Најекономично греење и ладење

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Значи за таванското загревање на простории повеќето се сложуваме дека е *ТАПА* (штетно и неефикасно).... единствено едно мислење беше против, би сакале да прочитаме образложение, а не: *Таванското е најдобро*..... ЗОШТО? зошто бре пријателче така мислиш?.... Туку кога ќе видам дека си со еден пост и во него го фалиш овој тип на греење..... се е јасно! :toe:

Член од
28 јуни 2006
Мислења
3
Поени од реакции
0
здраво... не сум бил одамна на форумов, редовно ве читам ама ретко пишувам... испровоциран сум од темава и морам и јас да пишам нешто
Narode bi sakal da ve zaprasam za eden ponov sistem na grenje so elektrolitni kotlinja, dali se isplati toa ili ne, i kolkava bi bila potrosuvackata na el.energija za toa, zatoa se reklamiraat kako poekonomicni od se iako go pokrenuva struja????

... се надевам дека некој од тука присутните членови на на форумов, кои што имаат монтирано електролитен кано еко систем, ке проговорат зошто баш кано еко, а не ас термика цветин. јас нема да се фалам себеси...
вака сега... токму тој електролитен систем јас (во мојот стан од 110 квадрати) го ставив и монтирав преку КАНО ИНЖИНЕРИНГ а не преку ас термика цветин поради 3 битни причини:

1- поевтини се
2-по професионални се
3-понапредни се

објаснување:

1: бев и кај двајцата и двајцата ги викнав кај мене дома. од ас термика ми побараа 1000 денари за да дојдат и да ми дадат понуда. и тоа јас да идам кај нив да ги уплатам па после ке дојдат кај мене кога биле слободни без најава од барем неколку дена. од старт ми смрдеше тоа, ама ај голтнав и продолжив. кога конечно се појави др. цветин кај мене, зема мерки и си отиде, без конкретна понуда. го чекав дополнително уште неколку дена и му се јавив барем уште 5 пати за да го прашам... и конечно добив понуда за цена од 3700 евра. кога се јавив во кано инжинеринг, дојде претставникот од таму-алек, ми даде за истата квадратура идентична понуда за изведба дури и со дополнителни уреди (вентили за радијатори) заштеда на греење по соби цена од 1950 евра се комплет. и тоа понудата и ја даде веднаш и одма тука во станот, само што си ги измери потребните мерки.

2: разликата во професионализмот ја воочив во тоа што алек е стварно стручен, ме сослуша што сакам и експресно свати што ми треба и што барам, додека цветин рече дека бил и лекар, и фотограф и незнам менаџер, маркетинг професионалец и уште што се, па на крај почна да ми нуди некакви таблети, џусеви и незнам што за баба ми да живеела подолго а јас да сум имал подобра потенција... дури и се пофали дека има 65 години и 20 години помлада жена која треба да се “одржава“... колку гнасно и патетично од негова страна... а тоа значи дека неговата стручност е ограничена и недоволна, бидејки неможеш да бидеш професионалец на 10 различни струки.

3: понапредни се.. заклучив по самиот изглед. во канцеларија на цветин, има закачено од тие електролитни системи а и кај кано има закачено исто така. од самиот изглед се гледа дека во кано се по префинети, по прецизни и ако не друго по убави, додека кај цветин се стари. а заклучив дека се стари така што цветин ми извади слики на монтирани котли пред 5-6 можеби и повеќе години и тие на сликите се потполно исти со тие што му стоеа закачени на зидовите. во кано инжинеринг котлите што стојат на зид се гледа дека се по различни и понови во однос на сликите што исто така ми ги покажа а воедно можете и на нивниот сајт да ги видите додека ас термика немаат сајт. и на кано сајтот изгледа е доста посетуван бидејки на кирилица само напишете на гугл КАНО и ке ви излезе прв горе..

искрено, јас нај веке се одлучив за кано заради нивната професионалност, познавање на проблематиката и секако финансиите. др. цветин констатирав дека е превара и ми се згади како човек кога почна да ми ги нуди препаратите и апчињата и тие сокови, кои се наводно од хаваи или тахити или така нешто...

да не зборам уште колку време ми се јавуваше одпосле и ми нудеше разни варијанти за плаќање, те ова те она, а парното што го ставив од кај кано, до сега нема никаков проблем, ова му е 2-ра сезона и е економично... околу 6-7.000 денари месечно за 24 саати греење на 2 различни температури што сам си ги бирам... искрено им препорачувам на сите што се размислуваат, да го заобиколат тој цветин и ас термика и да идат директно кај кано инжинеринг-алек...
многу сум напишал, ама испровоциран сум.. тоа е тоа...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
здраво... не сум бил одамна на форумов, редовно ве читам ама ретко пишувам... испровоциран сум од темава и морам и јас да пишам нешто

вака сега... токму тој електролитен систем јас (во мојот стан од 110 квадрати) го ставив и монтирав преку КАНО ИНЖИНЕРИНГ а не преку ас термика цветин поради 3 битни причини:

1- поевтини се
2-по професионални се
3-понапредни се

објаснување:

1: бев и кај двајцата и двајцата ги викнав кај мене дома. од ас термика ми побараа 1000 денари за да дојдат и да ми дадат понуда. и тоа јас да идам кај нив да ги уплатам па после ке дојдат кај мене кога биле слободни без најава од барем неколку дена. од старт ми смрдеше тоа, ама ај голтнав и продолжив. кога конечно се појави др. цветин кај мене, зема мерки и си отиде, без конкретна понуда. го чекав дополнително уште неколку дена и му се јавив барем уште 5 пати за да го прашам... и конечно добив понуда за цена од 3700 евра. кога се јавив во кано инжинеринг, дојде претставникот од таму-алек, ми даде за истата квадратура идентична понуда за изведба дури и со дополнителни уреди (вентили за радијатори) заштеда на греење по соби цена од 1950 евра се комплет. и тоа понудата и ја даде веднаш и одма тука во станот, само што си ги измери потребните мерки.

2: разликата во професионализмот ја воочив во тоа што алек е стварно стручен, ме сослуша што сакам и експресно свати што ми треба и што барам, додека цветин рече дека бил и лекар, и фотограф и незнам менаџер, маркетинг професионалец и уште што се, па на крај почна да ми нуди некакви таблети, џусеви и незнам што за баба ми да живеела подолго а јас да сум имал подобра потенција... дури и се пофали дека има 65 години и 20 години помлада жена која треба да се “одржава“... колку гнасно и патетично од негова страна... а тоа значи дека неговата стручност е ограничена и недоволна, бидејки неможеш да бидеш професионалец на 10 различни струки.

3: понапредни се.. заклучив по самиот изглед. во канцеларија на цветин, има закачено од тие електролитни системи а и кај кано има закачено исто така. од самиот изглед се гледа дека во кано се по префинети, по прецизни и ако не друго по убави, додека кај цветин се стари. а заклучив дека се стари така што цветин ми извади слики на монтирани котли пред 5-6 можеби и повеќе години и тие на сликите се потполно исти со тие што му стоеа закачени на зидовите. во кано инжинеринг котлите што стојат на зид се гледа дека се по различни и понови во однос на сликите што исто така ми ги покажа а воедно можете и на нивниот сајт да ги видите додека ас термика немаат сајт. и на кано сајтот изгледа е доста посетуван бидејки на кирилица само напишете на гугл КАНО и ке ви излезе прв горе..

искрено, јас нај веке се одлучив за кано заради нивната професионалност, познавање на проблематиката и секако финансиите. др. цветин констатирав дека е превара и ми се згади како човек кога почна да ми ги нуди препаратите и апчињата и тие сокови, кои се наводно од хаваи или тахити или така нешто...

да не зборам уште колку време ми се јавуваше одпосле и ми нудеше разни варијанти за плаќање, те ова те она, а парното што го ставив од кај кано, до сега нема никаков проблем, ова му е 2-ра сезона и е економично... околу 6-7.000 денари месечно за 24 саати греење на 2 различни температури што сам си ги бирам... искрено им препорачувам на сите што се размислуваат, да го заобиколат тој цветин и ас термика и да идат директно кај кано инжинеринг-алек...
многу сум напишал, ама испровоциран сум.. тоа е тоа...

Почитувани гледачи, ова беше ЕПП, а сега временската прогноза.... Ха-ххахаххахааа. Добри сте! Е ако де ако.... не велам дека така и не треба, ама да пуштеше и некое *банерче* за Кајгана да му се невиди!
Инаку ОК е.... се уверивме дека КАНО е подобар од превара-Цветин!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Почитувани гледачи, ова беше ЕПП, а сега временската прогноза.... Ха-ххахаххахааа. Добри сте! Е ако де ако.... не велам дека така и не треба, ама да пуштеше и некое *банерче* за Кајгана да му се невиди!
Добар е Кано не можиме да му замериме за Герила Маркетингот, тешки времиња дојдоа, туку Др. Жмиго што бидна со инвертери од подобриве модели, има донесено нешто во Македонија да се подкупи или пак треба да се шетни до Солун или Софија?

С

сашенко

Гостин
Овој некој звер а? :vozbud: па што не си земал од кај него може на подобро ке ти тргнела работата и тебе...Плус неговите може подобро грејат :pos:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Добар е Кано не можиме да му замериме за Герила Маркетингот, тешки времиња дојдоа, туку Др. Жмиго што бидна со инвертери од подобриве модели, има донесено нешто во Македонија да се подкупи или пак треба да се шетни до Солун или Софија?

Не, не.... да не се разбереме погрешно!... апсолутно не му замерам на Кано. Тоа беше мое мислење, те. таков впечаток добив... можеби и грешам, но да повторам и да е така не замерам воопшто.
А на твоето прашање за инвертори од подобра марка, би ти кажал што би направил јас. Да, токму така би шетнал до Софија или Солун.... Инаку освен за она што пишував - те, понуда на инвертори од подобра класа во Скопјево, ново нешто не видов. Значи инвертори од Јапонско производство (И нема шанси да се озрачени барем не оној модел што стои во излогот од лани) марка Fuji или Fujitsu беше!? Сеедно врвна марка, во светски размери висок квалитет..... Fujitsu ASYA 12 AOYR лади 3,4/троши 0,8kW/h... грее 4/троши 0.9kW/h цена околу 620 Еура. Но она како реков што јас би одбрал, би било она што го препорачуваат познавачите како најдобар избор инвертори за греење: Daikin или Mitsubishi во истата класа и моќ (значи од 3,8 до 4,2KW во Бугарија може да се набави за околу 600 Еур.... што со повратокот на нивниот ПДВ данок (тоа барем функционира во другите земји на ЕУ) и со плаќање данок и царина би чинел од 600 до 650 Еур.

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Invertorite se top!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Invertorite se top!

Кој инвертор? Не се сите ТОП, секако!... Нашиов пазар е полн со ѓубриња. Чест на исклучоците за кои пишував во неколку наврати. Доколку имаш кинески или малезиски, кажи догодина или година по неа дека се топ! Пишуваше Кано дека по 3-4 години користење неквалитетните Инвертори губат од својата употребна вредност те моќ барем 30-40%.... исто така секој сопственик или секој втор што користи неквалитетен инвертор за греење, би требало да биде подготвен по 2 до 3 години да го смени компресорот (200-250Евра!!!).... Е па сеа ти види!

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Кој инвертор? Не се сите секако! Нашиов пазар е полн со ѓубриња. Чест на исклучоците за кои пишував во неколку наврати. Доколку имаш кинески или малезиски, кажи догодина или година по неа дека се топ! Пишуваше Кано дека по 3-4 години користење неквалитетните Инвертори губат од својата употребна вредност те моќ барем 30-40%.... исто така секој сопственик или секој втор што користи неквалитетен инвертор за греење, би требало да биде подготвен по 2 до 3 години да го смени компресорот (200-250Евра!!!).... Е па сеа ти види!
Pa site se kineski covece, ili se od komponenti praveni vo kina ama totalno site veruvaj mi.

Член од
7 февруари 2009
Мислења
58
Поени од реакции
12
LG invertor прва година се греам на него и се каам до сега што не сум земал!!! Најголема сметка Јануари 2500ден. соба едно 25м2 со никаква изолација свеж воздух у секое време:salut:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Pa site se kineski covece, ili se od komponenti praveni vo kina ama totalno site veruvaj mi.

Не се сите, верувај ми ти мене! Прочитај 3-4 поста погоре што ме прашува Windfucker.... и мојот одговор. Таму пишував нешто за Fujitsu, а предходно пишував за останатите инвертори од Јапонија: Daikin, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu..... стопати подобар избор од кинеските Panasonic па и од корејците што се склопуваат во Кина: LG, Samsung.... и тн. кои чинат САМО 50-100 Евра поскапо. Дури и немора да ми веруваш мене, отвори некоја авторизирана страница за греење-ладење ќе се увериш дека многу фалениот Panasonic е само *втора лига* дури и оние наменети за европскиот пазар. LG i Samsung дури и не се споменуваат како опција за загревање.... За прва лига инвертори ти реков малку погоре.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
pozdrav druze... jugos e klient na firmata kano i ne e marketing tuku verojatno iskreni informacii.. gledash deka covekot e zgaden od cvetin...

p.s. jas sum nadvor od sk i zatoa izvinete za latinica, od mobil pishuvam...
Овој некој звер а? :vozbud: па што не си земал од кај него може на подобро ке ти тргнела работата и тебе...Плус неговите може подобро грејат :pos:
druze, dr. cvetin e se samo ne zver. apla prevara, ama aj, rekov nema da zboram poveke... ima od ovde ushte moi klienti koi verojatno ne procitale i zatoa ne odgovorile... valjda

--- надополнето ---

za invertorite da dopolnam samo... ne se site vo kina, ima i od tajland klimi... iako ke se rece deka e se toa isto, od aspekt na toa deka se so isto nivo na proizvodstvo da isto e dali e od kina ili od tajland... ama... ama toa ne znaci deka se site isti. diskutirame za kompresorite, zatoa shto oni se dvigateli na klimite-invertorite... se drugo e standard.. se razbira i za elketronikite, senzorite i slicno ima razlika... na primer eve NEO ima kompresor i samo eden senzor za merenje vnatreshna-sobna temperatura, dodeka da receme SAMSUNG ili PANASONIK imaat ushter naj malku 5 senzori koi merat razni temperaturi, na primer temperatura na hladnjak, isparivac, kompresor, dotok a vnatreshna i slicno. istite tie imaat i presostat koj meri kolicina na freon. ako opadne nivoto na fren pod dozvolena granica, ednostavno ke go izgasi kopresorot i ke se zapali crvena sijalicka, a kaj poevtinite nema takvi senzori i ke vrti dodeka ne rikne kompresorot... e eden takov presostat na malo cini 70 evra plus troshoci za isporaka, pretpostavuvam deka kaj niv na golemi kolicini toa e polovina, ama sepak drasticno ja kreva cenata, i toa samo taa stavka, a senzorite?

--- надополнето ---

Не се сите, верувај ми ти мене! Прочитај 3-4 поста погоре што ме прашува Windfucker.... и мојот одговор. Таму пишував нешто за Fujitsu, а предходно пишував за останатите инвертори од Јапонија: Daikin, Mitsubishi, Hitachi, Fujitsu..... стопати подобар избор од кинеските Panasonic па и од корејците што се склопуваат во Кина: LG, Samsung.... и тн. кои чинат САМО 50-100 Евра поскапо. Дури и немора да ми веруваш мене, отвори некоја авторизирана страница за греење-ладење ќе се увериш дека многу фалениот Panasonic е само *втора лига* дури и оние наменети за европскиот пазар. LG i Samsung дури и не се споменуваат како опција за загревање.... За прва лига инвертори ти реков малку погоре.

kao rece pogore se sekavash? dobar marketing se prodava.. tocno, panasonikot ne e prva liga.. se raboti za izborot na materijali. po tenkozidni materijali (cevki, shasii, kukishta, ventili) ponataka po niska klasa na kondenzatori, perki, motorite za duvanje i drn drn drn... znaci sakav da kazam, da, vo pravo si, panasonikot ne e prva klasa kaj nas, ama zatoa e nekolku klasi nad ostanatoto gubre shto se prodava kaj nas: NEO, AMC, QTE, BEKO, FAVORIT i ne mi teknuva na ushte marki, ama gi ima....

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
kao rece pogore se sekavash? dobar marketing se prodava.. tocno, panasonikot ne e prva liga.. se raboti za izborot na materijali. po tenkozidni materijali (cevki, shasii, kukishta, ventili) ponataka po niska klasa na kondenzatori, perki, motorite za duvanje i drn drn drn... znaci sakav da kazam, da, vo pravo si, panasonikot ne e prva klasa kaj nas, ama zatoa e nekolku klasi nad ostanatoto gubre shto se prodava kaj nas: NEO, AMC, QTE, BEKO, FAVORIT i ne mi teknuva na ushte marki, ama gi ima....[/QUOTE]

Да, токму за такво ѓубре mislev: Quart, Neo, Favorit.... класа погоре би рекол: Vivax, BEKO.... две класи над нив корејците: Samsung LG.... класа многу над нив Panasonic ..... но сепак две-три класи над Panasonic се оние инвертор уреди кои авторизирани сајтови за оваа материја ЕДИНСТВЕНО ги препорачуваат за загревање на простории: Daikin и Mitsubishi. Oдма до нив се и: Fuji (Fujitsu) Hitachi, Toshiba... меѓутоа повторувам по којзнае кој пат: исклучиво изработени во Јапонија (MADE IN JAPAN).... се друго е примарно наменето за климатизација, ладење....Иако имаат можност за загревање (особено инверторите) тоа никој што ја познава материјата не го препорачува! Истото важи и за Panasonik инверторите, особено за оние што го има на понуда овде, сега со кинеско потекло, иако предходните беа со потекло од Малезија. Од Panasonik понудата овде во РМ ми се чини дека и нашите инвертори Фонко се за класа подобри. Чинат колку нив или малку повеќе но мислам дека некаде прочитав користат оригинал јапонски компресори (Toshiba или Sanyo!?)....

Член од
26 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
sega malku nadvor od temava greenje na stanovi -t,e me interesira ako nekoj e zapoznaen dobro so solarnoto greenje na voda ,dali e mozno i kako se pravi mashuinata za perenje i mienje sadovi da bide priklucena na sistemot za solarno

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.027
тоа парнаџиите можат да ти објаснат ако сакаат мислам.инаку теоретски пошто немам соларно многу зависи на какво слорано мислиш.на она со вакумски цевки кај кои водата не е под притисок и паѓа по слободен пад или на она што е под притисок со спирала. мислам дека и во едниот случај и во другиот пошто и машината за перење и за садови имаат електричен вентил доволно ти е само да спроведеш една цевка од постоечкиот систем ( топлата) до влезот за вода на машините и то е то.мислам зависи од системот од каде ке ја земеш водата да не испадни да му ставиш антифриз на перачката.ако тоа се случи значи си погрешил.
ако грешам нека ме поправат

Kajgana Shop

На врв Bottom