Навивачки групи во Македонија!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 август 2023
Мислења
30
Поени од реакции
51
Ama pokraj niv jadea kotek I zeni i deca
Epa izgleda treba da se iskoreni i toa provociranje so meshanje pomegju obichna publika, vidi, scenata ima mnogu nedostatoci koi spored mene nikogash nema da se nadopolnat, ja imame taa Balkanska zhichka, malku sme, vrieme i posle go jademe kurot nemien shto se vika so represii i zabrani.
 
Член од
15 септември 2023
Мислења
25
Поени од реакции
95
Epa izgleda treba da se iskoreni i toa provociranje so meshanje pomegju obichna publika, vidi, scenata ima mnogu nedostatoci koi spored mene nikogash nema da se nadopolnat, ja imame taa Balkanska zhichka, malku sme, vrieme i posle go jademe kurot nemien shto se vika so represii i zabrani.
Edna krivicna ke te kosta zivot,ima da skapis za 300 evra plata i posle sakate da ima nekoj ozbilni incidenti..posledicite razmislete gi posle toa..
 
Член од
25 август 2023
Мислења
287
Поени од реакции
535
Сосема непотребно, тоа е тоа што го зборувам.
Ти напаѓај се меѓу навивачките групи, па дури и како нашиов напад врз Лозари каде што таргет беше одземање корео од ривалска навивачка група, но нема што да напаѓаш луѓе кои не се инволвирани во навивањето.

Во наша одбрана, ниту ние сме први или единствени што нападнале противничка обична публика/членови на противнички клуб, ниту сме последни. На ваквите работи треба да се стави крај, затоа што се знае кој е навивач, а кој не. Никој не би ти седнал со маици од противнички клуб сред цела сала противнички навивачи.

Не беа нападнати од Комити, затоа што цело прво полувреме седеа до нас и ништо не им фалеше. Кога се префрлија на скроз спротивната страна, позади вашите голмани, им скокнаа некои што седеа таму. Веројатно беа помлади.
Како и да е, ова очигледно е мода во цел свет, ама како што кажав ситуацијата кај нас не е таква да си вадиме очи. Се согласувам со сите што ме цитираа претходно, навивачко ривалство треба да има, затоа што и така ќе ја доутепаме скоро умрената навивачка сцена, но вакви напади мора да се искоренат.

Значи во ситуацијава во која сме како македонски народ, не треба да ги има овие работи:

1. Каменување на автобуси.
2. Напаѓање на поединци кои немаат врска со навивачките групи и одземање на дресови или пазарски реквизити.
3. Напаѓање на обична противничка публика (ова мислам најтешко би се искоренило).

За останатото од претходната тема на муабет која ја разврзав, ќе напишам во наредна прилика.

Сега ќе се осврнам на вчерашните дуели.
Извадивме добра бројка во Кавадарци. Не сјајна, али одлична за македонски услови. Се забележува дека држиме добра бројност и на обични гостувања, а не само на дерби, не ни варира пута 100 како порано.

Меѓу 250 и 300 луѓе на трибина. Трибинчето катастрофа, услови за навивање 0.
Три реда и остатокот на трибината на исто висинско ниво. Браво мајстори...
Стоите 10 реда на исто висинско ниво, не гледаш ништо ни од утакмицата, ни бутур.
Скокаме во зига зага, нема ред, се угушивме од што сите сте на исто ниво застанати. На рамниште на таа што ја однавивавме со Воска од надвор пролетва.
Како и да е, голем плус што не примија на гостување.
На Тиквеш секако му посакувам многу успеси, затоа што си имаат публика моментално и штета е да пропадне клубот. Додека се потсмеваат на нас дека сме молеле за помош, нека се сетат дека живеат на стаклени нозе и ако го снема Митко да отиде на повисока функција, ќе играат со Возарци и Глишиќ во општинска лига.
Клуб што 100% се води од општинска помош, се потсмева на други навивачи што си го барале чарето за спас на клубот.
Друго, по социјалните мрежи се смеат на Миравци. Тоа кажува дека 90% од тие што одат на стадион не следеле фудбал пред 3 години, не знаат дека клубот нивен се фузираше и пола година го носеше името Љубанци.

Навивањето според мене просечно накај слабо од двете навивачки групи. Искрено јас скоро ништо не ги чув Лозари, а по тоа што зборував со кавадарчани, ниту они нас. Они не слушнале во првите 10 минути кога се испукавме јако, јас нив ги чув кога пееа Скопје на кур Скопје.

Публиката се активираше еднаш со скандирање Тиквеш, Тиквеш и периодот кога падна голот, другото грицкање семки.
Како и да е, убаво е да се гледаат полни трибини. За публика се игра фудбалот.

За паролите се искоментира претходно, не би се повторувал. Натпреварот беше топ организиран, значи можело да се организира едно гостување.

Една критика за членовите од мојата навивачка група, особено помладите. Верувам дека истиве критики важат и за секоја друга група.

Срамота е со 35 години, да однавивам 2 утакмици со пеење 90 минути без прекин, а тие што треба највеќе да пејат, што се во најдобри навивачки години, да дремат позади на трибината, да дуваат полегнати и да си снимаат сториња цел пат.
Едно е да имаш некое име во групата, па да си дозволиш да одмориш малку од навивање затоа што учествуваш во акции или правиш кореографии или имаш стаж од над 10 години, ова главно се истиот тип на навивачи што сум го гледал низ годините на западот. Ќе се појават 2-3 години на трибина при крај на средно школо, ќе галамат по автобуси, ќе прават непотребни мешаници од кои после полиција ќе враќа на нас редовните цела сезона и на трибина никаков ефект од нивното доаѓање. И стварно пропуштиле едно друго време каде што кога не се навиваше јадеш шамарници, некогаш ни крив ни должен. Во едно такво време ќе летаа шамари од стадион до Росоман. И тоа не чинеше, ни ова не чини.
Веќе се нема тој проблем со доаѓање на некои што 100 години не се појавиле на трибина (затоа кореиграфиите ни одат доста добро, за разлика од порано кога некој ќе поебеше) па да глумат манги, ја во мое време, вака онака, ама па и ова со ненавивањето по мене е голем недостаток.

Згора на тоа скоро 80% од тие што беа во Кавадарци не продолжија на ракомет.
И пропуштија топ навивање. Ракометот е пожива игра, многу поубаво се навива. И публиката на ракомет е одлична, створи хемија со ракометниот клуб. Грмеше цела сала крајните 10 минуи, таква атмосфера на фудбал ко ќе си го видам тилот. Али пак се има тоа глупо мислење дека спорт во сала е за пички, бла, бла, бла.
Нема ништо подобро ко ќе скока цела сала и пее, ежење до даска. На трибина се оди да навиваш за клубот, да пееш додека те држи глас, три дена да си зарипнат после тоа.
И покрај тоа што после фудбалот повеќето не продолжија на ракомет, трибината по мене беше изненадно одлично исполнета, воглавно од помлади генерации.

И секако НАЈГОЛЕМ МИНУС е соречкувањето со обична публика во Кавадарци. Дава Тиквеш гол, скока обична публика до нас. Немаше провокации од нив ниту еднаш, напротив мали деца што беа таму, си скокаа во ритамот на нашите песни.
Истиве што ка преспаа утакмицата, земаа се пентарат по оградата, фрлаат со упаљачи кон публиката.
ЗОШТО? ИМА ЛИ ЛОГИЧНО ОБЈАСНУВАЊЕ?
Треба ли да очекуваме публиката да не се израдува на гол на своите?
Треба ли некој да фрла по наши родители и помали браќа/сестри кога би се израдувале на гол на Вардар во Скопје?
Не ни беше сеедно кога фрлаа бакљи Чкембари кон нашата публика, така?
И што ќе оостигнеме?
Забрана за гостување, уште поголема омраза итн.

Спомнав и некогаш. Вардар е омразен најмногу во Битола и Прилеп (иако кај вториве имаме обични симпатизери). Ама во Кавадарци нема потреба од такви провокации, затоа што настрана нивното братство со Битола на навивалки план, пред оваа утакмкца да прашавме обични луѓе во Кавадарци, ќе најдевме еден куп што доаѓале бар на РК Вардар и имале симпатии кон Комити и Вардар. Знаеме и некои постари кои се дел од Комити.
Од каде па на наша трибина песната Кавадарци село? Тотален промашај. Нешто што го пееја Винари и некогаш ЦПБ против Фени.

Комити со новата гарнитура многу подобро почнаа да работат, не паѓавме на провокации, не навредувавме во ниту еден град, освен нормално во најривалскиот (Битола) и ова по мене беше прв пат да има ваков испад. И знам дека повеќето го делат моето мислење по ова прашање, ама ете преовлада омразата. Имаа влијание и нападите. А Лозари врз обични фанови на баражот, не е вината еднострана.
Едно е да имаш навивачки акции како влезот во сала кој е 10ка на навивачки план, друго е да фрлаш по обични луѓе, да ги напаѓаш и да ги пцуеш само затоа што се од Кавадарци/Скопје.

Лозари можам да ги пофалам за убавиот изглед на трибината. Навивањето слабо. Се гледа дека не се навикнати на 10 кратно зголемена бројка од редовната. Не се снајдоа на трибина и имаа 2-3 тепачки меѓусебе. Чудно за помал град каде што секој со секого се знае.
По мене Лозари го надминаа прајмот на трибината пред 2 години, можат да одат само надолу после оваа веќе една година стагнација. Кога овој натпревар што го чекаа со години не ги подигна, тешко дека нешто друго би ги подигнало. Веројатно ќе имаат уште една добра баклијада (ја најавуваа од лани), па ќе се надеваат дека нешто такво ќе ги врати во живот.
Moram da te popravam samo za incidentot so obicnata publika zosto po nekoja slucajnost bas poglednav koga dade gol Tikves natamu i edno taka bate 40 godisno stana i so kurot nakaj nas bozem na vi go na vi go i samo 2-3ca od Komiti izreagiraa neka bea i 5 dusi drugite site bea vo kulturen fazon ne sme nie Ckembari nemojte vaka ima tamu deca i zeni sto e za mene golema pofalba pokraj tolku pijani drogirani budali na nasa tribina da se krene tolku svesta od pred nekojsi 10 godini koga ke se frlaa i baklji nakaj tipot nesvesno ke pogodevme i mozda nekoja zeni pa i od tamu doaga prasanjeto dali bese stvarno Jankulovska kriva za represijata vrz Komiti i opsto vrz navivacite ili mozda samite lugje ili mozam da kazam decista vo Komiti? Za malce bese da dojde do golem incident koga dojde toj provokatorot od Lozari so alco boys i site komiti trgnaa nakaj nego duri imase i kontakt so policija eden nekoj go butna za stit clen na interventna za sreka imase decki sto ja sprecija situacijata,ete od tamu pocnuvaat incidenti, morame pred se kako navivaci da ja digneme svesta , nemoze tuku taka da butas ti stit na policija i da ocekuvas deka nema da ima nikakvi posledici ? Koga ke razberat navivacite deka pokraj se treba da imaat POCIT prema sekogo taa POCIT ke bide vozvratena.
 
Член од
27 ноември 2021
Мислења
337
Поени од реакции
3.387
Ne beshe vinovna obichnata publika vo Ohrid, tuku tie nekolku Ribari koi bea pomegju istata i provociraa.
[/QUOTE]
Ни еден Рибар немаше до вас. Некој наводно помислил дека бугарашите биле до вас, ама немат врска 100 пати е пишано за то. Знајме сите како заврши приказната со нив баш на таја утакмица. Зато те молам непиши нешто ако не си сигурен.
Уба вечер!
 
Последно уредено:
Член од
29 август 2022
Мислења
82
Поени од реакции
265
Следна ближна интересна утакмица, на трибина се разбира, Вардар Неготино - Пелистер. Вечното нетрпение и ривалство помеѓу Винари и Лозари ќе го даде шмекот на утакмицата, за кои Лозари очекувам да гостуваат заедно со Чкембари.
Автоматски споено мислење:

А богами и Тиквеш - Брегалница, ако постои уште ривалството од претходните неколку години
Тешко дека ке гостуваат било кој во неготино , нема трибина и ке стават забарана
На фаланга би требало да им е дозволено во кавадарци и малце да изненадат на бројка многу се паднати
 
Член од
5 февруари 2013
Мислења
156
Поени од реакции
290
Џабе друже се објаснуваме , едина реакција шо можело да биди е емоција за гол или нешто слично со играта , а јас колку што сум информиран од директни учесници во настанот немало ни реакција ни провокација , него претежно помлади деца тргнале на кај нив за да му соблечат дресовите .
Сега џабе ќе се објаснуваме , напад на фан е крш не па на лица од клуб и све тоа прај тензија .
Така да темата шо ја начна кај нас не е возможна наредни 10 години.
Еве пример место да осудите таков напад вие наоѓате оправдувања .
Кога ќе почнат навивачките групи вакви работи да осудуват можи да прајме муабет за нешто друго.
Епа стапот има два краја - го помисливте ли ова кога во Струга го одземавте транспарентот на Вардар Фанс Мислешево, или како и да беше?!
Целосно се согласувам со тебе дека навивачите, ултрасите или ,,хулиганите" не треба да напаѓаат обични фанови и да одземаат ненавивачки реквизити - безразлика дали биле тренерки од клубот или знаменце на фанови - во двата случаи тие не претставуваат реквизит на навивачката група - туку за клубот, и во двата наврати ги поседуваат лица кои не се ултраси. Затоа да не ги релативизираме работите - крајно време е да поставиме кодекс и да си се придржуваме за работите кои ни одат во прилог, доволно би било на почеток да престанеме со напади на фанови и каменувања на автобуси.
 

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.680
Поени од реакции
1.019

За ова зборував кога го пишував прртходниот пост. Не знам како би влегол во пресметка со други македонци, па колку сака нека се ривали, додека гледам како државата се распаѓа и не брка во страндтво, додека ние како навивачки групи (а нели треба да сме најголеми поборници за права во општеството) не преземавме ништо по прашањето на станување граѓани од втор ред. Како дозволивме како народ за нас да важат едни закони, а за другите не? Кој друг треба да крене глас, ако не ние?

Важно ќе се изнапцуеме денес едни со други, ќе фрлиме некој камен, а од утре пак ќе читаме како во Тетово, Скопје, Кичево, Струга, Куманово група малолетници со тврди предмети нападнале малолетник во школски двор, автобус итн.

Мене ми е јасно дека како група секогаш сме влегувале во конфликти за бранење на македонското прашање и гарантирам дека од сите групи сме број 1 по ова прашање и по број на тепачки и протести. Ама ова се решава на поинаков начин, со кревање бунт, поголеми протести, вклучување на сите, привлекување медиуми, размрдување на дијаспората, да се крене пичкарскиот менталитет на ќути си и трпи.
Се согласувам дека ЕДИНСТВО ни е потребно и тоа ВЕДНАШ. Но, како најголем пример ќе ги земам хрватските нг таму секој е со секого ривал но кога ќе дојде во прашање Хрватска, Хрвати и хрватство нема тука поделби во се се единствени.
На нив не им требаат 1000 повици за тоа каков кодекс треба да се има за единство или кога е загрозен Хрват како треба да се дејствува кај нив е тоа вродено како генетски код. Гледај кај нас во турско никој не му сметал на Македонецот да се обедини напротив ги имал сите елементи за борба против еден непријател и повторно се пројавувале кодоши, дезертери ( читај : луѓе кои не им било битна каузата туку бизнисот да оди) итн.
Последен пример ти е случајот со Саздо. Значи да бевме здрава нација веќе секаде низ Македонија каде и да се појавеа $ требаше да се ловат како кучиња - официјално ловна сезона да беше отворена, а на крај гледаш што излезе од нас - ништо.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
30
Поени од реакции
87
Тешко дека ке гостуваат било кој во неготино , нема трибина и ке стават забарана
На фаланга би требало да им е дозволено во кавадарци и малце да изненадат на бројка многу се паднати
Искрено не знам, знам кога играа Вардар Неготино и Тиквеш, Лозари гостуваа на еден дел позади голот, каде што нема ни трибина ни ништо, има видеа уште мислам.
 
Член од
29 август 2022
Мислења
82
Поени од реакции
265
Искрено не знам, знам кога играа Вардар Неготино и Тиквеш, Лозари гостуваа на еден дел позади голот, каде што нема ни трибина ни ништо, има видеа уште мислам.
Винари се сега таму мислам дека нема услови , нека каже некој поупатен
 
Член од
11 март 2023
Мислења
1.448
Поени од реакции
1.849
Искрено не знам, знам кога играа Вардар Неготино и Тиквеш, Лозари гостуваа на еден дел позади голот, каде што нема ни трибина ни ништо, има видеа уште мислам.
Screenshot_20230918-234523_YouTube.jpg
И после лоша била трибината во Кавадарци. Ами оваа еден ред скали нема:D Извор: Менталитет 91 видео од јутјуб.
 
Член од
22 април 2020
Мислења
30
Поени од реакции
87
Тешко дека ке гостуваат било кој во неготино , нема трибина и ке стават забарана
На фаланга би требало да им е дозволено во кавадарци и малце да изненадат на бројка многу се паднати
Искрено не знам, знам кога играа Вардар Неготино и Тиквеш, Лозари гостуваа на еден дел позади голот, каде што нема ни трибина ни ништо, има видеа уште мислам.
 
Член од
27 ноември 2021
Мислења
337
Поени од реакции
3.387
Прегледај го приврзокот 391215
И после лоша била трибината во Кавадарци. Ами оваа еден ред скали нема:D Извор: Менталитет 91 видео од јутјуб.
Ако ти е полесно за утеха види...
Нека видеТ и Комити хахахаха
Прати шо е најјако, полицијата имаше во извештајот дека бил оштетен инвертар на трибината...
Во прилог трибината... :))))
Едино можевме циментото со чекан да го кршиме и да го оштетиме инвертарот :P
 

Attachments

Член од
25 август 2023
Мислења
287
Поени од реакции
535
Се согласувам дека ЕДИНСТВО ни е потребно и тоа ВЕДНАШ. Но, како најголем пример ќе ги земам хрватските нг таму секој е со секого ривал но кога ќе дојде во прашање Хрватска, Хрвати и хрватство нема тука поделби во се се единствени.
На нив не им требаат 1000 повици за тоа каков кодекс треба да се има за единство или кога е загрозен Хрват како треба да се дејствува кај нив е тоа вродено како генетски код. Гледај кај нас во турско никој не му сметал на Македонецот да се обедини напротив ги имал сите елементи за борба против еден непријател и повторно се пројавувале кодоши, дезертери ( читај : луѓе кои не им било битна каузата туку бизнисот да оди) итн.
Последен пример ти е случајот со Саздо. Значи да бевме здрава нација веќе секаде низ Македонија каде и да се појавеа $ требаше да се ловат како кучиња - официјално ловна сезона да беше отворена, а на крај гледаш што излезе од нас - ништо.
Za toa so Sazdo nema nisto navivacki , ubijcite se osudeni po 19 godini. Za toa sto Sverceri ne se ogradija od slucajot napagaat celo vreme so nozevi policijata e kriva najvise, tie treba da se zabranay so zakon toa ne e navivacka grupa toa e dzgan neviden sobran na edno mesto, kolkava omraza i kukavicluk treba da nosis vo sebe da ubies tolku mlado dete , go poznavav licno…tragedija, tatkomu ubavo kaza nema ovozemen sud sto moze da im presudi ama jas bi kazal neka gnijat tamu kako gluvci zosto sepak ne se ni tolku golemi za nekoj da im vrati so istite i istiot toj sto ke vozvrati da lezi 19 godini kako niv… 100 nivni lezat nisto ne e 1 nas da legne e mnogu sepak sme daleku od niv vo sekoja sfera i treba da go zadrzime toa nivo. Oni se obicni maloumnici bez mozok zatoa i 80% zavrsuvaat vo zatvori i nisto ne gledaat od zivotot
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom