Најекономично греење (затоплување)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.717
Поени од реакции
4.045
За да нема забуни и конфузии.
Еве што модели имаат на лагер од 12к и 18к:
Hansol:
GWH12TB-S3DNA3B и GWH18TC-S3DBA3B
Change:
GWH12KF-K3DNA6B и GWH18KG-K3DNA6J
Ако прашаш на право место ке добиеш информации :)
ГРЕЕМАК ГРОУП (па самото ГРОУП кажува) е спој од повеќе фирми/директори во групација, едната е Зорба-Б другата е Гаги и третата незнам само знам директорот е Горан. Делот за битола го покрива Еуроклима. Секој си има свој удел во работата (продажба, сервис, проектирање) за да го покријат освен Резиденцијалниот(поситниот) и крупниот Комерцијалниот дел на производи на ГРЕЕ за кој требаат големи пари.
Тоа пак значи дека истото што го има Греемак на лагер го има и Зорба и Гаги итн. истата групација е. На мојот гаранциски лист пишува Увозник: "Греемак Гроуп" а подоле се наведени Зорба и Гаги како централен сервис и Еуроклима битола како овластен сервис, а климите ги платив на зорба.
Ја го дадов тука бројот на зоки монтерот бидејки он најбрзо може да исконтактира некој од директорите и да добие информации за модели/цени. Ама не ги знае зоки на памет у секој момент! А и не се лесни за памтење, буква згрешиш мање више одма друг модел е и мора да се провери пред да се одговори.
Горните модели зоки ми ги прати денес по СМС зада ги постирам тука, откако прашал некој од директорите.
И друга работа би те прашал, како ке знаеш што Грее машина ке има во Виваксот Gexi/Geyi кога вивакс лепи свои налепници на единиците со свои ознаки, или тогаш нема да ти смета што незнаеш кој точен модел е ?
Znaes kako ce znam? Nikako!
Ama edno znam: Koga nekoj ce kupi od nekogo nekolku stotini klimi ( pretpostavuvam mozebi se i povece najverojatno) kako VIVAX, nikoj nema da se osmeli da mu prodade MUDA ZA BUBREZI. Od prilika znam kako se odvivaat ovie naracki i siguren sum deka VIVAX si ima svoja interna kontrola na ona sto go dobiva (pokraj redovnata kontrola na GREE se razbira). Znaci ima dvojna kontrola i toa e vsusnost ona sto go pomera jaziceto na kantarot kon VIVAX. Moeto mislenje si e sepak moe mislenje i vo kraen slucaj ne mora da e tocno.....
 
Член од
23 април 2012
Мислења
107
Поени од реакции
37
HAIER AQUA inverter клима уред
греење: од -15°C до +24°C; ладење: од -10°C до +43°C
Капацитети од 2,63 до 3,5 kW
A+ / A висока енергетска класа на ладење/греење, 180° sine wave DC Inverter технологија со Intelligent Air, Quiet mode / Comfortable sleep mode / Turbo mode – режими на работа, Неверојатно тенок дизајн со само 175мм, 3D-CANT Lifting панел и LED диспеј во боја, Blue Fin кондензаторска технологија, антибактериски филтер и вграден SUPER NANO-AQUA јонизатор, можност за Wi-Fi управување, опција за црн и бел панел, вертикалоно и хоризонтално подесување на ламелите со контролерот, поголема должина на дистрибуција на воздухот (до 12m), 3D Air Flow функција, Функција на самочистење и самодијагностицирање, Auto-restart, 24h тајмер

COP na ovaa e 4.2

Ги продаваат во Енергија и истите се 3.5 кв со Toshiba компресор, а 5 кв со Mitsubishi kompresor

Дајте мислење или искуство

3.5 кв е околу 45000 ден со монтажа

Имма и поевтини модели како
HAIER GEOS inverter клима уред
греење: од -15°C до +24°C; ладење: од 18°C до +43°C
Капацитети од 2,5 до 5,0 kW
A / A висока енергетска класа на греење/ладење, 180° sine wave DC Inverter технологија со Intelligent Air, Blue Fin кондензаторска технологија, антибактериски филтер, Функција на самочистење и самодијагностицирање, Auto-restart, 24h тајмер

Toj иде од 26000 - 35000
 
Член од
3 ноември 2014
Мислења
44
Поени од реакции
53
@ogledaloogledalo
Ова е твој пост
I jas bi gi spodelil smetkite za struja !!! Se nadevam deka ke bidat mnogu prifatlivi za dzeb :)
Inverterot go montirav na 27 Oktomvri, Gree Hansol 12000btu.
Bidejki sme vseleni vo stanot vo Septemvri, imam samo 2 celosni smetki do sega (krajna suma so vkluceno ulicno osvetluvanje)
Prvata od 14.09-14.10: 853 denari.
Vtorata 15.10-13.11: 1.300 denari.
Ziveeme samo jas i soprugata.
Standardna potrosuvacka e bojler sekoj den, masina za perenje 3-4 pati nedelno, susenje na alista 1-2 pati nedelno, masina za sadovi 2 pati nedelno. Se ova se uklucuva na eftina tarifa.
E sega, ne gotvime mnogu barem zasega, pa mozam da kazam rerna otprilika ednas nedelno, sporetot se uklucuva pretezno za kafinja-caevi, makaroni i ne mnogu cesti przenja. Ova e normalno na skapa tarifa.

Klimata otkako ja montiravme vo vtorata smetka vleguva so nekoi 16 dena. Poradi visokite temperaturi vo toj period ja uklucuvavme samo navecer od negde 18-19:00, pretezno ja ostavavme da raboti cela vecer i ja gasev sabajle koga ke stanam za na rabota okolu 6:45.

Ja pustiv non-stop da raboti na 22.11 i ottogas ja nemam iskuceno, namestena e na 21 stepen so iFEEL opcija da meri temperatura kaj daljinskoto, koe go cuvam na komodata za televisorot na 30-tina cm od zemja. Preku den sedam i na kratki rakavi, no zenami e pozimurliva i radi nea ja drzime taa temperatura. Navecer se pokrivam samo so edno kebe, zenami so kebe i frotirka-sinokja go primetiv ova, znam deka bese so dve kebinja od koi ednoto vo carsav no vika deka se potela taka :)
Poslednive 4-5 dena uklucuvam sleep funkcija preku den (sleep3 ili DIY za tie sto imaat vivax gexi-geyi ili hansol) namestena da ja namali temperaturata za 1 stepen (znaci 20) za 7 saati i potoa pak da vrati na 21. Ne ja uklucuvam navecer ovaa opcija zasto posle otprilika 2 saati pocnuva da duva epten mlak vozduh od sto e toplo doma i koga bese snegot proslata nedela posle defrost se isklucuvase, valjda bidejki nema potreba da raboti, no posle i treba vreme za da ukluci (stvarno da se izladi doma). Koga ne e na sleep, uklucuvam QUIET, odnosno najmala mozna bzina bidejki e dovolna za ovie temperaturi od okolu 3-5 stepeni.
Kako sto vika sass, duva skoro vruk vozduh kako od fen. Koga ke zastanes pod nea ne ti se trga.

Slednata smetka treba da stigne negde pred nova godina. Poveke informacii togas.

Zaboraviv da pisam deka greeme 42 kvadrati, 30 kvadrati e otvoren prostor dnevna kujna hodniche + 12 kvadrati spalna vo koja se vleguva direktno od dnevnata i vratata ja drzime non-stop otvorena.

Ме изненади твојот пост дека со Gree Hansol 12000btu. грееш 42 квадрати. Мојот салон е таа квадратура и би сакал мислење од Вас дали би можел и јас мојот салон да го греам со Gree Hansol 12000btu? Нова градба е како што пишав јуни 2014 год. со изолација и ПВЦ прозори. Имам еден надворешен зид , прозорците ми се само од тераса и кујна , станот е на исток и сум во средина , помеѓу мене имам станови. Уште еден пријател ме изненади и тој грее 40 квадрати салон ама во кука и без изолација со ПВЦ прозори и вели бања прави , а се грее со Gree Hansol 12000btu. Не би се изнандил и да е така бидејки btu оди многу ако не се лажам максимално до 18000 btu .
Ме интересира Вашето мислење , што препорачувате Вие?
 
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Сабајле го завршив мерењето според методот на tzlatko за одредување на COP
имам панел од 2.5 киловати во истата соба кај што е климата за не дај боже ако фати многу ладно да не може да задоволи климата (НЕО) :D
прво мерев со климата од сабота сабајле точно во 9 ја запишав состојбата на ватметарот и ја оставив на 23 подесена, така прави 19,5-20с во собата.За едно денонокие потроши 4.2КW.
Вчера недела таман ја искористив евтината струја го пуштив панелот на 3 ипол од 8 на термостатот да биде точно 20с и до оваа сабајле во 9 потроши 13KW
Испаѓа дека климата е 3 пати поекономична од панелот на температури од 12 ноќе до 17-18 дење колку што беше овие два-три дена
Моментално е надвор 22с и не користам никакво греење отворив врати, прозори нека се луфтира :D
 
Последно уредено:
Член од
25 јануари 2014
Мислења
18
Поени од реакции
11
Здраво,

Ме интересира ваше мислење за ефтините инвертер клими.

За 23к има Crypton од АМЦ и MAX од Агротехна.
За 28к има Neo од Техномаркет.

Crypton има 3 години гаранција, MAX 2, Neo 5. Сите цени се со монтажа.

Знам дека изборот е змија да те апне или магаре да ти го... ама тој е буџетот. Ако имате друга некоја опција за тие пари, ве молам кажете.

Треба да греам 27 квадрати во новоградба со ПВЦ прозори и пристојна изолација, со опција да отворам врата кон спална па да се потстопли и натаму, тогаш би биле 40+ квадрати.

Моментално се греам на AEG панел 2.5ка кој ќе остане како бекап, ама си викам дека за 2-3 зими ќе ја вратам инвестицијата во клима од разликата во потрошувачка.

Секој совет е добредојден.
 
Член од
3 ноември 2014
Мислења
44
Поени од реакции
53
здраво,сигурно не си ги читал постовите наназад,моја препорака ти е gree change 12ka по цена од 29000 со монтажа , и vivax geei 12 ka 30000 со монтажа, за разлика од тие што ги пиша овие се далеку подобри посебно gree.сигурно истото ке ви го кажат и останатите членови на форумот.еден мој пријател купи midea 12 ka инвертер 30000 ден со монтажа грее салон од 35 кв добро изолиран но бидејки многу убаво грее па на овие Т догрева со панел од 2,5 кв а со што ке догрева кога ке бидат пон:Dиски температури незнам,акосега не грее нема ни тогаш да го згрее
Ако си за gree ке ти го пишам бројот во порака.
Оваа не е реклама не ја прави истата грешка како пријателот со midea
Поззз
 
Член од
25 јануари 2014
Мислења
18
Поени од реакции
11
Ги читав постовите наназад, обично се дискутираат поскапи клими, за Gree имам цена 530-540 Евра со монтажа. Ти пишав порака за контакт.

На овие температури и со обична клима се загрева без проблеми а камо ли со инвертер, не знам пријателот сауна да не држи ;-), работата е под нула кога ќе паднат температурите дали ќе бркаат работа. Има ли некој искство со климите погоре?

Има некоја промоција оваа недела може со Visa од Стопанска Банка на 24 рати без камата да се пазари и затоа се замислив, како што реков, парите се фактор. Во моментов не можам да набројам повеќе.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.541
Поени од реакции
7.297
Ги читав постовите наназад, обично се дискутираат поскапи клими, за Gree имам цена 530-540 Евра со монтажа. Ти пишав порака за контакт.

На овие температури и со обична клима се загрева без проблеми а камо ли со инвертер, не знам пријателот сауна да не држи ;-), работата е под нула кога ќе паднат температурите дали ќе бркаат работа. Има ли некој искство со климите погоре?

Има некоја промоција оваа недела може со Visa од Стопанска Банка на 24 рати без камата да се пазари и затоа се замислив, како што реков, парите се фактор. Во моментов не можам да набројам повеќе.
Takodje smo servis za Crypton,to je nasa domaca marka firme ComTrade... U sustini i u televizorima i u klimama,kao i u ostalim njihovim proizvodima je Samsung mehanika i elektronika,samo ga oni pakuju u njihovo kuciste sa njihovim brand-om... U odnosu na cenu,zaista kvalitetni proizvodi...
Crypton radimo tek evo,3. godina i zaista ni sa njima nije bilo vecih problema...

Po se izgleda Crypton e Hrvatski brend, proizvedeno vo kina so smeneta nalepnica, nesto ko vivax. Sea prasanjeto e sto proizvod e ova pod kutijata, lici na Midea no mene nalepnicive na nadvoresnata mnogu mi licat na Gree. Vnatre[nata edinica mi e ista so Gree Cozy
Ovde imas poveke mislenja po forumive za ovie kllimi pa procitaj gi....sepak mislenjata se odnesuvaat pretezno za nekoi Crypac modeli na Crypton koi se nosele pred 3-4 pa i poveke godini, dali sea ovie sto gi donele kaj nas se Midei Samsung ili gree samo gospod znae no od ovie 3 sto gi navede ja bi idel na srekja u vrekja so Crypton.
Inace slikani se vo Intergros-Mall na izlez od SK, odma posle Belvi.
 

Attachments

Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Ме изненади твојот пост дека со Gree Hansol 12000btu. грееш 42 квадрати. Мојот салон е таа квадратура и би сакал мислење од Вас дали би можел и јас мојот салон да го греам со Gree Hansol 12000btu? Нова градба е како што пишав јуни 2014 год. со изолација и ПВЦ прозори. Имам еден надворешен зид , прозорците ми се само од тераса и кујна , станот е на исток и сум во средина , помеѓу мене имам станови. Уште еден пријател ме изненади и тој грее 40 квадрати салон ама во кука и без изолација со ПВЦ прозори и вели бања прави , а се грее со Gree Hansol 12000btu. Не би се изнандил и да е така бидејки btu оди многу ако не се лажам максимално до 18000 btu .
Ме интересира Вашето мислење , што препорачувате Вие?
Moe mislenje e deka ako ne ja isklucuvas, za da ne se ladi prostorijata premnogu, nema da ima problem da odrzuva temperatura. Kako sto e i kaj mene.
Lani koga bese maglata i temperaturite cela nedela ne se kacija nad 0, defrost na saat vreme pa i pomalku na najgustata magla pravese, nemase problem da ja odrzi temperaturata na stvarno prijatno toplo. Nemam termometar i neznam kolku stepeni bese, no pretpostavka mi e okolu 23-24 deka mi bese doma.
Neznam kako ti e situacija doma, dali nemate nikoj preku den, pa nema zasto da raboti i da ti e stvarno podobro da ja gasis. Ako e taka mislam deka ke imas problem so 12-ka koga e stvarno ladno, koja i da e.
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.717
Поени од реакции
4.045
@komandant_Mark
Ova so kvadraturava e epten rastegliva rabota. Ako "otvoris prozori" nikogas nema da zagrees nitu 10m2, ako me razbiras sto sakam da kazam (se zavisi od izlocijata). Bez da se presmetaat vistinskite gubitoci moze samo da se nagadja. Toa sto nekoj kazuva deka gree volku nekoj tolku M2 voopsto ne e relevantna kategorija.
Mozes da go primenis "metodot na tzlatko za presmetka na COP" ( ha,ha,ha ) pa da si gi odredis "tvoite" gubitoci na energija za doticnata prostorija. Stavi nekoja mocna grealka za tvoite neznam kolku kvadrati, izmeri ja potrosuvackata za poznato vreme i poznati temperaturi I/O, podeli go toa so casovite na grenje, ce dobies prosecna potrosuvacka na cas . Toa e fakticki snagata na izduvot za baranata klima! (normalno orientaciona vrednost). So nekoj RAZUMEN PROSECEN COP od da kazeme 2-2.5 ce gi dobies i trosocite greeci se so klima.
Pri ova pazi da si ostavis rezerva vo snaga pri izborot na snagata na klimata, no ne premnogu. Ako e prejaka klimata pri nadv. T od na primer 5-15 C ce imas custvo deka vo prostorijata ima promaja. Vsusnost kaj klimite koga na izduvot taa pirka so pomalku od 1000w (toa e nekakva granicna vrednost ) se custvuva dvizenje na vozduhot kako nekoja promaja. Koga e tocno izbrana snagata na klimata ovoj efekt e pomal i poneprimetliv.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.956
Поени од реакции
30.686
За 23к има Crypton од АМЦ и MAX од Агротехна.
За 28к има Neo од Техномаркет.

Crypton има 3 години гаранција, MAX 2, Neo 5. Сите цени се со монтажа.
Здраво, и добредојде на форумот.

За гаранцијата, убаво прашај и претпоставувам (ма скоро сигурен сум) дека тие бомбастични 5 години гаранција на Нео-то идат со „редовен„ годишен сервис. „Редовен годишен сервис„ всушност е плаќање некои 20тина евра секоја година. (или не знам колку точно наплаќа сервисот што ја дава гаранцијата). Иначе тоа сервисирање се сведува на пиење кафе кај тебе.

За клими од реномирани производители, гаранциите ретко идат над 3год.

Е сега сето тоа со гаранцијата кажано, и ставено на страна: батали такви брендови. Од евтини инвертор клими, само поевтините клими на Gree добиваат препорака.
Но секако пролистај ја темава наназад, и прочитај.
 
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Imam prasanje (kako i sekogash)
DRY MODE e funkcija za odvlaznuvanje na vozduhot vo prostorijata koja ja gream vo slucajov?
Kolku vreme treba na ovoj mod da raboti klimata za da go odvlazni vozduhot t.e. edna normalna vlaznost vo prostorijata (pojma nemam koj relativen procent e normalen) da se dobie?
Vo upatstvoto pisuva samo deka za vreme na odvlaznuvanje malce ke se izladi sobata i deka ne moze da postavi?zadade temp.
Vo funkcija na sprecuvanje na vlaga, togash, koga susime obleka vo dnevna soba, kolku i kako bi go upotrebuval ovoj mod, posebno so ogled na toa shto togash nemam greenje?
Samo eden minus koj dosega go zabelezav kaj mojata kirigamine: dalecinskoto e losh dizajn (kako da e od zastarena epizoda od vojna na zvezdite) i na nego nema termometar za da pokazuva T vo prostorijata kade shto e dalecinskoto. A mozebi jas ne znam da go najdam kako funkcija?
Eden plus: Bev kaj prijatel koj ima MIDEA. Sporedbeno so mojata raboti kako traktor![DOUBLEPOST=1415653898][/DOUBLEPOST]Samo ova go pishuva za dry mode
20141110_220844.jpg
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom