Начинот на кој се прославува Илинден - клише или не?

• Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување
L

.Lost Angel.

Гостин
Начинот на кој се прославува Илинден длабоко е навлезен во клише кое е потребно да се промени за прославувањето да го добие вистинскиот и потребниот општонароден, а не партиски карактер.

Досегашниот концепт кој својата главна рамка ја има во украсената бина, полагање цвеќиња, говорот на некој од државните раководители исклучиво на Мечкин Kамен, Пелинце или сега и во Скопје и настапот на некое културно-уметничко друштво е надминат и потребно е да се направи нешто за одбележувањето на најголемиот национален празник да биде што подостоинствено.

Во размислувањата околу начините на празнувањата, најчесто се наведува и потребата тоа да се прави во најголемиот број градови во земјава, а не само на неколку локации. Kако пример за ова се наведува начинот на кој во САД се празнува големиот државен празник 4 Јули. Тогаш, практично, нема населба во САД која не е посебно украсена и во која нема одредени манифестации по повод празникот.

- Јас не би бегал и од тоа во нашето празнување да се внесат одредени „холивудски“ елементи. Се со цел да имаме поголема анимација на луѓето. Не велам да се организираат некакви манифестации кои ќе претставуваат кич, туку нешто посериозно кое ќе може да ги анимира луѓето - смета универзитетски професор Ѓорѓи Тоновски.
Извор http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=88298C81B9E28344AE696A56634EE5B0

Најискрено веќе мене мие здосадено од тоа да држи еден говор и само на неколку локации да има празнување. според мене мислам дека треба да се празнува во цела Р.Македонија а не само на одредени локации. ова веќе стана дефинитивно клише тоа па тоа па тоа. та едно исто :cautious:

Што мислите вие? дали треба да се промени начинот празнувањето не само на илиден и на сите останати празники кои се од голема важност ?

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Епа ако гледаш така Илинден секогаш ќе биде партиски празник бидејќи говорот го држат претседателот и премиерот :):):):)
Иначе Илинден јас си го прославив во Маврово.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
Стандард Илинден се прославува на Мечкин Камен, Пелинце, некоја плажа во Атинската република.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Илинден - ни остави анамет, да се почитува и слави
и треба да се слави во секое место,село,град и во секој дом.
Илинденското востание не беше само во Крушево.
Беше во цела Македонија и за ослободување на цела Македонија.
---------------------
И јас сум да се смени нешто,да ни влезе во крвта националното,и да почнеме повеќе да ги почитуваме двата Илиндена и славиме.
Ама како кога и на Илинден,некој ги отвараат маркетите и сл.
( е не бев,не приметив дали и градежниците од Скопје 2014-одмараа.

L

.Lost Angel.

Гостин
---------------------
И јас сум да се смени нешто,да ни влезе во крвта националното,и да почнеме повеќе да ги почитуваме двата Илиндена и славиме.
И јас сум за да се слави во Цела Македонија Луѓето кои порано што се бореа повеќето не ги почитуваат работат на тој ден :mad: И не треба само во крушево и во уште 2-3 места туку треба да има голема прослава. а и не само истото како и секоја година :)
--- надополнето: 5 август 2012 во 22:48 ---
---------------------
И јас сум за да се слави во Цела Македонија Луѓето кои порано што се бореа повеќето не ги почитуваат работат на тој ден :mad: И не треба само во крушево и во уште 2-3 места туку треба да има голема прослава. а и не само истото како и секоја година :)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Епа ако гледаш така Илинден секогаш ќе биде партиски празник бидејќи говорот го држат претседателот и премиерот :):):):)
Иначе Илинден јас си го прославив во Маврово.
Додека не се работи не е клише :DDDD

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Илинден се прославува на повеќе локации од Пелинце, Мечкин Камен (Крушево)
Илинденско Востание се крева низ цела држава. Битолскиот округ е најспремен и дава најдобар резултат Крушевска Република, затоа и акцентот се става таму. Меморијалниот центар на АСНОМ се изгради кај Пелинце на два км од Прохор Пчињски. АСНОМ е основа на државноста и борбата.
Инаку се прославуваше и во Смилево, Козица, во Егеј, Прилеп, Пробиштип, Делчево, Скопје...
А традиционално најмногу граѓани најголемиот македонски празник го прославуваа во Грција и во Охрид
Tоа што не се прославува апсолутно во секој град не е до централната власт колку што е до локалната и до народот, затоа што некои градови се празни за Илинден оти повеќето се држат до традицијата спомената во претходната реченица.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Како може да се прави споредба со 4ти јули во Америка и Илинден во Македонија? Мислам сериозно? Како?
Се разбира дека прославата ќе биде сконцентрирана на Пелинце и Крушево, каде да биде?
Клише прослава...
Леле бе. Леле. Леле.
Дај секоја година да ја менуваме историјата и важноста на Илинден за Македонија и македонскиот народ и секоја година да го славиме на различни локации, со журки и се, за да не биде досадно и клише...:tapp::tapp::tapp::tapp:
Никола Карев и Ченто и останатите македонски херои се превртуваат во гроб. За што тоа они се бореле? За денес да зборуваме како славење на еден од најголемите денови во македонската историја (1903 и 1945 подеднакво за мене се битни) е досадно пошо било монотоно? Битно е да се чествува нивното име, да се обележи денот, а не на нас да ни биде интересно. Па уште споредби со 4ти јули во Америка. Алоооо бе, различен празник, различна култура бе! Шо не слават они како нас?

Досадно било, клише било...

Не заслужил овој народ да има херои...

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Јас незнам зошто овие херои што денес некои антиталенти ги чествуваат воопшто си го давале животот! За што?...
Слава им вечна, имале идеали, цели, храброст, нешто што денес е реткост!
Како што кажа девојкава погоре, навистина не заслужува!

Kajgana Shop

На врв Bottom