Најекономично греење и ладење

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.460
Поени од реакции
31.369
...кој тип на филтер најдобро ќе филтрира чад од цигари. Со ова оди и да биде лесен за одржување итн.
Никаков филтер нема „исфилтрира„ чад од соба во која интензивно се пуши, барем не во комерцијално (и економски) достапните клими на пазарот.

Тоа што тебе ти треба е вентилирање. Од тој аспект или прозорска клима или ѕиден вентилатор (па потоа комбинирај го со каква сакаш клима).


Нормално, ова ти е совет од лаик... а професионалците нека ме поправат ако грешам.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Па, најголема мана е што ќе го затвори единствениот прозор (и до половина да е, многу е), треба да се менуваат стакла итн. И бучавата.

Ако може да му се верува на следното:

http://www.termosistem.com.mk/prozorski-klima-ured

А зошто да не му се верува. :)
Во написот нема ништо неточно....
Прозорскиот клима уред не мора да се монтира на прозор,,,
Може да се монтира, ако се направи отвор во ѕидот, до, над или под прозорот или на на врата или на некој друг ѕид.
Кај овие има една друга работа по која се разликуваат од сплит климатизерите
Тоа е дека, некои од нив, немаат можност да работат како топлотни пумпи кога се врши затоплување. Не сите, но кај повеќето, наместо топлотна пумпа е вградена обична електрична греалка. Инаку прозорските клими можеш да ги набавиш и како половни и тоа многу поефтино.
Исто размисли за така наречени подвижни или моболни клими
Еве најдов и една бугарска интернет страница, но сум ги гледал и во Скопје, во Техномаркет
http://www.klimatik.org/articles.php?article_id=27
Mobilni%20klimatici1.JPG Mobilni%20klimatici2.JPG

Фунционираат слично како прозорските клими, но се спроведува црево за одпаден воздух или до отвор за оџак или до отвор во ѕид. Ваквите клими имаат фуккција на топлотна пумпа. и добри се за вентилирање.
 
Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Знам за пингвиниве, но во последно време помалку ги има кај нашиве продавачи. Ни таков не би зел (е стварно сум маанџија :)) поради:

1. бучноста (читам дека се многу побучни од обичните)
2. Повеќето (барем пред неколку години, не знам за сега) имале демек едно црево. Имаше на српски форум како да се модифицираат со две црева (довод и одвод), ама многу работа беше, а јас не сум вешт за со пластика. Некако беше, и да имаат две црева, во иста дупка идат, па џабе ти е ако не го модифицираш.
3. Неефикасноста (тоа може и да се занемари)

Освен тоа, нема простор да се направи дупка (се мислев и обичен аспиратор или вентилатор да ставам) - прозорот е до ѕид, под него парно, од нив до другиот ѕид има плакар што не може да се поместува. За обична клима ќе се најде место над прозорот (има греда) и некаде ќе се пикне цревото, ама други дупки тешко.

Ако не здосадив веќе, може ли да ги модифицираме условите?

Прв случај: Многу пушење без клима - некој вентилатор или нешто со црево - дали постои такво нешто? Ако го скрпам јас, не верувам дека ќе функционира баш добро.

Втор случај: Забрането или намалено пушење - пак каква клима (со филтри!) и препорака за асален мајстор (фирма) за монтажа?

Фала.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Zebar
Веројатно тоа е најдобро решение.... Да се раздвои климатизацијата од вентилацијата
За климатизација, може да се набави сплит климатизер, со филтрација на воздухот по избор,
За вентилација да се набави посебен вентилатор. Самиот вентилатор може да биде поставен или во самата просторија, или надвор од просторијата.
При избор на вентилаторот може да се избере вентилатор со поголем капацитет, така да за кратко време се проветри просторијата
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Za dim od cigari ima edna "naprava" od Zepter koja go eliminira od prostorijata i toa mosne uspesno.
Samo ovie igracki se bajagi skapi.
Vidi poguglaj na net.
 
Член од
23 февруари 2013
Мислења
3
Поени од реакции
2
Cesto se zboruva i potencira COP na clima uredite kako vazna karakteristika znacajna za ekonomicnoto rabotenje na uredot . Nokolku podobar ili polos COP vlijae na tpa kolku plakame za ista kolicina toplina? Eve go moeto razmisluvanje: Vo individualna kuka gream dnevna soba od 21,4 m2 ,trpezarija od 13m2 razdelena od dnevnata so otvor od 2,2x1,8m (armonika vrata sekogas otvorena ) i kunja od 6,4m2 razdelena od trpezarijata so klizna vrata mnogu cesto otvorena. Vkupnon zagrevam 40,8m2 za koja e potrebno klima ured so najmalku 5kw (40,8:7=5) instalirana snaga. Jas ovaa grejna sezona instalirav vo dnevnata klima inverter so deklarirana snaga na greenje od 4kw so potrosuvacka od 0,955kwh t.e. so COP nesto nad 4 ,a za dopolnitelno zagrevanje koristev kumbe na drva najcesto posle 17h. Vo predhodnite godini koristev konbinirano akomulaciona i kumbe pa od smetkite za struja nemozam tocno da ustanovam kolku toplina mi bila potrebna za zagrevanje na tie 40,8m2 najcesto na 22 stepeni. No mozam so prifatliva tocnost da procenam deka e potrebno vo poladnite tri meseci po 1800kwh a vo potoplite 2,5 meseci po 1500kwh sto prosecno e 1660kwh mesecno ili vkupno 1660x5,5=9150kwh po grejna sezona. Za da ja dobijam istata kolicina na toplina so klimaured so COP4 ,kakvi sto se poskapite i po renomiranite,ke treba da potrosi 9150:4=2287kwh dodeka so drug klimaured so COP 3,6,kakvi se poveketo po evtini,ke treba da potrosi 9150:3,6=2541kwh. Razlikata e255kwh po grejna sezona .Toa vo denari ,po segasna cena od 6,82 den. po kwh vo skapa tarifa (vo koja klima uredot pretezno raboti) iznesuva 255x6,82=1740 denari po grejna sezona . Pri odluka za kupuvanje klima ured kon ova treba da se dodade amortizacionen period od 7 do 10 godini i poskapuvajne na kwh sto sekako ke go ima i toa vo obem sto ke boli. Jas se odluciv za dva klima uredi so COP 4 mesto eden posnazen i so pomal COP. Tekov izbor vo pocetokot e poskap no ke dobijam poekonomicno ,pobrzo ,poravnomerno i znacitelno potivko zagrevanje.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во постот #1883, на страна 126,е опишано како Друштвото на физичарите во Швајцарија гледа на добивање на струја и топлина во домовите.
На YouTube најдов интересно и едноставо објаснување како функционираат ваквите постројки и кои се нивните предности ( трае 5 минути )
http://www.youtube.com/watch?v=s5S0seVAGY4
На Англиски ваквите апарати се викаат Мicro combined heat and power или скратено CHP. или Cogeneration ( ако сакате да пребарате )
 
Член од
26 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
И во Блгарија овој модел е скап. Скоро 2,400 Лева, (1200 Евра). http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/fujitsu-awyz14lb-nocria-814.html# ... и претставен е како хиперинвертер (веројатно си има критеријуми кои се инвертери може да се карактеризираат како такви) а кај овој модел она што допринело така да се декларира, е навистина високиот COP фактор од 4,44.... на пазарот се многу ретки вака моќни машини, особено малку има термо пумпи со толкава моќ, како кај овој модел која оди и до 9Kw, А BTU до 30,000 .... обично хиперинвертерите на пазарот (бар оние што може да се сретнат на нет) се со многу помала снага 9-12,000 BTU со испорака до кај 3-4Kw.... Ова е извонреден уред (и скап) кој заслужува да се нарече ХИПЕРинвертер и кој со право е оценет по неколку критеријуми со А+
Има и друг вариант sobstvenost.bg
--- надополнето: 26 март 2013 во 16:29 ---
Виж www.sobstvenost.bg
 
Член од
29 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
133
Ако некој знае некој уред за греење што работи на принципот на индукција, го молам нека каже.

А индукцијата во дело може да ја видите на следниот линк.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Индукциони печки има во Железара и речиси во секоја топилница.
Тие работат со помош на вртложна струја. Имено во секој проводник изложен на променливо магнетно поле ќе се индуцира струја и овие струји предизвикуваат загревање и топење
Можеш да погледаш во Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/Eddy_current
http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_furnace
Што значи на овој начин може да се загрева само некој метал ( проводник ).
Не сум слушнал дека ваков начин се користи за затоплување на станови
 
Член од
29 март 2013
Мислења
59
Поени од реакции
133
Сето тоа го имам помалку или повеќе прочитано, само се чудам зошто досега никој не се сетил да направи уред за греење со индукција.
На пример во видеото што го приложив погоре, гледаме како се топи метал со само 3 киловата.

По логика на нештата доколку има уред за греење со оваа технологија би требало да биде и поефтино!
Или можеби грешам, оти не сум електро инжинер или слично.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.460
Поени од реакции
31.369
Можеби заради тоа што иако 3 киловати енергија не се скапи, самата имплентација на ова во домашен систем за греење е прескапо?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.200
Поени од реакции
21.914
Кој рече дека се нема имплементирано или нема произведено.
Еве ова што е.
И кој рече дека не можеш вода да загрееш. Еве и за тоа пример.
 
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.736
Поени од реакции
2.553
Индукционите рингли се најефикасните рингли, нешто поефикасни од стаклокерамичните, доста повеќе од обичните, меѓутоа високата цена не ги прави баш пристапни. Плус неможе секакво тенџере да се користи, односно ако на тенџерето не се лепи магнет, нема ни ринглата да работи.
Најверојатно е таква ситуацијата и со системите за греење на овој принцип, комплицирани за изградба и скапи, а не нешто многу поефикасни од постоечките.
 
Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Индукционите рингли се најефикасните рингли, нешто поефикасни од стаклокерамичните, доста повеќе од обичните, меѓутоа високата цена не ги прави баш пристапни. Плус неможе секакво тенџере да се користи, односно ако на тенџерето не се лепи магнет, нема ни ринглата да работи.
Најверојатно е таква ситуацијата и со системите за греење на овој принцип, комплицирани за изградба и скапи, а не нешто многу поефикасни од постоечките.
Слабо ги следиш изгледа работите :D
Индукциските рингли се веќе достапни скоро на сите. Има Electrolux плотни за 13.000. Се извинувам за оф топик. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom