Надмоќност

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
protivpropaganda напиша:
Се` ми се чини дека не постои подобра тема за мојот камбек на форумов од оваа.
Пофалби Goddess of Chaos за темава.

Кога човек е навистина свесен и сигурен во својата способност тој бара соработка, не се труди да доминира за да ја покаже својата надмоќност. Своето го остварува преку убедување со аргументи, а не со манипулирање. Може да се прилагодува ама само во случаи каде што тоа би се извлекло најголемо добро за сите.
Баш убав начин за враќање,таму каде што припаѓаш.(знам од високи извори;))

Бидејќи ми ги зеде зборовите од уста,наместо репутација,мораФ да ги цитирам,за да се произнесам.:) Потполно се софпаѓаат со мојот став во однос на оваа тема.

Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
11
abe mi se desavalo mnogu puti da sum u taa sostojba. Duri i prvite dva tri pati mi se ima deseno da postavuvam licemerno so sto, koga go svativ toa ne bev bas bas gorda na sebe! Toa go pravev refleksno ne deka go sakav tuku taka mi dojde. Seaga koga se naogam u takva situacija, znam da se kontroliram i da postapam pravilno!

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Samo edno->Koga ke se najdam najpametna u drustvo(smartass ko so bi me narekol Matej The ...)Se cuvstvuvam glupa,zosto se druzam so luge od ponizok intelekt od mojot!I tuka ne dejstvuvam so manipulacija tuku so prosvetluvanje:).Probuvam da gi nasocam lugeto na prav pat odnosno da gi nateram da razmislat bar za moment,da se ottrgnat od selskite tracarenja.Ako ne se predomislat ne manipuliram zosto togas bi se spustila na nivno nivo i bi ispadnala uste poglupava od niv,a i zosto bi?Bi probala da gi predomislam i sekojdnevno probuvam da gi podnateram lugeto da gi upotrebuvaat tie 10% od mozokot zosto gledam deka od takvi so nizok intelekt i niska informiranost propagame.
Tolku!

shadows & smile

just a lost boy
Член од
10 февруари 2008
Мислења
291
Поени од реакции
7
Хмммм...

Сигурно некогаш чувствувате надмоќност спрема другите, во смисла, знаете и чувствувате дека знаете подобро да расудувате, имате повеќе и покомплексни и креативни идеи, дека имате повеќе знаење, дека сте на тотално друг степен од тие околу вас, кои не го разбираат вашето?
Да ми се има случено такво нешто...

Дали кога ќе станете свесни, го користите сето тоа за манипулација на останатите или пак решавате дека не сте добри во манипулирање а за да не бидете црна овца, се откажувате од своето и го прилагодувате кон за вас веќе виденото?
Е сега вака...
Некогаш кога се осеќам загрозен или пак повреден можеби да ја искористам таа манипулација,но навистина премногу ретко го имам користено тоа.Скоро секогаш гледам да ги решавам проблемите на пинаков начин,несакам да биде тоа со манипулации или пак со сила.Сакам да биде по пат на разговори и договори...:smir:

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Сигурно некогаш чувствувате надмоќност спрема другите, во смисла, знаете и чувствувате дека знаете подобро да расудувате, имате повеќе и покомплексни и креативни идеи, дека имате повеќе знаење, дека сте на тотално друг степен од тие околу вас, кои не го разбираат вашето?
Дали кога ќе станете свесни, го користите сето тоа за манипулација на останатите или пак решавате дека не сте добри во манипулирање а за да не бидете црна овца, се откажувате од своето и го прилагодувате кон за вас веќе виденото?
Убаво чувство е.
Ама генерално,илузија создадена од колективната свест.
Уживам во такво искуство,но поради претходната наведена причина,немам интеракција со него.Воопшто,никогаш не ме водело кон промена на моето однесување на еден или друг начин,бидејќи знам дека нема реална причина за тоа.
Надмоќноста е обичен субјективен аспект на гледање на работите.
Чувството само постои во мене и ми предизвикува задоволство.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Порано сакав да манипулирам со луѓе.Но сега не се замарам,си терам по мое..Секогаш кога сакам добивам се но не со манипулирање туку со труд и искреност..А има и такви што сакаат да ме изманипулираат и да мислам како нив но тогаш многу се нервирам и едноставно си заминувам,или пак менувам тема..Многу мразам кога се обидуваат да ме манипулираат,ама уште повеќе сакам кога ќе видат дека кај мене тоа:nenene: не може..

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060

Надмоќност! Колку само интересно звучи. Јас би рекла дека ретки се тие луѓе и моменти кон кои и кога не чувствувам надмоќност. Чувство кое ми е добро познато. Дури некогаш сметам дека некогаш и претерувам со таа своја надмоќност. Не секогаш и не со сите ја покажувам својата надмоќност, но битно секогаш тоа го чувствувам.

Не се откажувам од своето затоа што не секогаш туѓото ми одговара. Ако не ми одговара тогаш се трудам на секој можен начин да изманипулирам. Инаку кога веќе стигнав до тој дел од разговоров т.е. манипулација да си признаам дека многу често манипулирам и менувам туѓи мислења, а што е најинтересно некогаш ни самата не сум свесна за тоа односно дека сум изманипулирала со некого туку тоа го согледувам малку покасно откако претходно ќе си го премотам филмот. Не сум се почувствувала до сега како црна овца затоа што за мене секогаш другите биле црни овци... јбг таква сум :toe:

С

Сатори

Гостин
Колку само сум била млада кога сум реплицирала на темата. :icon_lol:

Ама си стојам на мојата теорија која верувам не доволно умешно сум ја објаснила, кога имаш можност некој да го изманипулираш, токму тоа го правиш.
Нема црно-бело во приказната, сите сме манипулатори и сите сме манипулирани, поентата е дека малку од нас знаат кога некој им ги врзувал марамите преку очите. :sport2:

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Manipulacija ne radi nadmok , ne radi dokazuvanje tuku cisto od prakticni celi toa da , inaku manipulacija radi dokazuvanje e slabost i ne vodi kon napredok na formiranjeto na individuata :helou:

Член од
24 октомври 2011
Мислења
71
Поени од реакции
28
Секој човек поседува надмоќност на свој начин. Но кога ќе се помеша со општата врева...

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515

Манипулацијата ми е како хоби што знам интересна работа али најискрено никогаш не сум го искористил за егоистични цели најчесто за шали и заебанција и најсмешно е кога ќе сватат дека сум во право и дека ги мотам цело време ама никогаш ниту сум ги користел ако притоа знам дека некој може да настрада на некој начин што знам не ми е во крвта свесно на некој да му нанесам штета за моја лична придобивка.

Kajgana Shop

На врв Bottom