Ke smetam so sredno 40C na Izduv i ke ja zemam pomalata temp od +25C na usis namesto +26...COP u momentov na +7 ti e
4,8 ako klimata spored slikata od daljinskoto duva so vtora na izduv .
Greese prostor od 56m2 ?
Ako e prostorot 56m2 togas kako sto i Mitsubisi i Eurovent go tvrdat istoto, a toa sto go tvrdat e deka na +7 na prostorot mu treba 35% od onoa sto kako 100% mu treba na -10C togas kaj tebe iskaca deka ako sakas istovo i na -10C da go postignes, togas na -10 ke ti trebaat 65% poveke od tie 1,96 ili toa se 5,6Kw na -10C pa sledi deka imas toplinski zagubi 100W/m2, klasika toplinski zagubi za neizoliran prostor bez stiropori na fasadi.
Eve zasto.....sega na +7C spored temperaturite 40C/25C i izduv od 385m3/h klimata ti dava 1,9Kw i so toj izduv i tvoite izmereni temperaturi usis/izduv za da odrzuvas 22C na 11m od klimata.
Istiot prostor od 56m2 ako ima zagubi 5,6kw na -10C, togas 35% od toa se tocno 1,96 na +7C kolku sto sega ti dava klimata za da ja postignes taa temp vnatre.
Znaci ako sega bara 1,96 na +7 za da ima povtorno 22C na 11m, ke bara 5,6Kw na -10C sto samo ovaa edna klima nemoze da go izvadi na -10 zasto e izmerena deka dava maximalno 3,6Kw na -10C.
Nekoj ke rece u 2 sabajle dosagjam so dijagrami i merenja ama dosaden sum ne za mene, tuku za da nekoj svati i razbere barem mal del od ova sto go zborime i ne gi zeznat so od rakav procenki deka sve moze da gree 35m2 pa i najeftinata(prasnjeto e do koja -C Temp ke gree), za da na nekoj mu bide toplo i na -10C a ne samo na +7C a pod +7 da pali peckata so drvata ili panelkata samo zatoa sto cital rekklami samo za nominalni kapaciteti sto vazat na +7C ama ne i na -10C i ne ja razbral prikaskata dokraj .
https://www.my-ecodesign.com/en/