Муслиманството vs Рисјанството, разлики и сличности

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Добро де, ти сам кажа дека не си го читал да?

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
divine напиша:
Дани ... немам познавање, ама немаш ни ти за толку да ме убедуваш во нешто. Малку разговарав со Еко и ми кажа неколку негации на постови од Слак од самиот Коран ... значи поверодостојно во секој случај. Него ај да не се препуцаваме без факти и све тоа ... остави на тие што читале тоа што е поправилно, од секои наши телевизиски или интернет податоци.
Библијата ја имам едно 236 пати прочитано и доволно се осеќам компетентна да разговарам во тоа поле.А инаку интернетот служи и како база на податоци така да ако е од интеренет не значи дека е грешно.

Дивне тоа се извадоци од КОРАНОТ!Не преработки туку извадоци

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Батали Библијата, не станува тука збор за неа ... ако ја споредуваш со Коранот треба и него да го имаш читано за да ги споредиш.
И ај доста ... вака до сто и една и назад можеме. Вратете се на религиите.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
divine напиша:
Батали Библијата, не станува тука збор за неа ... ако ја споредуваш со Коранот треба и него да го имаш читано за да ги споредиш.
И ај доста ... вака до сто и една и назад можеме. Вратете се на религиите.
Епа религиите жити се што се?на што се темелат?У мое време на Библијата и Коранот:).Можеме да споредуваме извадоци од коранот со извадоци од библијата.
Библијата е всушност и најбитна.Многу пати дури и во коранот се спомнуваат делови од библијата така да мислам дека баш и не е за баталување.Како и да е -ајде продужете на темата..

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Se sto e posle Biblijata e plagijat! Toa da vi e jasno kako den. Aj sega zaklucete temata. :)

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Што е исламот?
Името на религијата Ислам потекнува од арабскиот збор што значи "Мир и покорување". Ислам учи дека човекот може да најде мир во животот само ако се покори на Алах. Универзалниот муслимански поздрав е "Salaam alaykum" (селам алејкум) што значи во
превод "Мирот да е со тебе".
Кој е муслиман?
Личност која што верува и се покорува на Исламот се вика МУСЛИМАН. Во светот има повеќе од 1 билион верници на Исламот. Иако Исламот секогаш е асоциран со Арабите фактички помалку 10% се верниците араби. Муслимани има секаде околу светот од сите
бои и нации.

Муслиманите кажуваат дека нивната религија промовира правдина, мир и слобода. Верски критичари (некои од нив се и муслимани) цитираат стихови од Коранот коишто промовирале насилство и војна.
Целиоt Коран (земен како комплетен текст), промовира порака за надеж, верба и мир. Во времето кога Коранот (7-ми век), не постоеја Обединетите Нации или Амнести Интернационал за да го одржуваат мирот или да откријат неправди. Во тоа време меѓуплемските насилства и освети беа секојдневие. Коранот на повеќе наврати ги охрабрува верниците да бидат опростиви и толерантни. На пример:

"Ако одземе живот, би било исто како да го земал животот на сите луѓе. Ако некој спаси живот, би било исто како да го спасил животот на сите луѓе" (5:32)
"Посочиги сите кон патот на Алах со памет и убаво проповедање. Аргументирај со нив како што му прилега на паметен човек.
Ако казнуваш, казната нека биде пропорционална на лошото што ти е направено, но, ако покажеш трпение тоа е вистинскиот пат. Биди стрплив, бидејќи тоа ти е дадено од Алах и не тагувај за нив и нивните гревови бидејќи Алах е тој што ги наградува добрите и
казнува лошите" (16:125-128)

Еден од најцитираните стихови од Коранот за кои критичарите велат дека промовирал насилство:
"Заколетеги таму каде што ќе ги најдете" (2:191)
(Но тие забораваат да го цитираат и стихот последователен на овој)
"Боретесе со сите тие што се борат против вас но не ги поминувајте вашите граници (државни) бидејќи Алах не ги сака престапниците (агресорите)" (2:190)
Има и други слични стихови во кои Муслиманите се повикани да се бранат себеси, но, ниеден од нив не може да се квалификува како давање дозвола на Муслиманите да убиваат било кого поради било која причина.

1. Земање на законот во свои раце т.е. стварање безредие и побуна во Исламот се казнуваат со смрт.

2. Во Исламот, концептот на ЏИХАД не постои (војување во името на Алах).

3. Аргументите на исламските милитанти дека нивната агресија е во самоодрана е без база. Јасно се знае разликата помеѓу агресија и самоодбрана. А законот којшто тие сакаат да го имплементираат (Qisas) во Исламот е предвиден да е спроведен од страна на државата а не од страна на некој индивидуалец или одредена група.

4. Побуна против државата (khuruj) е дозволена но не е морална само доколку следните три услови се исполнуваат:
- државата го негира Исламот и е против него
- владата е диктаторска, ја нема подршката од Муслиманскиот народ и неможе да се смени со нивниот глас.
- водачот на побуната мора да ја има подршката мнозинството од нацијата.

Во Исламот, не постои конфликт помеѓу верувањето во Господ и модерните научни знаења. Самиот Коран (создаден пред 14 века) е полн со научни факти. Муслиманите во секогаш се охрабрувани да тргаат по знаење, да го истражуваат универзумот и да ги најдат
"Знаците на Алах".
"Погледнете!, во небото и земјата;
во промените на денот и ноќта;
во пловењето на бродовите низ океанот за доброто на човештвото;
во дождот што Алах го прајќа од небото;
во животот што го дава на мртвата земја;
во зверовите од сите врсти кои ги распрска низ земјата;
во промената на ветровите;
во облаците меѓу земјата и небото;
овие се Знаци за паметните луѓе;" (2:164)

Како книга објавена во седмиот век, Коранот во себе содржи многу научно точни изјави, астрологијата (за круѓните орбити, сонцето, месечината, планетите), во биологија (ембрионот, оплодувањето, еволуцијата), географија и тнт.

Во Коранот (Qur`an), за Христијаните е реферирано како "Луѓе од Книгата" т.е. луѓе коишто примиле и веруваат во претходниот Господов пророк. Има стихови во кои се спомнуваат христијаните и Исус.
"Секако тие што веруваат, тие што се Евреи, Христијаните и Сабијаните сите тие што веруваат во Господ и Судниот Ден, што прават добрина низ својот живот ќе бидат наградени од Него, за нив нема да постои страв ни тага" (2:62)

Муслиманите веруваат дека Исус (Иса на арабски) бил син на Марија (Мириам, ќерка на Имран), бил зачнат без интервенција на маж (човек). Коранот опишува дека Ангел и се појавил на Марија да и го најави "подарокот на светиот син" (19:19). Таа (Марија) зачудено
запрашала: "Како ќе имам син, знаејќи дека ниеден маж не ме допрел и сеуште сум девица?"(19:20). Кога Ангелот и објаснил дека таа е избрана да му служи на Господ таа се покори на Неговата воља. Во Коранот има цело поглавје посветено на Марија (19-тото).

Раѓањето на Исус е различно прикажано во Коранот. Имено, Марија се оддалечила од градот (населението) и го родила Исус под една палма. Палмата се наведнала за таа да може да се фати при породувањето да и биде полесно. Во Коранот на повеќе наврати
е спомнато дека Адам (Адем) е роден без да има ниту мајка ниту татко такада раѓањето на Исус не се рангира на повисоко ниво од раѓањето на Адам бидејќи него го створил од прашина, со еден зброр, рекол "Створи се!" и тој се створи (3:59). Во Исламот, Исус
е прикажан како човек пророк и гласник на Господ а не како дел од Господ.

Во суштина Коранот и Библијата се одблиску студирани од страна на индиферентни (од верски аспект) научници коишто дошле дека во повеќе случаеви тие се надополнуваат една со друга и имаат заеднички работи. Двете промовираат мир, промовираат почитување на Господ, го охрабруваат човекот да мисли и да се унапредува, го учат на правиот пат.

ПС: Се обидов да опфатам некои поважни делови што мислам дека повеќето од дискутантите тука не ги запазиле. Ако евентуално има нешто одредено што ве интересира кажете па ке елаборираме.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
@Slack
Не е точно дека СЕКОЈА муслиманска жена мора да носи фереџе или шамија.
Како и во христијанството и во муслиманството има повеќе фракции.
Како факт знам дека во Саудиска Арабија, фереџе се носи по избор на жената, а и во северниот дел на Пакистан, каде што живеат полибералните исламисти.
Турција е исто така либерална исламска земја, каде владее секуларниот закон.
@свите
Зборите за фанатици во муслиманството...
Чекај, а Бушевите повици на борба против злото и Сатан?
Воведување демократија?
А баграта на Аркан што хараше по Босна, исто со православието и српството на усните.
Сите тие користат религија и национализам како изговор, да насскаат една група на друга.
Во мирнодопско време религијата служи да ги држи овците мрни и во трлото, да не се бунат многу против господарите свои, не случајно на рајата се реферира како на стадо, а стапчињата што ги држат врховните попови имаат форма на офчарски стап.
Во војна, името на господ, исус или мухамед се користи за да се оправда сето убивање, демек не е за нас, за господа е и за повисока цел. Се пренесува одговорност и се оправдува. Нормално, други се мотивите, ама стадото тоа не го знае.
@ВМРО
И Библијата е плагијат, бате. Нема ништо ново под сонцето...

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Што е со жените?Сите знаеме одприлика ама незнаеме точно..каков е статусот на жената т.е односот жена-маж според коранот-тоа ме интересира многу

Член од
7 април 2005
Мислења
13
Поени од реакции
0
Во светот има повеќе од 1 билион верници на Исламот.

Jas se izvinuvam a kolku biljoni ziteli sodrzi svetot ?

3DS

Член од
19 јануари 2006
Мислења
52
Поени од реакции
0
Biblijata e napisana od nastani koi sto gi videle lujgeto i gi zapisale
a koranot mu go dal "gospod" na muhamed i mu rekol "citajte"

Znaci lujgeto videle kako Isus leci bolni,progleduvaat slepi,prooduvaat sakati ima i covek vrateno od mrtvite(Lazar mislam) znaci Biblijata se bazira na videni slucki a Kuranot se bazira na kniga t.e. od kade znaeme
koj mu zapisal na Mohamed? Mozebi mu zapisal covek(mnogu pameten) ali covek a toa deka pisuva za Isus vo Koranot,pa kako da ne pisuva?
Hristijanstvoto e postaro od muslimanstvoto okolu 4 veka,i Alah(ili pameten covek) koj sto ja napisal knigata razbral cital i znael za Isus,i prosto ne mozel a i ne smeel da ne pise za takva markantna figura

Член од
7 април 2005
Мислења
13
Поени од реакции
0
I moram da se navratam uste ednas sory ...mislam nisto licno protiv nikoj sem onaka nekako citatot za muslimanskata religija zavrsi so slednive recenici ....ПС: Се обидов да опфатам некои поважни делови што мислам дека повеќето од дискутантите тука не ги запазиле. Ако евентуално има нешто одредено што ве интересира кажете па ке елаборираме.

Koga veke se raboti za expertsko poznavanje na kuranot bi te zamolil da go prolistas uste ednas ,ama malku podetalno pri krajot kade sto stoi deka ....Koga ke dojde sudniot den tokmu bas onoj nasiot ISUS ke se simne od neboto i 40tina dni ke odi od poedinka na poedinka niz celava zemjina topka i ke go prasuva poedinecno sekogo , koj e tvojot kral i koj e tvojot bog i nezavisno od koga religija, rasa i nacija ke poteknuvas site onie sto nema da se pokorat pred nego ke bidat nisteni za cela vecnost ....a za da nenaideme na ""elaboriranje"" poftorno i nepotrebno veruvam deka nekoj od muslimanive na forumov imaat kuran sto im se naoga pri raka pa moze nekade pri krajot da go procitat i da se uverat vo istoto ova sto go pisav sega tuka ...i ajde napeto e veke da se palamudi za temava nie sme losi vie ste dobri i toa e sto e takvi sme kako sto sme no sepak mora da go pocituvame i sakame nasiot neprijatel onakov kakov sto e ...''Bratstvo i edinstvo "

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
3DS напиша:
Biblijata e napisana od nastani koi sto gi videle lujgeto i gi zapisale
a koranot mu go dal "gospod" na muhamed i mu rekol "citajte"

Znaci lujgeto videle kako Isus leci bolni,progleduvaat slepi,prooduvaat sakati ima i covek vrateno od mrtvite(Lazar mislam) znaci Biblijata se bazira na videni slucki a Kuranot se bazira na kniga t.e. od kade znaeme
koj mu zapisal na Mohamed? Mozebi mu zapisal covek(mnogu pameten) ali covek a toa deka pisuva za Isus vo Koranot,pa kako da ne pisuva?
Hristijanstvoto e postaro od muslimanstvoto okolu 4 veka,i Alah(ili pameten covek) koj sto ja napisal knigata razbral cital i znael za Isus,i prosto ne mozel a i ne smeel da ne pise za takva markantna figura
Библијата не е напишана од Човек Боже сачувај Па сите настани шо се запишани се запишани од луге т.е човек

А човек како чове кога пишува добива инспирација и додава свои Филови во случките

Неверувам Во приказни напишани од луге

иако сум Првославен Христијанин

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Dani^^^ напиша:
- Мухамед велел Преобрати се или умри! - Исус велел Верувај и живеј!
е вистина,и е дел од проповедите на Мухамед.Самиот Мухамед го имал то кажано.Тоа било база за понатаму да се наметнува муслиманстото над секој кој што не е муслиман за разлика од христијанството кое било пред се учење и било оставено на човекот да избере дали ќе го прифати- всушност баш тоа-верувај и живеј...
Во Коранот јасно е кажан начинот како некој од друга вера може да се преобрати во Исламот.

За да се преобратиш во Исламот треба да го направиш следново:
1. Муслиманот молитвата секогаш ја започнува со решителност.
Реши се во себе (тивко) дека го прифајкаш исламот како твоја вера.
2. Речи ги следниве реченици (гласот полн со доверба и верување)
"Ash-hadu an la ilaha ill Allah." (сведочам дека е голем и верувам во Алах)
"Wa ash-hadu ana Muhammad ar-rasullallah." (и сведочам дека Мухамед е
гласникот на Алах)
3. Искаписе (како симбол дека се чистиш себеси од претходниот живот)
4. Научици ги молитвите и клањај се секој ден.
5. Никогаш не престанувај да учиш, да се унапредуваш како личност и како верник.

Ова е едниствен начин, ај те молам објасними каде ти тука читаш дека нешто е со сила?

ПС: Ако имаш факти коишто кажуваат дека Мухамед рекол "преобратисе или умри" те молам осветлиме.... да не живеам во заблуда.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Еве една битна разлика -

Јован 8:1-11
Исус и простува неверство т.е прељуба на жена.Според законот на Мојсеј тие би требале да ја каменуваат но Исус им вели:Кој од вас е без грев нека го фрли првиот камен на неа! Toгаш тој ја ослободува и ја пушта да си оди без казна.

Во Исламот казната за прељуба е камшикување и таа не се изменила.До ден денес во Исламските држави така се казнуваат оние жени што ќе извршат прељуба.

Друго-Во исламот е дозволено насилство кон оној што ќе те нападне а во христијанството се вели-Оној што ќе те удри сврти му го и другиот образ и сакај го непријателот како ближен свој.Не убивај!

Kajgana Shop

На врв Bottom