Над 230.000 македонски граѓани се иселени од 1998 година досега

Статус
Затворена за нови мислења.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Да ама Малта произведува апсолутно ништо се мора да увезува а дека е мал остров цената дрсастично расте дека мора брод да застанува за скоро ништо.
Точно е тоа , скоро се иде од Италија.

Иначе не е за ништо , за време на туристичка сезона бројката им рипа до 400.000 ( груба пресметка ) за таа големина од остров шо ја имат. Врие тука од Шпанци , Англичани, Руси и Италијани.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Точно е тоа , скоро се иде од Италија.

Иначе не е за ништо , за време на туристичка сезона бројката им рипа до 400.000 ( груба пресметка ) за таа големина од остров шо ја имат. Врие тука од Шпанци , Англичани, Руси и Италијани.

Да али на пример да иде товарот до Германија или која било поголема земја ќе го стават на брод кој носи 100 000 контењери и цената за транспорт е минимална.Вака треба да иде товарот до Италија најблиску па после со друг брод до Малта.Тоа ги зголемува трошоците за транспорт.За храна пак мора и ладилници и уште толку се дига цената.

Нема везе во секој случај и со тие повисоки цени ај каже дали живееш полошо.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
У кој град е ова ? Ногу ефтинo :)

Ја сум у Малта( Слиема) моментално , киријата за обичен стан одалечен од центарот е 300 евра , у центар покрај плажа е 500 евра ( и двата стана со се опремени ). Лебот ( локален ) го зимам за 80 центи , млекото(локално) им е 78 центи литар , просечната плата е 2500 евра. За овојше и зеленчук да на правам маабет , ИЗГОР цени ! Краставиците 2 евра , патлиџанот 1,6 евра , јабуки 2,6 евра :S..
Облеката е брендирана и е скапа , освен коа дојде октомври па коа имат до 70% намаление.
Струјата е еквивалент на МК , 200-250 евра од месец и тоа со штедење :S

А Германија и Полска се единствените 2 земји у ЕУ шо у економската криза прават добра сума на пари.

Верувам дека многу производи во Малта се увезуваат затоа им се изгор цените. Сепак на 2500 евра просечна плата и не е толку страшно. Градот е Брауншвајг, на пола саат од Хановер и Волфсбург. Таму не прави многу разлика ако станот е на 5 или 10 километри од центар, имаат неверојатен транспортен систем. Малите станици за градски автобус се на пола километар, немав потреба да пешачам повеќе од 5 минути. Трамвајот е убавини - за 120 денари ќе те однесе од едниот до другиот крај на градот што е разлика од едно 15 километри. Така да платиш такси во Скопје богами нема толку ефтино да поминеш. Искрено, во Германија се живее царски и со 1000 евра плата месечно. Јас разгледував станови и имаше и од по 250 евра месечно. Буквално која било точка во градот е поубаво место за живеење од МК, затоа за мене тоа се супер цени. Поскапи се увезените зеленчук и овошје и ресторанти, пицерии и сл.

Смешно е да се убедуваме дека поубаво ни е во Македонија, колку и да сакаме така да биде. Секаде има грижи и проблеми, но таму барем не се грижат како да го прехранат семејството. Никој не е оставен на улица и гладен, тоа е социјална држава по Устав а не само декларативно како нашата. Не бев долго таму да работам или сл. но еве поминав пола година и фатив носталгија. Се вратив во Македонија и на вториот ден сакав да одам пак. Кога ќе почнат да ти зборуваат за проблемите, кога ќе пуштиш ТВ едноставно те мава депресија. Татко ми 3 години чека одговор од Комисија за инвалидна пензија. Човек со вградени стентови, дијабетис и 1000 други болести на 60 годишна возраст. 3 ебени години за да го викнат пред Комисија, не за да му дадат пензија веднаш. И како после да остане млад човек овде кога гледа дека се е отидено во курац? Зар треба јас да гледам како моите се мачат и да крпам некако со нив поради патриотизам? Заеби тоа. Да беше Македонија подобра Германците ќе доаѓаа овде да работат, не обратно.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Ијааааа....
Абе кој ве лаже,каде што има големи плати има и големи давачки.Сума сумарум на крај година еден одмор може да се заштеди.Од сите што отишле само еден процент успеале да се снајдат...а се снашле бидејќи биле способни.
Да не ве разочарувам ама за неспособните,нема пари тука а нема ни во странство.
А да не ви објаснувам колку пари ќе ви земат само ако фатите едно мало грипче,ве заболи заб,скршите рака,возите побрзо итн итн итн...
Сите пари што ќе ги направите ќе ви ги земе државата,на крај месец,џепчето пак празно...или со минус у банка.Ќарот ви е ист,само сумите се различни.
Ехххх...мој пријатели,ако беше така германија ќе беше земја со 80 милиони милјонери.Луѓе цел живот што се таму,а не се нешто посебно по професија,значи родени германци кој имаат предност во вработувањето пред вас па ништо непостигнале во животот а камо ли пак вие што ќе се задигате од тука без никакво познавање и струка.
Чудно е како гледате на работите.
--- надополнето: 15 јули 2012 во 17:30 ---
Иди легни си, многу лошо ти влијае жешково...

И нека извади радијаторите, оти од топлификација пак ке стигне дебела сметка, без разлика што никој не ги користи :icon_lol:
Брат,денес ќе лежам а утре сум на работа...да заработиме некое македонско денарче.Пробај и ти така,може ќе ти фрлат некоја пара.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Абе мизерија смо, па на конкурс за 300 полицајци, ти се пријавуваат 8500 кандидати. Како МВР да понудила 300 директорски места со по 30,000 евра плата, а не ебани 350 евра за кои секој ден си ризикуваш да те пролупа некој криминалец!

Кој не бил во странство да поживее/поработи некој месец и да види која моќ ја имаат 2000 долари во сад а која мизерија се истите пари во мк, до утре да му објаснувам џабе е! Па со 400 долари во Колс наполнив цел куфер гардероба за 2 години. Кај нас само едни патики ти се пола од париве!

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
нема да кријам... чичко ми е еден од организаторите на http://forum.kajgana.com/threads/Дали-во-Прилеп-градот-на-револуцијата-се-спрема-нова-револуција.61273/#post-5075855 овој протест беше мирен и одамна.....
но пред некој ден почна да работи машинеријата на власта.... беа испратиле некои батки да му се заканат на главниот организатор на протестите ... еве да не тупам многу http://www.plusinfo.mk/vest/49390/VMROVCI-MU-SE-ZAKANUVALE-SO-SMRT-NA-VLATKO-RISTESKI
истото го сторија кога тутунарите протестираа ... (нели ако се сејќавате на контрапротестот во прилеп...)
истото со млекарите (нели кога го уапсиа млекарот дека садел марихуана а на крај невин)...
зборот ми е.... народот не е глуп како овде многу што тврдат.. луѓето знаат како стојат работите дека се кради дека се е покварено..
... но сне влезени во машинерија, која може да контролира се што се случува во државата (да згасува протести, да уапсува невини, да брани убици)
еден муабет од таткоми... како да протестирам кога утре тебе нема да те примат студентски.. :cenzura:
Хе,тука нема глупи луѓе,само проблемот е што сите сакаат да работат администрација.
Државава пуна ни е мрзливци и плачковци,најпопулрен моабет е кој како го заебал газдата и ескивирал од работа, не сме глупи.
--- надополнето: 15 јули 2012 во 17:36 ---
Абе мизерија смо, па на конкурс за 300 полицајци, ти се пријавуваат 8500 кандидати. Како МВР да понудила 300 директорски места со по 30,000 евра плата, а не ебани 350 евра за кои секој ден си ризикуваш да те пролупа некој криминалец!

Кој не бил во странство да поживее/поработи некој месец и да види која моќ ја имаат 2000 долари во сад а која мизерија се истите пари во мк, до утре да му објаснувам џабе е! Па со 400 долари во Колс наполнив цел куфер гардероба за 2 години. Кај нас само едни патики ти се пола од париве!
Ако ти е за евтино....правец Шутка.И таму ќе напуниш може два куфера.
А за полицајците во право си,што и да е само од буџет да е

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Тука со 7 000 денари ќе си понудиш поголем луксуз.

Оф бе пријателе, кој фејл си и самиот поима немаш.

П.С мора да те ставиме во потпис, ако не за друго барем да се нсамее напатениов народ.
Брат,денес ќе лежам а утре сум на работа...да заработиме некое македонско денарче.Пробај и ти така,може ќе ти фрлат некоја пара.
Ми фрлаа бе пријателе и на мене некоја пара, колку да можам утре пак да одам да црнчам за некое македонско денарче. Али видов дека не ја бива така работата, па сега сум на американско доларче, и да ти кажам право милион пати подобро е. И тоа јас лично го чувствувам па го кажувам, не ми кажуваат од штаб како да се чувствувам.
Ај сега легни си на раат и сонувај македонски денарчиња.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079

Оф бе пријателе, кој фејл си и самиот поима немаш.

Ми фрлаа бе пријателе и на мене некоја пара, колку да можам утре пак да одам да црнчам за некое македонско денарче. Али видов дека не ја бива така работата, па сега сум на американско доларче, и да ти кажам право милион пати подобро е. И тоа јас лично го чувствувам па го кажувам, не ми кажуваат од штаб како да се чувствувам.
Ај сега легни си на раат и сонувај македонски денарчиња.
Е сега...немој така да се вреѓаш, one day my friend...
Јебига друже подобар сум од тебе,сум успеал тука да се снајдам а ти си одел до таму само за да неумреш за јадење,без галје,сега таму ќе се налапаш хамбургери и крилца.
И што мешате политика со работа.
Толку ли сте политички активни...секој само се жали...штаб партија,штаб партија....

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Да али на пример да иде товарот до Германија или која било поголема земја ќе го стават на брод кој носи 100 000 контењери и цената за транспорт е минимална.Вака треба да иде товарот до Италија најблиску па после со друг брод до Малта.Тоа ги зголемува трошоците за транспорт.За храна пак мора и ладилници и уште толку се дига цената.

Нема везе во секој случај и со тие повисоки цени ај каже дали живееш полошо.
у споредба со МК дали е полошо ? :D
Мислам дека само некои од афричките земји и Блискиот Исток се полоши од Македонија моментално ..

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Хе,тука нема глупи луѓе,само проблемот е што сите сакаат да работат администрација.
Државава пуна ни е мрзливци и плачковци,најпопулрен моабет е кој како го заебал газдата и ескивирал од работа, не сме глупи.
чекај навредуваш цела нација.. ало !?
препрочитајсе.... ако пола скопје е такво незначи цела македонија е таква...
излези малку од Водно или Козле и прошетајсе низ македонија....

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Јебига друже подобар сум од тебе
Е ако де, имај си ти пак поголем е-пенис, не ми пречи на мене.
а ти си одел до таму само за да неумреш за јадење
Не бе друже, врати се во основно и научи да читаш. Велам, даваа колку за да не умреш за јадење, за да утре пак можеш да одиш да црнчиш.
сега таму ќе се налапаш хамбургери и крилца.
вегетарјанец сум, јеби га.
И што мешате политика со работа.
Толку ли сте политички активни...секој само се жали...штаб партија,штаб партија....
Грешка си, оние што се политички активни не се жалат.

I

IBIZA SOUND

Гостин
Ијааааа....
Абе кој ве лаже,каде што има големи плати има и големи давачки.Сума сумарум на крај година еден одмор може да се заштеди.Од сите што отишле само еден процент успеале да се снајдат...а се снашле бидејќи биле способни.
Да не ве разочарувам ама за неспособните,нема пари тука а нема ни во странство.
А да не ви објаснувам колку пари ќе ви земат само ако фатите едно мало грипче,ве заболи заб,скршите рака,возите побрзо итн итн итн...
Сите пари што ќе ги направите ќе ви ги земе државата,на крај месец,џепчето пак празно...или со минус у банка.Ќарот ви е ист,само сумите се различни.
Ехххх...мој пријатели,ако беше така германија ќе беше земја со 80 милиони милјонери.Луѓе цел живот што се таму,а не се нешто посебно по професија,значи родени германци кој имаат предност во вработувањето пред вас па ништо непостигнале во животот а камо ли пак вие што ќе се задигате од тука без никакво познавање и струка.
Чудно е како гледате на работите.
--- надополнето: 15 јули 2012 во 17:30 ---

se slagam vo celost so postot
ne e kitka za mirisanje i vo stranstvo,no ete na nekoi lugje mu vleglo vo glava deka ima mnogu pari tamu :) ama i nasata drzava ne e nesto mnogu sjajna.Zatoa koj kako si svanal vo zivotot :)

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
у споредба со МК дали е полошо ? :D
Мислам дека само некои од афричките земји и Блискиот Исток се полоши од Македонија моментално ..

Чекај да видиш за едно 2-3 години кога ќе се дознае за Ангола во Македонија и дека им требаат секаков тип на образовани кадри ,а воопшто не е потребно не само виза туку и пасош освен ако не ти побара полицаец.Има цела држава да се исели.

Сега во Ангола изгради кинеска компанија град вреден 1,2 милијарди евра целосно своја приватна инвестиција за средната класа што се создава и ќе може да смести околу 750 000 луѓе со целосна инфраструктура од училишта до болници.По 20% имаат раст годишен.Уште некоја година дали таму дали во New Hampshire и патот под нозе.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ако ти е за евтино....правец Шутка.И таму ќе напуниш може два куфера.
А за полицајците во право си,што и да е само од буџет да е

Ти дете забега малку...

Која шутка, влези тука па види дали се продава адидас или абидас!

Сите си ја сакаме државава но пред фактите и боговите молчат!

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063

Чекај да видиш за едно 2-3 години кога ќе се дознае за Ангола во Македонија и дека им требаат секаков тип на образовани кадри ,а воопшто не е потребно не само виза туку и пасош освен ако не ти побара полицаец.Има цела држава да се исели.

Сега во Ангола изгради кинеска компанија град вреден 1,2 милијарди евра целосно своја приватна инвестиција за средната класа што се создава.По 20% имаат раст годишен.Уште некоја година дали таму дали во New Hampshire и патот под нозе.
Тука Турците гледам си се враќат , у Скопје облакодери ќе дигат :D

Мислам дека може и Македонија , иако е мала , да биде солидна цврста држава. Мислам дека треба прво да се ориентираме на произвоство на македонски продукти ( прехрана , козметика итн ) знам дека и сега го иамме тоа , ама треба и добра маркетинг стратегија. наместо да купуваме ефтина турска и кинеска роба , зашо не купуваме поквалитетна македонска роба ?

Има Македонија капацитет, добар капацитет има. Вино , сточарство, руди , планински туризам , езерски туризам, прехранбена индустрија, козметичка индустрија, текстилна индустрија итн. Да купуваме наши производи нема да имаме потреба од увоз , а ако добро ги изрекламираме и имаме добар квалитет , може и да ги извезуваме , пример патлиџани и јабуки у Малта да почнт да извезуват , пари ќе направат со оглед на тоа шо цените тука се 4-5 пати повисоки за кило јабука отколку во МК.
Ја така сакам повеќе, не да зависеме од Турци,Кинези, Американци , гејци итн ..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom