Ubavo sto si se potrudil, no ima nekolku nejasnotii i nepreciznosti vo napisanoto:
Еве јас ќе ти пишам за кај мене за месец Февруари. Мојот стан имал потреба од 1650KWh топлина во теков на месец Февруари (28 дена земено) тоа изразено преку различни грејни тела би изгледало баш вака:
1.Za koja povrsina stanuva zbor i stepenot na izolacija (mozebi imas nekade napisano no me mrzi da baram)
2.Kako ja dobi kolicinata na energija od 1650Kwh? Ako e otcitanata na el. merilo e edno, a ako e na watmetarot kade stoi priklucena klima e sosema drugo.
Ova e gornovo e mnogu vazno bidejci od toa zavisi i celata napravena presmetka, koja ce bide sepak za tvojot objekt, za drug objekt ce bide poinakva, no sosema dovolno za upotreba i generalen zaklucok deka klimite se najekonomicni za greenje.
Vazno e da se kaze deka cenata na Kwh po eftina tarifa e 3.3 den so DDV, a na skapata 6.6 den.
Tvojot prosek od 4.5 den/Kwh e vo red SAMO za tebe, za nekoj koj ja koristi klimata samo preku den e sosema drug.
Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил
2.8 за овој месец
Pod golem znak prasalnik e COP od 2.8 za klima sto ti ja nemas pa znaes kolkav bil prosecen COP za tvojot objekt. I da ja imas kako go presmeta prosecniot COP?
Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*1650 =
1856 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил
4 за овој месец
Istoto vazi, kako znaes prosecen COP za klima sto ne rabotela vo tvojot prostor?
Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.
Ova e epten od oko i neprecizno.....
Uste nesto, kolicina na potrebna energija od 1650KWh za eden objekt za mesec februari vo 2018 godina mene mi izgleda epten mnogu.
Ne znam za kakov objekt se raboti no ako se pojde od teorijata za energetska efikasnost, prosecno izoliran objekt ima potreba od 80-100KW/m2 za greenje po sezona, znaci ako se raboti za 100 m2, eve neka bidat potrebni 9000KWh, ako se podeli na 6 meseci greenje dobivame 1500 KWh prosecno.
Tvoive 1650Kwh se bogami poprilicno i toa za febroar.....Ce stane pojasno ako ni obelodenis za sto objekt se raboti.
Eve pak ce napomenam deka e ubavo sto si se potrudil okolu napravenite paraleli no mislam deka ostanuva konstatacijata deka treba da gi prifatime so edna doza na rezerva.