Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Можно ли е некако да се знае структурата на задолжувањево или тоа е top-secret - онака по терк на вмроФска демократија. Претпоставувам дека добар дел од парите одат за плати за спанковците и пензии за вампирите, враќање некој стар долг итн. Со оглед на тоа колку се' исполажа дрпмне до сега и уште лаже за вакви суштински работи, се надевам дека намалувањево од 650 на 450 милиони се скратени некои пари за безкорисни трошоци, тркала, п. материне....Како настана намалувањето, по чија сугестија, препорака или наредба, @Branchez ?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не заборави да ги спомне нелегалните разговори кои Груевски ги прислушкувал. :pos:
Предолги постови не ги читам до крај, па тебе ќе ти одговорам: постојат легално и нелегално стекнати прислушувани материјали.[DOUBLEPOST=1469103307][/DOUBLEPOST]
Сакаш да кажеш дека Титова Југославија и денес постои? :unsure:
Каква врска има ова со претходното? Фактички не постое, во нечии глави сигурно постои. Кој како милува.[DOUBLEPOST=1469104294][/DOUBLEPOST]
Џорџе. Џорџе, не ти кажале во штаб дека снимки немора да се од ПИМ нерки за да се земат како доказен материјал? Доколку се од општ јавен интерес не што МОЖЕ туку МОРА да се земат како доказен матеијал!
Законот велиТ поинаку. Посочи го делот од законот кој ова го дозволува, па да ти веруваме. Ако сме „грешка“ да научиме, не е тоа проблем.
Ме загрижува што македонците мислат дека секој мора да е од некој штаб. Така и ти пријателе.. можеби ќе ти звучи неверојатно, но јас се што сум напишал е она што ЈАС го мислам. Жал ми е што мораш да следиш нечии штапски инструкции, но јас не сум таков.

„Но да се вратиме на темата, задолжувањето, велиш Грците недомаќински ги трошеле парите од енормното задолжување...делеле тринајсти плати, плати за попои и тн и тн....
А ние ептен домаќински и одговорно ги трошиме парите од задолжувањата, еве ти графици па ти види! Домаќински и одговорно ги трошиме задолжувањата те. буџетот на камати и на иднината на ова општество (читај) најголемото гласачко тело на партијата портокалова!“

А зошто мене ова ми го велиш? Јас самиот велам дека задолжувањата се ОК ако имаат добар ефект, ако се ОК искористени. Што ми се нафрлаш мене.. демек ти знајниот, вака од горе се поставуваш врз нас.

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.794
Поени од реакции
6.234
..... македонците мислат дека секој мора да е од некој штаб. .. можеби ќе ти звучи неверојатно, но јас се што сум напишал е она што ЈАС го мислам....... Јас самиот велам дека задолжувањата се ОК ако имаат добар ефект, ако се ОК искористени. .....
Еве ти прилика Џорџе, покажи дека ТИ мислиш :
Ако знаеме дека владата на Глујо ја задолжи државата 3х повеќе од сите други влади заедно, кажи јасно и гласно : Дали ТИ мислиш дека досегашните задолжувања се добро искористени ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.419
порано во огласи -јавно се откажувам од кредитот и сметките направени на мое име не ги признавам :pos:

Ако бројките се приближно точни, зголемувањето е чудно, затоа што нели администрацијата збориме од 2004 е најмалку удвоена. Од она што најдов на нет (без ребаланси, кој ќе бара такви ситници), во милиони
2007-вк. расходи 108.650, за плати и надомест. 24850, пензии 15180, дефицит 3500
2012-расходи 169190, плати 23100, пензии 37000, дефицит 12135
2015-расходи 181700, плати 24450, пензии 45500, дефицит 18500-20000

вакви се бројките или негде грешам? Ако се овие, 23, односно 14% од расходите одат на плати, а 14 односно 22, односно 25% одат на пензии...а дефицитот се зголемува непропорционално на овие расходи. Значи пензиите (пак ако се точни бројките) од 250 милиони, сега се качени на 740 милиони.
:unsure:
http://www.finance.gov.mk/files/u6/BUDZET_2015_ZA_OBJAVUVANJE_21-10-2014.pdf

Последно уредено:
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Сакаш да кажеш дека Титова Југославија и денес постои? :unsure:
Што сега мешаш баби и жаби ! Југа не се распадна заради долгови . Друг е муабетов овде или сакаш Ѓорѓета Н(аш) да го р чкаш ?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.093
Поени од реакции
11.498
Како настана намалувањето, по чија сугестија, препорака или наредба, @Branchez ?
Не би знаел, најверојатно толку максимално понудиле банките по нивно видување на одржливост на јавниот долг на државата.

Друг е муабетов овде или сакаш Ѓорѓета Н(аш) да го р чкаш ?
Џорџе почна да меша баби и жаби правејќи паралела на Тито со нашиов во поглед на задолжувањето.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Pump up the bubble...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Еве ти прилика Џорџе, покажи дека ТИ мислиш :
Ако знаеме дека владата на Глујо ја задолжи државата 3х повеќе од сите други влади заедно, кажи јасно и гласно : Дали ТИ мислиш дека досегашните задолжувања се добро искористени ?
Прво, јас се викам Ѓорѓи и не е во ред да ми го извртувате името, особено вие кои се плашите да се појавите овде со своето име, па се појавувате со (во главно) американски прекари.
Дали мислам или дали знам? За да искажам мислење, би требало да се прочита каде се трошени, официјален извештај. Дали имам сомнеж дека не се добро користени. Имам... не само за сегашниве, туку за сите претходни. Општо, имам сомнеж за корупција кај властите, на секое ниво, на сите власти што постоеле и ќе постојат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Прво, јас се викам Ѓорѓи и не е во ред да ми го извртувате името, особено вие кои се плашите да се појавите овде со своето име, па се појавувате со (во главно) американски прекари.
Дали мислам или дали знам? За да искажам мислење, би требало да се прочита каде се трошени, официјален извештај. Дали имам сомнеж дека не се добро користени. Имам... не само за сегашниве, туку за сите претходни. Општо, имам сомнеж за корупција кај властите, на секое ниво, на сите власти што постоеле и ќе постојат.
Tоа е тој јасен и недвосмислен став. Секогаш кога еден сендвич е сотеран во тесно, следи одговорот сите се исти.

Сега недостига уште муабетот за помалото зло.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Најсигурно да видиш дали се добро трошени парите е да споредиш дали квалитетот на животот на народот растел како шо растеле задолжувањата

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Tоа е тој јасен и недвосмислен став. Секогаш кога еден сендвич е сотеран во тесно, следи одговорот сите се исти.
Сега недостига уште муабетот за помалото зло.
Еве ќе ти дадам некаков одговор: нешто е добро искористено, нешто не е. И сега? Што ќе јадеш ти?
ПС: Зошто се плашиш да се потпишеш со свое име? Па се курназиш овде со сендвичи, колбаси... Цела дискусија ти се сведува на омаловажување и навреди. Тоа се луѓе на кои другите им се виновни што се неуспешни.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Најсигурно да видиш дали се добро трошени парите е да споредиш дали квалитетот на животот на народот растел како шо растеле задолжувањата
А споредбите во кој период би се правеле? Мислам дека е многу тешко да се прават споредби, при толку турболенции. Тоа мислам дека може реално да се направи ако има мирен период од 20-30 па и повеќе години. Ние во 1991 се мислевме дали да се осамостоиме, дали Милошевиќ ќе не нападне, па фатија војни, ембарга, па се создаваше држава... па ембарго од Грција, па Косово, па 2001, па финансиски кризи на светско и европско ниво... Поинаков беше периодот од 45 до 90-та.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
А споредбите во кој период би се правеле? Мислам дека е многу тешко да се прават споредби, при толку турболенции. Тоа мислам дека може реално да се направи ако има мирен период од 20-30 па и повеќе години. Ние во 1991 се мислевме дали да се осамостоиме, дали Милошевиќ ќе не нападне, па фатија војни, ембарга, па се создаваше држава... па ембарго од Грција, па Косово, па 2001, па финансиски кризи на светско и европско ниво... Поинаков беше периодот од 45 до 90-та.
Ако живееш во странство тешко ќе споредиш, овде ако живееш слободно со луѓето прај си муабет, деновиве дојде еден мој другар од австралија, се видовме и ми вели “Аман бе секое мое идење се појќе кукања и жалења слушам“ иди на 3-4 години таму е уше од 90 или 91, и му пречи тоа вели “а бе идам да се опуштам и одморам а појќе овде се уморувам психички од жалења“

Kajgana Shop

На врв Bottom