Можни сценарија во Косово

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Најверојатно Косово ќе издејствува независност, вака или онака. Албанската страна не прифаќа никакви компромиси во тој поглед. Доказ за тоа е и резултатот од неуспешните преговори во Баден помеѓу Белград и Приштина, за чие времетраење албанската страна цврсто се држела за ставот дека независноста на Косово им е ветена и дека ќе ја остварат, а на дијалог не можеле да ги натераат ни членовите на посредничката меѓународна група. Сигурно не се вака самоуверени ако поинакво сценарио е реално можно.
И не би имало Македонија зошто особено да се противи на независноста на Косово, ако истото не отвара евентуални, не-толку поволни, сценарија за нас. Имено, останува фактот дека со независноста се прави преседан во меѓународното право и се остава шанса истиот преседан да се примени во држави со сличен проблем. Токму затоа и Рафи Грегоријан(заменик на Лајчак) смета дека судбината на БиХ ќе се решава по поднесувањето на извештајот на преговарачите за Косово, т.е можно е Белград да го компензира Косово со република Српска. А штом почнат такви делби, ми делува возможно и Македонија да има удел во истите, особено поради тоа што границата со Косово ни е отворена и неисцртана(а тоа дефинитивно не е само технички проблем како што не убедуваат).
Така да, кога независноста на Косово има моќ да го проблематизира Дејтонскиот договор, не верувам во светли сценарија ни кога Македонија е во прашање.Сепак останува да видиме.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
edinstveniti sto bi sakale nemiri da ima e srbija i rusija zaedno so grcite... kako i da mislam deka nekolku mali incidenti ke ima na kosovska - srpska granica....

btw eve kako gi precekavte bugarite so cvekinja
Ти грижи се повторно да не ги пречекаме со цвеќиња!

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Ке има војна, според мене. Косово прогласува зависност со сигурност, иако од ОН ги критикуваат. Србите се подготвени за војна. Ако има било какво еднострано прогласување независност, ке има пукање. Но овојпат Русите сеуште си го немаат продадено газот (барем досеа). Дали ке им го купат-останува да видиме.
mi deluvas kako da si siguren vo nesto ili kako da sakas da ima vojna :) sansite za vojna se 1% a 99% za nezavisnost... sepak podobro e za site nas da bide resen po miren pat bez vojna.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Ne se edinstvenite, i ne se raboti za "nemiri". Ima mnogu drzhavi koi se plashat Kosovo da bide za slichni teritorijalni osvojuvanja. Site tie deluvaat Kosovo da ostane protektorat.

P.S. Eve kako gi isteravme Bugarite, dodeka za zhal, na Albanskite balisti, isto taka okupatori, im dadovme "free pass".

pa jebiga vo vojna sesto se slucuva :) ne me ni cudi

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
hehe mozebi ti ke gi precekas so cvekinja ama jas ne :)

Јас само велам дека ако дојде до тоа, повторно да ги пречекаме со цвеќиња (нешто што никој не го посакува), ти јасно е дека нема да ги пречекаш, затоа што нема ни да можеш да ги пречекаш, пошто ќе бидеш на одмор на Јадранско Море (доживотен) или можеби ќе се вработиш во Трепча или у Швицарска на социјално... Ќе ти се отворат многу опции...

Член од
27 ноември 2007
Мислења
203
Поени од реакции
0
Јас само велам дека ако дојде до тоа, повторно да ги пречекаме со цвеќиња (нешто што никој не го посакува), ти јасно е дека нема да ги пречекаш, затоа што нема ни да можеш да ги пречекаш, пошто ќе бидеш на одмор на Јадранско Море (доживотен) или можеби ќе се вработиш во Трепча или у Швицарска на социјално... Ќе ти се отворат многу опции...
hehe mozebi ti nejkes da gi precekas ama ako dojdat moras:) a za moreto ne se sekiraj jas odam sekoja godina.. kako sto ti odis vo 4erno more :) hehehe samo ne veruvam deka te tretiraat kako mene vo jadransko.. jbg aj ne se sekiraj ke ti pomine

R

RAYTHEON23

Гостин
MISIRKOV GRESI iako se stacioniraat srpski trupi NA GRANICATA SO KOSOVO
spored UN I princip na NEPROMENLIVOST na GRANICITE kosovo ne trba da bide priznaeno-T.E ke bide PRESEDAN(ko makedonija USLOVNA CLENKA VO UN za FIROM-vo UN povelbata ne smee da se uslovuva zaclenuvanje-znaci RM pravno ne e clenka)ZNACI jas mislam deka treba dago priznaeme uslovno so obostran dogovor za nemanje teritorijalni pretenzii(ne e zakana kosovo kebide nadgleduvana nezavisnost)i sorabot ka pri katastrofi pozari zemjotresi idr...DURI MISLAM DEKA ARM treba da donira 30 do 50 T55 tenkovi i 30 BTR70 na armijata na(nezavisnoto veke) kosovo sto bi gi zacvrstilo vrskite i doverbata a i albancite vo mak bi go cenele toa pa i dr gragani ijas srbija subvencionira(ne poddrzuva CEFTA)grcija IMA 600) AVINI najjaka avijacija vo EU bugarija 6000 tenkovi ako gledame taka ima dr zakani(za mene licno NE SE) znaci BIH nema da se raspadne(neli srbija se BRANI so UN) a i ako R srpska se obide i ima kriza EU ke intervenira)amerikancite moze da slapaat za begalci toa e smesno zamene. ako rusija i da gi gi priznae enklavite bez poddrzka ke bidat voeno reseni isto ko tie sto vrijat vo spanija anglija francija...a ako sad i eu ja priznaat cecenija i severna osetija????

R

RAYTHEON23

Гостин
MISIRKOV GRESI iako se stacioniraat srpski trupi NA GRANICATA SO KOSOVO
spored UN I princip na NEPROMENLIVOST na GRANICITE kosovo ne trba da bide priznaeno-T.E ke bide PRESEDAN(ko makedonija USLOVNA CLENKA VO UN za FIROM-vo UN povelbata ne smee da se uslovuva zaclenuvanje-znaci RM pravno ne e clenka)ZNACI jas mislam deka treba dago priznaeme uslovno so obostran dogovor za nemanje teritorijalni pretenzii(ne e zakana kosovo kebide nadgleduvana nezavisnost)i sorabot ka pri katastrofi pozari zemjotresi idr...DURI MISLAM DEKA ARM treba da donira 30 do 50 T55 tenkovi i 30 BTR70 na armijata na(nezavisnoto veke) kosovo sto bi gi zacvrstilo vrskite i doverbata a i albancite vo mak bi go cenele toa pa i dr gragani ijas srbija subvencionira(ne poddrzuva CEFTA)grcija IMA 600) AVINI najjaka avijacija vo EU bugarija 6000 tenkovi ako gledame taka ima dr zakani(za mene licno NE SE) znaci BIH nema da se raspadne(neli srbija se BRANI so UN) a i ako R srpska se obide i ima kriza EU ke intervenira)amerikancite moze da slapaat za begalci toa e smesno zamene. ako rusija i da gi gi priznae enklavite bez poddrzka ke bidat voeno reseni isto ko tie sto vrijat vo spanija anglija francija...a ako sad i eu ja priznaat cecenija i severna

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Misirkov ne greshi - vo ON kje ima VETO od Rusija koja zaedo so Kina e daleku poagresivna denes otkolku pred nekoj mesec. Plus vo ON od nedelava odnosot na silite e 8:7 protiv nezavisnost...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Zamenikot Minister za odbrana na SAD, Daniel Fata, ja razmotruva mozhnosta kako da se zashtiti NATO od mozhna izbeglichka kriza po priznavanjeto na nezavisnosta na Kosovo. Vo sluchaj na novi sudiri/nemiri, SAD momentalno ja razgleduvaat mozhnosta izbeglicite od Kosovo da se stacioniraat vo Hrvatska za da ne nagrnat vo EU, a pretpostavuvam deka Makedonija ni sluchajno nema da bide odminata vo edno takvo scenario.

Sega i javno se izlozhuva najloshoto scenario za SAD/EU kako reakcija na priznavanjeto na Kosovo: Rusija da gi priznae trite "enklavi" vo Gruzija i Moldavia, a Repuiblika Srpska da se pripoi kon Srbija.

But no Belgrade leaders will approve that by the Dec. 10 deadline, setting up a troubling course of events, experts say: Should the US and leading European nations recognize Kosovo outside the UN, Russia may back independence for three renegade enclaves in Georgia and Moldova, which could embolden Serbs in Bosnia to join with Serbia. The scenario is a ”nightmare,„ says a European diplomat in Belgrade. ”

http://www.csmonitor.com/2007/1004/p01s01-woeu.html
Aко се случи чудо и победи жабарот во Америка , ке биде пу/пу не важи , а после е сигурно наместо косово држава , стенковец република со референсата -ТРЛО

S

Sagan

Гостин
МКГ: Автономија на северно Косово во замена за признавање на независноста

Меѓународната кризна група (МКГ) им препорача на властите во Приштина да дозволат најширока автономија на северниот дел на Косово, а Белград како замена за тој потег да ја признае косовската независност.

Препораката се наведува во најновиот извештај на МКГ во делот што се однесува на Косово.
- Најдобро би било доколку Приштина и Белград, покрај несогласувањата околу северот на Косово, да дојдат до решение што ќе предвидува најширока автономија за северот, во замена за признавања на косовската независност од српските власти - оценува МКГ.

Приштина и Белград се повикани во скоро време да донесат одлука што ќе се однесува на северниот дел на Косово, каде што има двоен суверенитет. Меѓународната организација, која се занимава со спречување конфликти, констатира дека Косово и Србија имаат еднаков суверенитет над северно Косово и дека двете страни треба да бидат еднакво третирани во однос на оваа област, која е најголемата територијална недореченост на Балканот.

Според МКГ, тамошната состојба не може да биде решена со унилатерална акција ниту од Косово ниту од Србија.

--- надополнето ---

Според претседателот на косовскиот парламент, Јакуп Красниќи, предлогот на Меѓународната кризна група за Северно Косово е неприфатлив.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
Нека бараат автономија со право на самоопределување и отцепување :pos2:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Кај е мисирчето со неговите црни тези.

Нема да има никаква автономија за северот , тоа е дел од Косово , со тек на време ќе се интегрира и тој дел, републичките закони ќе важат низ целата територија.

Како и да е , значи Србија е подготвена да остане без СРЦЕ (нели Косово е срцето на Србија), само за да еден дел од Косово да добие автономија.

Но тука стапува на сцена и Прешевската долина , и тие ќе треба да добијат автономија.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.604
Така е!
Косово не дава авотномија на Србите!
Србите не го даваат Косово,
а Македонија нема да го смени името!