Пуно, знам дека си малку бавен, затоа специјално за тебе ќе одиме чекор по чекор. Да не се почувствуваш дискриминиран.
1. Аљи вика или консензуален кандидат или не излегуваме на избори. Прво ќе разговарал со Груевски.
2. Грујо го игнорира комплетно, а Аљи добива информации дека ВМРО си прави сондажи за нивни кандидати, кои на командантот не му се допаѓаат.
3. Бара поддршка од Америте, тие му викаат ете ти го Волерс, кршете глава. Ние си имаме побитни работи во Сирија. Кој те тераше да се излетуваш.
4. Сега Али е оставен на избор или да ја стави цела кариера на ризик и да договара кандидат со СДСМ, а постои можност да биде одбиен и од таму, или да предизвика инциденти и криза кои ќе ги примораат Америте да се вклучат на повисоко ниво, и да го натераат Грујо да прифати консензуален кандидат.
5. Ако не му успее ни едното, ни другото, инцидентите му даваат можност да ретерира. Да урла по митинзи дека со каури не може договор и да предложи некој од командантите.
Сега појасно, или треба и потточки?
Интересно сценарио, нема што, секој македонец би поверувал...
Еве го моето:
Аљи му вика на Груевски дека треба да имаме заеднички кандидат, дека веќе треба да гледаме кон иднината, одамна заврши војната, раните се излечени...
НО Груевски комплетно го игнорира, знаејќи колку шлаканици изеде за Талат од народот и нема намера да ризикува пак...
Аљи оди во Америка на излет, да се слика со некоја ѕвезда евентуално, но овде личи дека отишол за да го исплаши Груевкси демек така ќе го притиснуе со се цела Америка...
Груевски што да прави, што да прави, почнува со својата тактика кој секогаш пали овде, иницирање инциденти, така полицијата исчезнуе или па се оќорави и спиралата се зголемува, и ОП Груевски има алиби за да не искача со заеднички кандидат, демек уште е рано, раните не се излечени, неодамна имавме војна, со Талат е доволно за овој мандат....
Мислам така затоа што не е можно да се случуваат инициденти толку често а полицајци има на секој метар, а полицијава не ја раководи ДУИ, туку ДПМНЕ, обвинети за инциденти нема воопшто, особено за инцидентите сторени од македонци...
А алфи има во Скопје повеќе од колку што можеме да замислиме, може во секој автобус да ги има, но....
Инциденти секој може да иницира, јас лично сом 1000 евра можам да најдам колку што сакам хулигани албанци кои би тепале дури за помалку, но кога би знаел дека полицијата ќе ја заврши својата работа нема да смеам, затоа што ќе ги најдат и ќе ме откријат и мене, освен ако јас не сум полицијата......