@Nekoj
Не тропај зелени. Ако за некого сум убеден дека е дилер на клими, тоа си ти!
Греачите во Хансол се 20W на компресор и 40W на тацна. Значи вкупно 60W. Kога двата би работеле 24/7, месечно теоретски би трошеле околу 200 ден. Ама ти како врвен стручњак за клими во обид, што мислиш: Компресор кога работи има потреба од греење и ангажира греач? Се разбира не!
Греачот на компресорот се активира САМО кога климата НЕ работи, за да нема ладен старт. Се вклучува САМО при минусни температури разбирливо, кога климата е софтверски исклучена (преку даљинско). Греачот на тацна исто така работи САМО на минусни Т, не сум прочепкал да видам дали константно работи или само како успомош при дифрост!
И за твоја информација, при надворешни 7 - 17С Хансол ми одржуваше 22С со потрошња од 95 - 185W (COP 7+) и тоа го правеше со исклучени греачи (нели се уклучуваат само при минусни Т, а не на +17С)!
Доста со тоа подло вреѓање по најдобрата бест бај клима под 1000е што се продава во Македонија. Со плукање нема да си ја подобрите продажбата, туку бидете конструктивни на темава, ако е тоа воопшто можно. Стрелец за разлика од вас не трупа со билион информации, сервисна документација за сите фирми и секој што има малку акал може многу да научи за климатизација. А што правите вие освен што плукате по Gree и со лаги и дезинформации се обидувате да ги свртите потенцијалните купци кај вас? Ништо конструктивно.
И да, и "јапанците" користат греачи, али само во врвните модели кои не се ни продаваат кај нас, или пак се енормно скапи (Нордик варијанти + 500е екстра).