- Член од
- 30 мај 2012
- Мислења
- 5.027
- Поени од реакции
- 2.889
Tuka se slozuvam, izolacijata e taa so treba da bide na vrvot od prioritetite, bez dobra izolacija se drugo e gubenje na vreme i pari.[DOUBLEPOST=1513346205][/DOUBLEPOST]Јас сум поборник за изолација и секаков вид обновлива енергија но не сум целосно убеден во ефикасноста на мерката субвенција за енерго ефикасни фасади АКО таа мерка е осамена и без понуда на алтернативени извори на енергија ! Сметам дека голем дел од луѓето кои се греат на дрва само ќе продолжат уште посреќни и задоволни да си чадат само со помали сметки. Наместо 10 кубика ќе си купуваат по 5 кубика дрвца
Е сега и тоа е придобивка, минимум 50% помало загадување ќе има
Затоа сметам дека е неопходно:
На прво место - Изолација, се е џабе без неа...2KW во пасивна куќа вредат како 12KW во хотел промаја куќа од 1970та без плочи, изолација, термо фасада, ПВЦ итн...
Второ алтернативни извори на енергија
Трето некаков откуп или одбивање на данок за стари ќумбиња (автомобили, камиони, автобуси, земјоделска механизација итн. исто така...) и запечатување на оџаците со пломби некакви.... Даваш ќумбе и ти стават пломба на оџак и добиваш енергетски купон за фасада или инвертер или плински тајфун итн...
Четврто Наложување со санкции и казни на некакви филтри за оџаци со обавезно субвенционирање на посирамашните граѓани 50%-100% зависи од приходот по лице
продолжете...
Hehe, greska si, prasaj gi kolku im e ubavo sabajle koga im se skockani jajcata od ladno i koga trcaat ko blesavi da ja zapalat peckata uste po pigami. :VТи ако си решен да се инаетиш, инаети се ! Ги игнорираш дефростите, периодите во кои работи као ОнОфф клима, бучавата, промајата, истекување фреон, кварови, чистење филтри (ама само оние украсните, мрежичките, тое сто смрдат на тиња никад веќе нема да ги најдиш, ЗНАМ, СУМ БАРАЛ !!! ) итн итн итн...
Кога тогаш ќе мораш да сфатиш дека енергијата не се појавува од никаде и од ништо туку само го менува својот облик ! Е на жалост истото важи и за парите !!!
Најголемиот дел од чадачите веќе си имаат убаво , старо, големо , гусено, мрсно ќумбе од милион KW ЧИТАЈ! немаат никаква потреба од инвестиција !!!
Парно прават тие што имаат пари а ти сврти се околу тебе малку ! Поголемиот дел едноставно ќе продолжат да се греат баш на тој начин ! Во едната соба 30+ Ц со отворена врата а во другите 20-22 Ц и тоа со помалку пари отколку струјата што ја троши Инвертер и БЕЗ ПОЧЕТНА ИНВЕСТИЦИЈА за Инвертер ! Толку е елементарно ако сакаш да разбериш !
Значи тоа ти го тврдам ЈАС човек со 2 Инвертера кој во животот ни сум се греел ни ќе се греам со дрва ! Но имам блиски и подалечна фамилија кои се греат и многу добро го знам есапот и топлината којА се добива !
A ako se saka, mnogu lesno moze da se resi situacijata, zakonska zabrana za greenje so tvrd ogreven materijal, koj ke tera inaet globa i kloca u gz pa nazad vo selata od kaj so dosle. Ako sakas da bides gradski zitel ke treba odnapred da si gi znaes pravilata na igra i so te ceka, da se pomiris so faktot deka nema greenje na drva, ke si baras care i toa e toa. Ako ne ti se sviga ko so rekov pravac u selo.
Последно уредено: