Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
D

Deleted member 95595

Гостин
Am ja ako go staaam termometarot na 2metra od klimata znajs kolku ke pokaze ili ti tolku naiven si?
I Fanot gleam na Auto mu e....ili ne e?
Na -20 vleci pod 1500W.....i nemojt da postignit :)
Ostaj sega brat fanoj/manoj i kilovati, ne ja pimplaj, zvukot beshe vo prashanje. Na -7 rece deka ke brchit ko traktor pa otidov na youtube da pobaram videa i go najdov covekov koj dve godini se greel na FH35 i imase snimano nadvoreshna edinica kako raboti na -13 i -20 i ne beshe traktor. Toa go reshivme.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@lleeoo
Eden test za tebe....http://www.elitemadzone.org/t481447
ja ke si go meram so Nokriava so max 2000W povleceni uspored moive 2800.
Ti posto si na klonirana Midea meri si ja Vivax-Mideava koja edno kazuva po specifikacii za protok na izduv.....ama posle 5min od izduvot nema nisto....zatoa kaj Vivaks i pisuvaat po specifikacii izduv <XXXm3
Sad ga vidis sad ga nevidis izduvot.....puf-paf puf-paf ventilatorov...proveri kaj tebe dali duva uopste AERIto...ili pali go i Bekoto :D
Midea vs Fujitsu dopuna1.jpg

L

lleeoo

Гостин
@lleeoo
Eden test za tebe....http://www.elitemadzone.org/t481447
ja ke si go meram so Nokriava so max 2000W povleceni uspored moive 2800.
Ti posto si na klonirana Midea meri si ja Vivax-Mideava koja edno kazuva po specifikacii za protok na izduv.....ama posle 5min od izduvot nema nisto....zatoa i pisuvaat po specifikacii izduv <XXXm3
Sad ga vidis sad ga nevidis izduvot.....puf-paf puf-paf ventilatorov...vidi kaj tebe dali duva uopste :D
Прегледај го приврзокот 186705
Ti kazav da ne bese zalosno ke bese pateticnoooo aj sea frli nekija snimka od rasipana klima ili nesto pozalosno:)))

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ja idam da spijam....a tebe leka nokj :)[DOUBLEPOST=1520294520][/DOUBLEPOST]Onoj sto me prijavil neka mu sluzi na cest....koga nemas argumenti so mozes da stanes osven tuzibaba

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
D

Deleted member 95595

Гостин
Ja idam da spijam....a tebe leka nokj :)[DOUBLEPOST=1520294520][/DOUBLEPOST]Onoj sto me prijavil neka mu sluzi na cest....koga nemas argumenti so mozes da stanes osven tuzibaba
Jas te prijaviv brat, zatoa shto me navredi licno mene, me narece Bilboard i go spomna dedo mi bez nikakva potreba i nemas nikakvo pravo na toa. Bez razlika shto e forum ova, covecki normi postojat, a jas tebe vo nitu eden moment, nikogas ne sum te navredil vo nitu eden moj post. Bi trebalo malku da se sovzemis, da si go stavis prstot na glavata i da razmislis deka sozdavas antagonizam samo radi toa shto nskoj kupil klima shto ne ti e tebe po keif. Pa na notu eden clen ne sum prochital da mu napises "bravo", " cestito", "so zdravje da si ja sluzis klomata." I da go napravis toa kako shto napravi so mene, odma ke dodadis nekoj cinicen komentar demek "so zdravje da si ja kreistis novata klima so samo 690m3 izduv, A+ klasa, i SCOp od neznam ti jas kolku."

Ne e fer brat, stvarno.[DOUBLEPOST=1520297824][/DOUBLEPOST]Pa samo pogledni gi bukvalno prvite tri tvoi "cestitki" kon mene... Screenshot_2018-03-06-01-47-17.png Screenshot_2018-03-06-01-46-16.png Screenshot_2018-03-06-01-48-21.png

Последно уредено од модератор:
L

lleeoo

Гостин
Jas te prijaviv brat, zatoa shto me navredi licno mene, me narece Bilboard i go spomna dedo mi bez nikakva potreba i nemas nikakvo pravo na toa. Bez razlika shto e forum ova, covecki normi postojat, a jas tebe vo nitu eden moment, nikogas ne sum te navredil vo nitu eden moj post. Bi trebalo malku da se sovzemis, da si go stavis prstot na glavata i da razmislis deka sozdavas antagonizam samo radi toa shto nskoj kupil klima shto ne ti e tebe po keif. Pa na notu eden clen ne sum prochital da mu napises "bravo", " cestito", "so zdravje da si ja sluzis klomata." I da go napravis toa kako shto napravi so mene, odma ke dodadis nekoj cinicen komentar demek "so zdravje da si ja kreistis novata klima so samo 690m3 izduv, A+ klasa, i SCOp od neznam ti jas kolku."

Ne e fer brat, stvarno.[DOUBLEPOST=1520297824][/DOUBLEPOST]Pa samo pogledni gi bukvalno prvite tri tvoi "cestitki" kon mene...Прегледај го приврзокот 186714 Прегледај го приврзокот 186715 Прегледај го приврзокот 186716
Bratko ne mu se sekiraj mnogu takov e toj sa ne pocnam jas da vadam od poranesnite postovi so navredi ima za mene . Eheeeeee ama ne stavam na srce ama bas ic nisto

Последно уредено од модератор:
D

Deleted member 95595

Гостин
Fala ti @Branchez

Aj decki sega malku da ja spushtime topkata. Dajte postirajte smetki za struja ako mozete, navistina me interesira kako pomunavte ovie dca mese i vie shto se greete na klima i bi sakal da znam otprilika shto me ocekuva.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кај мене ~1950 денари еве за Февруари за цел спрат.
Просечна потрошња 610W/h за цел стан.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Smetki za
dekemvri 2017 6200den/2016 10500d
Januari 2018 6200den /2017 8500d
Februari 2018 5800den /2017 5700d
Se gree kuka 54 m2 so klima pod nula nad nula 70 m2 (ja otvaram i detskata soba)+ panel kupatilo 5m2 16h
plus peralna sushara bojler i gotvenje nonstop[DOUBLEPOST=1520331607][/DOUBLEPOST]
Кај мене ~1950 денари еве за Февруари за цел спрат.
Просечна потрошња 610W/h за цел стан.
Prosecna 610w doaga mesecno 410 kw za 28 dena po 4.48plus 18 ddv plus osvetluvanje 2350den smetka samo greenje.

D

Deleted member 95595

Гостин
Eve ajde cisto da znaete na shto sum...do 24.02.2018 (koga gi staviv klimite) vo dnevnata, 55m2 imav staveno TA pecka 3,2kw koja samo akumulirase i koga ke beshe mnogu ladno ja psuhtavme i malku da duva. Vo spalnata imav so tajmer namesteno od 22:00 do 06:00 da raboti 1,6kw pecka so dva greachi, a pred kapenje pushtavme i jas i soprugata da duva edno kaloriferce od 2kw. Minatata smetka mi dojde da platam 4000 denari so toa shto imajte predvid deka radi toa shto ne mozevme nikako da se stoplime sleguvavme mnogu cesto kaj moite dolu. 4000 denadi, a zivi nestopleni.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Искрено среќа што ставив греење на клими. Кога ќе се навратам на сметките од прошли години ќе се мрднам што сме плаќале со други грејни тела. Електрични котли, панелки, сите со COP1. Страшни бројки.

А гледам и сега бајаги народ не е освестен за топлински пумпи и инвертери, уште си плаќаат баснословни цени за греење. 3-4 пати повеќе отколку со макар и најефтин инвертер.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Jas te prijaviv brat.....]
Prvo ne mi se ulizuvaj....brat ja i ti niti sme niti ke bideme.
A toa sto si se navredil od banalni raboti pa si me prijavil neka ti sluzi na cest.

Za mene navredata treba da ja gledas na druga strana....eden Gigant kako "M" brendot sto si go odbral vo 12ki stava komprsorce od 7.000btu, ili prodava buda za mumrezi....

Sme videle podosta 12ki so 9.000btu (9cc3) kompresori sto gore dole sepak rabotat nominalno na +7.....no ovaa tvojava za 3,5Kw nominalno ke raboti na 90Hz.
(Nauci go prvo poimot Nominala pred da vlezes u replika)

Takov gabarit na kompresor od 7cc3 za USA rezidenti "M" gi vgraduva samo vo edinici od 9.000btu(slika u prilog) i tie 9ki tezat po 30kg a ne 25kg, no nikako ne gi vgraduva vo edinici od 12.000btu.
Dali tebe ke ti posluzi WN35 u par so FH verovatno da.....no ne sekoj bi ja koristel WN u par so druga klima i treba da znaat deka klimava ne e za primarno greenje na 30~35m2 pa pogotovo ne na slabo izolirani prostori....OSVEN ako im se dovolni 2Kw vo ladnoto (-10 i podole), sto znaci treba da se mnooogu dobra izolacija, ili da ziveat negde pojuzno.
WN35 so kompresor KNB073 so 7,3cc3 volumen moze da e samo priblizno 7300btu sto se pokloppuva so testot od 2,2Kw na Nominalni 60Hz....a za da izvadi 3,5Kw ova kompresorce treba da zavrti na 90Hz i toa na +7C nadvoresna....dosega vakvo stedenje na kompresor u niedna klima nemam videno.
Mkmp.jpg

Последно уредено:

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207

Ne e fer brat, stvarno.[DOUBLEPOST=1520297824][/DOUBLEPOST]Pa samo pogledni gi bukvalno prvite tri tvoi "cestitki" kon mene...Прегледај го приврзокот 186714 Прегледај го приврзокот 186715 Прегледај го приврзокот 186716
ajde brat
neka napisi nekoj tuka koj bi kupil od ovaa WN serijata so24-25kg. za43000den?-jas mislam deka prodavacot te mami za WN.
Pa koga fati ladnoto den dva spalnata ne mozese da ja zagrees a ako drzese 5-6dena ke trebase da dogrevas.

dali brat ima nekoj zaintereairan za ovaa WN bas me interesira da vidam:)

Kajgana Shop

На врв Bottom