Може ли да се излезе од Нато?

Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Си купуваш С-400 и сами ќе те исфрлат... посекако нема да можат НАТО авиони да летаат комотно... едноставно бескорисен му си тогаш!
ние за секој случај ги конзервиравме сухоите, а мислам дека се уште се користат во некој источноевропски членки на Нато..
Туку сега друго има, PESCO, одеби НАТО, ова ќе биде поефтино, дури и неутрална нон ЕУ Австрија се приклучува.. всушност сам Трамп ќе ги набрка од Нато сите вошкари што немаат пари...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.223
Поени од реакции
78.796
И овде на форумов има секакви будалаштини и Трамп збори будалаштини, а и Заев.
 
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.821
Поени од реакции
2.911
И овде на форумов има секакви будалаштини и Трамп збори будалаштини, а и Заев.
Не се споредува Трамп и Заев тоа во никој случај, Заев е тежок абдал за разлика од Трамп кое е свесен за Дип Стејт


Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.528
Поени од реакции
34.678
... можит! со „нозете напред“ ! :popce:
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Ukoliko bi Turska napustila NATO, ove stvari bi je zadesile
Прегледај го приврзокот 236988
Прегледај го приврзокот 236989

Kupovinom S-400 sistema od Rusije, u NATO savezu počela je rasprava o budućem turskom članstvu u ovoj alijansi

NATO je vojni savez država koji je uspostavljen sa ciljem suprostavljanja tadašnjem SSSR-u ili današnjoj Rusiji.

Dok je Rusija zvanično najveći neprijatelj NATO saveza, jedna NATO članica uspostavlja blisku saradnju sa Rusijom i kupuje od nje veoma ozbiljno naoružanje.
Iz ovog razloga pojedini glasovi unutar saveza pozivaju na izbacivanje Turske iz NATO-a.

Prvi koji je iznio jednu ovakvu ideju bio je američki političar iz Texasa, Rick Perry.

Fitilj između Turske i NATO-a odavno je zapaljen, istovremeno i u Turskoj postoje oni koji su zagovornici izlaska Turske iz ovog saveza.

Da li će NATO izbaciti Tursku? Ili će Turska samovoljno napustiti alijansu? Ili će se njihova veza nastaviti kao u prošlosti?

Varšavski pakt odavno više ne postoji, NATO alijansa fokusirala se kako oni kažu na borbu protiv terorizma, trgovine narkoticima i drugim sigurnosnim pitanjima.

Ono što je za nas važno su tajni ciljevi NATO saveza.

NATO u prevodu znači Sjedinjene Američke Države, bez Amerike NATO bi bio ništa, glavni cilj NATO-a je zaštiti američke interese, paralelno i izraelske.

Dok je NATO u prošlosti za Tursku značio sigurnost od sovjetske invazije, u posljednjih 30 godina NATO je postao velika prijetnja za Tursku.

Prema članu pet NATO alijanse, napad na jednu članicu NATO-a biće okarakteriziran kao napad na cijeli savez i reakcija saveza će ići u tom smjeru, ali da li je to u stvarnosti tako?

Oboreni ruski SU-24 od strane turskih F-16

Kada je ruski borbeni avion oboren u turskom zračnom prostoru, NATO savez osim simboličkih izjava nije stao uz Tursku, pojedine države unutar saveza su tada stale protiv Turske.

Ako je NATO uspostavljen protiv Rusije, zašto ne želi zaštiti Tursku protiv Rusije?

U krizi između Rusije i Turske, gotovo sve članice NATO saveza dale su podršku terorističkim organizacijama koje imaju za cilj rasparčavanje Turske.

Paralelno tome, NATO je izradio planove i poduzeo mjere protiv turskih saveznika sa ciljem da spriječi njihovo zbližavanje sa Turskom.

Ali usprkos svemu ovome što sam naveo, ukoliko bi se Turska izdvojila iz NATO-a, to bi je neminovno odvelo u još veću katastrofu.

Čak i da Turska želi napustiti NATO, njena ekonomija, vojska i politika duboko je povezana za članicama saveza.

NATO je učinio Tursku usko povezanom i ovisnom o Zapadu.

Članice saveza svake godine plaćaju cijenu svoga članstva kroz razne ekonomske vidove, vojne i druge vrste pomoći. Turska je u mnoge kristične regije poslala vojsku na američki zahtjev, naravno pod komandom NATO saveza.

Većina vas je čula kako je NATO najveća vojna organizacija u svijetu, ali griješite ako mislite kako je to samo vojni savez.

Biti članicom NATO znači staviti se u ovisnost o Zapadu, pogotovo Americi.

Više od polovice turske trgovinske razmjene, uvoza i izvoza čine članice NATO-a.

Ukoliko bi se Turska izdvojila iz NATO, vjerovatno ova veza ne bi potpuno nestala ali sama sebi bi dovela u tešku ekonomsku krizu na prvom mjestu.

Među NATO državama odvija se velika trgovina u naoružanju, tačnije Amerika prodaje naoružanje drugim članicama.

Pojedine evropske zemlje postale su uznemirene ovom činjenicom, Italija i Francuska su prve shvatile rizike padanja u ovisnost o američkom naoružanju.



Zbog toga su pojedine evropske države poput Frnacuske, Italije, Njemačke pojedina naoružanja odlučuje zajednički ili same proizvoditi.

Turska je morala nabaviti S-400 od Rusije jer Amerika nije htjela prodati sisteme protuvazdušne odbrane Turskoj, Amerika kao što nije željela prodati ove sisteme, nije želila ni da ih Turska kupi od nekog trećeg.

U prošlosti sam pisao o tome kako se države NATO odavno pripremaju za invaziju nad Turskom.

Možemo zaključiti kako za Tursku izlazak iz NATO-a nije tako jednostavan

Do danas jedine države koje su napuštale NATO bile su Grčka i Francuska, Grčka je to učinila za vrijeme turske vojne operacije na Kipru ali se vrlo brzo nakon toga vratila u alijansu.

Ukoliko bi danas Turska napravila ovaj korak, to bi ubrzalo put ka invaziji NATO članica koje su ionako neprijateljske prema Turskoj.

Amerika članicama saveza godišnje prodaje milijarde dolara vrijednosti naoružanja, paralelno tome u skoro svim ovim državama posjeduje vojne baze.

Dok Amerika osigurava Zapadni put članica saveza, istovremeno im uzima „Harač“.

U NATO savezu postoji zajedničko glasanje na odluke koje alijansa treba da donese, države imaju pravo Veta i tim mogu blokirati donošenje odluka unutar alijanse.

Sa aspekta Rusije, to je veoma vrijedan adut koji posjeduje Turska. Upravo ovih dana Turska je u korist Rusije stavila Veto unutar NATO saveza.

Ovih dana NATO savez je raspravljao o mjerama protiv Rusije u Baltičkim državama i Poljskoj, ali turskim Vetom blokirano je donošenje bilo kakvih odluka.

Za izlazak iz NATO, Turska mora izabrati pravi trenutak

Ukoliko bi Turska prerano krenula sa izdvajanjem iz NATO saveza, mogle bi je zadesiti velika katastrofa na mnogim poljima.

Iran je prije 40 godina imao bliske odnose sa Amerikom, nakon što je se Iran napao američku ambasadu i njene zaposlenike uzeo kao taoce, veze Irana i Amerike su prekinute.

Zapad na čelu sa Amerikom uvodeći sankcije Iranu ozbiljno je unazadio i uništio iransku ekonomiju, skoro pa da su onemogućili iranski izvoz i uvoz u potpunosti.

Iran je došao pod prijetnju otvorene invazije od strane Zapada, ukoliko Turska urani sa svojim izlaskom iz saveza, slična situacija mogla bi je zadesiti.

Dok postoji mudriji izbor i put za Tursku, pogrešno bi bilo poduzeti korake koji će izazvati ovakve negativne posljedice. Zbog toga je trenutno rano govoriti o izdvajanju Turske iz NATO-a ali u budućnosti vjerovatno je da će se dogoditi.

Svijet polako prestaje govoriti o Americi i Rusiji i okreće se Kini. Turska kao most između Istoka i Zapada ima tu privilegiju da nezavisno odlučuje kojim putem će poći. O ovako važnim koracima mora se sagledati situacija iz više uglova. Mnogi koji kritikuju Tursku zbog članstva u NATO savezu do ovog teksta nisu mogli shvatiti njenu poziciju i interese unutar saveza.

Autor: Tarık BaşTürk

 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Што е следното, Турција да го напушти НАТО ???

Grčka je u četvrtak potpisala s Francuskom pakt o obostranoj vojnoj obrani - to je prvi takav pakt potpisan između dvije NATO članice. Potpisivanje ovakvog pakta je svakako zanimljivo. Naime, neki će reći da takav pakt nema smisla pošto su sve NATO članice ionako članstvom obvezane braniti jedna drugu u slučaju napada, zar ne? Da, to je točno, ali obvezane su braniti jedna drugu od napada "vanjske sile". Što ako je pak prijetnja neka druga NATO članica? U slučaju Grčke to je itekako stvaran scenarij - ta druga NATO članica koja im, vjeruju u Ateni (a imaju i argumenata za to!), predstavlja prijetnju je, dakako, Turska.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Uskratili su nam ustavom garantirano pravo odlučivanja i uvukli u Nato - pretvorili nas u sluge i sudionike zločinačke sile fašističko-imperjalističkih moćnika i njihovih apetita.
Danas svjetski zločinci broj 1 zagađuju naše more i naše otoke a političari im ližu čizme i plješću!

Evo da ih i mi pozdravimo -
Fuck off from Croatia Amerikan soldiers!
Fuck off Nato!





кај нас Левица беа приведени со лисици само за обичен транспарент против војни
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
Си отиде ли некој? Zna li se sta?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Си отиде ли некој? Zna li se sta?
na vremeto Francija izleze od Nato na De Gol mu napravoja 100+ neuspeshni atentati...
jas prognoziram ako spuka vo Ukraina ke ima kineska invazija na Tajpeh a i Erfo ke pokusha neshto na najbliskite ostrovi, moze i Argentina na zFoklandite a srpcheto na north kosovo...
e sega dali Erdo le izleze le vidime
 

Kajgana Shop

На врв Bottom