Na 1cas tocno daikinot ako pravi defrost vo red si e klimata.
I kaj @Fikshe1989 ist e slucajot.
Последно уредено:
То го знам и го гледамПо еуровент се гледа на -7 или -10 колку дава киловати и со која ефикасност.
Не прави секогаш. Различно е се зависи од времето надвор. Тоа се обидувам да му кажам на Стрелчо не дека јас незнам да ја работам климата. Некогаш ич нема дефрости, некогаш 2, некогаш 5, но кога е влажно знае и на 45минути да направи. А имало и суви дефрости што после циклусот нема капка вода.(за последново незнам зошто така)[DOUBLEPOST=1548548870][/DOUBLEPOST]Na 1cas tocno daikinot ako pravi defrost vo red si e klimata.
Абе матеметикава слабо ти оди или шо е работава?? Да не ти се спија? Цигара пушеше или??Si sedev na terasa sega i si cvrcav cigarche i si ja gledav nadvoreshnava edinica od ednava klimi i si razmisluvav za neshto shto nekolku pati go imam prochitano tuka, a ne mi teknalo da go "preispitam". Imeno, pojke pati imam proxhitano tuka muabet vo stilot "i taka klimata ima zivoten vek od 7 do 10 godini...." pa mi tekna; ako eve zemime za primer deka edna klima inverter ke se koristi samo za greenje, grejna sezona da zememe 5/6 meseci od koi realno klimata ke e "opteretena" 2/2 i pol meseci na pojaki minusni temperaturi ama ajde da zememe 6 meseci greenje, dali toa znaci deka "zivoten vek" na edna klima e 10*6 meseci=5 godini? Ova mene mi izgleda strashno.
Не постои точна бројка! Меѓутоа нашите зимски температури убаво се совпаѓаат со умерената зона на енергетската налепница,треба само некој да знае да чита.То го знам и го гледам
Прашањето беше на колку степени (точна бројка) треба да дава 3,5 за да биди 3,5.
Едно кило електроника можда и више,што работи ~8-9 месеца годишноНе прави секогаш. Различно е се зависи од времето надвор. Тоа се обидувам да му кажам на Стрелчо не дека јас незнам да ја работам климата. Некогаш ич нема дефрости, некогаш 2, некогаш 5, но кога е влажно знае и на 45минути да направи. А имало и суви дефрости што после циклусот нема капка вода.(за последново незнам зошто така)[DOUBLEPOST=1548548870][/DOUBLEPOST]
Абе матеметикава слабо ти оди или шо е работава?? Да не ти се спија? Цигара пушеше или??
Од 7 до 10 години. Ке земеме 8.5 години тоа се 102 месеци климата да бувта нон стоп. Неможе климата од не работење да се расипи. Ако ја користиш 6 месеци годишно а има век 102 месеци колку години треба да ја служиш???
Malce offtopik, ne razmisli da gi ostavish cigarite?Si sedev na terasa sega i si cvrcav cigarche i si ja gledav nadvoreshnava edinica od ednava klimi i si razmisluvav za neshto shto nekolku pati go imam prochitano tuka, a ne mi teknalo da go "preispitam". Imeno, pojke pati imam proxhitano tuka muabet vo stilot "i taka klimata ima zivoten vek od 7 do 10 godini...." pa mi tekna; ako eve zemime za primer deka edna klima inverter ke se koristi samo za greenje, grejna sezona da zememe 5/6 meseci od koi realno klimata ke e "opteretena" 2/2 i pol meseci na pojaki minusni temperaturi ama ajde da zememe 6 meseci greenje, dali toa znaci deka "zivoten vek" na edna klima e 10*6 meseci=5 godini? Ova mene mi izgleda strashno.
На -7 ако даде 3.5KW со scop барем 2.2 таа е чиста 3.5 за греење.То го знам и го гледам
Прашањето беше на колку степени (точна бројка) треба да дава 3,5 за да биди 3,5.
off topic: pushev 8 i pol godini, 5 i pol godini ne pushev i poslednava godina pak pochnav.Teshka e taa borba so ovoj porok.Malce offtopik, ne razmisli da gi ostavish cigarite?
Pa nema valjda da se raspadne cela klima posle 7 godini, moze da otkaze kompresor, lageri, menjas i teras dalje. Osven ako zamena na kompresor ne e 70% od nova klima.Si sedev na terasa sega i si cvrcav cigarche i si ja gledav nadvoreshnava edinica od ednava klimi i si razmisluvav za neshto shto nekolku pati go imam prochitano tuka, a ne mi teknalo da go "preispitam". Imeno, pojke pati imam proxhitano tuka muabet vo stilot "i taka klimata ima zivoten vek od 7 do 10 godini...." pa mi tekna; ako eve zemime za primer deka edna klima inverter ke se koristi samo za greenje, grejna sezona da zememe 5/6 meseci od koi realno klimata ke e "opteretena" 2/2 i pol meseci na pojaki minusni temperaturi ama ajde da zememe 6 meseci greenje, dali toa znaci deka "zivoten vek" na edna klima e 10*6 meseci=5 godini? Ova mene mi izgleda strashno.
Стариве мој имаа телевизор порано Hitachi на декларацијата пишуваше гаранција 10г поминаа 10г верувате или не САМ се исклучи и толку никој неможеше да го оправи и после си купија нов Sony ... Јапонциве ко да имаат timer сега за климиве нее така изгледа да ти даде гаранција 5г и се гаси на 5гPa nema valjda da se raspadne cela klima posle 7 godini, moze da otkaze kompresor, lageri, menjas i teras dalje. Osven ako zamena na kompresor ne e 70% od nova klima.
Ајде вака сега со трајноста на клима уредите и со математиките... економично греење нели!?Стариве мој имаа телевизор порано Hitachi на декларацијата пишуваше гаранција 10г поминаа 10г верувате или не САМ се исклучи и толку никој неможеше да го оправи и после си купија нов Sony ... Јапонциве ко да имаат timer сега за климиве нее така изгледа да ти даде гаранција 5г и се гаси на 5г
Izvadeno ti e luleto.?Decki, eve, prvo video vo zivot shto sum go uploadiral. Pred 1 saat vaka praveshe klimava FH35kata. Zedov skala, se kaciv i taman ko se kaciv klimava vleze vo defrost deka na dalinskoto od 23 pojacav na 27 za da malce zabrza perkata nadvor zoshto znaev deka neshto mraz mu pravi problem. I taman kako shto vleze vo defrost klimava, koga prekina nadvor perkata so vrtenje, vidov deka na samuot vrv na perkata nadvor imashe oformeno kako mali shilci od mraz i tocno vo krugot okolu perkata kaj shto vrti imashe isto taka mal sloj mraz i koga perkata e na pomali obrtai ochigledno se spusha grebenje na mrazot. Dali nekoj od vas ima ideja dali ova i shteti na klimata ili moze da ja rasipe?
https://youtu.be/HUZWddiJbHM
Izvadeno e, ne e od luleto problemot. Od nad klimata teci voda, a i ne e dovolna pokriena od olucite kako shto se drugive dve nadvoreshni od WNive. Utre ke dojde limar da zeme merki, pa ke i napravam edna nadstreshnics. Ne mi izgledashe deka neshto e strashno za klimata od toa shto go vidov, iako e mnogu neubav zvuk, ama sepak ke si ja zashtitam.Izvadeno ti e luleto.?
Da ne ima mraz kaj kompresoroz pa stega malce.
Eve zosto Daikin e mercrdes kaj klimite
Eve 2kw na ladenje ama 3.5kw na greenje.-samo boja da se odberi i kes malce poveke da se potrosi.
Cudno e shto napravi defrost, pochna da raboti i pak praveshe zvuk pa kako shto pochna da vrti perkata, odednas kako edno krckanje da se slushna i letna mrazche od vnatredhnata niz reshetkite, kako da go pluknaСо следниот дефрост ќе се стопат мразулците.