sanos_a
www.autobusi.net/
- Член од
- 12 декември 2008
- Мислења
- 554
- Поени од реакции
- 83
14000 leva = 7000 evra :uvo:Па супер ако е според овој Реален е горе доле. Колата шо ја глеав во Бугарија 14000 лева, ми ја прорачуна 7300 евра. Најс
14000 leva = 7000 evra :uvo:Па супер ако е според овој Реален е горе доле. Колата шо ја глеав во Бугарија 14000 лева, ми ја прорачуна 7300 евра. Најс
Taka de14000 leva = 7000 evra :uvo:
www.mobile.bg за Бугаријамалце оф-топик, кажете некоја добра страна за барање на коли од bugarija, germanija, да видам како им одат цените :helou:
Ја укинаа, ама воведоа „Документ за сообразност“ кој наместо 6100 денари за хомологација, кошта 5800 денари.
Така што, ДА нема хомологација има Сообразност (дупење во ум)
Државата не прави слободна своја проценка. Зошто не се информирате прво пред да си правите бајрам со умот?
фала за советот, се врлам на барање од сегаwww.mobile.bg за Бугарија
www.mobile.de за Германија
И ако бараш кола за тебе, нека не биди таа со најмала цена во листата што ќе ти ја извади.
автомобилите во Бугарија се купени во Германија и нормално дека на бугарските пазари ќе бидат со нешто повисока цена,ако си во можност би ти препорачал да размислиш за германски или словенскиот пазар е исто така интересен,во бугарија не можеш да бидиш сигурен на шо ќе налеташ:smir:фала за советот, се врлам на барање од сега
едит: забележав дека бугарите ја зголемуваат цената на колите x3 пати од онаа која ја платиле за да ја довлечкаат колата од германија, така да поисплатливо е да се купи кола од германија, + ке останат пари за другите давачки :wink:
Сега на сител кажаа дека нема да биде по каталог туку по фактура.Вредноста на автомобилите увезени од странство ќе се пресметува според постојниот каталог за увоз
Вредноста на автомобилите увезени од странство ќе се пресметува според постојниот каталог за увоз. Тoa се каталошки цени прифатени од ЕУ - велат од Царинската управа.
Како што вчера објави Канал 5 предлогот е за автомобили до 3000 евра да не се наплаќа акциза. До 4 илјади евра –таа да биде 0, 5% од вредноста на возилото или најмногу 20 евра. Како што расте луксузноста на возилото расте и акцизата. За над 35 илјади евра автомобил таа ќе биде 20% или минимум 7 илјади евра.
Доколку при увоз купувачот прикаже нереална цена на возилото, тогаш царината ќе го вреднува според постојниот каталог. На таа вредност ќе ја пресмета акцизата, царината и ддв-то.
На пример за возило до 4000 евра, акцизата е 20 евра, за царина ќе платите 40 евра а ДДВ-то 730 евра. Возилото ќе ве чини 4790 евра.
За возило до 8 илјади евра, акцизата е 2% или 160 евра, царината е 80 евра, ДДВ-то 1465 евра. Вкупно тоа возило би ве чинело 9705 евра.
Сопствениците на автоплацови каде се продаваат стари возила тврдат дека моментално пазарот е неповолен. Сите го очекуваат пониските акцизи.
Импоретите на нови автомобили молчат. Тие веќе јавно кажаа дека намалувањето на акцизите за стари возила ќе влијае на нивниот бизнис. Според информациите, доцна синоќа имале состанок со владини претставници на кој биле информирани за новините.
11.02.2010, 17:55
канал5 со видео
знаеш да читаш, пред да пишуваш, така?Сега на сител кажаа дека нема да биде по каталог туку по фактура.
видео
http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/pomala-akciza-za-evtinite-polovni-vozila-za-luksuznite-povisoka
ДОКОЛКУ ПРИКАЖЕ НЕРЕАЛНА ЦЕНА НА ВОЗИЛОТОзнаеш да читаш, пред да пишуваш, така?
прочитај уште еднаш:
Доколку при увоз купувачот прикаже нереална цена на возилото, тогаш царината ќе го вреднува според постојниот каталог. На таа вредност ќе ја пресмета акцизата, царината и ддв-то.
Царината ќе игнорира и огласот на мобиле де каде си ја купил колата за 1000 евра и ќе ти рече “ова брат вреди 2000“ и по 2000 ќе те царини и даночи.ДОКОЛКУ ПРИКАЖЕ НЕРЕАЛНА ЦЕНА НА ВОЗИЛОТО
Секако, ти слободно прикажи фактура дека си купил Мерцедес С класа за 800 евра и царината ќе поверува бидејќи најверојатно пие мастило или нафта ќе поверува.
Их, и ја би играл таќе, ама идејата е да се допиолни и наполни буџетот, а не да се оттргне кршојната од лади и фиќа по улици.Царината ќе игнорира и огласот на мобиле де каде си ја купил колата за 1000 евра и ќе ти рече “ова брат вреди 2000“ и по 2000 ќе те царини и даночи.
Еве предлог јас ако ја земам колата за 1000 евра а царината речи дека вреди 2000 нека ми ја откупи за 1500.
Јас прифаќам и мене совеста ми е чиста
А тие?