Најекономично греење и ладење

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Интересно, можеби со подебели плочи 8-10мм во долниот дел би го надминал проблемот. Ама како што те разбрав премногу секојдневна работа има во вакво греење...
Naprotiv.Ima celosno sogoruvanje i voopsto nema pepel.Se stvara golem potisok od dolna strana taka da i pepelta ja vsmukuva vo odzakot.Inaku napraviv inka koja sobira 3 vreki naednas i po sloboden pad paga nadolu.Potrebno e samo da imas suv talas za da konstantno se roni na dolu.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Прво,дали си задоволна и дали има некој проблем што не го кажуваат трговците...
Која е позитивната страна и негативна (ако ја има) :)
Задоволна сум. Стоплена и без матретирање.
Незнам негативна страна досега, освен што печкана од лани почна да бучи, али со Владе ќе ја средиме. Владе е ескперт за оваа област он најреално ќе ти каже ако знае негативни страни.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Задоволна сум. Стоплена и без матретирање.
Незнам негативна страна досега, освен што печкана од лани почна да бучи, али со Владе ќе ја средиме. Владе е ескперт за оваа област он најреално ќе ти каже ако знае негативни страни.
Со парно тие или не,и колку пелети трошиш?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Со парно тие или не,и колку пелети трошиш?
Не обична печка за пелети. Дневно трошам по една вреќа, Владе ми ги намести опциите иначе трошеше повеќе, кога е многу ладно и по 2 вреќи по 15кг. Врати отворени топол е цел стан.

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Не обична печка за пелети. Дневно трошам по една вреќа, Владе ми ги намести опциите иначе трошеше повеќе, кога е многу ладно и по 2 вреќи по 15кг. Врати отворени топол е цел стан.

A колку м2 е твојот стан, дали е изолиран надворешно, дали има луге под тебе, над тебе, странично? И секако колку саати на ден топлиш, на колкава средна темп преку денот. Доколку ги имам (имаме) овие информации ке имаме комплетна слика за потрошувачката. Малце ке се помачиш....;).....но само така е комплет информацијата

поздрав

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
A колку м2 е твојот стан, дали е изолиран надворешно, дали има луге под тебе, над тебе, странично? И секако колку саати на ден топлиш, на колкава средна темп преку денот. Доколку ги имам (имаме) овие информации ке имаме комплетна слика за потрошувачката. Малце ке се помачиш....;).....но само така е комплет информацијата

поздрав
Јас малку не се разбирам од овие работи за изолација, али ќе се потрудам. 63м2, надворешно не е изолиран, има пвц изолација (ако спаѓа у изолација ), луѓе живеат под мене, до мене (од едната страна) и над мене, стан во зграда. Незнам каква средна температура на денот, да ми е топло прилично. На ден колку топлиме незнам прецизно кога сме дома е цело време пуштена до вечерта додека не ги фатат живците па да отворат прозори. На работа сме прва смена до 4ри, до вечерта до 9 сигурно грее. За викенд од 10 саат сигурно до 2, за време на преспивање се исклучува па пак од 5 до 9. На тројка е цело време (а што значи тројка не ме прашувај незнам :))

Колку е цената сега на еден тон пелети ?
Јас веќе земав за годинава тон и половина. По 210 денари за вреќа од 15 кг. Прв пат земам од дечкиве ги најдов на фб букови пелети од Србија се увезени:
https://www.facebook.com/bukovipeleti

До лани земав од Техно ауто од Скопје, исто задоволна бев (или појма неам која е разликата во пелети). Јас мислам дека се е до опциите на печката како ќе се наместат.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Јас малку не се разбирам од овие работи за изолација, али ќе се потрудам. 63м2, надворешно не е изолиран, има пвц изолација (ако спаѓа у изолација ), луѓе живеат под мене, до мене (од едната страна) и над мене, стан во зграда. Незнам каква средна температура на денот, да ми е топло прилично. На ден колку топлиме незнам прецизно кога сме дома е цело време пуштена до вечерта додека не ги фатат живците па да отворат прозори. На работа сме прва смена до 4ри, до вечерта до 9 сигурно грее. За викенд од 10 саат сигурно до 2, за време на преспивање се исклучува па пак од 5 до 9. На тројка е цело време (а што значи тројка не ме прашувај незнам :))

Јас веќе земав за годинава тон и половина. По 210 денари за вреќа од 15 кг. Прв пат земам од дечкиве ги најдов на фб букови пелети од Србија се увезени:

До лани земав од Техно ауто од Скопје, исто задоволна бев (или појма неам која е разликата во пелети). Јас мислам дека се е до опциите на печката како ќе се наместат.

Овие тон и половина, дали ќе бидат доволни за цела сезона ? Со оглед дека трошиш по една вреќичка дневно (анекогаш и повеќе, кога е постудено), а колку што видов во еден тон има 67 вреќи, тогаш ќе треба и нова нарачка изгледа :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Овие тон и половина, дали ќе бидат доволни за цела сезона ? Со оглед дека трошиш по една вреќичка дневно (анекогаш и повеќе, кога е постудено), а колку што видов во еден тон има 67 вреќи, тогаш ќе треба и нова нарачка изгледа :)
Мене од иста количина лани ми беше таман цела година. Можеби оти беше топла зима. 100 вреќи - 1,5Т ми беше цела зима. Е првата година додека не ми беа неместени сетинзите и бидејќи немаше пелети на пазарот видов мака.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мене од иста количина лани ми беше таман цела година. Можеби оти беше топла зима.
Ове е суштествена вистина
Секоја година, секое домаќинството троши наполно иста количина на огрев
Тоа се должи на фактот што просечната надворешна температура, за повеќе години, во текот на зимата не се менува
Тоа е и доказ како Топлификација ги мами и ограбува потрошувачите постојано покачувајќи ги цените и со порамнувања, божем повеќе потрошиле

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Си дала 21000 денари за греење и тоа е економично според тебе?

За мене воопшто не туку е премногу скапо во споредба со дрвата :icon_lol:, тоа пелетите изгор :icon_lol:.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.979
Поени од реакции
34.358
Си дала 21000 денари за греење и тоа е економично според тебе?
Се е релативно и зависи од квадратурата и куп други работи. Таа сума наведена горе некои од нас тука ја плаќаат како месечна сметка за струја, во кои детали нема да навлегувам...

Kajgana Shop

На врв Bottom