Другар, бакарни се. Ги залемил веројатно.
Филм напраи со TIG дека ги варел цевкине.
Полека.
Kako prvo ne sum ti nikakov drugar. Epten e prizemno, nikogas ne sum bil komunist.
Kako vtoro bakarot moze da se lemi i meko i tvrdo i so disugas (autogeno)
https://www.youtube.com/watch?v=9t-RGROC0zo i so propan butan......
Bakarot moze da se lemi, moze i da se zavaruva, ako se zavaruva (znaci topenje na osnovniot materijal ) ne ce moze so propan butan tuku isklucivo so disugas.....
Argonot go koristat pri ova vistinskite monteri za da ne se stvori oksidacija od vnatre kade sto ne dopira pastata za lemenje. Ne daj boze nekoj da ti menuva cetirikrak ventil kako ovoj ovde
https://www.youtube.com/watch?v=AKQsdBpbz3w (uste go narekuva trokrak), eden kup crnila odi direktno vo kompresorot.......
Argonot pokraj TIG zavaruvanjeto (i tuka se koristi ne se sekiraj, ako se koristi aluminium, nema kako poinaku da se zavari), se koristi i pri servisiranje i montaza vo klimatizacijata, za procistuvanje na cevkite i nizmenuvacite. Obicno kaj kvalitetnite klimi vn. izmenuvac e napolnet so ovoj gas i zatvoren so cepovi.
Inace za tvoja informacija po struka sum dipl.mas.ing. zavaruvanje i zavareni konstrukcii zvrseno 80-setite godini od prosliot vek vo Skopje na Masinskiot fakultet, koga navistina imase kriteriumi, mnogu mnogu povisoki od segasnive. Me interesira sto ckolija imas zavrseno, koga i KADE?
Inace bi bilo ubavo da znaes deka bakar ne se vari so TIG..........ti ako cues argon ti asocira na TIG, ubavo e toa, se gleda deka si slusnal ili si rabotel so TIG zavaruvanje. Kade ti vide deka cevkite se vareni so TIG ili sakas da se napraes pameten pred clenovove, kaj mene ne uspea, ne znam pred drugite dali uspevas.
Za ovoj pogore so klimava i cevkive. Ako se zaclenis tuka bi bilo red da procitas od pocetok do kraj sto e se pisuvano za klimive, togas bi znael deka freon dali fali ili ne se otkriva samo so digitalna vaga, ne so nekakvi manometri, bi znael deka e potrebno vakumiranje na sistemot so dvostepena pumpa i merenje isklucivo so digitelen manometar i bi znael deka na takvi monteri i serviseri treba da im ja pokazes vratata.