- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.785
- Поени од реакции
- 4.146
Eve go moeto mislenje, mozebi nema da vi se dopadne, mozebi ne e tocno, no mene kako sto mi sece umot nema nisto bitno da promeni ako cevkite ne se dokraj izolirani, da bea celi neizolirani ce ima vlijanie sekako, no vaka kako sto e samo estetski propust. Na kraju kraeva izolaciata ne e semocna sepak i preku nea ima gubitoci, no za taka malecka povrsina na odavanje/zemanje toplina e epten minorna i nema vlijanie.Одлични совети, околу топлотните загуби и изолација, немам замерка, но кога се работи за клима-инвертер 5,5ка од така реномиран производител за греење на 40м2 (како вели изолиран простор) секако треба да вика сервис...
уште една работа, нема да замери Дида што ќе употребам нејзина фотка...
секако неможе кај неа да влијае толку многу на перформансите, ниту поради ова да прави чести дефрости.... но волку многу (претпоставувам повеќе од 10 цм) неизолирана бакарна цевка дали е добро извршена монтажа, та нели можеле мануелно да го доизолираат остатокот и да си завршат работа поштено.... дали ваква ситуација може било како да влијае на климата (негативно)... или можеби на нејзиниот капацитет...
прашувам и за мене
Gledajci ja slikata napraven e eden ogromen propust i storen e eden drug vid diletantizam ili diverzija( monterite sekogas odat po linija na najmal otpor i ako ti ne se bunis oni ce si cutat ), sto montazata na klimata e na zidot kaj sto ne treba. Sega klimata ce go vsmukuva prakticno istiot vece ednas iskoristen vozduh namesto da si zema sekogas svez vece ne zagrean/oladen vozduh. Normalno bi bilo da e montirana na zidot sto e pod 90 stepeni koj e donekade staklen i kako takov e mozebi nepogoden, no toa e vistinskoto mesto. Kako sto e sega bilansot na potrosuvacka na energija ce bide mnogu zgolemen, pa ovde ce citame napisi deka klimata ne e dobra, deka pravi defrosti.........