Најдобар епски филм?

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
e dobro de .. tacno deka 300 e napraven "to look cool" ... ali na nekoj nacin pak e istoriski , se raboti za spartancite , .. a ako mislis samo da se pravis pameten , odna ke ti kazam brkaj rabota i ne me zamaraj....
za Troy iskreno , ne mi e nekoj omilen film , ne mi ni pravi mnogu keif ...mozda preterale sto go stavile bred pit u sekoj kadar , ali ipak e istoriski , aj pogledni malce , ima likovi kako Ahil , Agamemnon , Paris ... valjda si go gledal i gi znaes drugite ... grcka mitologija , so ima tuka neistorisko ...!
King Arthur e isto mnogu jak film , ali aj ne si go gledal ...
a za Pearl Harbor nemoj da zboris ziti se ... so ima promaseno u filmot kazi mi ... sho si ti , nekoj kriticar za filmovi pa da mrcis ... ako ne ti se svigja , bas mi e gajle ... samo nemoj da im peresh mozok na drugite deka filmot bil sranje ... filmot e super napraven ... !
Zemi sea kazi i za Gladiator deka e mrenje film zaso Russel Crow imal losa frizura ili deka mu smrdele chorapite ... garant nesto ke izmislis !!!

ali aj eve kazi ti spored tebe koi se dobri istoriski filmovi !
Прво - дискутирам. Имам два поста на темава од кој еден е лично мислење за најдобар историски филм друг е критика на твојот избор. Замарање е според мене вртење во круг во дискутирањето. Еве ќе напишам одредени историски филмови кои сметам дека се добри ако не гледани од страна на верност кон историјата, туку барем од 'уметничка', забавна и слична страна - бидејќи ете ти си фан на филмови во кои не мора да се следи вистината туку да се добро направени или интересни. Дел од историскиве филмови се одвиваат во втора половина на 20ти век.

Lawrence of Arabia
Der Untergang
Cradle Will Rock
Goodfellas
Raging Bull
Spartacus
The 300 Spartans
Patton
Munich

Е сега иде проблемот во тие што ги набројав што иако можеби содржат историски постоечки личности, се толку грешни во однос на нивните животи и настаните кои се случувале што под поимот историски филм би можел да се напише и некој со измислен лик кој е дел од случувањата во периодот како на пример Forrest Gump во истоимениот филм (бидејќи веќе гледам Гладијатор го спомна а тој де далеку најфејк). Или финтата е да бидат костимирани? Тогаш 300 тешко да влегува во категоријата пошо луѓено беа депилирани и полуголи. :nesvest:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.733
Историската акуративност може да се проблематизира во секој таканаречен историски филм.
Знам дека 5 века пред наша ера немало луѓе со рачји клешти наместо раце (300), но исто така знам (откога прочитав на интернет) дека моделот пушки м1919 кој го користат Турците во Lawrence of Arabia, во тоа време сеуште не бил дизајниран.
Апсолутна историска доследност е невозможна. Каде е границата? Дали е исплатливо (не во економска смисла) историската доследност (донекаде) да стане жртва на слободата на уметничкиот израз? Мислам дека 300, филм со богата визуелна естетика и максимална плиткост на другите полиња, не ни претендира да биде историски акуративен, затоа што филмот не е правен според историскиот настан, туку според истоимената графичка новела, самата историски дисторзирана.

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Точно дека 300 не претендира да биде точен, напишав само дека сака да 'изглеа кул', но проблемот е што Американчиштата сега укапираа дека Персија = Иран и дека тие се лоши луѓе пошо ја напаѓаа демократијата Спартанска. Не се толку глупи да веруваат дека постојат луѓе без раце, но нема ни да знаат (поради филмот) дека Спарта била базирана на робовладетелски систем (7-8 роба на граѓанин) и Спартанците уживале во секс со млади момчиња.

И проблемот со точноста го акцентирав само затоа што Саладин рече дека Брејвхарт бил многу реален и испаѓа дека место да читнеш некоја книга ќе гледаш Мел Гибсон како се дере за слобода по полиња. И работата околу спектакливе е емоционалниот фактор, Мел Гибсон шири правда за еден напатен, репресиран народ. Од темава се гледа дека историски филмови според повеќето се ништо друго него костимирани акции со епски битки.

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
abe coek ... me kurci toa sto , ako napisham 5-6 filma sto mi se svigjaat , odma mora nekoj kako tebe da vrati i da rece "E ovoj e Sranje" ... abe ako ne ti se svigja onda OK ... ic ne mi e gajle ... ali nemora da zborish 300 bil vakov ili onakov, ova ne cinelo , toa ne cinelo ... koga se pojavi trailerot za 300 svetov polude po nego , luge edvaj cekaa da se pojavi , i na kraj super ispadna si filmceto , isto bese i so mnogu drugi filmovi ... zatoa daj ziti se olabavi me , i ne me zamaraj ... ako sakas pisi si filmovi ti so sakas , pa onda mozes da seres za niv kolku ti dusa saka , nemora odma na moj post da vrakjas !!! ili otvori si tema za kriticarenje na filmovi i gotovo !!!

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Извинете за ОФФ топикот
FORUM:

forum1 a : the marketplace or public place of an ancient Roman city forming the center of judicial and public business b : a public meeting place for open discussion c : a medium (as a newspaper or online service) of open discussion or expression of ideas
2 : a judicial body or assembly : [SIZE=-1]COURT[/SIZE]
3 a :
a public meeting or lecture involving audience discussion b : a program (as on radio or television) involving discussion of a problem usually by several authorities
Кога ќе пуштиш пост на форумов истиот станува подложен на коментар. Ако толку сакаш никој да не те замара, знај си (во главата) дека тој филм е добар и не го споделувај со форум со неколку иљади членови кои може да те курчат.

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Кога ќе пуштиш пост на форумов истиот станува подложен на коментар. Ако толку сакаш никој да не те замара, знај си (во главата) дека тој филм е добар и не го споделувај со форум со неколку иљади членови кои може да те курчат.
epa gleas ... nema nekolku iljadi clenovi sto mozat da me kurcat , nego samo ti si tuka ... toa e forata ... ti bese toj sto se pravi pameten deka sve znae... inace na "preporaki za filmovi" imam 10000 filma napisano , pa nisto nikoj ne mi promrcel... ako tolku sakas da mrcis za filmovi deka se vakvi ili onakvi , ti rekov , pisi si filmovi ti koi sakas , pa onda zbori ...

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
epa gleas ... nema nekolku iljadi clenovi sto mozat da me kurcat , nego samo ti si tuka ... toa e forata ... ti bese toj sto se pravi pameten deka sve znae... inace na "preporaki za filmovi" imam 10000 filma napisano , pa nisto nikoj ne mi promrcel... ako tolku sakas da mrcis za filmovi deka se vakvi ili onakvi , ti rekov , pisi si filmovi ti koi sakas , pa onda zbori ...
Паднато ангелче, не може сите да се согласуваат со твојот избор на филмови нели? Нормално дека ќе има и критики, и многу е лејм кога се плачипичкосува дека некој те курчи само затоа што нема исто мислење како твоето.

Се извинувам за оф-топикот, продолжете со дискусијата.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
1.296
Поени од реакции
26
The Last,Lost legion (ne se sekavam kako bese tocno)
Saving Private Ryan
Pearl Harbour
Joan Of Arc
King Arthur
Troy
Remember The Alamo
A ubedlivo najdobar bez konkurencija e Braveheart

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Паднато ангелче, не може сите да се согласуваат со твојот избор на филмови нели? Нормално дека ќе има и критики, и многу е лејм кога се плачипичкосува дека некој те курчи само затоа што нема исто мислење како твоето.

Се извинувам за оф-топикот, продолжете со дискусијата.
ja rekov deka ic ne mi e gajle ako nekoj ne se soglasuva so mene ... nego me kurci toa sto se pravi pameten deka sve znae ... izlaga deka sum idiot ako mi se svigjale filmovi kako 300 ili gladiator ili pearl harbor ...

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
hmм, D-day, Василиј Зајцев,Атила Гладијатор и ред други.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Не постои нешто такво како што е Историски филм...Има уметнички дела кои се правени според ликови или настани од Историјата но кои апсолутно немаат врска со вистинското случување и фактите кои го тврдат тоа. Сепак, интересни се за гледање :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.733
Добро, ако сакаме да бидеме чистотници ќе речеме дека историски се само филмовите кои се снимани на лице место, во тоа време. Има такви ,на Discovery на пример. Според тоа, значи не постојат историски филмови кои се однесуваат на времето пред 20 век, итн.
Но да не забегуваме без врска, тука станува збор за играни филмови.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Интересен ми е Троја за гледање,филмови за Александар Македонски
за Клеопатра итн.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон