ЗАКОН!!!!!!
Ти очигледно никогаш не си се греел на дрва. Кога се гаси ќумбето одвечер се ставаат дрва за потпал и верувај ми многу побрзо ќе се загрееш него со ИНВЕРТЕР. Топлините неспоредливи во корист на дрвата. Почетна инвестиција за клима мин. 37.000 па јаче. Иди да видиш по селата сите се греат со дрва па не е загадено. Иди на нив шитни им инвертер од 50.000 ден. да ги згрее. Не се прави со сила глупав.
E kako ne sum se greel na drva, koga odam na izlet vo planinski mesta, kaj dedo mi bog da go prosti na vremeto itn. Klimata gree nonstop na konstantna temperatura, nema ni da ti e zesko ni ladno, a kaj drvata em ke se potis denje koga lozis em vecer i sabajle ke se mrznes. Poveketo so se great na drva sabajle se smrznati kako kucinja, ova e fakt, da ne se lazeme. Ne znam kako moze so klima ladno da ti e sabajle edinstveno ako ja gasis navecer, a poso vecer e eftina struja treba da si aknat vo glava toa da go prais. Toplinata kaj peckite e onaka subjektivna, okolu peckata e i 50 stepeni, a prostorot se zagreva na 30 i kusur, e sega dali toa e dobro i na kogo taka mu odgovara toa e cista preferenca. Mene licno ne, poarno e klimata konstantni 23 da drzi denje i noke. Onie so imaat parno na drva so kotel vo poseben prostor namenet za nego isto ne se kuvaat na 30+ stepeni. Matematikata vekje ja napisav nekolku strani nazad, pri ovie ceni na drvata i strujata klimite se barem 30-40% poekonomicni za zatopluvanje nego drvata.
Vikas vo selata se greele na drva. Kako prvo selata prakticno se ispraznija, od pet kuki dali e naselena samo edna. Ne moze da prais sporedba so zagaduvanjeto vo Skopje, koga eve na primer Lisice kako najzagadeno e stisnato ko pod presa, kuka do kuka ogak do ogak, naselba lisice i gorno lisice se naseleni kolku 1000 sela zaedno. zamisli prazen kafic kaj so pusat dvajca trojca i istiot toj kafic nakrcan do daska i vnatre site so cigarata vo usta. Toa e sporedbata.