Најекономично греење и ладење

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Izvadeno ti e luleto.?

Da ne ima mraz kaj kompresoroz pa stega malce.

Eve zosto Daikin e mercrdes kaj klimite
Eve 2kw na ladenje ama 3.5kw na greenje.-samo boja da se odberi i kes malce poveke da se potrosi.
Ama Mercedes......
Mercedesov napraven da se gasi po 8minuti na sekoi 50 minuti.....

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
За три месеци: Ноември, Декември и Јануар просек сметка 5200 денари, ако одбијам редовните 2000 кои и вон грејна сезона ги плаќам, излегува дека сум се греел за 3200 месечно(63 м2). Есапот испадна подобар од ланската година, тајната е што откога ке зајде сонцето ги спуштам скоро сите ролетни. Осум спиштени ролетни ми прават заштеда од отприлика 1000-1200 денари. Век живеј, век учи се!
П.С. Има продужеток поговорката со болдот, а он вика: и на крај пак будала ќе си умреш:D

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
niedna klima postavena da gree prostor koj ima pogolemi toplotni gubitoci nego klimata shto dava kw, nema da raboti dobro i ke pravi defrosti. Slushaj me sho ti pisham.
Ajde bre.... I na 24 da ja postavis i na 28 pak na isti tajming zastanuva za defrost. Dali imalo ili nemalo mraz na nea taa pak si zastanuva i pravi defrost. I seto toa im e napraveno vo odreden interval na nadvoresna temperatura od 0 do -6. Koga nadvor e taa temperatura mislam deka klimava najloso raboti. Eve cela vecer se ja posmatram sto pravi. Namestena na 24 so sobna temperatura 23c pravi defrost sekoi 50-55 minuti. Potoa ja namestiv na 28c so sobnata krena nekade 25.5c, i pak na 50-55minuti zastanuva za defrost. Razlikata e vo toa sto koga ja mestam na 28c dodeka trae defrostot ne go gubam komfortot doma so paganje na temperaturata vo sobata. Znaci temperaturata si paga isto za stepen-dva ama edno e da padne sobnata temperatura od 23 na 21.5 a drugo e od 25.5 na 24.
Neznam zosto gi pravat vaka klimive ama mene ova ic ne me bendisuva

D

Deleted member 95595

Гостин
Ajde bre.... I na 24 da ja postavis i na 28 pak na isti tajming zastanuva za defrost. Dali imalo ili nemalo mraz na nea taa pak si zastanuva i pravi defrost. I seto toa im e napraveno vo odreden interval na nadvoresna temperatura od 0 do -6. Koga nadvor e taa temperatura mislam deka klimava najloso raboti. Eve cela vecer se ja posmatram sto pravi. Namestena na 24 so sobna temperatura 23c pravi defrost sekoi 50-55 minuti. Potoa ja namestiv na 28c so sobnata krena nekade 25.5c, i pak na 50-55minuti zastanuva za defrost. Razlikata e vo toa sto koga ja mestam na 28c dodeka trae defrostot ne go gubam komfortot doma so paganje na temperaturata vo sobata. Znaci temperaturata si paga isto za stepen-dva ama edno e da padne sobnata temperatura od 23 na 21.5 a drugo e od 25.5 na 24.
Neznam zosto gi pravat vaka klimive ama mene ova ic ne me bendisuva
sredi si go prostorot so izolacija i nema da ti pagja temperaturata 2 stepeni za 5-10 minuti i nema da osekas koga ke pravi defrost. Ne mi se mene krivi klimite gola shto mi e kukjata.[DOUBLEPOST=1548627137][/DOUBLEPOST]
За три месеци: Ноември, Декември и Јануар просек сметка 5200 денари, ако одбијам редовните 2000 кои и вон грејна сезона ги плаќам, излегува дека сум се греел за 3200 месечно(63 м2). Есапот испадна подобар од ланската година, тајната е што откога ке зајде сонцето ги спуштам скоро сите ролетни. Осум спиштени ролетни ми прават заштеда од отприлика 1000-1200 денари. Век живеј, век учи се!
П.С. Има продужеток поговорката со болдот, а он вика: и на крај пак будала ќе си умреш:D
sF50 i koja beshe drugata klima sho ja imas, maka mi e da listam sega da baram?

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
sredi si go prostorot so izolacija i nema da ti pagja temperaturata 2 stepeni za 5-10 minuti i nema da osekas koga ke pravi defrost. Ne mi se mene krivi klimite gola shto mi e kukjata.[DOUBLEPOST=1548627137][/DOUBLEPOST]
sF50 i koja beshe drugata klima sho ja imas, maka mi e da listam sega da baram?
Klimata go zagreva prostorot toa ne i e problem.
Problemot e sto pravi defrosti na eden cas i seto toa e fabricki podeseno od neznam koja pricina. Neznam samo dali vleznive modeli na japoncive go pravat ova ili site. I jas mislev do preeska deka e opteretena mnogu zosto prostorot e neizoliran ama ti vikam na koja i temperatura da ja podesis koga nadvor e 0 do -5,6c taa si pravi defrosti na sekoj sat. E sega puka na 28c i pak zastanuva za defrost ama mene mi e toplo. Sigurno imaat pricina za ova e sega dali sakaat da zastedat na nesto a so toa korisnikot e malce podeban neznam.Ova e momentalno so klimata parnoto ne mi raboti vecerva. DSC_1507.JPG
Nadvor e -5 DSC_1509.JPG

D

Deleted member 95595

Гостин
Klimata go zagreva prostorot toa ne i e problem.
Problemot e sto pravi defrosti na eden cas i seto toa e fabricki podeseno od neznam koja pricina. Neznam samo dali vleznive modeli na japoncive go pravat ova ili site. I jas mislev do preeska deka e opteretena mnogu zosto prostorot e neizoliran ama ti vikam na koja i temperatura da ja podesis koga nadvor e 0 do -5,6c taa si pravi defrosti na sekoj sat. E sega puka na 28c i pak zastanuva za defrost ama mene mi e toplo. Sigurno imaat pricina za ova e sega dali sakaat da zastedat na nesto a so toa korisnikot e malce podeban neznam.Ova e momentalno so klimata parnoto ne mi raboti vecerva.Прегледај го приврзокот 203779
Nadvor e -5Прегледај го приврзокот 203780
ovaa e ftx50 shto ja kupi ti taka? Kolkav prostor grees?

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
ovaa e ftx50 shto ja kupi ti taka? Kolkav prostor grees?
Da ftxf50a/rxf50b grejam 33m2. Vecerva za prv pat se custvuvam kako so parnoto (kratki rakavi) zosto ja roknav na 28c, a pred toa gi slusav ovde sto mi kazuvaja namestija na 23,24,25c. E sega ke trosela neznam ke se opteretuval kompresorot trista raboti mi kazaja. Za trosenjeto ne se sekiram ic a toa za kompresoro go kupiv da me topli a ne da se dumam dali mi studi ili ne. Neka crkni ako mu e dojdeno do toa duri ima garancija :D.

D

Deleted member 95595

Гостин
Da ftxf50a/rxf50b grejam 33m2. Vecerva za prv pat se custvuvam kako so parnoto (kratki rakavi) zosto ja roknav na 28c, a pred toa gi slusav ovde sto mi kazuvaja namestija na 23,24,25c. E sega ke trosela neznam ke se opteretuval kompresorot trista raboti mi kazaja. Za trosenjeto ne se sekiram ic a toa za kompresoro go kupiv da me topli a ne da se dumam dali mi studi ili ne. Neka crkni ako mu e dojdeno do toa duri ima garancija :D.
mislam deka izleze Euroventot za nea. Neli togas ko ja kupuvase nemase Eurovent deka beshe nova klimata.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
mislam deka izleze Euroventot za nea. Neli togas ko ja kupuvase nemase Eurovent deka beshe nova klimata.
Euroventot izleze uste pred da ja namestam, a donesena mi bese doma. Ke ja vrakav nazad ama od fabrika dobiv informacija deka se raboti za ponov model. E sega so euroventot i niv im prativ mail pa po nekoj den mi vratija deka go napravile i se se poklopi pa ja zedov. Ista kako A modelot samo na nekoi temperaturi ima mnogu malku podobar COP B modelot

D

Deleted member 95595

Гостин
Euroventot izleze uste pred da ja namestam, a donesena mi bese doma. Ke ja vrakav nazad ama od fabrika dobiv informacija deka se raboti za ponov model. E sega so euroventot i niv im prativ mail pa po nekoj den mi vratija deka go napravile i se se poklopi pa ja zedov. Ista kako A modelot samo na nekoi temperaturi ima mnogu malku podobar COP B modelot
A za defrostive brat, taka e bez izolacija, brzo bega toplinata, ushte ako si vo kukja, osekas ko ke prekine klimata so rabota, toa e toa. Jas vo dnevna imam dve klimi FH35 i wN35, bez da ja slushnam klimata znam koga WNot vlegol vo defrost, odma osekjam kako laden vozduh doagja od stranata na dnevnata kade shto e postavena WNot. Fala mu na gospod shto staviv FH35 vo dnevnava kako vtora klima inache mameto ke mi se placese ako stavev ushte edna klima shto na 50 minuti ke praveshe defrost.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Мислам дека за неколку години ќе биде огромен проблем греењето на струја, очекувам да отиде цената на струјата во плафон.
Овие вести се добри од еколошка гледна точка, а страшни од економска, зелените извори на енергија не верувам дека ќе стигнат да ги покријат производните капацитети на тие 12 нуклеарни централи и тие 84 термоелектрани кои планира да ги затвори Германија во наредни 19 години. Балканскиот регион слабо напредува со гасификација, струја не произведуваме од наши извори и зависиме од увоз, Бугарија ја одби Русија и за гасоводот и за Нуклеарна централа, постојната нуклеарка во Козлодуј се шушка дека ќе ги затвораат и преостанатите блокови кои ги оставија да работат (на старт ако добро се сеќавам им затворија 2 блокови, па уште 2 за неколку години, па имаше нешто отворање на нови блокови со амерички реактори али според политиката на ЕУ изгледа комплет ќе ја изгаснат), сума сумарум лошо се пишува во поглед на електрична енергија.

Kajgana Shop

На врв Bottom