Ф
ФилипМакедон
Гостин
Мора да си признаеме,направивме лош старт како држава никој не ни е виновен...останува пустата надеж дека нешто ке се измени..
која пуста надеж без менталитет за турање на темели на нешто цврсто и јако........сето арамилок па и в лице те лажат,ваков народ нигде не можат да најдат на светотМора да си признаеме,направивме лош старт како држава никој не ни е виновен...останува пустата надеж дека нешто ке се измени..
Историски гледано вакви времиња имало и порано,и секогаш имало лош крај...е сега дали ние ке успееме да се "прочистиме" или ке доживееме крах останува да видиме...како што кажав ни останува само пустата надеж.која пуста надеж без менталитет за турање на темели на нешто цврсто и јако........сето арамилок па и в лице те лажат,ваков народ нигде не можат да најдат на светот
Абе кој не лаже?Јас сум прошетал 5-6 ЕУ земји, не многу но сепак, никаде не сум слушнал за Македонец/ка кој чисти клозети. Можеби има и такви но не генерализирај, многу е глупо така да генерализираш, и ретки се тие што издржуваат да работат 2 работи, голем дел си работат 1 работа и си живеат убаво. Јас за пример секаде каде сум тргнал , сум работел во туризмот и угостителството , и никогаш не сум имал потреба од 2 работни места, фала богу не сум чистел клозети, сум видел и доста наши кој се снашле во ИТ секторот, по фабрики и слично. А во МК, да , има потреба од 3-4 работи истовремено за да живеам просечен живот... Така да олади ...
А колку е кутија малборо у САД?Direct X ве трола , не е можно да е толку глуп.
Кој живот го има народо у МК ? Освен тоа шо се користе само за политички гласови .. Нема ..
Нема фамилија без кредити и обично имат по 2 деца, кај ќе исплаќаш кредити , ќе имаш пари за сметки ( кој се у најмала рака трагикомични посебно оние за струја ), за храна , за апарати во домаќинство , за облека , за школување на децата итн итн со плата од 200 евра ???
(200 евра е просечната неделна плата тука на Малта , колку за инфо , а Малта е најслабо платена држава во ЕУ ).
Народо у МК се користе ко шо кажав за гласови и за ефтина работна сила. Таква позиција имаме. И тоа не гледам да се смене у скоро време. Тоа го гледат и повеќе луѓе и заради тоа бегат.
Јас имам завршено факултет ко лаборант/биохемичар , у странство платата би ми била , пример у САД е 3900 $ месечно , додека у Штип у приватна лабораторија би била околу 12-14.000 , а во државна болница иде накај 20.000 ( ама у државна болница тешко да се сместеш). Оддалеко се гледа причинита зашо младите бегат од оваа вукојебина ..
Да не почнувам за другите проблеми да зборам...
нема што да бараме,државата е банкрот,сите бизниси се под огромен притисок и се живее од ден за ден,поскапувања на велико(од солено - посолено),другиот уставотворен народ почна да не тепа по улици и СЕ се бара некоја причина одово да го прави тоа без да подлежи на санкции од законот - како што гледаме и во тоа успешно се снајдуваат(добиваат амнестија за дела кои се опишуваат како дела против човештвото во ОН) итн итн........додека народецот со некое денарче заштеда бега по грчките плажи или зјапа по овие турскиве серии и одвај чека да си легне да помине уште еден пропаднат ден од нивниот животИсториски гледано вакви времиња имало и порано,и секогаш имало лош крај...е сега дали ние ке успееме да се "прочистиме" или ке доживееме крах останува да видиме...како што кажав ни останува само пустата надеж.