За да некој уред суши воздух, влагата треба да кондензира и да се собере во некој сад. При греење невозможно е да имате сушење на воздухот
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Mnogu ednostavna relacija: ako nema nov izvor na vodena para kako sušenje ališta, varenje hrana, dišenje od novopristignati lica apsolutnata i relativnata vlažnost vo prostorijata će ostane nepromeneta t.e. količinata na voda vo vozduhot e ista se do onoj moment dodeka bilo koe grejno telo ne počne da ja podiga T vo prostorijata. Togaš relativnata vlažnost se namaluva, količinata na voda e ista, no meračot na vlaga pokažuva sušenje na vozduhot i obratno so namaluvanje na T rel. vlažnost raste.....
Postojat dva načina na vistinsko odvlažuvanje, namaluvanje na vlagata na vozduhot i toa e so direktna kondenzacija, znači ladno telo vo struja na topol vozduh (kako klimite vo leto) i so apsorberi na vlaga koi direktno ja vpivaat vodata od vozduhot. Vakvi apsorbri možat da se kupat i za niv se prodavaat izmenlivi patroni koi otkako će soberat izvesna količina na voda se frlaat.
Znači da zaklučime sekoe grejno telo ja namaluva relativnata a ne apsolutnata vlažnost na vozduhot ili poinako kažano go sušat vozduhot.
Za polesno da se razbere treba da se znae od fizika deka so podiganje na T na vozduhot toj doađa do možnost da prima mnogu poveće voda vo sebe, a ako kol. na voda vo prostorijata ostanuva ista, toa znači deka relativnata vlažnost opađa. Bidejći meračite merat samo relativna vlažnost doađame do faktot deka vozduhot pri greenje se suši.