Најекономично греење и ладење

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Dava so grealka hahah ja mislam ni oni neznaat.kako i da gi soberes ne idat zaedno samo 2.5pdesigb plus 2.1 - .5 e 4.1 ama nekako ne mi ide ovaa matematika odnosno si kazuvaat imas 4.1 so grealka ili jas neznam prosta matematika nekako ne mi ide pdesign+declared capacity ili toa ili toa pa na toa uste back up .5kw
Просто е неверојатно да не даде повеќе од 2,5кв на -7. Ама ете , не е лесно за обичен купувач да добие вистински податоци. Инаку овој модел , потсетува на Амбер Нордик, по " рекламниот матерјал ".
Тој 2,5кв " П дизајн" ваљда е за да добијат висок КОП - 5,1 за да се закити со А+++.
На страната на клими.мк , означено е да дава 7кв

Член од
14 август 2018
Мислења
4.968
Поени од реакции
11.265
Просто е неверојатно да не даде повеќе од 2,5кв на -7. Ама ете , не е лесно за обичен купувач да добие вистински податоци. Инаку овој модел , потсетува на Амбер Нордик, по " рекламниот матерјал ".
Тој 2,5кв " П дизајн" ваљда е за да добијат висок КОП - 5,1 за да се закити со А+++.
На страната на клими.мк , означено е да дава 7кв
Се гледа дека си нов штом им веруваш :ROFLMAO:

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Производителот го дава. Тоа е ЕУ документ кој секој електричен уред треба да го има,и се однесува на потрошувачката на електрична енергија! Нема врска ни со ладење ни со греење! Исклучиво потрошња,енергетска класа и слично!
Е тука испадна малку модерен затоа што таму мора да пишува (бар кај климите) ако има дополнителен греач,нели со коп 1.
Ама деккарираната ефикасност на климата е сепак оставена на чесен збор на производителот.
И од такви "чесни" зборови,одреден бренд беше забранет во С.Арабија ли Кувајт беше (n)
Е затоа е Еуровент како независно тело битен!
Без разлика што го хејтаат тука кога им одговара.

Има ли поверодостоен документ за моќта и ефикасноста на уредот од Еуровент ??

Член од
14 август 2018
Мислења
4.968
Поени од реакции
11.265
Има ли поверодостоен документ за моќта и ефикасноста на уредот од Еуровент ??
Нема!!!
А мидеата има еуровент и го имам постирано тука! Чек само да го најдам....

Последно уредено:
Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
I klimi mk kako od rakav da gi stavaat podatocite 7kw go nema na oficijalnata strana a sea ke ti kazam mene na sto me podseka celava rabota pred 8 9 godini nesakajki edni prijateli gi zaebav so vivax klimi zemaa dva inverteri 2.5kw i 3.5kw od koi sto taa 3.5togas bese najak model i TREBASE da gree vo zima ama lugeto ostanaa smrznati za zal.klimata ja pamtam kako V bese vo profil i menjase boja na toplo ladno i dalinskoto bese epten dobro smisleno so magnet bese taka da samo go lepis na drzacot sreka ne ja platija mnogu mislam25000den moze i nesto ponisko bese kako nabavna cena ama i toa e mnogu posto klimata ednostavno ne greese vo zima.taka da vivax ne fala

Eve go toj tapa model uste se pravi izgleda

I nabavna sprema pakom od msan odnosno kina sose carina togas bese poniska od10000den a ne me cudi i denes da gi zemaat za taa cena i togas garant bila na r410

Последно уредено:
Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
I klimi mk kako od rakav da gi stavaat podatocite 7kw go nema na oficijalnata strana a sea ke ti kazam mene na sto me podseka celava rabota pred 8 9 godini nesakajki edni prijateli gi zaebav so vivax klimi zemaa dva inverteri 2.5kw i 3.5kw od koi sto taa 3.5togas bese najak model i TREBASE da gree vo zima ama lugeto ostanaa smrznati za zal.klimata ja pamtam kako V bese vo profil i menjase boja na toplo ladno i dalinskoto bese epten dobro smisleno so magnet bese taka da samo go lepis na drzacot sreka ne ja platija mnogu mislam25000den moze i nesto ponisko bese kako nabavna cena ama i toa e mnogu posto klimata ednostavno ne greese vo zima.taka da vivax ne fala

Оваа нели треба да е Мидеа.
Колку за информација, не сакам да ти контрам.
А ВИВАКС имаше пред 10 год, едни црни, тогаш беа преку 40 000. Тие одлично работеа, проверено, две 12-ки затоплуваа околу 500м3, деловен.
Автоматски споено мислење:

Се гледа дека си нов штом им веруваш :ROFLMAO:
Вака изгледа кога обичен купувач иде да купува. На овие податоци се базира. Меѓутоа, поради нив, убаво е да се разјасни, колку е моќен овој модел. Без разлика што можда и ретко кој ќе се реши да го купи. Ако толку лажни податоци се прикажуваат, не постои никакво друго дејствие , сем надмудрување по форуми
Пак без вистински податоци луѓето остануваат.

Eve go toj tapa model uste se pravi izgleda

I nabavna sprema pakom od msan odnosno kina sose carina togas bese poniska od10000den a ne me cudi i denes da gi zemaat za taa cena i togas garant bila na r410

Кога ќе ги погледнеш податоците што се објавени на КЛИМИ.МК
воопшто нема да се посомневаш дека е модел повеќе за ладење, за топла климатска зона.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
За виваксот веројатно е нешто како следново:
4.25 кв на +7 степени,
2.1+0.5 бекап т.е 2.1 на -10 степени
2.6 KW на енергетска налепница

Продукт фише дава информација за (average) зоната информација за тоа колку KW дава на -10 степени, дали и колку е потребнo бекап или не.
Од она што гледав е дека, само неколку производители ги презентираат точните податоци на енергетската налепница т.е. колку што е пдизајнХ да е исто како на продукт фиш (реалните KW на -10).
  • - Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, LG - точно ги даваат податоците на енергетската налепница за колку KW дава на -10.
  • - Toshiba, Fujitsu, Haier, - сигурно не, така да треба да се види продукт фише кога се зема да се види колку точно KW дава на -10.
  • - Даикин, Грее, Хитачи, Мидеа - не сум сигурен како е кај овие.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Vo prodavnica moze bile 40 ne mi teknuva ama ete takva bese na izgled i zatoa vikam uste ja prodavaat ama ete ne greese ova bese vo stan vo dnevna e sea tocno neznam kolku kvadrati ama moze imase 30 40 deka stanot bese 100i nesto 3.5vo dnevna 2.5 spalna i vo drugite dve sobi nemase nisto a ovaa dnevna so terpezarija greese najverovatno i kujna.a za cenata 25 i pomalce deka rabotev togas vo pakom iako ocekuvav i ponisko da dobijat posto nabavnite bea smesni vo sporedba so prodaznite ama za tolku se izborivme dvete ne poveke od 45000den da gi zemaa od damna bese ne mi teknuva a sea sto se prodava za 34 e preterizam mislam ne vredi poveke od 20 znaeki ja kolku gree

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
За виваксот веројатно е нешто како следново:
4.25 кв на +7 степени,
2.1+0.5 бекап т.е 2.1 на -10 степени
2.6 KW на енергетска налепница

Продукт фише дава информација за (average) зоната информација за тоа колку KW дава на -10 степени, дали и колку е потребнo бекап или не.
Од она што гледав е дека, само неколку производители ги презентираат точните податоци на енергетската налепница т.е. колку што е пдизајнХ да е исто како на продукт фиш (реалните KW на -10).
  • - Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, LG - точно ги даваат податоците на енергетската налепница за колку KW дава на -10.
  • - Toshiba, Fujitsu, Haier, - сигурно не, така да треба да се види продукт фише кога се зема да се види колку точно KW дава на -10.
  • - Даикин, Грее, Хитачи, Мидеа - не сум сигурен како е кај овие.

Посебно благодарам, барем ги разбираш маките на купувачите, и објективно ми одговори.

Е кога некој би бил љубезен овој документ да го објасни, било кога може, најголемо фала.

Screenshot_2020-11-16-02-13-44-295_com.android.chrome.jpg

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Toshiba, Fujitsu, Haier, - сигурно не, така да треба да се види продукт фише кога се зема да се види колку точно KW дава на -10.
Zošto si siguren za HAIER? Eve PRODUCT FICHE za mojata, siguren sum deka nema ništo tuka lažno, ovoj dokument sigurno bar tri pati sum go prikažal tuka, no koj će čita...... Eve go pak.
Za žal nešto ne raboti prikačuvanjeto na fajlovi, ne možam da go podignam, no nazad go ima na nekolku pati.

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Ако некој модел има следни перформанси :

P. designh 2,4
SCOP 5,3
T biv - 7
Ph @ T biv 2,12
COP @ T biv 3,61
Ph @ -7 2,12
COP @ -7 3,61
TOL - 15
Ph @ TOL 2,82
COP @ TOL 2,36

Дали клима со овие работни карактеристики на -15 создава 2,82 kw, со потрошувачка од 1,2 kw.
А дека на -7 ќе создаде 2,12 kw, со потрошувачка од 0,6 kw, бидејќи " совтверски " е така програмиран.
Овие мои калкулации да се земат како прашање, а не како тврдење.
Да не го земат како точно, тие што учат, како мене, се додека стручната јавност не го потврди или отфрли.
Поздрав, убава работна недела

Последно уредено:
Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Zošto si siguren za HAIER? Eve PRODUCT FICHE za mojata, siguren sum deka nema ništo tuka lažno, ovoj dokument sigurno bar tri pati sum go prikažal tuka, no koj će čita...... Eve go pak.
Za žal nešto ne raboti prikačuvanjeto na fajlovi, ne možam da go podignam, no nazad go ima na nekolku pati.
За ова зборувам, не дека се лажни податоците во Продукт Фише, туку дека не се совпагаат податоците со енергетската налепница и тоа колку КW реално дава на -10.

3.2 со 2.6 не е исто нели ? Не дека климата не вреди за парите или нешто слично, муабетов ми е дека само со гледање на енергетската налепница за тие производители кои што ги пишав погоре неможе да знаеш (или да си сигурен) дека толку KW ќе дава на -10 за разлика од некои други.

1605518452883.png

1605518546680.png

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ако некој модел има следни перформанси :

P. design 2,4
SCOP 5,3
T biv - 7
Ph @ T biv 2,12
COP @ T biv 3,61
Ph @ -7 2,12
COP @ -7 3,61
TOL - 15
Ph @ TOL 2,82
COP @ TOL 2,36

Дали клима со овие работни карактеристики на -15 создава 2,82 kw, со потрошувачка од 1,2 kw.
А дека на -7 ќе создаде 2,12 kw, со потрошувачка од 0,6 kw, бидејќи " совтверски " е така програмиран.
Овие мои калкулации да се земат како прашање, а не како тврдење.
Да не го земат како точно, тие што учат, како мене, се додека стручната јавност не го потврди или отфрли.
Поздрав, убава работна недела
Поентата е дека ако на просторот му требаат 2.82 на -15, на истиот простор на -7 ќе му требаат 2.12. По таа логика е направено ова и е пред се со цел да можат да го постигнат тој SCOP од 5.3 на 2.4 Pdesign. Според приложеново се работи за безвезен избор на клима бидејќи има премал Pdesign за да може да се фали со големиот SCOP. Претпоставувам дека се работи за некој произведител која сака да напише дека „климата има SCOP 5.3“ и со тоа да брка продажба. Очаен потег. Исто како и климите со „декларирани -20, -25, -30, -43“ и слични комични бројки кои немаат никаква допирна точка со моќноста или економичноста на климата. Се на се ова треба да се заобиколи со широк лак, освен ако не е сериозно ефтина клима.

За споредба ако ја земеме FH35VE која беше 60000 денари и нуди 5.1SCOP при 3.6KW, со еуровент дупло појак од оваа клима во секој поглед.

Член од
27 јули 2020
Мислења
344
Поени од реакции
567
Поентата е дека ако на просторот му требаат 2.82 на -15, на истиот простор на -7 ќе му требаат 2.12. По таа логика е направено ова и е пред се со цел да можат да го постигнат тој SCOP од 5.3 на 2.4 Pdesign. Според приложеново се работи за безвезен избор на клима бидејќи има премал Pdesign за да може да се фали со големиот SCOP. Претпоставувам дека се работи за некој произведител која сака да напише дека „климата има SCOP 5.3“ и со тоа да брка продажба. Очаен потег. Исто како и климите со „декларирани -20, -25, -30, -43“ и слични комични бројки кои немаат никаква допирна точка со моќноста или економичноста на климата. Се на се ова треба да се заобиколи со широк лак, освен ако не е сериозно ефтина клима.

За споредба ако ја земеме FH35VE која беше 60000 денари и нуди 5.1SCOP при 3.6KW, со еуровент дупло појак од оваа клима во секој поглед.

Значи, ова е пример за тотално изманипулирани потенцијални купувачи, посебно што ја продаваат за околу 50 000 ден.
Ви благодарам на сите, се надевам дека некој ќе прочита, некој што сега размислува за купување.

Цитат -

"" За споредба ако ја земеме FH35VE која беше 60000 денари и нуди 5.1SCOP при 3.6KW, со еуровент дупло појак од оваа клима во секој поглед. ""

Тој модел изгледа дури бил и подобар од денешниот LN 35 VE кој се продава за 80 000

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom