Национализам...позитивен или негативен?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Toecutter, избегнувам дискусии со тебе, не зошто не можам да дискутирам, туку зошто твоите дискусии водат само кон навредување на соговорникот, и ништо повеќе.
Не знам како успеа да бидеш толку начитан, а да не знаеш што е ментална болест.
Поздрав.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
мислам дека ме свати што сакам да кажам.
ако сите мочаат на кај што дува ветрот, никој не може да ти забрани да мочаш спротивно од него, ама на крајот сигурно ке бидеш измочан.
Вака нешто делува просечен мочател низ ветрот?

All that joy and happiness, who could resist...(y)
Temptation hangs over my head...

Toecutter, избегнувам дискусии со тебе, не зошто не можам да дискутирам, туку зошто твоите дискусии водат само кон навредување на соговорникот, и ништо повеќе.
Не знам како успеа да бидеш толку начитан, а да не знаеш што е ментална болест.
Поздрав.
Навреда...ма немој...:icon_lol: а можеби и си во право, кога веќе замислуваме работи и им даваме некаква вредност, па дури им проектираме и родителски вредности, зошто да не си замислиме дека соговорникот не навредил со тоа што прашал за дефиниција за ментална болест.

Консензус.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jante_Law

Индија до Токија !
Поздрав.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Има мал милион книги од познати теоретичари кои пишувале за национализмот, шовинизмот, патриотизмот од секакви аспекти, од правни, од политички, од социолошки...
Објаснување на поимите, нивна позитивна и негативна манифестација, примери и уште многу други работи сврзани со овие поими.
Но, никаде не биле декларирани овие поими како ментални болести, ниту биле поврзани со нив. И навистина мислам дека нема потреба да се трупа на темата нешто што не е точно и што нема основ за тоа. Не вреди да се води никаква дискусија за тоа затоа што не е точно. Може да се искаже став за национализмот, но да се тврди дека нешто е, а не е е чита глупост. Ќе ве замолам да продолжиме до дискусијата, има интерес и досега фино одеше, да не ја расипеме.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.771
Поени од реакции
1.166
Се што е екстремно нормално не е добра дали е крајно лево или десно не е добро. Но како да кажам од секогаш ние Македонците иако највредни во светот сме биле плен на некаква окупација затоа можам да кажам АКО НЕ ПОЧНЕМЕ ДА СЕ САКАМЕ И ПОЧИТУВАМЕ ЌЕ ПРЕСТАНЕМЕ ДА ПОСТОИМЕ

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

Навреда...ма немој...:icon_lol: а можеби и си во право, кога веќе замислуваме работи и им даваме некаква вредност, па дури им проектираме и родителски вредности, зошто да не си замислиме дека соговорникот не навредил со тоа што прашал за дефиниција за ментална болест.

Консензус.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jante_Law

Индија до Токија !
Поздрав.

Види, јас не се докажувам по форуми.
Јас се откажувам од дискусијата, зошто ќе навлезам во сфера во која не сакам да навлезам.
Можеш да читнеш нешто за метафора, нема да ти шкоди ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.415
Поени од реакции
24.138

нормално, во совршеното општество кое ти го замислуваш нема шалтери, нема чекање нема ништо. а доттогаш сигурно имаш најдено друго решение како ова да го избегниш. блазесити.
ете темане ти прам:cuc:

B

Black Guard

Гостин
Да, мислам на Пирин и Егеј. Тие не влегле во состав на Југославија, а за мене Солун не е помалку Македонија од Битола.

Ти не си во контакт со реалноста во солун моментално се вее знаме на Република Грција а во пирин Бугарското и погоди што-национализмот нема да ги врати а и никогаш не биле во склоп на Р.Македонија но мнозинството било Македонци што бил проблем за Грција па имаше размена на раја,имаше грчки терор,пиење рицино за изговорен збор на Македонски....јас не го негирам грчкиот терор но вреди ли да станеме како нив???

Согласно правото на самоопределување доколку имало Македонци во егејот би можеле со референдум да се отцепат па да се припојат кон Р.М но Грција тоа го реши одамна,имај предвид ова право на самоопределување ќе не оштети церебрално,имено голема ако не влеземо во НАТО албанците ќе одат на референдум,па да ги видам патриотите.

Национализмот е негативен и ствара омраза меѓу луѓето без реална основа-да те потсетам во сите нас тече крв.
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 17:07 ---
Да, мислам на Пирин и Егеј. Тие не влегле во состав на Југославија, а за мене Солун не е помалку Македонија од Битола.

Ти не си во контакт со реалноста во солун моментално се вее знаме на Република Грција а во пирин Бугарското и погоди што-национализмот нема да ги врати а и никогаш не биле во склоп на Р.Македонија но мнозинството било Македонци што бил проблем за Грција па имаше размена на раја,имаше грчки терор,пиење рицино за изговорен збор на Македонски....јас не го негирам грчкиот терор но вреди ли да станеме како нив???

Согласно правото на самоопределување доколку имало Македонци во егејот би можеле со референдум да се отцепат па да се припојат кон Р.М но Грција тоа го реши одамна,имај предвид ова право на самоопределување ќе не оштети церебрално,имено голема ако не влеземо во НАТО албанците ќе одат на референдум,па да ги видам патриотите.

Национализмот е негативен и ствара омраза меѓу луѓето без реална основа-да те потсетам во сите нас тече крв.
--- надополнето: 25 февруари 2012 во 17:10 ---
И мене јахтата на Абрамович ми буди чувства ама никој не ме прашува...
Е кај мене не буди чувства парче метал,дрво и сето тоа со хиперболизирана цена.

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
не постои позитивен национализам.

национализмот не е патриотизам или родољубие.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

--- надополнето: 25 февруари 2012 во 17:07 ---

--- надополнето: 25 февруари 2012 во 17:10 ---

Е кај мене не буди чувства парче метал,дрво и сето тоа со хиперболизирана цена.
1. Се додека има Македонци кои се чувствуваат како Македонци во Беломорска, вреди. А има, ама во твојата реалност к** те боли за нив и секојдневниот терор кој го преживуваат во 21 век.

2. Не можат. Мислам дека и самиот треба да сфатиш зошто не можат. Прво и основно, Грција е членка на НАТО а тоа и дава гаранција дека нејзината територија и граници не можат да се менуваат по ниту една основа, освен ако земјата сама не посака така. Второ, Македонците во Грција немаат никакви права, според Грција тие НЕ ПОСТОЈАТ. КАКО ШТО НЕ ПОСТОИ НИТУ НИВНОТО ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ, МОЖАТ ДА СЕ ОПРЕДЕЛАТ ЕДИНСТВЕНО КАКО - ГРЦИ.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
1. Се додека има Македонци кои се чувствуваат како Македонци во Беломорска, вреди. А има, ама во твојата реалност к** те боли за нив и секојдневниот терор кој го преживуваат во 21 век.
Како може да постои таква бесчуствителност...
Не знам ти како се справуваш со болката, мене ми доаѓа да купам гајба Скопско (или Фанта), по можност во Веро со картица од Стопанска и назад во станот изграден со цемент од Усје трошејќи бензин на Окта, да си седнам пред ТВ со маица со лавче штанцана во некоја текстилна во Битола или Штип и си гледам шпанска лига на Алфа...мислам дека е добар рецепт за ублажување на болката...:)

Индивидуално е...:)

B

Black Guard

Гостин
1. Се додека има Македонци кои се чувствуваат како Македонци во Беломорска, вреди.
.
Значи вреди да станеме како нив-чудовишта па и ние да им палиме села и се друго што ни правеле нас,ако мислиш дека вреди да станеш како нив...штета

Не прочита добро

Согласно правото на самоопределување доколку имало Македонци во егејот би можеле со референдум да се отцепат па да се припојат кон Р.М но Грција тоа го реши одамна,
Избрзуваш

А има, ама во твојата реалност к** те боли за нив и секојдневниот терор кој го преживуваат во 21 век.
Со заклучоци.

Јас си ја сакам мојата држава и спремен сум да ја бранам но ако има агресор од странство.

Е сега многу луѓе ја живеат илузијата наречена национализам и само туку сонуваат де да грабнат територија де дека се понапредни од другите а всушност се само обична маса со која манипулираат политичарите,некои ова не го сваќаат а за други е касно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.327
Бегајте од национализам како од поплава :)
Немојте да бидете такви.

За ова не треба филозофирање, едноставно не се ограничувајте и не градете омраза кон некој што е различен од вас.
Ајде пробајте... од понеделник и видете како е!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Значи вреди да станеме како нив-чудовишта па и ние да им палиме села и се друго што ни правеле нас,ако мислиш дека вреди да станеш како нив...штета

Не прочита добро

Избрзуваш

Со заклучоци.

Јас си ја сакам мојата држава и спремен сум да ја бранам но ако има агресор од странство.

Е сега многу луѓе ја живеат илузијата наречена национализам и само туку сонуваат де да грабнат територија де дека се понапредни од другите а всушност се само обична маса со која манипулираат политичарите,некои ова не го сваќаат а за други е касно.

Кога мислам на Пирин и Егеј, не мислам да им објавиме војна.
Мислам на етничките граници, и мислам на оние Македонци во Грција кои не смеат, и правно не можат, да бидат Македонци.
Се додека постојат таму луѓе, на кои не им е овозможено едно основно човеково право, како што самиот кажа - право на самоопределување, потребен е секој национализам од наша страна.
Во услови кога никој не се заканува по нашето постоење, национализмот е одвишок. Но во услови кога имаш отворени закани, национализмот е единствено средство кое ќе го подигнува моралот на народот, кон единство. Без него, одамна немаше ниту јас, ниту ти, да имаме право на самоопределување да бидеме Македонци, а многу веројатно, без него, ниту ќе имавме држава која ти би ја бранел.
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 02:12 ---
Како може да постои таква бесчуствителност...
Не знам ти како се справуваш со болката, мене ми доаѓа да купам гајба Скопско (или Фанта), по можност во Веро со картица од Стопанска и назад во станот изграден со цемент од Усје трошејќи бензин на Окта, да си седнам пред ТВ со маица со лавче штанцана во некоја текстилна во Битола или Штип и си гледам шпанска лига на Алфа...мислам дека е добар рецепт за ублажување на болката...:)

Индивидуално е...:)
;)

Kajgana Shop

На врв Bottom