Најекономично греење и ладење

Член од
6 јули 2018
Мислења
203
Поени од реакции
199
По еуровент се гледа на -7 или -10 колку дава киловати и со која ефикасност.
То го знам и го гледам :)

Прашањето беше на колку степени (точна бројка) треба да дава 3,5 за да биди 3,5.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Na 1cas tocno daikinot ako pravi defrost vo red si e klimata.
I kaj @Fikshe1989 ist e slucajot.
Не прави секогаш. Различно е се зависи од времето надвор. Тоа се обидувам да му кажам на Стрелчо не дека јас незнам да ја работам климата. Некогаш ич нема дефрости, некогаш 2, некогаш 5, но кога е влажно знае и на 45минути да направи. А имало и суви дефрости што после циклусот нема капка вода.(за последново незнам зошто така)[DOUBLEPOST=1548548870][/DOUBLEPOST]
Si sedev na terasa sega i si cvrcav cigarche i si ja gledav nadvoreshnava edinica od ednava klimi i si razmisluvav za neshto shto nekolku pati go imam prochitano tuka, a ne mi teknalo da go "preispitam". Imeno, pojke pati imam proxhitano tuka muabet vo stilot "i taka klimata ima zivoten vek od 7 do 10 godini...." pa mi tekna; ako eve zemime za primer deka edna klima inverter ke se koristi samo za greenje, grejna sezona da zememe 5/6 meseci od koi realno klimata ke e "opteretena" 2/2 i pol meseci na pojaki minusni temperaturi ama ajde da zememe 6 meseci greenje, dali toa znaci deka "zivoten vek" na edna klima e 10*6 meseci=5 godini? Ova mene mi izgleda strashno.
Абе матеметикава слабо ти оди или шо е работава?? Да не ти се спија? Цигара пушеше или??
Од 7 до 10 години. Ке земеме 8.5 години тоа се 102 месеци климата да бувта нон стоп. Неможе климата од не работење да се расипи. Ако ја користиш 6 месеци годишно а има век 102 месеци колку години треба да ја служиш???

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.881
Поени од реакции
10.881

Прашањето беше на колку степени (точна бројка) треба да дава 3,5 за да биди 3,5.
Не постои точна бројка! Меѓутоа нашите зимски температури убаво се совпаѓаат со умерената зона на енергетската налепница,треба само некој да знае да чита.
Не прави секогаш. Различно е се зависи од времето надвор. Тоа се обидувам да му кажам на Стрелчо не дека јас незнам да ја работам климата. Некогаш ич нема дефрости, некогаш 2, некогаш 5, но кога е влажно знае и на 45минути да направи. А имало и суви дефрости што после циклусот нема капка вода.(за последново незнам зошто така)[DOUBLEPOST=1548548870][/DOUBLEPOST]

Абе матеметикава слабо ти оди или шо е работава?? Да не ти се спија? Цигара пушеше или??
Од 7 до 10 години. Ке земеме 8.5 години тоа се 102 месеци климата да бувта нон стоп. Неможе климата од не работење да се расипи. Ако ја користиш 6 месеци годишно а има век 102 месеци колку години треба да ја служиш???
Едно кило електроника можда и више,што работи ~8-9 месеца годишно :rolleyes:
Кај климите скоро никогаш дефектот не е механички.
Уште релативно нови се инвертериве,новина е и греењето со нив,ама кај да е ќе дознаеме и таква статистика.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Si sedev na terasa sega i si cvrcav cigarche i si ja gledav nadvoreshnava edinica od ednava klimi i si razmisluvav za neshto shto nekolku pati go imam prochitano tuka, a ne mi teknalo da go "preispitam". Imeno, pojke pati imam proxhitano tuka muabet vo stilot "i taka klimata ima zivoten vek od 7 do 10 godini...." pa mi tekna; ako eve zemime za primer deka edna klima inverter ke se koristi samo za greenje, grejna sezona da zememe 5/6 meseci od koi realno klimata ke e "opteretena" 2/2 i pol meseci na pojaki minusni temperaturi ama ajde da zememe 6 meseci greenje, dali toa znaci deka "zivoten vek" na edna klima e 10*6 meseci=5 godini? Ova mene mi izgleda strashno.
Malce offtopik, ne razmisli da gi ostavish cigarite? :)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886

На -7 ако даде 3.5KW со scop барем 2.2 таа е чиста 3.5 за греење.

А инаку климите ги пишува 3.5 5.5 и слично ЗА ЛАДЕЊЕ, па народ се буни.

D

Deleted member 95595

Гостин
Malce offtopik, ne razmisli da gi ostavish cigarite? :)
off topic: pushev 8 i pol godini, 5 i pol godini ne pushev i poslednava godina pak pochnav.Teshka e taa borba so ovoj porok.

@PticaSelica Se e toa ok, ama realno brat od celo rabotenje na klimava samo 70tina dena raboti klimata optereteno, se drugo si raboti so nekade 30-50% opteretenost. Beko friziderot shto go kupivme pred 7 godini mi raboti top, a raboti 24/7, 365 dena vo godinata, a neli principov na rabota na klimive pri greenje e samo obraten proces od rabota na frizider, pa brojkive se ohrabruvachki :-D

Shala na strana, kako sho kaza, ostanuvat da vidime, ama se nadevam deka nema da se razocharame site ovde.

Член од
23 декември 2018
Мислења
101
Поени од реакции
134
Pa nema valjda da se raspadne cela klima posle 7 godini, moze da otkaze kompresor, lageri, menjas i teras dalje. Osven ako zamena na kompresor ne e 70% od nova klima.

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Pa nema valjda da se raspadne cela klima posle 7 godini, moze da otkaze kompresor, lageri, menjas i teras dalje. Osven ako zamena na kompresor ne e 70% od nova klima.
Стариве мој имаа телевизор порано Hitachi на декларацијата пишуваше гаранција 10г поминаа 10г верувате или не САМ се исклучи и толку никој неможеше да го оправи и после си купија нов Sony ... Јапонциве ко да имаат timer :) сега за климиве нее така изгледа да ти даде гаранција 5г и се гаси на 5г

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
@Strelec ne sum jas Edgar od Hr forum da gream so Suzumi-vo 80+kvadrati :D
Ali i toj si stavil greaci na tacna pa preporacaj nekoj sto instalira pa makar bile tie greaci made by P.R.C
da si ja podobram klimava
A moze i ke ispadne nekoj Hibrid kinesko japonski:confused:

D

Deleted member 95595

Гостин
Decki, eve, prvo video vo zivot shto sum go uploadiral. Pred 1 saat vaka praveshe klimava FH35kata. Zedov skala, se kaciv i taman ko se kaciv klimava vleze vo defrost deka na dalinskoto od 23 pojacav na 27 za da malce zabrza perkata nadvor zoshto znaev deka neshto mraz mu pravi problem. I taman kako shto vleze vo defrost klimava, koga prekina nadvor perkata so vrtenje, vidov deka na samuot vrv na perkata nadvor imashe oformeno kako mali shilci od mraz i tocno vo krugot okolu perkata kaj shto vrti imashe isto taka mal sloj mraz i koga perkata e na pomali obrtai ochigledno se spusha grebenje na mrazot. Dali nekoj od vas ima ideja dali ova i shteti na klimata ili moze da ja rasipe?

https://youtu.be/HUZWddiJbHM

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Стариве мој имаа телевизор порано Hitachi на декларацијата пишуваше гаранција 10г поминаа 10г верувате или не САМ се исклучи и толку никој неможеше да го оправи и после си купија нов Sony ... Јапонциве ко да имаат timer :) сега за климиве нее така изгледа да ти даде гаранција 5г и се гаси на 5г
Ајде вака сега со трајноста на клима уредите и со математиките... економично греење нели!?
Климе обично кажуваше позитивни примери за комшии и тоа често тенденциозно... но еве јас ќе кажам негативно (иако и моето лично до пред две год беше такво)... значи комшииве мои во стан од 45м2 (40тина кв) греат со таванско греење, имаат некои панели на плафонот распределено по станот, при што имаат инсталирана моќ од 6kW... стан во зграда на приземје, доста ладен, ориентација север, од изолација ништо, но PVC повеќекоморни прозори... тој минатиот месец плати за струја 8,500, овој ќе плати над 10,000... сметките вон грејна вели од 1500 ретко 2000... значи тој по сезона само за греење плаќа над 25,000 Денари! Доколку во двете соби дневната со кујна и спалната стави клими 12ка и 09ка... и тоа од оние поевтините, а речеме да си набави Lomo Eco 12 ili Haier Tundra12 за 24м2 + Vivax AEQI 09 за 12м2 или дури најевтината комбинација на Vivax со AEQI (09+12ка) ... ќе го кошта тоа како инвестиција 37-40,000 Денари... но тој по сезона греејки го истиот простор квалитетно и поевтино, ќе заштедува најмалку 10,000 Денари по грејна сезона за разлика од сега! Значи како инвестиција ќе ги врати климите во четвртата година (во гаранцискиот рок) петтата ќе му бидат исплатени климите, а греењето поевтино за 10К, шестата ако му прекинат тој ништо не губи!
Пример два... еве на темава Ljes Neri што пишуваше за греење на 55 квадрати со електричен котел... https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1083#post-8293291 тој пак нереално малку те. премногу оптимистички, дека инвертерот Haier Tundra 12 ќе го врати уште првата година... но еве под претпоставка зел и 18ка клима (да го покрие цел стан).... и ја враќа комплетно како инвестиција третата или четвртата година, а петтата година од гарантниот рок испаѓа дека греењето му е ептен евтино а климите ги исплатил како инвестиција... со разликата во цена во однос на греење со ел котел, или споредено плафонско како којшијава мој (исто или многу слично би било и со панел-конвектори)...една год над гаранцијата да работат, ти си ќар!
Инаку, немој да мислиш дека само со клима-инвертрите е ограничен рокот на употреба со изминување на гаранцијата... со сѐ е така особено со бела техника. Еве ти напис кој вели машините за перење се ограничени на 2000-2500 перења, LED TVата на толку и толку часа (ко LED сијалици)... да не ги спомнувам смартфоните, лаптопите... http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:440669-Roba-traje-samo-do-isteka-garancije

Последно уредено:

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Decki, eve, prvo video vo zivot shto sum go uploadiral. Pred 1 saat vaka praveshe klimava FH35kata. Zedov skala, se kaciv i taman ko se kaciv klimava vleze vo defrost deka na dalinskoto od 23 pojacav na 27 za da malce zabrza perkata nadvor zoshto znaev deka neshto mraz mu pravi problem. I taman kako shto vleze vo defrost klimava, koga prekina nadvor perkata so vrtenje, vidov deka na samuot vrv na perkata nadvor imashe oformeno kako mali shilci od mraz i tocno vo krugot okolu perkata kaj shto vrti imashe isto taka mal sloj mraz i koga perkata e na pomali obrtai ochigledno se spusha grebenje na mrazot. Dali nekoj od vas ima ideja dali ova i shteti na klimata ili moze da ja rasipe?

https://youtu.be/HUZWddiJbHM
Izvadeno ti e luleto.?

Da ne ima mraz kaj kompresoroz pa stega malce.

Eve zosto Daikin e mercrdes kaj klimite
Eve 2kw na ladenje ama 3.5kw na greenje.-samo boja da se odberi i kes malce poveke da se potrosi.

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
Izvadeno ti e luleto.?

Da ne ima mraz kaj kompresoroz pa stega malce.

Eve zosto Daikin e mercrdes kaj klimite
Eve 2kw na ladenje ama 3.5kw na greenje.-samo boja da se odberi i kes malce poveke da se potrosi.
Izvadeno e, ne e od luleto problemot. Od nad klimata teci voda, a i ne e dovolna pokriena od olucite kako shto se drugive dve nadvoreshni od WNive. Utre ke dojde limar da zeme merki, pa ke i napravam edna nadstreshnics. Ne mi izgledashe deka neshto e strashno za klimata od toa shto go vidov, iako e mnogu neubav zvuk, ama sepak ke si ja zashtitam.

A ova za Daikinov ne te razbiram, sarkastichen beshe ili vistina go mislis toa shto go napisha? So ruskiov slabo deka stojam :)[DOUBLEPOST=1548600700][/DOUBLEPOST]
Со следниот дефрост ќе се стопат мразулците.
Cudno e shto napravi defrost, pochna da raboti i pak praveshe zvuk pa kako shto pochna da vrti perkata, odednas kako edno krckanje da se slushna i letna mrazche od vnatredhnata niz reshetkite, kako da go plukna :)

Ova e valjda loshata strana koga klima pravi retko defrosti kako FHvo. Ovoj mraz ne go registrira klimata, pa toj si se talozi i pravi problemi. Ama nejse, ke go sredam denovive.

Kajgana Shop

На врв Bottom