Направи сам!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ни првито ни вториот дел од постот не ти е точен и комплетно ти е без врска...

прво и основно, кога работи моторот и алтернаторот полни, НАКАЈ акумулатотр од алтернатор иде одприлика околу 14 волти.
второ, ако ти иде преку реле, и ако имаш да речеме вкупна должина на кабел од околу 3-4 метри имаш загуба со отпор на ЕДНОНАСОЧНА СТРУЈА, така да на сијалица ке добиеш струја околу 11,5 волти.
трето, ксенонот влече и троши помалку струја од обична сијалица или халогенка сијалица, воедно за ксенон се поставува комплетно нова инсталација а се приклучува на џековите од сијалиците-халогените само за сигнал, да знае уредот ксенонски која позиција да ја запали т.е. која ксенон сијалица да свети на кратко или долго, така да инсталацијата стара може да биде и нај нај нај нај лоша, за ксенон ке биде одлична...
хахаха абе брат ај види болдов... шо пиша жити се ме збуни. прво викаш се става комплетно нова инсталација а после викаш и најстара да биде па ке биде одлична... WTF ?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
хахаха абе брат ај види болдов... шо пиша жити се ме збуни. прво викаш се става комплетно нова инсталација а после викаш и најстара да биде па ке биде одлична... WTF ?
Очигледно не разбираш ништо а се правиш паметен затоа престанав со репликите кон твојте постови, зашто бараш совет а не ги примаш советите си идеш по своето.
Значи Ксенонт го поврзуваш на акумулатор а едно џекче поврзуваш на џекот од халогенката за информација кога ти е запалено светлото и ако е би ксенон за долго и средно.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Очигледно не разбираш ништо а се правиш паметен затоа престанав со репликите кон твојте постови, зашто бараш совет а не ги примаш советите си идеш по своето.
Значи Ксенонт го поврзуваш на акумулатор а едно џекче поврзуваш на џекот од халогенката за информација кога ти е запалено светлото и ако е би ксенон за долго и средно.
чекај сеа... сакаш да ми кажеш дека ако сакам ја да стаам ксенон треба прво една жица да извадам директно од акомулатор до прекидач па од прекидач после оди до самата сијалица т.е ксенонот ? накратко ксенон мора да биде ставен директно на акомулатор??? пријател... ова мене ми нема апсолутно никаква логика! знам дека ке работи и јасно ми е се тоа ама како може човече сијалица да ти биде директно на акомулатор врзана? дај некоја шема ако најдеш за врзување на ксенон да ја погледнеме заедно па да ја анализираме... и не ми кажувај дека се праам паметен - прочитај му го постот на кано системи и види што болдирав.. прво ми вика треба да стаивш нова инсталација за ксенон а после ми вика старата е одчична за ксенон.. ако му беше муабето дека треба да ставам ДРУГА ( комплетно нова ) од почеток да врзувам може така да кажеше ја го сватив дека треба старата комплетна инсталација што е на колата да се замени со нова. Сега се надевам јасни сме.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Евети друже значи се ти е убаво објаснето комплетно нова инсталиција ставаш таков е китот а старат ти служи како прекидач кога да се запали светлото средно и дугачко (external control pover)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
абе црвчак еден... наместо да бараш смешни приказни меѓу редови прочитај уште еднаш што напишав и постапи по истото.... пред се обиди се да сватиш што ти пишав... фини ти пишува дека за кеснон се става нова инсталација, а за да знае ксенонот кога да запали користи струја од постоечката стара инсталација... значи требаат и старата и новата.. а бидејки е само за сигнал, онаа старата и да е нај лоша, за ксенон е одлична....

нај убаво е да си појдеш на мајстор да ти монтира ксенон и прекини да замараш више... незнам ни јас што се трудам да објаснам на некого кој има намера ремет да мава наместо да научи нешто...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Како да направам?
кажете ми пластиката што ја свитка на клипов е од венецијанки и тоа ПОЛНА пластика е...
но мене ме интересира - дали може истово ова со црево да се направи проѕирно или мора да е внатрешноста целосно исполнета за да рефлектираат убаво зраците? - пробал некој со црево?

и уште нешто - каде да најдам ваква пластика од венецијанки ПОЛНА и шо пари е од прилика? у план сум да направам вакво нешто

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
кажете ми пластиката што ја свитка на клипов е од венецијанки и тоа ПОЛНА пластика е...
но мене ме интересира - дали може истово ова со црево да се направи проѕирно или мора да е внатрешноста целосно исполнета за да рефлектираат убаво зраците? - пробал некој со црево?

и уште нешто - каде да најдам ваква пластика од венецијанки ПОЛНА и шо пари е од прилика? у план сум да направам вакво нешто
Мора да е полна пластиката. Ова му доаѓа нешто слично како оптички кабел ефект само оголен ;). А за пластика мислам дека ен-фапен имаат другчие им се вика фирмата на качанички пат се. Или било која друга фирма што монтира џамови и сл.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Мора да е полна пластиката. Ова му доаѓа нешто слично како оптички кабел ефект само оголен ;). А за пластика мислам дека ен-фапен имаат другчие им се вика фирмата на качанички пат се. Или било која друга фирма што монтира џамови и сл.
цена од прилика знаеш како оди? по метар или?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Не знам за цена, ова ми личи на оној стапот со кој се врти венецијанерот.
тоа и е.. види го клипот цел ке ти стане јасна работата се што треба да напраиш со стапот е да го извиткаш ( претходно во релна ) и да го засечеш на повеќе места за да дава поголема светлина. ај у понеделник ке се распрашам ја шо пари одат овие стаповиве па ке пишам тука

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
тоа и е.. види го клипот цел ке ти стане јасна работата се што треба да напраиш со стапот е да го извиткаш ( претходно во релна ) и да го засечеш на повеќе места за да дава поголема светлина. ај у понеделник ке се распрашам ја шо пари одат овие стаповиве па ке пишам тука
Би можело да имаат и стари тоа мајсториштата, пошто при вртење може да се скрши ченгелчето што и не ти ни треба за оваа работа. Ако не најефтино ќе поминеш да си набереш од некоја канцеларија :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Би можело да имаат и стари тоа мајсториштата, пошто при вртење може да се скрши ченгелчето што и не ти ни треба за оваа работа. Ако не најефтино ќе поминеш да си набереш од некоја канцеларија :)
хаха како го кажа ова ко сами да никнуваат у канцеларија и од која канцеларија се мислам самода наберам :) ке видам утре ке прашам за такви стапчиња па ке пишам тука

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
понеделник помина нишо.. вторник помина нишо.. не прашав а ви ветив. ај утре иам работа низ град па ке се потрудам да најдам некои шо праат венецијанки и да прашам

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
понеделник помина нишо.. вторник помина нишо.. не прашав а ви ветив. ај утре иам работа низ град па ке се потрудам да најдам некои шо праат венецијанки и да прашам
И шо бидна? =)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
И шо бидна? =)
:$ уште не сум прашал... забораам секој ден... земав бројче од 2ца ролетари на едно место најдов али шупливи ај утре ако ми текне ке се јавам... цитирај ме утре за да ме потсетш : )

Kajgana Shop

На врв Bottom