-инвертори кои кај некои ЕУ дилери и не се препорачуваат премногу за греење..... Со фантастично добра енергетска ефикасност и COP фактор од 3,8-4,2 што би значело за испорачани 4KW/h просечно ке потроши 0,8 KW/h .... за една просторија до 30м2 па и со просечна изолација, при експлоатација од 18 часа дневно, нема да потроши месечно повеќе од 1,300-1,400 Ден. испорачувајки многу квалитетно греење, па дури и на -20*Ц.
За пелетите ич не спомнувај!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
се во ред тоа ако одиме од фактот колку пари толку музика , можеби и си во право не велам не. мене некако ми бодеше очи заклучокот дека во урбана средина немало тоа што немало па испадна дека сите освем скопјани живеат во рурална средина што во најмала рака е навредливо.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ти реков дека моја погрешна проценка е, те дека не сум бил подалеку од Скопје..... Јас за греењето зборував. Инаку на таа тема, во Техномаркет донеле нова серија на климатизери ЛЕД од кинескиот no-name (всушност има име) NEO. Ги рекламираат дека се со Toshiba компресор. Ако е така тогаш секоја чест! Навистина евтин уред со врвна технологија... реално да зборуваме компресорот е 70-80% од уредот! NEO ACS-HR09LED
КЛИМА СПЛИТ СИСТЕМ
"A" ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА
TOSHIBA КОМПРЕСОР
ФРЕОН R410
ЛЦД ЕКРАН
КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ 2,78 KW
КАПАЦИТЕТ НА ГРЕЕЊЕ 2,78 KW
ПОТРОШУВАЧКА НА ЛАДЕЊЕ 0,860 KW
ПОТРОШУВАЧКА НА ГРЕЕЊЕ 0,770 KW
Богами ако е навистина вака, секоја чест! При надворешни услови до -7*Ц една добро или просечно изолирана просторија од 15-18М2 би можело квалитетно да се загрева во просек 15-18 часа дневно за скромни 1500-1600 денари месечно! А за останатите 7-10 дена, колку што обично имаме овде *поларни зими* вклучете конвектор. И сега Битолчанецот: Ти си мрднал ли малку подалеку од Скопје, знаеш ли ти во Битола колку време траат поларните температури? Незнам реков за Битола! :helou: ..... Инаку една колешка вели дека 2 НЕО климатизери со компресор Sanyo користат и на -20 нема гајле! Само што не треба да се исклучи од Ноември па се до Април.... во отсуство (на работа) и ноќе вели на одржување температура (програмирано на 21-22), акога се активни на 27-8* Ц и никогаш позатоплени и никогаш пониски сметките за струја.... Но ова - за користење на уредот и на пониски температури од -7 треба да се провери дали е баш така. Секој со својот ум и со сопствен ризик!
Без оглед, за 200 Евра компресор Toshiba - recommendet!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
ок се реши недоразбирањето.инаку и јас препорачувам клима за преоден период и тоа било која затоа што сите бркаат работа до кај 0 степени.а ко ке фати ладното кој како знае и кој колку може.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
ок се реши недоразбирањето.инаку и јас препорачувам клима за преоден период и тоа било која затоа што сите бркаат работа до кај 0 степени.а ко ке фати ладното кој како знае и кој колку може.
било која клима може до -5 додека е нова (првите 2 години) после тоа може до -3 да работи безпрекорно...

јас да си јакажам мојата страна... имам викендица и тоа на многу високо место во планина и секако и парно во нејзе и клими во нејзе сум си стваил... нормално нели тоа е мојот професионален ангажаман. зимоска а и претходните зими, кога беше доста ладно и одиме таму го палам и парното а богами и климите за да загрее побрзо. до тука ништо чудно нели, сем моментот општо познат и раскажан во прикаските македонски со наслови: ГРНЧАРОТ ОД СКРШЕНО ГРНЕ ПИЕ, или па онаа другата ОЏАЧАРОТ ИМА КРИВ ОЏАК НА СВОЈАТА КУЌА... е па и кај мене климите се некако вака т.е. во овој стил.... што се нашло по сервизи, прегорел еден дел другиот не и така, па склопувано од неколку за да се добие една, значи имам шаренило од сите марки и модели... на пример надворешна единица е САМСУНГ, а внатрешна единица ФУНАИ-тоа првата, а другата е надворешно КЕРИЕР со внатрешна ПАНАСОНИК, а третатат верувале или не е комплетна и кериер е....

е муабетот е дека електрониките не одговараат една со друга што е многу нормално нели различни производители, различни години на производство и така, но сепак принципот на работа е ист... е сега, бидејки електрониките не работат, и едната и другата немаат ќорав сензор за мерење на параметри, температура, притисок на фреон, температура на компресор... ама баш ништо немаат... и види чудо, не се инвертори, а работат и на -20... ама овие шарениве работат. а онаа кериерот што ми е комплетна нејќе... се вклучуваат сензорите, се гаси, се самозагрева и тн итн... овие двете дуваат ли дуваат без престан... е ако се рачуна за нешто лошо е тоа што од навор на надворешните единици после 2-3 дена работење се појавува сталактит од мраз онака како шпиц од горе до доле, во должина од 1 метар и веројатно тежина од 15-20 кила смрзнат кондензат...

поената на муабетот не ми беше да се пофалам туку да ви кажам дека тоа инвертор не е ништо сем уште едно превртување на цевките низ компресорот да се грее прво сам себе па понатака да не мрзне кобајаги. значи внатре во климите нема ништо посебно повеке одколку кај обичен компресор за секоја клима. секоја клима работи на исти начин, на исти процес на испарување или не испарување. сега некој ке искоментира дека онака како што јас правам го трошам компресорот и го абам бааги побрзо... па сега види вака... ДА се троши повеке со самото тоа што се користи на греење а не на ладење. тие компресори (топлински пумпи) првично се наменети за ладење а не за греење, бидејки повратниот-изладен фреон треба да го излади и компресорот. а кога е на греење такво нешто нема, т.е. не се враќа ладен фреон да го излади, туку напротив и го догрева. затоа момци, ако сакате евтино да се греете, купете половна клима, викнете го чичко КАНО да ви ја монтира и ке грее и на -15 а пази богати не е ни инвертор... а да да не заборавам... и на лето ке лади секако..

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
абе да те видат овие јапонците или кој да се веќе мислам дека ке те стрелаат на лице место хехехехеех.
мајтапот на страна во општа сиромаштија мислам дека онаа народната ЗОРТ ТЕ ТЕРА НА СЕ и те како држи вода. шо не ке му текни на човек

Kajgana Shop

На врв Bottom