- Член од
- 25 ноември 2013
- Мислења
- 1.663
- Поени од реакции
- 1.527
Ja sum vadel od kontekst, a citaj se sebesi. Sega ja pretera druze.Ауууу кутрото, сега ќе ни кажиш и дека не си бил гушкан ко мал па и за тоа чаре ли да бараме?
Пак ќе ти речам не си човек да ти троши време и да ти реплицира бидејќи ги извртуваш зборовите... ама душече интересно си па ај ќе се помачам пак да ти пишам.
НИКАДЕ не реков дека под кирија треба да живее за на век. Тоа прво.
Да, твоја грешка. Исто така никаде не реков дека месечно треба да плаќа 250еур за кирија туку да плаќа стотина а другите пари да ги искористи на професиионално надоградување. АРНО ама сосила глуп кога се правиш и кога се обидуваш да го носиш разговорот на твоја воденица, нека ти биде.
Кога одиш под кирија ќе си го стегниш малце газето и ќе издржиш година две, за повисокиот идеал, ако ти е повисок идеал да земиш да живееш под сопствен покрив тогаш мора со жртва, ако не земи плаќај по 250еур кирија - твои зборови, мои НЕ.
И секако од сранСво ти е полесно да солиш памет и да му кажиш на некој друг како НАЈЛЕСНО да се глави со кирија на 20 години со никаква плата и перспектива.
АКО ти беше толку убаво и АКО е толку изводливо со 20к плата да се плаќа станбен кредит оти бе пиле не остана мкд сосе фамилија топтан па и ти да плаќаше хипотека во скопје со тие примања?
АХАМ, значи живееш во држава каде купување на стан и куќа на станбен кредит е најнормална работа и држава која ти овозможува ако ништо друго да ја отплаќаш таа рата и пак колку толку да имаш достоинствен живот т.е. леб на маса дома, така?
Е зошто тогаш бе златен убедуваш некој дека најдобра опција е да се глави со станбен кредит во мкд? М?
Значи, ем си во срансВо ем паметот не ти има дојдено. Ај сега и тебе да те прашам на твојот пример, пошто нели многу се изнамачи цел живот под кирии па делиш памет овде на кој ќе стигниш.... ЗОШТО не си стегнал газето година две под кирија во тоа срансво кај што ќе најдиш помала кирија и во меѓувреме наместо да плаќаш цирка 1000 фунти рата би платил 400-500 фунти за 2 соби или соба ... ќе јадиш леб и пипер ако мора ама за година до две (претпоставувам за година пошто нели срансВо е и таму се живее понормално него тука) ќе се стекниш со подобри квалификации за работата што ја работиш, ќе напредуваш и слично? ЗОШТО си се осудил да останиш на таа минимална плата и да ти бега истата за рата за кредит и мислиш дека тоа е некој WOW момент?????????
СЕ' што напишав, пред да ми влезиш клизачи иако ниту те цитирав ниту пак имав потреба да реплицирам пошто очигледно само вадиш муабет од контекст без да кажиш некој аргумент е следното:
БЕЗ разлика дали си во тоа твое скапоцено странство или тука, ОСОБЕНО ако немаш деца (пошто нели не знаеме дали овие имаат деца) ТРЕБА да работиш на себе и да жртвуваш година до две за да си поможиш сам на себе.
Луѓето кои не сакаат да си скратат од лагодност и кои мислат дека со главење во банки решаваат проблеми не би рекол дека прават добар избор. ОСОБЕНО не во мкд.
Исто, 2 години работа во тоа твое срансво за некој од мкд знаеш колку значи? Пошто те гледам се разбацаваш со цифри...
24 месеци x 1000еур = 24.000 еур УЧЕСТВО.
а тие двајца ако се спремни малку саможртва да направат и да жртвуваат дополнителни две години од животот, да одат некаде да заштедат нешто (1000еур го зедов како минимум бидејќи ќе земаат две плати ама ете едната нека успеваат да ја тргаат на страна, другата нека им оди по вода) би имале можност да се вратат мкд и да земат кредит ИЛИ со помала рата ИЛИ со помалку години на отплаќање.
Работа тука за 20к, особено во скопје, и онака ќе најдат кога и да дојдат.
На крај, мене искрено ми е гајле за инаетливи луѓе како тебе и луѓе кои гледаат само да испаднат во право... Ова е форум, тука можеш да бидеш до утре сабајле во право... ама некој што те чита или пак ти сам ако по 2 години од сега се разбудиш во тоа твое срансВо или во скопје или на месечина, со долг од X еура на 40 години, со отплати на месечни рати колку една плата и ако знаеш дека се поебале ДВЕ ГОДИНИ во плаќање на рата со голема камата (ХИНТ: секој кредит највисока каматна стапка има во почетните години на отплата) наместо да даваш пари во главница ти си ги давал во камата и на крај да ти се акни од глава фактот дека си можел подобро или си можел попаметно, тогаш сигурно ова натегање тука со мене и продавање мадиња за бубрези нема никако да ти биди од корист.
А ако те интересира дали јас лично сум бил под кирија, сум живеел вака или така, дали децата ми плачеле оти морале да се селат или не сум бил како тебе гушкан во детството па мора на форум да имам изливи на емоција, бујрум на пиво кога ќе си дојдиш во мкд или пак бујрум во лична порака и прашај што те интересира и ќе ти одговорам. Што и да ти прај радост на душта, нема проблем.
НО, те молам да престаниме ко децата мали да извртуваме зборови и да се понашаме ко недозреани политичари.
Повели повторно цитирај ме и извади ми муабет од контекст, само овој пат биди сигурен дека нема да одвојам ниту време ниту пак да потрошам 5кб нет за да ти одговорам, не вреди.
Биди ми поздравен кираџијо.
Ko prvo tebe ic da ne te boli zosto ja sum zaminal, za moite troskovi u stranstvo ili doma. Za razlika od tebe jas ne cekam od mama od tato da mi dadat kuka na gotovo.
Vtoro ni me znaes ni me poznavas, nemas pojma sto rabotam kolku sum platen i sto kvalifikacii imam ali ko sto kazav tipicno makedonski e da se pika nosot sekade i da se navreduva. Samo za toa sto e forum ne znaci deka treba da vregjas ili omalovazuvas, ali takva e kulturata vo MK pa ne sum iznenaden voopsto. Ja na nikoj ne kazuvam kako da go ziveat zivotot ili sto da pravat so nivni pari i tropas ko ja da im stajv pistol na glava za da zemat kredit. Za razlika od tebe nekoi imaat muda da zemat kredit i da imaat nesto vo zivotot, ali za toa ti si tuka d aim solis pamet sto i kako da pravat u zivotot, sho da ucat, koga d aucat ,kaj da odat, pa duri im predlagas i na 12 meseci da odele nadvor od drzavata ko taka da se odi nadvor.
Sto si zapnal tolku za toj dolg ko ti da im go plakjas kreditot. Kraj kraeva oni prasaa za koja banka dava najpovolni krediti bidejki vekje resile da zimaat ,a ti vekje gi preseli vo druga drzava, svasta.
Pivo so tebe , ne fala.
Ajt pozdrav.