Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 95595

Гостин
Луѓе здраво, да ве прашам дали е нормално да ми прави defrost климава на овие температури? Се работи за Vivax aeri моделот.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zavisi kogo prashuvash. Mene moite WN mi pravat kratki defrosti po 5 minuti na sekoi 50-60 minuti, a denes i Mistsubishi FHto napravi negde 4 defrosti po 2-3 minuti.

Ima lugje tuka na koi klimite im pravat po 1 i pol defrost godishno po kazuvanjata, pa ne znam sega shto da ti kazam.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
2008 koga tatko mi go praveshe vtoriot sprat imashe nedorazbiranje so fasaderot. Na covekot mu beshe plateno (na golema greshka od tatko mi) 100% unapred i covekot normalno ne si ja zavrshi celosno rabotata. Prixhinata zashto mu plati 100% unapred beshe i deka del od ekipata na fasaderot beshe i nashiot prv komshija pa ajde denek doverba, komshija, mu trebale pari pa da se pomogne. Eve zoshto jas imam golemi toplotni zagubi. Vaka izgledaat site moi prozori na mojot sprat od nadvoreshna strana i ne e cudo shto mi bega toplina. Nekoj poiskusen tuka , shto se razbira da mi kaze dali mozam kako privremeno resheni da stavam po okvirite odnadvor vo dupkive purpena pa zdravje ako stavam izolacija naredna godina majstorite togas profesionalno da si go zavrshat ova? Ili mozam da zaebam rabota so ova?
Прегледај го приврзокот 199749
Не е до фасадерите најпрво, ова што си го ставил на слика бара лимар. На тие места се става окапник т.е лим кој ке биде под наклон и ке ја спроведува водата од прозорите.
Засега ок е да ставиш пурпена, па ако се оправи времето или напролет среди го тоа. Инаку не само загуба на топлина ке ти се појави и влага на долниот дел кај прозорите.
П.С. Ме тераш на стари години навечер да ти сликам :D okapnik.jpg okapnik.jpg

Член од
24 ноември 2007
Мислења
179
Поени од реакции
115
Луѓе здраво, да ве прашам дали е нормално да ми прави defrost климава на овие температури? Се работи за Vivax aeri моделот.

Normalno za ovaa vremenska sostojba (golema vlaga i temperatura nadvoresna) gore dolu site klimi pravat samo nekoi periodicno nekoi spored senzorski podatoci

D

Deleted member 95595

Гостин
Не е до фасадерите најпрво, ова што си го ставил на слика бара лимар. На тие места се става окапник т.е лим кој ке биде под наклон и ке ја спроведува водата од прозорите.
Засега ок е да ставиш пурпена, па ако се оправи времето или напролет среди го тоа. Инаку не само загуба на топлина ке ти се појави и влага на долниот дел кај прозорите.
П.С. Ме тераш на стари години навечер да ти сликам :DПрегледај го приврзокот 199750 Прегледај го приврзокот 199750
Go prashav ushte vcera tatko mi, toj mi kaza deka prvicno bilo dogovoreno so toj fasadata shto ni ja pravel da gi sredi okapnicite. Kako i da e, fala ti.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Ljupco94 dali defrost ti pravi klimata na ednakvi periodi primer na sekoi 50 ii 70min kako po casovnik namesteno ?
I dali mozes da ni kazes/primetis dali za vreme na defrostot vnatresnata edinica duva, pa makar i na najspora brzina ama sepak da duva.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.491
Поени од реакции
11.440
П.С. Ме тераш на стари години навечер да ти сликам :DПрегледај го приврзокот 199750 Прегледај го приврзокот 199750
ај лим за водата да бега ама провевот нема да го затвори со лимот затоа ја ни стаил мермер со што убаво би се наполниле дупките со лепак а и по лично е
да не зборам левата страна колку му зјае
и јас не гледам шо се фасадерите криви, ми делува нахнадно дека се местени прозорите

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@Che59 da podobjasnime, ovie zaokruzenive se za kondezacija da isfrla t.e voda ? i taa voda posto nema oluk koj bi ja odvel vodata nadvor, ke go kvasi zidot i ke se javi vlaga vnatresno, na toa mislis taka ? Baska ako vrne direktno vo prozorite.
prozor.jpg

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Muvlata ja imav na dzidot no od koga go smeniv olukot nemam vlaga ( muvla ) na dzidot a pvc stolarijata si kondenzira stakloto koga e nadvor okolu 0 stepeni
No samo stakloto na PVC inaku dzidot si e super
A za koleskata koleskata vcera zema ovoj inverter model taka da ne se sekiraj za koleskata
Taa што мажот и сакаше дрва,па ти инпрепорача ел.камин?!Сега ја убеди да земи клима..Свака част...
Вие продавачи и дилери на форумот,Дај вработете го Климе и официјално да продава по можност 24/7 и без пристап до темата ќе молам...
Се повлекувам јас...

Член од
1 април 2012
Мислења
152
Поени од реакции
41
@Ljupco94 dali defrost ti pravi klimata na ednakvi periodi primer na sekoi 50 ii 70min kako po casovnik namesteno ?
I dali mozes da ni kazes/primetis dali za vreme na defrostot vnatresnata edinica duva, pa makar i na najspora brzina ama sepak da duva.
бидејќи се работи за дуќан, не би можел да кажам на колку време прави, денес 2 пати направи на зададена температура од 26 степени(ја покачив на 27 не прави ниту еднаш од прееска). Што се однесува на тоа дали дува, не дува воопшто во defrost

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Taa што мажот и сакаше дрва,па ти инпрепорача ел.камин?!Сега ја убеди да земи клима..Свака част...
Вие продавачи и дилери на форумот,Дај вработете го Климе и официјално да продава по можност 24/7 и без пристап до темата ќе молам...
Се повлекувам јас...
Da taa koleska ja zema taa Daikin 5.5kw inverter klima nisto posebno ne ja ubeduvav i kazav deka e ekonomicno ekolosko i prakticno greenjeto so inverter ona mu kazala na mazoti i vika se dogovorivme so masmi da zememe klima 5.5kw Jas i vikam kolkav vi e budzetot za klimata vika okolu 70.000 den ako kupam vika kvalitetno da e i Jas i vikama kvalitetna 5.5kw ti e ovaa i vcera bese ja kupi.

Член од
1 април 2012
Мислења
152
Поени од реакции
41
Zavisi kogo prashuvash. Mene moite WN mi pravat kratki defrosti po 5 minuti na sekoi 50-60 minuti, a denes i Mistsubishi FHto napravi negde 4 defrosti po 2-3 minuti.

Ima lugje tuka na koi klimite im pravat po 1 i pol defrost godishno po kazuvanjata, pa ne znam sega shto da ti kazam.
па мислам дека кратки беа 5 мин, како што прочитав тука и на други места веројатно нормално е на толку голема влажност.

Член од
1 април 2012
Мислења
152
Поени од реакции
41
па мислам дека кратки беа 5 мин, како што прочитав тука и на други места веројатно нормално е на толку голема влажност.

едит: само што влезе пак...

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
А од страна процепот?

Зимава незнам дали можеш. Ама здравје летоска барем. Значи СИТЕ овие процепи мора да ги пополниш со силикон од надвор.

Ова од страна од доле од горе од секаде. Тоа е страшно несоодветно да има толку процепи. Незнам со што се полнети веројатно со пур пена.

Значи мора да се задихтуваат од надвор со силикон. Сите до еден. Вака не треба да стои.

Не ти е ладно со раката кога ќе ставиш покрај прозорот и ѕидот на ивицата?

Со свеќа или упаљач помини со оганчето околу кај што мислиш дека може да дува. И ако е мирно оганчето значи е во ред. Ако заигра оганчето значи фури од таму.

Значи пвц треба или да легнат па со фасадата да се прекријат. Или ако се ставаат отпосле да се поминат СИТЕ процепи со силикон од надвор.
2008 koga tatko mi go praveshe vtoriot sprat imashe nedorazbiranje so fasaderot. Na covekot mu beshe plateno (na golema greshka od tatko mi) 100% unapred i covekot normalno ne si ja zavrshi celosno rabotata. Prixhinata zashto mu plati 100% unapred beshe i deka del od ekipata na fasaderot beshe i nashiot prv komshija pa ajde denek doverba, komshija, mu trebale pari pa da se pomogne. Eve zoshto jas imam golemi toplotni zagubi. Vaka izgledaat site moi prozori na mojot sprat od nadvoreshna strana i ne e cudo shto mi bega toplina. Nekoj poiskusen tuka , shto se razbira da mi kaze dali mozam kako privremeno resheni da stavam po okvirite odnadvor vo dupkive purpena pa zdravje ako stavam izolacija naredna godina majstorite togas profesionalno da si go zavrshat ova? Ili mozam da zaebam rabota so ova?
Прегледај го приврзокот 199749

D

Deleted member 95595

Гостин
А од страна процепот?

Зимава незнам дали можеш. Ама здравје летоска барем. Значи СИТЕ овие процепи мора да ги пополниш со силикон од надвор.

Ова од страна од доле од горе од секаде. Тоа е страшно несоодветно да има толку процепи. Незнам со што се полнети веројатно со пур пена.

Значи мора да се задихтуваат од надвор со силикон. Сите до еден. Вака не треба да стои.

Не ти е ладно со раката кога ќе ставиш покрај прозорот и ѕидот на ивицата?

Со свеќа или упаљач помини со оганчето околу кај што мислиш дека може да дува. И ако е мирно оганчето значи е во ред. Ако заигра оганчето значи фури од таму.

Значи пвц треба или да легнат па со фасадата да се прекријат. Или ако се ставаат отпосле да се поминат СИТЕ процепи со силикон од надвор.
Duva brat. So rakata pominuvav na site prozori, na nekoi mesta se cuvstvuva duvanjeto, a ne e do dihtuvanjeto bidejki toa go srediv. Utre ke go viknam eden majstor da zirne, pa shto mozeme sega da napravime so pur pena ili silikon, shto ne ke mozeme, zdravje na prolet.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
бидејќи се работи за дуќан, не би можел да кажам на колку време прави, денес 2 пати направи на зададена температура од 26 степени(ја покачив на 27 не прави ниту еднаш од прееска). Што се однесува на тоа дали дува, не дува воопшто во defrost

Eve sto kazuva drug korisnik na AERI, verovatno zasto si vo dukjan i si zafaten so musterii neprimetuvas na kolku vreme pravi defrost i dali duva pritoa.
Mene mi e dovolen podatokot deka zadadena ti e 26C sega na +3C nadvor, na poladno i primer -7 ke treba da zadades +35, samo problem e sto max do 30C ide na greenje :)
Kolku m2 e dukjanot ?
aer2.jpg
aer1.jpg

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

Kajgana Shop

На врв Bottom