Напредни генерации

Wuppy

۞HyperBaby۞
Член од
22 мај 2006
Мислења
467
Поени од реакции
1
Ама глејте сеа..што ќе добиеш од дома седење...ништо мислам нема да го видиш да го изживееш животот.Тоа шминкањето и миничите се стварно надвор од граница меѓутоа кога ќе се размисли поубава па сепак дома седењето не е правилно,така со тоа дома седење не се надоградуваш..у некоја смисла.А тоа дека ептен се напредни генерациите се но јас мислам позитивно е иако малку забегува,не треба да се огледуваме на нашти,бидејќи доколку ние вака живееме така сме сакале така сме направиле неможе сеа мене некој пстар да ми каже кај мене беше вака а усфари тој истото го правел.

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
love_comes_again напиша:
Za sminkanje ok sum protiv i ona provokativno oblakanje, ama imam isto godini kako tebe i sho treba da praam da se zatvoram, da ne znam sto e zivot. Pa ako site deca 14 godisni gi cenis kako degenki ondak fala, mislam pogresno si procenila, ama tie sto izleguvaat gledaat barem da pominat interesno a ne samo od tepanje vreme, a sto dobivam ako sedam doma celo vreme pa kje zdivam, sto kje bidam nesto poise postena ili?Jas mislam deka uzivam i ednostavno kuliram be sestro:)sepak respect
Се согласувам... Па што ако имам 14 години? Зар треба да се затворам дома??? Нормално ќе си излегувам... Но се во свои граници.. Без никакво претерување.. Зарем подобро би било дома да седам цело време, па после се да сакам наеднаш да пробам?? Се во свое време нормално..

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
*P|nK_G|rL* напиша:
Се согласувам... Па што ако имам 14 години? Зар треба да се затворам дома??? Нормално ќе си излегувам... Но се во свои граници.. Без никакво претерување.. Зарем подобро би било дома да седам цело време, па после се да сакам наеднаш да пробам?? Се во свое време нормално..
Ако не се плескаш на 14 години немора да значи дека седиш дома!
Кои се тие граници?
Убаво рече се во свое време:smir:

Еве на пример ако убаво анализираме..ја сум била заостаната во мојата генерација!:toe:
Кога имав 14,сите пропушуваа,правеа списоци на дечковци,се пијанчеа по школсите дворови,градинките,излагаа по кафичите со "големите", а ја играв жмурка!
После ја кога го фатив првиот дечко сите на велико збореа за секс!
Ама знаете што?
Во ниеден момент не се почувствував заостаната или помалку вредна од другите!Живеев на начин на кој што ми доликувало на годините!
Не сум пораснала пред време и не патам за пропуштеното,за разлика од некои кои сакаа да ја прескокнат фазата-детство!:jaj:

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
ПрИтИ_гРл напиша:
Во времето на таткоми кога тој бил 15-16 години, девојче на негова возраст да се видело со кармин на уста или малку поткачени чевли се мислело најлошото за неа! Не зборувам стрикно за мода, самото однесување било далеку сменето од сеа...
Со тек на време се се менува нели, но сега мислам дека ова е претеризам... Излегуваат до 2-3 саат на вечер, на школо мизерни оцени, пирсеви, тетоважи на секаде на телото... На што се дожжи сето ова? Можда малку е дискримитивна темава али секако очекувам мислења и од девојките...
:pie:
Не е “дискримитивна„ темава уопште, ама факт е дека малце си претерала.

Прво, тоа што во времето на татко ти девојчињата не носеле штикли, не значи дека тоа што сега носат ги прави лоши и расипани, туку само значи дека во тоа време не се носеле на таа возраст и толку. Модата се менува, возрасните граници се менуваат, тоа е нормално за општество кое напредува (временски, не квалитативно).

Зашто? Па излегувам надовр гледам еден куп девојки кои се ни помалку ни повеке од 15-16 години, со црвени кармини, штикли... Со никакво однесување, поточно речено која од која повеке се прави машкуданка...
Овој дел некако ми е контрадикторен... Од една страна спомнуваш црвени кармини и штикли, а од друга страна ги нарекуваш тие девојки машкуданки?! Е штикли и шминка се последната работа што ги карактеризира машкоданките. :icon_lol:

Мизерните оцени во школо не се никако поврзани со “напреднатоста“ на генерациите. И во времето на татко ти имало пропалици, и во времето на дедо ти- отсекогаш. Без разлика на тоа што тогаш ги кршеле од ќотек дома ако донесат кец, или у школо ако се непримерни на час. :)

Тоа што излегуваат до 2-3 саат навечер не ги прави ни расипани ни лоши ни деликвенти. Времињата се такви, и самите дискотеки отвараат у 12, затвараат у 4 сабајле, така што... Не викам дека е океј да се скита по цела ноќ, ама искрено не гледам на тоа како на проблем. Ако една 14 годишна девојка има излез до 3, за разлика од другарка и што има до 1.30, тоа не значи дека оваа првава автоматски ќе пропадне, ќе се расипе, или не дај боже, како што спомна Ема или некој, ќе стане наркоманка, 15 годишна мајка, избегана од дома и слично. Мислам дека далеку поважни негативни фактори има од излезот навечер.

Пирсеви, тетоважи... Ах, гледам дека во оваа мала државичка уште не се надминати предрасудите околу украсување на телото. Ако девојка има пирс, мора да е некоја пропадната, од дома што не и обрнуваат внимание, наркоманка... Тетоважа па ако има, готово, курва, се соблакала по студија да ја брцаат со игли. :icon_lol: Мислам, да бидеме реални... Ништо што го имаш на телото не може да влијае на твојот ментален и карактерен развој, како и на твојата иднина, ниту пак може на било каков начин да ти скрати дел од детството. (или ај младоста ќе кажам, зошто сепак не сум видела истетовирано/испирсано 10 годишно девојче сеуште:)).
Дали вие машките повеке ги сакате оние мили девојки кои живеат за свои години, а не се преват моми уште од мала возраст...
Мили девојки бе. Запалете ги оние немилите. :pos:
Факт е дека секое дете сака брзо да порасне. Исто како што, подоцна кога ќе порасне, ќе сака пак да биде дете. :)

Мислам дека непотребно многу се драматизира околу ова... Барем во нашава земја ситуацијата сеуште не е толку страшна, како во САД на пример, каде девојчињата пијат на 9 год., пушат трева на 11, имаат секс на 12, пробуваат потешка дрога на 14, стануваат зависници на 15, раѓаат вонбрачно дете на 16... Може и да претерав:), ама делумно е така.
Нема потреба да се преувеличува... Дури и децата што сакаат пребрзо да пораснат, во еден период си го проживеале своето детство, кое можеби траело пократко од она на “поприбраните“ деца, ама сепак го имале... Јас строго стојам зад тоа дека ниеден од овие “знаци на напреднатост на генерациите„ што ти ги наброја не можат на никаков начин да им наштетат на децата, освен што можеби ќе ги натераат подоцна да се каат што сакале да пораснат пребрзо.

Напишано од Emma
И сите девојчиња што ми се генерација, а сме се дружеле од тие години, денес или имаат абортирано од несакана бременост, или па се млади мајки, или се дрогираат, или се алкохоличарки, или на 17-18 си одат од дома зашто не можат да се поднесат со родителите, и што уште не.
И бескрајно сум благодарна што ми се паднале такви мама и тато што ме научиле како треба, и уште поблагодарна сум им` што не ме пуштаа во диско на 13 години.
Со ова во никој случај не се согласувам. Таман работа одењето во диско на 13 години да резултираше со таков “сјаен„ исход, како несакана бременост, наркоманија, алкохолизам и не знам што. Тогаш цела младина во земјава треба да заврши на Клиника за рехабилитација. :) Реално, такви се времињата, ретко кој игра џамлии у маало на 13 години, или уште не пробал алкохол на 15.
Не викам дека е океј, точно е дека се уништува младинава со пороци и такви срања. Ама, кога ќе размислиш дека, некој што веќе е алкохоличар, на пример, не е важно дали почнал да 12 или на 17, паѓа се во вода, затоа што пороците се овде, само тајмингот е променет од времињата порано. И порано ги правеле истите работи што ги правиме и денес, само возрасната граница е променета, такви се времињата, тоа е, нема тука што да се направи. :toe:

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
PSYtisfaction напиша:
Времињата се такви, и самите дискотеки отвараат у 12, затвараат у 4 сабајле, така што... Не викам дека е океј да се скита по цела ноќ, ама искрено не гледам на тоа како на проблем.
Се согласувам со целиот твој пост,убаво кажано освен со цитираниот дел!
Дискотеките не отвараат за децата на 14 и 15 години во 12!
Си имаат они џуниор што им почнува во 21.30 а им завршува во 12!
Значи нема потреба да се мешаат на места таму каде што влезот е со лична карта!:smir:
И да бидеме реални 03.00 и баш не е ок време за осмооделенци нели?:helou:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
RealGirL напиша:
Се согласувам со целиот твој пост,убаво кажано освен со цитираниот дел!
Дискотеките не отвараат за децата на 14 и 15 години во 12!
Си имаат они џуниор што им почнува во 21.30 а им завршува во 12!
Значи нема потреба да се мешаат на места таму каде што влезот е со лична карта!:smir:
И да бидеме реални 03.00 и баш не е ок време за осмооделенци нели?:helou:
Abe ovde Ohrid za tinejdzeri od 4 do 8 (porucek). Zborvam za Taboo, a i menadzerot dobro si prajt. Anglicanec e i rabotit ko da e vo Anglija. Na primer, vo edna Avstralija, Nov Zeland ili bilo koj druga napredna ("") zemja si e do 8 i . :)

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
love_comes_again напиша:
Za sminkanje ok sum protiv i ona provokativno oblakanje, ama imam isto godini kako tebe i sho treba da praam da se zatvoram, da ne znam sto e zivot. Pa ako site deca 14 godisni gi cenis kako degenki ondak fala, mislam pogresno si procenila, ama tie sto izleguvaat gledaat barem da pominat interesno a ne samo od tepanje vreme, a sto dobivam ako sedam doma celo vreme pa kje zdivam, sto kje bidam nesto poise postena ili?Jas mislam deka uzivam i ednostavno kuliram be sestro:)sepak respect
Девојче (и другото девојче погоре, го заборавив никот :)), тебе никој не ти вика дека не треба да шеташ, и да не "дознаеш што е живот".
Имаш 14 години? Прави го она што ти одговара на годините. Никој не ти брани за одредени работи, ама кога ќе дојде време за тоа. Не брзај, зашто кога ќе пораснеш преку глава ќе ти дојде од дечковци, а ова време нема да можеш да го вратиш.
И јас сакав да пораснам што е можно побрзо кога ги имав твоите години, ама не ми успеа. 6 одд. бев кога почнаа моите другарки да излегуваат, јас не одев во дискотеки со нив. И така натаму, како што си доаѓаа работите. Доцнев, секогаш! Последна бев во "растењето". Па ништо не ми фали.
И верувај, не сум била "дегенка" ако сум се вратила дома поднапиена, или сум ставила тетоважа и сум закачила лоша оценка на школо.
Таман работа одењето во диско на 13 години да резултираше со таков ”сјаен„ исход, како несакана бременост, наркоманија, алкохолизам и не знам што.
Го наведов сето ова, зборувајќи од искуство. Не лично, меѓутоа сум имала прилика да видам како тоа изгледа од блиску. Имав 17 годишна другарка која наместо сега да живее како нормален тинејџер и да брка дечковци и да се забавува, гледа дете дома. Таман работа да е детето причина за уништување на нечиј живот, ама да бидеме реални, нејзиниот е далеку од нормален живот на едно... Па се` уште е и самата дете, нели.
Воопшто не и` е лесно, можеш да замислиш.
И да не се расприкажувам околу неа понатаму, сакав само да наведам пример, од реалниот живот.
Не велам дека секој што на 13 години ќе излезе во диско станува автоматски пропалица, ама девојчево конкретно, почна oд тоа.
Не беше "дегенка" како што наведоа погоре, ама и` се случи. Од кои причини... Не знам.:toe:
Можеби од 10 деца на едно ќе му се погоди, но и тоа е факт и се случува, сосема исто како што се случувало во времето на баба ми и дедо ми, со некои разлики. :)

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16
love_comes_again напиша:
Ne vikam ja deka ti treba da se zatvoris ama ima deca na nasA vozdrast koi pijat se drogiraat i red dr stvari.Ne gi cenam kako degeni decata na 14 god(pogresno si me svatila) tuku praat raboti koi ne se soodvetni za nivna vozdrast(kao kazuvam kao da imam 50 god:)).Ti izlagaj nikoj ne zabranuva ama nekoj sepak preteruva:helou:

Mandy

~Carpe florem~
Член од
26 февруари 2006
Мислења
1.578
Поени од реакции
23
Ги читам постовите и се чудам...како можете да го праите светот толку црно-бел?? па ако не трчаш пред времето,т.е ако имаш 14години и не наоѓаш задоволство во мување на 10дечковци во дискотека,носење штикли,ставање тон пудра и пијанчење до сабајле значи дека седиш дома?!?
Друга работа..нема потреба од правење споредби со родителите зашто они живееле у скроз друго време во други услови...доволно е да се споредам себеси на 14години и сегашниве генерации...каде со тој памет бе? Јас неќам да трчам пред своето време и гледам што повеќе да не се замарам со ништо,а не некои 8-оделенки што на млеко мирисаат...
Не си заостанат ако уживаш во животот така како што ТИ самиот сакаш,а не како што налагаат некои глупави трендови.... Не се осеќам ама ич заостаната зашто сум фатила дечко на 14,а не уште на 11 да имам „љубовни главоболки‘‘ или зашто не сум носела штикли до пред некој месец,а не ко сеа што носат-таман научиле да одат и одма на штикла у секоја прилика,а дефинитивно не го сметам за недостаток што моите ми давале излаз како помала и се грижеле кај сум и што правам,а не ме оставале да скитам по цела вечер и да не се сеќавам што правам па да се чешам коа ќе се видам на нечиј мобилен...денешново однесување е надвор од контрола а трагедијата е што не се свесни ДЕЦАВА и наместо да си го живеат детството и да уживаат во безгрижноста продаваат памет и мислат дека се фраери/ки ако прават како што прават поединци...
Само уште една работа...кога ќе помине некоја година и кога ќе им здосади од сите глупости што брзале да ги пробаат и кога ќе сфатат колку многу се менуваат и мислења и приоритети ќе им биде касно(клише е ова со касно е,ама многу е точно)

Darkwind

I need to work I'm always spending
Член од
27 јануари 2007
Мислења
1.038
Поени од реакции
1
Ова однесување на „Понапредниве генерации” се должи на ретардирани цртани на телевизија и шпански серии како Млади Бунтовници или што ти ја знам како и да се викаа сите тие тинејџерски серии... На ништо не личи девојче во 6 7 одделение да искача по дискотеки да носи миничи и да се шминка а таткото да ја чека пред левел за дома да ја однесе...

Ја во 7мо одделение можев да искочам пред зграда и да седам до 10 саат а не до 2 сабајле...
Сепак мислам дека родителите си се криви за однесувањето на нивните деца никој друг..

Член од
20 мај 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
ivaa напиша:
Ne vikam ja deka ti treba da se zatvoris ama ima deca na nasA vozdrast koi pijat se drogiraat i red dr stvari.Ne gi cenam kako degeni decata na 14 god(pogresno si me svatila) tuku praat raboti koi ne se soodvetni za nivna vozdrast(kao kazuvam kao da imam 50 god:)).Ti izlagaj nikoj ne zabranuva ama nekoj sepak preteruva:helou:
OK nekoj ama vo site postovi, primetuvam site vikate kao da zborite za site, ne etaka, nekoj izleguvaat i praat raboti so netreba nekoj izlagaat ama pak se posteni tipki, nekoj sedat doma i pak ke si ostanat super, a nekoj sedat doma se praat vaka onaka doma a koa kje im se pruzi sansa preteruvaat taka da za site e razlicno. DENESNAVA MLADINA T.E SITE NE SE ISTI

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16
love_comes_again напиша:
OK nekoj ama vo site postovi, primetuvam site vikate kao da zborite za site, ne etaka, nekoj izleguvaat i praat raboti so netreba nekoj izlagaat ama pak se posteni tipki, nekoj sedat doma i pak ke si ostanat super, a nekoj sedat doma se praat vaka onaka doma a koa kje im se pruzi sansa preteruvaat taka da za site e razlicno. DENESNAVA MLADINA T.E SITE NE SE ISTI

Dobro ne se nerviraj

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Е сега слободно можам да кажам-До каде ни стигнал светов еј.
Децата од 14/15 години,само што ги соблекле штиклите,тргнале шминката,седнале да напишат на форум дека ни е напредна младината.
Ај опрајте се!

N

NeMiRnA

Гостин
Priti grl imaj na um deka i ti go prais istovo,sakas da kazes deka ne iskacas i nemas izlez do 12 casto i deka ne se sminkas i sto ti jas znam...na temava se sobrale site (so isklucoci) deca od po 14-5-6 god ( i jas sum dete so 18 godini ne vikam ne) i nasle da sudat za toa kolku sme napredni ili ne,neka komentira nekoj koj e svedok i na postarite generacii.Da ne se lazeme,vakvi gluposti denes sto se desavaat gi imalo i u vremeto na baba mi koa se kriele po ambari i imale prv seksualen odnos i se mazele na 16 godini ili ne cekaj toa ne bilo napredno.Ne se napredni generacii tuku neuspesni obidi da se proektirame kako golemi,a vsusnost e edna kriva slika za normalnoto.Gledas mtv?Se kladam deka da,edno devojce od 15-6 god nema zasto da go gleda neka ide neka igra so barbiki.Nemoj molim te ne ja potcenuvaj,zarem smetas deka treba uste da igras so niv.Seto toa sto go zborat roditelite e za da ne zastitat nisto poveke.Nezboram deka treba da se seksaat i deka treba da se oblakaat vaka ili taka,zasto uvek se fakate za onie delovi koi se najlosi i koi vprocem ako razmislite dlaboko vo sebe sakate da gi napravite,no nemozete zasto moralno ste potkovani od doma,a strasno mnogu ve vlecat sakate da ste del od niv,pa vregate i se osekate ogorceno ili pa deckoto sto ti se sviga se zaljubil vo nekoja takva?!Sega ke me mrazite i ke me osuduvate ama toa e toa,podrazmislete i ke sfatite deka e taka.Iskreno od sekogas sum bila od mirnite i vo tek so svoite godini,ama sekogas mi se gledalo deka tie otkacenite bolje si pominuvaat od mene,ama sto da pravam koga sum takva "mutava",nemam gz da go napraam toa!

Kajgana Shop

На врв Bottom