Најекономично греење (затоплување)

Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
@BABALU
За твоите потреби (20-25м2 во стан со ПВЦ) сосема доволни ќе ти бидат Gree Lomo LCLH или Vivax AERI, се мисли на 3.5 кв. Ако имаш аверзија кон Гри, тогаш опција ти е Cooper&Hanter CH-S12FTXLA ARCTIC (100% идентична со ломото, но со друга налепница). Ломо/C&H e посупериорна од АЕРИ, но виваксот е повтин неколку илјадарки.

Разликата до 40-42К денари нека ти биде старт за штедење евентуално за втора клима понатаму (помала 2.5кв), за во спална и слично, се разбира ако имаш потреба за такво нешто. Комодитетот е секогаш поголем кога имаш две помали клими, отколку една поголема.

Ако плаќаш во готово, обавезно да се ценкаш, нема срам во тоа. После успешниот пазар, обавезно барај добри монтери. Од тоа најмногу влијае работата на климата и квалитетот на греење/ладење во идните години.
 
Член од
2 ноември 2017
Мислења
26
Поени од реакции
35
@chicco ti blagodram za mislenjeto,no tokmu vo toa e problemot sto vo momentov nemam tolku kes,pa sakav da zemam na rati,pa toj samsung mi se gleda ko dobar,a,predlogot za tie klimi ti e na mesto kako I da e ti nlagodaram
 
N

nikola2004mkd

Гостин
Вчера монтирана Gree Хансол 12 засега е супер простор од 35-36 метри квадратни со просечна изолација го грее без некој проблем ама и надвор е доста топло ќе видиме како ќе се покажи на поладно време.
Друже најпрво да ти кажам со здравје да си ја служиш и се надевам дека нема да имаш никакви проблеми и дека ќе ти ги исполни очекувањата. Дали ќе можеш да споделиш кој точно модел го имаш?
Би требало да го грее твојот простор,кај мене истата грее 31м2
Друже дали може да поделиш кој точно модел го имаш и некакви мерења за потрошувачката?

Koga se zboruva za prostor bitno e dali e kuka ili stan,nezavisno od izolacijata, vo kuka bi trebalo klimata da e predimenzionirana za da moze da te zgree
Климата треба да е правилно димензионирана.

Првични впечатоци за Хансол -20:
-тивка работа, посебно на надворешната единица. Нема вибрации.
-одлична за греење при овие релативно топли периоди (7-15 надворешна).
-добар софтвер, не дува ладен воздух на старт или рестарт.
-најниско што сум видел да троши е 300W (млако дува). Ретко се исклучува (иако немам точна информација колку).
-околу 8 КW на ден (15 часа работа), на вакви есенски денови, што е одличен резултат според мене.
-покажува и надворешна температура.
-IFeel не е испробан.
-Wifi не е испробан.
-програмирање до 3 температури на ден. Не е испробано.
-треба да се види како ќе работи при минусни температури.
Друже жал ми е да те разочарам но изгледа дека ќе бидеш разочаран од греењето на минусни температури. Не можам да тврдам со сигурност, не знам колкава површина грееш и со каква изолација (не е лошо да ги споделиш информациите, површина на надворешни ѕидови, внатрешни ѕидови и сл.) но или климата ти е преслаба или изгледа дека е дефектен модел.
Потрошувачката од 0,5KW не е одлична, туку е катастрофална за твојата ситуација. Повторно да кажам дека појма немам колкава површина загреваш и колку сакаш да загреваш па мојот коментар земај го со резерва. Ако грееш над 40тина квадрати и сакаш да грееш до кај 2-3 степени, тогаш е ОК. Но бидеќи спомена соба предпоставувам дека се работи за просторија од околку 25м2, а оваа потрошувачка на овие температури е катастрофална.

Зошто?

Бидеќи сподели дека потрошувачката е 8KW за 15часа излегува дека просечната потрошувачка ти е 0,53KW.
Бидеќи времето како што кажа и самиот е сеуште топло од 7-15, да земеме дека просечната температура би била 11 степени.
Ако земеме дека COP на Hansol-от е 4, излегува дека ти на 11 степени надворешна температура имаш 2,2 KW загуба на топлина за 1 час, односно Hanso-от испорачалувал просечно 2,2KW за да ја одржува топлината во собата.
Проблемот е што во овој случај потребата на топлинина кога надвод е 0 е 4,4KW, а да не зборуваме за на -7. Овие се вредности кои Hansol-от дури и да ги земеме најоптимистичните, не може да ги исполни.
Е сега може да се прашуваш како е добиена вредноста на од 4,4KW на 0степени.
Пресметката на топлотните загуби е по следнава формула:
површина од каде се губи топлината (ѕидови, под, таван) х U вредноста на секоја површина х разликата помеѓу внатрешната (бараната топлина) и надворешната топлина.
Бидеќи кај тебе сите елементи остануваат исти освен разликата помеѓу внатрешна и надворешна температура.
Разликата на 0степени е 22 (22внатрешна - 0 надворешна = 22) односно дупло повеќе во однос на овие 11 (22 внатрепшна - 11 надворешна = 11степени).
Друг проблем е нискиот COP кај Hansol-от, еве ако COP е 3 на 0 тогаш климата ќе ти троши во просек, 1,46KW. (4.4KW/3=1.46).
Е сега ако се побуниш дека слабо грее а многу троше тогаш еден момак ќе ти каже дека уствари живееш во хотел промаја и дека треба да ја оставиш да грее цело време:
И речено му е да ја остава да грее подолго време....ова е истиот муабет и со Тетовчанецот со хотел промаја
Е сега ти сметај колку ќе потроши ако ја оставаш да грее 24/7 со таа потрошувачка 1,46*24*30*5=5,256ден сметка само за климата, многу економично нема што.....

Е сега дали овааа потрошувачка е нормална?

Eve i jas da spodelam za potrosuvackata na Gree Hansol.
Od 17.10 do 20.11 imase potroseno vkupno 289kw znaci za 34 dena peosecno 8.5 kw na den.
Denski se raboti na temperatura od 24 stepeni a navecer na 22stepeni so ifeel uklucen I dalecinskoto postavenoto na 7 metri od klimata temperatura e kolku sto e podesena ( znaci ako e na 24 stepeni kaj dalecinskoto e ili 23-24 stepeni)
Se zagrevaat primarno 33 kvadrati a po potreba I salonot I dvete spalni ova e za toj period od 17.10 do 20. 11.
Izolacija nema samo blok I pvc dograma sobata izlegva na nekade 2.5 pol nadvoresni sida. imav pusteno slika od stanot. okolu nego nema drugi stanovi

E Sega od 20. 11 do sega sostojbata e ovaa I da naglasam mestoto e Bitola sega se zagreva sobata od 33 kvadrati znaci prostoriite 1,4,5,6 i salonot plus.
Na -1 nadvoresna momentalno trosi

A ima potroseno do sega I tuka se vkluceni najladnite denovi do sega

A raboti celo vreme ne e isklucena osven za filtrite cistenje

I uste edna sugestija bez ifeel uklucen klimata pomalku trosi osetno ama krajniot del od sobata ostanva mnogu poladen I.so poneramnomerna temperatura pa Sega koj saka kako saka neka ja raboti za 300-400 den plus minus mene ne mi e bitno zosto so ifeel uklucen temperaturata vo sobata e poizednacena.
Jas sum zadovolen pred se od rabotata na Gree Hansolot od isporacana toplina pred se zatoa sto da ne zaboravime stanot nema nikakva izolacija graden e 1971 God I da naglasam na AutoFan samo se raboti Hansolot
I da naglasam za potentialot na Hansolot deka na -10 stepeni ne se oseka nikakov pad na temperatura vnatre vo prostorijata ne mu e problem da potrosi malce poveke za da ja zadrzi zadadenata temperatura primer nekoja potrosuvacka od 1200 w dodeka lg d12ak-s12ak sto go imam so eurovent od 3.5 kW na -10 stepeni I cop 2.5 trosese 800-900 w povremeno se kazuvase do 1200w ama zadadenata temperatura od 25 stepeni opagase I od 23 stepeni nemozes poveke I toa na maksimum izduv I zatoa euroventot po mene go zemam so rezerva a se greese prostorija od 37 kvadrati so dva bloka I tervol I nadvoresnata izolacija 5. cm stiropor.
Pozdrav
Еве GT1 лани има пријавено моментална потрошувачка од скоро 0,6KW но на -1, додека во периодот во ноември има потрошувачка од просечно 0,7KW, скоро колку твојата но на значително поладно време и за напоменеа грее 30тина квадрати БЕЗ ИЗОЛАЦИЈА, и ова е според моето мислење и пресметки нормална потрошувачка. Не сакам да верувам дека GT1 нешто мател во ситуацијата.
Е сега зошто кај тебе е потрошувачката поголема....дали е климата дефектна...не сакам да шпекулирам, само од некаде овој филм ми е гледан....и не е лошо да спремиш некој кубик дрва за зло време.
PS Се надевам дека си во Скопје односно дека климата не ја порачуваше по карго и дека фискалната и фактурата ти се од продавач во местото каде живееш, во спротивно за пријавата во ДПИ ќе треба да одиш во Скопје.
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Klima ured od Neptun,vo Prilep nema Tehnomarket.
Vo prilep imas setec i moj predlog ti e da zemes haier tundra od setek normalno ako ti odgovara od setek na rati
Inaku kolkav prostot sakas da grees-ladis?
Izolacija imas?
Pvc prozori?
Stan - kuka ?
Inaku vo neptun poveketo od inverter klimi se lg beko samsung
Nema vo neptun vivax haier gree i drugi
 
N

nikola2004mkd

Гостин
@BABALU
Ако си од Прилеп, може да одбереш модел од Техномаркет или Нептун и да прашаш за цена кај Чапкунот во продавницата. Генерално, 10% е некој редовен попуст кој може да го добиеш. Тој набавува од истите увозници само има помала маржа.
 
Член од
2 ноември 2017
Мислења
26
Поени од реакции
35
@nikola2004mkd kako sto te razbrav capkunot mozi da mi naraca,togas ce prasam I kaj nego fala za ovaa inf.[DOUBLEPOST=1510773393][/DOUBLEPOST]@Klima ured mi treba samo za greenje okolu 25m2 PVC dograma termopan staklo se raboti za soba od stan a go gledav I toj haerot 3,5kw
 
Член од
2 ноември 2017
Мислења
26
Поени од реакции
35
@Klima ured ja razgleduvav I taa opcija za haerot od3,5kw pristojna cena samo ne znam dali e dobar vo smisla na trosenje bucavost I dali ke mi e dovolen fala za infoto I sugestijata
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
@Klima ured ja razgleduvav I taa opcija za haerot od3,5kw pristojna cena samo ne znam dali e dobar vo smisla na trosenje bucavost I dali ke mi e dovolen fala za infoto I sugestijata
Moj prijatel ima haier i e zadovolen od klimata moe mislenje e deka ke te zgree bidejki imas pvc prozori plus 25m2 vo stan priatelov ima haier 5.5kw vo kika e ne vo stan a haier 3.5kw e za 35 do 40 m2 sepak ti odlucisi
Haier imaat i 5 god garancija na kompresor
Za 4 i 5 god se doplaka a do 3 god garancijata vleguva vo cenata na klimata
 

Kajgana Shop

На врв Bottom