ZoraNaSlobodata
Чоечко суштество
- Член од
- 5 ноември 2008
- Мислења
- 2.736
- Поени од реакции
- 111
А исто една од нив е способноста за мислење.Една од карактеристиките по која се/треба да се разликуваме од животните.
А исто една од нив е способноста за мислење.Една од карактеристиките по која се/треба да се разликуваме од животните.
Без разлика дали е резултат или последица...Полигамијата вака или онака завршува со развод/прекин на врската затоа што, емпириски докажано, не може да функционира на долги стази. Тоа е поентата.2. Најголемите причини за развод се: Индиферентноста, здосаден секс, лоша комуникација, материјална состојба, насилство.
4. А моногамноста го штити од повреди и разочарувања? Според мене заблуда.
За разлика од тебе, јас не извлеков никакви заклучоци за твојата интелегенција, светоглед или што и да е, односно не одев директно ad hominem. Прокоментирав единствено за демонстрацијата на суштинско непознавање и небулозните тврдења за причината за моногамија во религиите, и општо за ставот на истите кон телесните страсти и сл. Инаку, телемата, затоа што има ритуали, мистицизам, хиерархија и сл., не може да се нарече филозофско учење, туку е нешто што наликува не религија, а затоа што не е, останува да ја наречеме секта. Патем, она за њу ејџ фанатици беше наменето за некој друг од темава, кого и лично го познавам.За телемата појма немаш и затоа не можеш да ме навредиш ако ме нарекуваш телемит и не сум со ограничени размислувања како што си ти. Ако тебе ти наметнале одредено размислување и ти како слепиот за стапот се водиш по истото алал нека ти е и тоа е твој проблем, јас сум воден од здравиот разум и здравата совест учејќи и од философи и од психолози и од религии, согледувајќи го и црпејќи го најдоброто и најпозитивното од истите. Најтажно од се ми е кога гледам глумци како тебе кои глумат висок(лажен) морал и вредности а во пракса се сосема поинакви.
Гарфилд свака част...често ги следам твоите размислувања и се надевам дека во иднина ќе има повеќе како тебе...поздрав!
Полигамијата е штетна за луѓе кои се себични и не знаат или не можат да љубат и да сакаат безусловно, љубовта е света работа која не познава ограничувања кога е од срце и искрена. Е сега тоа што нас ни пречи кога партнерот ќе не изневери е резултат како што реков претходно на тоа што ние сме навикнати од раѓање да размислуваме така да се изразам моногамно, што е резултат на наметнатите ставови и ограничувања од страна на религиите, што пак предизвикува љубомори, посесивности и разноразни негативности кај човекот.
Чичко Фројд потришил еден живот обидувајќи се да го објасни либидото и проблемите кои можат да се појават ако истото се ограничува или на кое му се наметнуваат морални вредности.
Полигамијата не значи да имаш секс каде ќе стасаш и со кого ќе стасаш, ниту ќе имаш енергија, ниту ќе имаш можност, ниту ќе имаш желба, да го правиш тоа на таков начин. Зарем љубовта тогаш нема да постои? Ќе постои, постоела и ќе постои.
Да не бидам сега сфатен погрешно....јас не неметнувам ставови како што некои прават и не ги обележувам луќето како телемити или њу ејџ фанатици, без лично да ги познавам...Ада свака част, култура на нивоу како би рекол Жика Павловиќ!
Моногамијата не подразбира верност по дефолт.Напишано од Ада:
Без разлика дали е резултат или последица...Полигамијата вака или онака завршува со развод/прекин на врската затоа што, емпириски докажано, не може да функционира на долги стази. Тоа е поентата.
Во врска со точка 4...Затоа што полигамноста, без исклучок, носи повреди и разочарувања, логичен заклучок би било дека моногамноста превенира од истите.
Очигледно се ствара „фонија“ ради терминологијата, односно не се разбираме ама скрозМоногамијата не подразбира верност по дефолт.
Јас можам да сум моногамен во врската меѓутоа да ми се допадне друга личност надвор од неа поради која би ја прекинал врската.
Да бидеш моногамен не значи дека ќе успееш да го избегнеш тоа да бидеш оставен од партнерот поради трета особа.
Не се потребни квалификации на луѓето од типот моно-поли, бидејќи животот секогаш ќе те изненади на овој или оној начин, а треба да знаеме како да се приспособиме и на тоа што не сме го очекувале.
Животот треба да се живее, да се слуша интуицијата, да се прави она што се сака, да се најде тоа што не прави среќни.
Доколку полигамноста се восприема како апсолутен грев, тогаш незнам дали сте чуле за промискуитетна моногамност.
Преголеми предрасуди на темава.
овдека се гледа дека повеќето од нас не знаат да разграничат што е моногамија, што е отворена врска и што е неверство а што е полигамија.,,Само срцето има повеќе соби од јавна куќа"- Гарсија Маркес
Во ред е полигамија, ако двајцата партнери се сложат на неа. Проблемот е што е ова е многу ретко, најверојатно затоа што таков морал ни е наметнат, или па можеби луѓето се премногу егоистични, посесивни...
Но да практикуваш полигамија и да ги сакаш сите жени/мажи подеднакво значи дека не љубиш ни еден од нив. Па и во религиите каде што се пропагира полигамија еден од партнерите е примарен.
И идеализирање на жените не претставува љубов, мажите често знаат да кажат, "јас просто безрезервно ги сакам жените".
Полигамијата може да се оправда од проста причина што и кога сме моногамни и тоа е условно кажано, особено кога ,,врската" е долга, не е можно да не те привлече друг маж/жена. Зошто тоа да не задоволи, ако се знае дека тоа е на сексуална база и се знае кој е примарниот партнер? Како што може полигамијата да донесе проблеми во врската може и моногамијата, баш заради фустрации поради незадоволување на оваа потреба. Ама за да се постигне тоа треба да се опен мајндет и дваајцата партнери и тоа помногу.
овдека се гледа дека повеќето од нас не знаат да разграничат што е моногамија, што е отворена врска и што е неверство а што е полигамија.
Како може да биде полигамија кога е договор помеѓу двајца партнери о.О
Главниот проблем кај полигамијата е голтањето на егото,воглавно нас не учеле се да делиме осве н партнерот ,ако партнерот иде кај други не вредиме , па после доаѓаат оние сцени на плачење и проблеми без да се обидат да видат што има на другата страна. Без да се обидат да поминат што подобро со партнерот она време што го имаат. Туку дрват за некакви ми зошто со оваа и зошто се плесна со секретарката итн итн така до бескрај . Видете луѓе како сусштество кое знае дека моногамијата за него е мисија невозможна ви кажувам возможно е сите партнери да ги сакаш подеднакво , различно но еднакво.
Нам ни е на некој начин наметната моногамијата ретко кој од нас би бирал помеѓу своите најблиски пријатели а,скоро секој од нас би набројал најмалце двајца кои ги смета за најблиски Ама никогаш не би побарал од своите најблиски да бираат помеѓу него и некој нивен близок . Бидејќи нормално сме научени да ги делиме најблиски .
Полигамија ви е врска помеѓу тројца или повеќе единки со согласност помеѓу нив и свесност дека се во полигамна заедница.
Се што опишавте погоре се вика неверство бидејќи од сите засегнати страни (знам лош опис ама белким ме сфативте)
јасно...но кога ќе ќе дознае......(најчесто е така..бр на разводи )барем една личност во триаголникот не е свесна дека постои триаголник.И барем една личност е лажена дека партнерот нема друга , разликата помеѓу неверство и полигамија е во свесноста и согласноста
mnogu e kulda imkazuvasna lugeto deka poligamijata e ednkva na promiskuitetot i da gi ismevas onie koi smetaat deka poligamijata e niven nacin na unkcioniranje i pred petminuti kenjase da ne mesaaat religija sea ti mesasp0ligamijae superza mnogu openminded osobie
iteresnou site islamisticki zemjija imaisto onitaka puni razbiranjei ljubov iotvoreni glavise
amatoa zakul lugjeso ljubov e ok
p0zzz
Моногамијата не подразбира верност по дефолт.
Јас можам да сум моногамен во врската меѓутоа да ми се допадне друга личност надвор од неа поради која би ја прекинал врската.
Да бидеш моногамен не значи дека ќе успееш да го избегнеш тоа да бидеш оставен од партнерот поради трета особа.
Не се потребни квалификации на луѓето од типот моно-поли, бидејќи животот секогаш ќе те изненади на овој или оној начин, а треба да знаеме како да се приспособиме и на тоа што не сме го очекувале.
Животот треба да се живее, да се слуша интуицијата, да се прави она што се сака, да се најде тоа што не прави среќни.
Доколку полигамноста се восприема како апсолутен грев, тогаш незнам дали сте чуле за промискуитетна моногамност.
Преголеми предрасуди на темава.
ne тоа не е полигамија тоа се смета за промискуитет или имање повеќе отворени врски (фак бади тип де )а што со оние кои избегнуваат врски,еве на пример имаат секс со различни партнерки(другарки).
ова е полигамија,но зошто ли избегнуванје врски??
јасно...но кога ќе ќе дознае......(најчесто е така..бр на разводи )
Ја изедначив со промискуитет?!mnogu e kulda imkazuvasna lugeto deka poligamijata e ednkva na promiskuitetot i da gi ismevas onie koi smetaat deka poligamijata e niven nacin na unkcioniranje i pred petminuti kenjase da ne mesaaat religija sea ti mesas
p0zzzzz
P.S. овој пост се однесувашена мене