Напредни генерации

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Напред. Кон иднината!

========================> 0 <-- Future Is Here!

Член од
30 декември 2005
Мислења
13
Поени од реакции
0
BloOdY_DollY напиша:
не сфакам само зошто сакаат да пораснат толку брзо
а толку е убаво во детството..не важи само за 15-16 години
Има едно интересно мислење кај луѓето, малите сакаат да бидат големи, а големите мали... Стварно не знаат да си ги живеат годините...

Пошто и ја сум релативно у тие години, пред некој месец коа се сликавме за алманах,едно,друго седиме и разговараме со тој што требаше да не слика... И типчето како и ја беше шокиран како девојките, се шминкаат, па ваков кармин, па фризурата, па не знам шо таму... Па им вика: "Девојки, абе вие не треба да се дотеруете, да се праите што постари, па сликата треба да ви отсликува, да ве потсеќа на еден период од вашиот живот, таков каков што бил. Ако сакате да изглеате као да имате 30год, идете на 30год и сликајте се". Стварно ова е претеризам... Жално... И што е најглупо, најголеми фраер(к)и се оние што имаат најмногу на себе, а не во себе...:lud:

DBG

Член од
26 март 2007
Мислења
212
Поени од реакции
6
наспротив јас имам сосема трето мисленје за "напреднава генерација"
немаат ни "Н" од напредна,ипак имаат некој лоши сваќања...

Еве малку ке ја прошириме темата ке збориме и за машките...
јас на 15-16 год сум имал многу подобро детство заразлика од сегашната младина...
јас на нивни години сум играл фудбаал сум правел многу работи а они
90% се собираат кај некој и дувааат Трава (мислат дека се кул) а уствари си го уништуваат детството па и целиот живот...
еј на таа генерација децава идат по кафичиве и носат ножеви со нив и се случуваат триста сранја поради такви дебили..
и дај сеа најди НЗС дека генерацијава е по напредна - нема везе ова се само се по расипани и по расипани генерации а не по напредни генерации....

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
Se toa se dolzi na lagata deka onoj shto doziveal neshto e podobar od onoj koj ne doziveal. Zatoa brzaat da gi doziveat stvarite. Za decava denes, koj ne se nachukal e degen. Koj ne probal cigara, mara, droga, seks, minich, muvanje, dechko, 2-ca dechkovci itn, ne cini, ne e kul. I plus, vo vremeto na starcive, najglaven fraer u maalo bil onoj sho ke se ubaci so zeleno na kolenata na pantalonite, posho toa znachi deka e*el na treva. Denes normite gi postavuva edna Britney Spears? Jackass?

P.S. Je*i ga, luge, stareeme :star:

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
според мене, сето ова што денеска го прават девојчината на 11-12 годиншна возраст, за сите тие дечковци ( и ред број други работи ), мислам дека е попримено од западот, бидејќи во секој филм од семеен карактер, ќерката на главниот лик, има 11-12 години, а веќе има 2-ца дечковци, па и нашиве си велат зошто и јас да не бидам таква, па другарка и' исто, и така по ред. :)

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Се` во свое време. Нема потреба од уништување на детството, а подоцна и најубавиот период од животот - заради желбата побрзо да се порасне. Тоа секако ќе си дојде само по себе.
Дечковци, журки, забави, алкохол, цигари и се` што си доаѓа со тоа... Никој не им` го забранува, ниту скратува.
Јас кога ги имав тие 12-13-14 години, го имаше истото. Го имало и во времето на моите, и во времето на нивните родители, а ќе го има и во времето на моите деца, здравје Боже.
И сите девојчиња што ми се генерација, а сме се дружеле од тие години, денес или имаат абортирано од несакана бременост, или па се млади мајки, или се дрогираат, или се алкохоличарки, или на 17-18 си одат од дома зашто не можат да се поднесат со родителите, и што уште не.
Јас не го измислувам ова, само ги кажувам работите реално, онакви какви што се. Си има некое непишано правило, од кое (барем до сега) искучок не сум видела.:toe:
И бескрајно сум благодарна што ми се паднале такви мама и тато што ме научиле како треба, и уште поблагодарна сум им` што не ме пуштаа во диско на 13 години. Е така.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
За тоа што секоја наредна генерација е се понапредна и понапредна виновен е 21 век.Мислам,не можеш да ја префрлиш вината на младите зашто тие најмалку се виновни што им е дозволено да се шминкаат,да носат штикли и да излегуваат до сабајле и да се пијанчат...такво е општеството...сите знаеме какви се филмови и серии даваат по телевизииве,а тие и не даваат баш добар пример,ама тоа е-сите го следат.

Ann.

Queen of Nature
Член од
27 април 2006
Мислења
504
Поени од реакции
50
Напредни генерации...Јас до 8 одделение уште играв на улица со децата и појма немав што е тоа излегување по кафичи.Не дека сум нешто повозразна ама тогаш од наша генерација ретко некој да излегуваше или пак ако излегуваше некој до 12 саат најкасно дома.Сега излегувам по кафичи и не ми се верува на тоа што го гледам.12,13 годишни застанати на сред кафич со цигарето и вотката во рака.Па добро јас што се вика уште сок пијам,а тие...Не знам,премногу брзаат да пораснат тоа дефинитвно...И што кога ќе пораснат?Се ќе им биде веќе изживеано и преџвакано..Па после ги гледаш од 18 години се мажат и после гледаш деца како раѓаат деца:pop:

Член од
20 мај 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
D~a~R~k A~n~G~e~L напиша:
Напредни генерации...Јас до 8 одделение уште играв на улица со децата и појма немав што е тоа излегување по кафичи.Не дека сум нешто повозразна ама тогаш од наша генерација ретко некој да излегуваше или пак ако излегуваше некој до 12 саат најкасно дома.Сега излегувам по кафичи и не ми се верува на тоа што го гледам.12,13 годишни застанати на сред кафич со цигарето и вотката во рака.Па добро јас што се вика уште сок пијам,а тие...Не знам,премногу брзаат да пораснат тоа дефинитвно...И што кога ќе пораснат?Се ќе им биде веќе изживеано и преџвакано..Па после ги гледаш од 18 години се мажат и после гледаш деца како раѓаат деца:pop:
Da ama ti do osmo oddelenie? a drugite generacii so se sega ne gledaat bas taka. Sega sve toa e normalno, prvo ne gledam sto ima loso vo toa devojce na 15 godini da ima decko, normalno ne treba da se preteruva. Za odnsi mislam deka navistina e rano duri i 17, megjutoa ete taka e. Nekoj raboti ne mozat da se smenat. Ponekogas mi fali da iszlezam da igram nadvor so topka ili nesto slicno,ama sram e vo prasanje zatoa sto site sledime primer edni od drugi. Protiv sum samo za preteranata sminka, a za izleguvanjeto ne gleam razlika dali bilo 11 ili 12 saat, zatoa sto ako sakalo nesto loso da se sluci moze i vo 9! A sto kje praam jas doma navecer petok, sab ako ne izlezam,,,Pa da To4no mojot najdobar prijatel; kompjuterot? Zatoa kje se goime pred com.Pa podobro izlezi zivni malce. Vo 21 ov vek poubavo da se drzime kako sto ide, zatoa sto ako nekoj sega izlagaat a ti sedis doma i rastes u stakleno zvono, posle naednas kje sakas da izivees sve...

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
love_comes_again напиша:
Da ama ti do osmo oddelenie? a drugite generacii so se sega ne gledaat bas taka. Sega sve toa e normalno, prvo ne gledam sto ima loso vo toa devojce na 15 godini da ima decko, normalno ne treba da se preteruva. Za odnsi mislam deka navistina e rano duri i 17, megjutoa ete taka e. Nekoj raboti ne mozat da se smenat. Ponekogas mi fali da iszlezam da igram nadvor so topka ili nesto slicno,ama sram e vo prasanje zatoa sto site sledime primer edni od drugi. Protiv sum samo za preteranata sminka, a za izleguvanjeto ne gleam razlika dali bilo 11 ili 12 saat, zatoa sto ako sakalo nesto loso da se sluci moze i vo 9! A sto kje praam jas doma navecer petok, sab ako ne izlezam,,,Pa da To4no mojot najdobar prijatel; kompjuterot? Zatoa kje se goime pred com.Pa podobro izlezi zivni malce. Vo 21 ov vek poubavo da se drzime kako sto ide, zatoa sto ako nekoj sega izlagaat a ti sedis doma i rastes u stakleno zvono, posle naednas kje sakas da izivees sve...
така е, бидејќи баш тие кои до 7-8мо одделение родителите ги чуваат како цвеќе, или како што кажа во стаклено ѕвоно, кога ќе излезат надвор, ќе сакаат да пробаат се' што дотогаш не имаат испробано, и си мислат: "а, мене ме оставаат ова да го прам, она да го прам", па дури и посегнуваат по цигари, дрога итн итн, а за тие кои што дотогаш шетале по улици, и виделе секакви работи, мислам дека не го прават тоа, па можеби грешам ? :)

Ann.

Queen of Nature
Член од
27 април 2006
Мислења
504
Поени од реакции
50
love_comes_again напиша:
Не викам дека е лошо во 8мо да се има дечко,мене првиот дечко ми беше во осмо.Сакав само да кажам дека не треба да се брза да се порасне...Зошто и сам/а викаш дека ти се излегува да играш топка или слично...Викаш дека си против претераната шминка,а не си против тоа да 12 годишни пијат по улиците и се трескаат...И дали е исто што ќе се случи по 1 саат кога раздвиженоста е на нула или во 9 или пак ти се покоруваш на она што е пишано ќе биде...размисли малку...сепак тие се малечки и се и сешто може да ги снајде. И што сега кога сето тоа ќе го изживееш,ќе се предадеш на монотоноста...Ама нормално не можеш да бидеш тоа што си,мора да се огледуваш на другите...А зошто другите да не се огледуваат на тебе?И не знам кај заклучи дека живеам во стаклено ѕвоно...верувам дека многу повеќе работи сум преживела за моја возраст...И до 8мо одделение не излегуваше никој од моја генерација,рачунај дека ако излезевме некогаш друштво јас ја имав најголемата слобода од родителите да останам додека сите седат...
Целта на муабетот ми беше дека не треба да се скратува детството за нешто што подоцна ќе можеш да го преживееш и милион пати,а назад враќање нема...

така е, бидејќи баш тие кои до 7-8мо одделение родителите ги чуваат како цвеќе, или како што кажа во стаклено ѕвоно, кога ќе излезат надвор, ќе сакаат да пробаат се' што дотогаш не имаат испробано, и си мислат: "а, мене ме оставаат ова да го прам, она да го прам", па дури и посегнуваат по цигари, дрога итн итн, а за тие кои што дотогаш шетале по улици, и виделе секакви работи, мислам дека не го прават тоа, па можеби грешам ?
До некаде си во право,а до некаде и грешиш...Во психологијата на човекот е да го посакува тоа што е забрането,но кога веќе се му е дозволено тоа и не е толку привлечно...Се зависи од карактерот на детето и точно е тоа дека посегнуваат по дрога,цигари но дали причината е што не пробале или го средат примерот на нивните врсници кои не биле чувани под стаклено ѕвоно,туку поради незгриженоста на родителите зацапале во тие матни води...Не можеш во глобала да зборуваш...Затоа викам дека до некаде си во право,а до некаде и грешиш

NaTaLi

BabaSera pod Ste4aj
Член од
22 април 2006
Мислења
1.061
Поени од реакции
17
love_comes_again напиша:
e oвде лежи проблемот. срам ни (ви) е да се однесуваме како деца. неколкумина сакаат пребрзо да пораснат, и сите следат пример едни од други. се додека тоа се случува, единсвено што можеме да направиме е да збориме по форуми за тоа...

иначе, не можам да зборам како било во минатото, пошто не сум го доживеала, а искрено не верувам дека моите би ми ја кажале правата слика на настаните (пр. ќерко, ја на твои години колку сум пиела/пушела/дувала..)..

ама знам дека сега кога и да ми се приигра жмурка, брканица, латик... играм. ова цело лето, секое попладне си игравме ластик со школските другарки и не ми е ни малку срам што го праев тоа. исто и жмурка... неколкупати ни било тапа и низ сред трговски сме знаеле да си играме жмурка, брканица, асоцијации :pos: и остај што не ни се смееа луѓето, него некои и ни се придружуваа, и тие ноќи сум си поминала 100 пати подобро, него ли у било кој кафич.
и порадо би си играла детски игри, него ли да се опнам на штикли, да ставам црвен кармин (шо цело скопје го носи, без разлика дали им прилега или не) и пола кило шминка и да стонирам у еден агол на дискотеката, со цигара у уста, цуцајќи сечена водка. не фала.

Член од
20 мај 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
D~a~R~k A~n~G~e~L напиша:
Не викам дека е лошо во 8мо да се има дечко,мене првиот дечко ми беше во осмо.Сакав само да кажам дека не треба да се брза да се порасне...Зошто и сам/а викаш дека ти се излегува да играш топка или слично...Викаш дека си против претераната шминка,а не си против тоа да 12 годишни пијат по улиците и се трескаат...И дали е исто што ќе се случи по 1 саат кога раздвиженоста е на нула или во 9 или пак ти се покоруваш на она што е пишано ќе биде...размисли малку...сепак тие се малечки и се и сешто може да ги снајде. И што сега кога сето тоа ќе го изживееш,ќе се предадеш на монотоноста...Ама нормално не можеш да бидеш тоа што си,мора да се огледуваш на другите...А зошто другите да не се огледуваат на тебе?И не знам кај заклучи дека живеам во стаклено ѕвоно...верувам дека многу повеќе работи сум преживела за моја возраст...И до 8мо одделение не излегуваше никој од моја генерација,рачунај дека ако излезевме некогаш друштво јас ја имав најголемата слобода од родителите да останам додека сите седат...
Целта на муабетот ми беше дека не треба да се скратува детството за нешто што подоцна ќе можеш да го преживееш и милион пати,а назад враќање нема...

До некаде си во право,а до некаде и грешиш...Во психологијата на човекот е да го посакува тоа што е забрането,но кога веќе се му е дозволено тоа и не е толку привлечно...Се зависи од карактерот на детето и точно е тоа дека посегнуваат по дрога,цигари но дали причината е што не пробале или го средат примерот на нивните врсници кои не биле чувани под стаклено ѕвоно,туку поради незгриженоста на родителите зацапале во тие матни води...Не можеш во глобала да зборуваш...Затоа викам дека до некаде си во право,а до некаде и грешиш
Ne vikam deka ne sum protiv pienjeto, jas ni kapka alkohol pr neam probano a ni cigara, ama ne mi preci dokolku toa nekoj go pravi, svakjas sekoj si odlucuva za sebe, a jas ne se odgleduvam na drugite, da sakav do sea mozev da prifatam mn raboti sto mi gi ponudile, ama ete nee taka zatoa sto mislam znam sto treba i do kade ide granicata...Respect

ZIKS напиша:
така е, бидејќи баш тие кои до 7-8мо одделение родителите ги чуваат како цвеќе, или како што кажа во стаклено ѕвоно, кога ќе излезат надвор, ќе сакаат да пробаат се' што дотогаш не имаат испробано, и си мислат: "а, мене ме оставаат ова да го прам, она да го прам", па дури и посегнуваат по цигари, дрога итн итн, а за тие кои што дотогаш шетале по улици, и виделе секакви работи, мислам дека не го прават тоа, па можеби грешам ? :)
Ne gresis vo pravo si , se si doagja so tek na vreme, ne treba nitu da se brza a nitu pak da se vrakjame nanazad so vremeto...Se si ide ponataka:salut:

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16
Toa se desava zaso se e zbesnato i pocnuva da stanuva nenormalno.ja koa idam nakaj skolo gleam devojcinja pomali od mene moze bea 5 odd,so plava sminka so minici i dr sranja.kaj mene u klas na klasen cas se sminkaat,od tasnite vadat sjaevi kreoni i dr cuda...izlagaat po diskoteki i pijat na 12 god..neam so da kazam.sve ide nazad.i da vi kazam ne izlagam zasto nemozam da gi gledam kakvi degenki i degeni ima na svetov.a posebno u onie smrdeni diskoteki puni so kopilaci.imam 14 god popametno domA DA si sedam:)

Член од
20 мај 2006
Мислења
119
Поени од реакции
0
ivaa напиша:
Toa se desava zaso se e zbesnato i pocnuva da stanuva nenormalno.ja koa idam nakaj skolo gleam devojcinja pomali od mene moze bea 5 odd,so plava sminka so minici i dr sranja.kaj mene u klas na klasen cas se sminkaat,od tasnite vadat sjaevi kreoni i dr cuda...izlagaat po diskoteki i pijat na 12 god..neam so da kazam.sve ide nazad.i da vi kazam ne izlagam zasto nemozam da gi gledam kakvi degenki i degeni ima na svetov.a posebno u onie smrdeni diskoteki puni so kopilaci.imam 14 god popametno domA DA si sedam:)
Za sminkanje ok sum protiv i ona provokativno oblakanje, ama imam isto godini kako tebe i sho treba da praam da se zatvoram, da ne znam sto e zivot. Pa ako site deca 14 godisni gi cenis kako degenki ondak fala, mislam pogresno si procenila, ama tie sto izleguvaat gledaat barem da pominat interesno a ne samo od tepanje vreme, a sto dobivam ako sedam doma celo vreme pa kje zdivam, sto kje bidam nesto poise postena ili?Jas mislam deka uzivam i ednostavno kuliram be sestro:)sepak respect

Kajgana Shop

На врв Bottom