Најдобар производител на матични плочи?

Најдобар производител на матични плочи?

• ASUS

Гласови: 109 36,5%
  • ABIT

Гласови: 21 7,0%
  • MSI

Гласови: 48 16,1%
  • JWELE

Гласови: 7 2,3%
  • INTEL

Гласови: 50 16,7%
  • GIGABYTE

Гласови: 64 21,4%

• Вкупно гласачи
    299

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Каков асус каков оверклок. Кој ве лаже. Јас правам МСИ конфигурација MB VGA и еве еден од овие што гласале и што нон стоп го омаловажуваат MSI нека направи Асус конфигурација . Ќе користиме исти напајања, мемории и процесори, по можност I-7.Викам човек од Клик и правиме споредбен тест. Во споредбениот тест освен основните параметри ќе се земе во предвид и кој прв ќе инсталира Windows. ( познат е асус по своето назадно сетирање)
Не треси зелени! Разликата во перформанси, при споредба на Мси со Асус да речеме не зависи од брендот! туку од моделот на плочата!

Доколку се во иста класа, според спецификации пероформансите ке бидат исти или со 1 до 5% разлика преку сила!

Друго, ова е веќе позната тема да ги величаш Мси, разбирам дека си фан на тој бренд али немој да коментираш за работи што не ги познаваш доволно нити па си имал директно искуство. 100% сум сигурен дека не си правел оверклок на X58 базирана конфигурација!

Така да приказните од типот : дека Мси плочите се подобри за колкање од Асус сочувај ги за кај тебе у комшии или за просечните/незаинтересирани со хардвер јузери на форумов кои не знаат што е ни о од оверклок!

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Psyside
И за ова горе не си во баш во право ... Значи ако се прави оверклокерска машина се земаше досега МСИ или гигабајт ...

Ама сега то е под сменето .. Бар на Х58 фронтот . АСУС изваде една од најдобрите оверклокерски плочи со тој чипсет . P6T делуксот стварно е чудо од оверклокерска плоча . Али да сме сериозни P6t e исклучок . Покето асус плочи се лоши оверклокери .

Ако веке прајме муабет за АМД плочи ... Гигабајт и МСИ сеуште си држат таму примат за оверклок таму макар да сега со отклучванјето на јадра кај феномите (550 бе и 720 бе )со ACC функциата , гледам дека и DFI i Asrock имат баги да понудат . АСус таму губи многу пошто ги имат тргнато биосите кои дозволват отклучвање .

... Сега вака ги разгледвам постовите и заприметвам нешто ... Викаш сафир плочите се комиње ...
А Очевадно е дека АМД не си, и нема да користиш никад ... Како би можел да знаеш дека се комиње Сафир плочите кога се стриктно амд , ти такво не користиш ???? Јас имам користено сафир на 939 сокет и од тоа искуство ке кажам дека многу пријатни и многу брзи плочи прават. Проблематични се понекогаш пошто заради екслузивните договори со АМД и Ати , ги прават по точни спецификации и нема многу простор за оверклок и такви ствари .

Е сега за интел плочите .. Пак од искуство ... ЈАс имам Интел плоча ( сеуште работи ) На на мајками компјутерот со 815 чипсет . И морам да признам дека таја плоча е најдобра плоча која сум ја видел , Сметано дека работи на Сд рам и е предвидена за копермајн - туалатин ( фсб нив му е 133 макс ) и дозволва фсб до 200 има опции за асинхроно подесванје на мемориа и пци ( да ги наместиш клоковите на нив да се назависни од клокот на процесорот ) .... НЕмам да се пожалам од досегашното искуство со интел . Лошо е тоа што кај нас и нема од каде да се купат ... Гледам дека Анхоч носи сега . Па белким ке му пукни името конечно , па ке се види дека и не прат толку лоши плочи .

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Каква врска има тоа со мојот пост?? он вика дека перформансите на плочи од ист ранг зависат од брендот????? Дали си читал ривју на матични со X58 чипсет и си видел како се однесуваат? колку се блиску во калкулации перформанси и слично? Единствено нешто што ги дели посебно е оверклокот и стабилнсота на истиот. Друго никогаш ама баш никогаш Мси не биле пред Асус! Гигабјт можеби. Пак ќе речам доста споредувате бренд со бренд? Се споредува модел со модел. Пример зимам Мси матична и компјутер базиран на Мси компоненти и на него побрзо се инсталира оперативен систем? според Милојко! ЛОЛ

Поголема глупсот немам прочитано! :pos2:

Друго, ниедна матична X58 од Асус не е лош оверклокер ти зборувам од искуство на мои другари кои не се пожалиле за оверклок ама баш ич а користат Асус матични. генерално сите X58 матични се оверклокуваат слично разликата ја прават ентузијастичките опции или дотатоци што ги има на тие матични не оверклокот. Секоjа хај енд X58 матична се колка скоро исто зборувам за ферквенција но стабилноста над 3.6./3.8 доаѓа до прашање кај поефтините за просечен оверклок скоро секоја ја врши работата. Муабетите за старите чипсети во овој момент се ирелевантни бидејќи сега зборуваме за хај енд матични со X58 чипсет не за стари матични нели.

За тоа дека не користам Амд у право си. Кога ке направат Амд конкурентен процесор тогаш ќе купам нивни процесор,пример најновата ревизија на феном 965 БЕ Ц3 оверклокуван на 4гхз го јаде од и7 920 на сток :D Се додека тоа не се смени не купувам Амд процесор.

Згора на тоа имам кросфајр конфигурација и потребен ми е јак процесор затоа имам и7 920 оверклокуван на 3.8гхц кога Амд ќе понуди процесор за добар скејлинг во мулти гпу конфигруации тогаш ке земам Феном или како и да ке се вика.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Абе те разбирам дека не користиш амд и тоа за Х58 чипсетите го знам ... Али не си во право за муабетот дека старите чипсети не се релевантни за темава ...

Темата сепак е : „ Најдобар производител на матични плочи? “ шо значи дека мора да се земи и персистентност на пазарот и пресистентност на квалитетот во игра ... Не можиш на тема како ова да разгледваш само еден чипсет на еден прозводител ...

Мене прва плоча ( во далечната 1991 )уште на 386 -ката ми беше Микро Стар интернешнал - МСИ ... И од тогаш наваму нема производител кој го немам пробано ( Ј & W ги неам пробано салам ) . и да бидиме сериозни АСУС и МСИ се единствени константни од брендовите . Гигабајт имаја успони и падови , абит на времето беа најдобри (БХ 440 ) па сега не ги гледам нигде .... така да се важни за темата старите чипсети .

А дека ги увеличваш разликите мегу АМД и Интел ... вервајме ги преувеличваш ... Во компаративен тест не е чак толку голема разликата ...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Па ирелевантно е бидејќи се работи за постот на Милојко нели, за неговото фамозно тврдење дека брендот на матична го убрзува инстлирањето на оперативен ситем .Со него одамна дебатирам за X58 матични така што и јас и он целиме на хај енд сегментот затоа е ирелевантно. Иначе ако се запрашувам за еден најдобар бред на матични би ги одбрал Асус и Гигабјт у едно. Иако се знае дека при избор на матични главниот збор го има моделот не брендот,така што ако земеш најветвина Мси плоча пример, и ја спроедиш со најскапата еве да кажеме Сафир матична се знае дека Сафир ќе биде подобрата.

За Асус сум бидејќи генерално во хај енд сегментот го држат врвот а Гигабјт како единствен бренд кој може посериозно да се носи со нив. Ова малце и пристрасно затоа што користам нивна матична која работи доста ладно при оверклок од 3.8гхц, зборам за нортбриџ температурите, кои се одлични и после еден саат тестирање со OCCT или пак целодневно со Prime 95. Иначе сеуште стојам на фактот дека Мси неможат со Асус или Гигабјт во хај енд сегементот иако се солиден бренд рака на срце. BTW случајно го избришав делот од мојост пост каде што напишав за Феномите дека при оверклок на 4гхз уште го јадат од и7-те на сток,така што не не преувеличувам во никој случај поготово не за моите потреби,од прееска избегавам да спомнам за тоа какви карти користам за да не испадне дека се фалам, али ај за да ти стане јасно зашто милам дека и7-те се многу подобар избор за мене и за сите коишто имаат хај енд конфигурации е причината што имам 2 5870 у кросфарј. Дали си свесен колкава е разликата помеѓу феном и и7 во такви услови?? Тоа е причината заради која за мене Амд се едноставно "NO GO"

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Имаш две 5870 ки ?? Не ги зеде од кај нас ??? Пошто пред недела дена се стигнати првите ... И скоро никој ги нема на лагер .

Освен тоа не сваќам каде е проблемот со амд процесор на ати ( амд ) графички во Crossfire на Амд чипсет . Ако правиме муабет за Cpu BottleNeck свакјам за што зборуваме ... АМА за бога милога разликата мегу едното и другото во најдобар случај ке биди 25 Fps на 2560x1600 резолуциа ако не и помалку сток со FX чипсет .

Или сакаш да кажиш дека АМД незнат како да ја имплементираат нивната сопствена технологиа ( Crossfire ) на нивните сопствени чипсети ???

Иначе еве еден резултат пресен за тоа како се однесуваат со single Hd 5870 двата процесори се на сток . ЛИНК ( притоа плочата за феномот е стварно лош избор ...МИслам 770 ка имат користено. ) и се гејминг резултати не нешто од типот на 3dMark ili Sys Soft .

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Види 25 фрема за игрите кои ги играм се многу! тесно грло ефектот се јавува при неможност на процесорот да ги нарани картиците со доволно снага за да дејстуваат како што треба. Е сега додека на некој бенчмарк ќе видиш сличен број на просечи фремови можеби и максимални, сепак ниогаш нема да видиш идентичен број на минимални фремови при најголемиот сетинг во игрите и на резолуциајта на која што играм 1920x1200. Доколку си гејмер или си користел кросфајр или сли конфигурација мора да знаеш дека минималните фремови се најбитни за течен,добар гејмпелј и се најдобриот начин да се избегне мајкростатерингот којшто за жал сеуште е присутен во мулти гпу конфигурациите.

Не е работата дали амд знаат да имплементираат како да им работат чипсетит него се работи за чиста моќ во којшто случај и7 ги гази на Феномите па дури и на оверклокувани 4гхц за гејминг. Така што на кратко вариацијата на фремови со и7 конфигурација ќе биде многу помала и да речеме кога играш Сталкер нема фремовите да идат од 20 до 60 него од 35 до 60 така што нема да ти "сецка" нема да има микростатеринг и нема да има големи дропови на фремови во големи битки,случај што би бил неизбежен кога се работи за зверови како што се 5870-те у кросфајр кои бараат многу снага, така што мерев скајлингот иде други и над 3.8гхц само што малце ми е шубе да идам над 4гхц за мала добивка. Доколку можам да стигнам до 4.4 пример би пробал но за 200мхц плус не ми се исплати. Друго 3дмарк е далеку од меродавен за рил тајм гејмплеј,но тоа веќе го знаеш и како уште полош тест е фактот дека се работи за сингл карта конфигурации цело време зборувам за тоа дека имам кросфајр и дека моќта на и7 се гледа со мулти гпу конфигурации. За крај дезинформација си добил дека 5870-те стигнале пред едена недела картиците ги имам веќе еден месец.

Заедно со еден мој другар купивме 3, ако не ми веруваш еве ти линк со мое мини "ривју" искуство, со истите.

http://it.com.mk/forum/showthread.php?t=12888

Член од
10 ноември 2009
Мислења
50
Поени од реакции
2
Да 5870 ките се тазе роба. Колку те коштаа ако не е тајна ?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Милојко страј аген! :pos2:

Анд Мси гет хејтед ивн мор! хејт! :toe:

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Asus и MSI се јадат т.е. едни од подобрите тука може да се стави и Gigabyte, а што се однесува за оверклок асус се едни од најдобрите за OC

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Асус и Гигабјт се јадат, Мси се негде 4 или 5 после Евга и Биостар.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Од овој Милојко ништо паметно неам прочитано 18 страни наназад :nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom