Mark Renton
I live by the tune, I die by the book
- Член од
- 12 ноември 2009
- Мислења
- 5.379
- Поени од реакции
- 4.924
Модерното ропство се парите. Сите ние сме робови.
Пис аут.
Пис аут.
Кој као си ја нареди бацеМодерното ропство се парите. Сите ние сме робови.
Пис аут.
Нема везе ова со кој колку заработил, туку парата не држи сите под конец - таа е нашиот господар. Чист доказ е твојот пост.. Ваљда ќе сфатиш некогаш.Кој као си ја нареди баце![]()
Jaсно ми е мене тоа,уживајНема везе ова со кој колку заработил, туку парата не држи сите под конец - таа е нашиот господар. Чист доказ е твојот пост.. Ваљда ќе сфатиш некогаш.
Колку ти ги плаќаш твојте вработени, дали според реално колку што сработиле или пак онолку колку ти што мислиш дека треба да им платиш или се раководиш по девизата секаде е така па и овде 99,5% од профитот за тебе остатокот за плати, ако му чини добро ако не нека си оди. ( повеќе за мене нив кој ги ебе јас сум газда ) ?Донеси го народот до просјачки стап и потоа води го. Најлесно е да манипулариш сиромашен и гладен човек. Одлично им оди насекаде низ Свет и во Македонија.
Нивната плата е фиксна мојата се менува, во појаки месеци земам 3000 плус од нив, во послаби исто земаме, а кога нема наплата за мене минам само минималец. Ако има пари има за сите, незадоволен вработен не ти работи. Но една лекција која ја научив годинава: Не им давај се на вработените на глава ќе ти се качат. Не чинело и сите привилегии да ги имаат и слободни денови кога им требаат, само остро.Колку ти ги плаќаш твојте вработени, дали според реално колку што сработиле или пак онолку колку ти што мислиш дека треба да им платиш или се раководиш по девизата секаде е така па и овде 99,5% од профитот за тебе остатокот за плати, ако му чини добро ако не нека си оди. ( повеќе за мене нив кој ги ебе јас сум газда ) ?
Нивната плата е фиксна мојата се менува, во појаки месеци земам 3000 плус од нив, во послаби исто земаме, а кога нема наплата за мене минам само минималец. Ако има пари има за сите, незадоволен вработен не ти работи. Но една лекција која ја научив годинава: Не им давај се на вработените на глава ќе ти се качат. Не чинело и сите привилегии да ги имаат и слободни денови кога им требаат, само остро.
Изгледа не го разбра мојот пост. Таа лекција ја научив дека не треба само арно на работниците и другарски однос оти ти се качуваат на глава. Али јас до сега не се сменив од сега пак ич.Абе што само остро, зашто се косиш самата себе ? Зашто едно пишуваш на форум а друго практикуваш кај тебе во фирма ?
Ах бре љандро и ти си отиде со паметот, не чини да си газда а да браниш работнички права, знаеш што велат нај лош шеф е оној кој бил најлош работник па го поставиле за шеф, најстрог професор е оној кој што имал најслаби оценки, најголем поборник за правда е криминалецот.
Кога спомна појака си била само 3000 денари од нив , дали на крај од година им даваш бонус од профитот кој што си го остварила со фирмата ?
Леандро работникот ти го прави тебе профитот, ако работникот ти направил 1 000 000 денари профит годишно а ти му даваш да речеме 15 000 месечно 180 000 годишно остатокот на парите одат кај тебе, зарем не е тоа искористување зарем не е тоа ропство ? Зарем тој не заслужил поголем дел од тие 1 000 000 бидејки хипотетички кажано не би ги ни имала ти тие пари доколку не бил тој работник.Изгледа не го разбра мојот пост. Таа лекција ја научив дека не треба само арно на работниците и другарски однос оти ти се качуваат на глава. Али јас до сега не се сменив од сега пак ич.
И што има јас да делам профит со работници, каде тоа сум пишала? Да не треба и пола од фирмата да им ја препишам? Секогаш сум била од страната на работникот и секогаш ќе бидам. Али немој да ги мешаш границите, на сопственост и работа.
Едно нешто не разбираш, она што го зборам и за страна на работникот. Да има месечно профит од 50 000 евра чист наплатен нема потреба некој да бара сам пари плус, секако ќе добие бонус и тоа голем ако е негова заслуга. Али нема бре нема таков профит.Леандро работникот ти го прави тебе профитот, ако работникот ти направил 1 000 000 денари профит годишно а ти му даваш да речеме 15 000 месечно 180 000 годишно остатокот на парите одат кај тебе, зарем не е тоа искористување зарем не е тоа ропство ? Зарем тој не заслужил поголем дел од тие 1 000 000 бидејки хипотетички кажано не би ги ни имала ти тие пари доколку не бил тој работник.
Ти или било кој друг ке биде газда ке вози скапи коли ке аздисува со пари а оној кој ги направил тие пари само ке преживува.
Едно само ке кажам додека обичниот човек не се свести реално самиот тој да си го вреднува трудот, и да свати дека ГАЗДАТА не може без него а не тој без газдата ( зборам за колективна свест не поединечна ) ќе има искористување и робовладетелство.
Знам дека е најдобро да си работник, и не реков конкретно за твојот случај за профитот правев споредба.Едно нешто не разбираш, она што го зборам и за страна на работникот. Да има месечно профит од 50 000 евра чист наплатен нема потреба некој да бара сам пари плус, секако ќе добие бонус и тоа голем ако е негова заслуга. Али нема бре нема таков профит.
Затоа јас им ја оставам сметката да ја гледаат, колку направиле, колку наплатиле и колку добиваат плата. Се да видат да знаат како одат работите.
И грешиш дека работникот сам ти носи профит, најлесно било да си работник слушај ми го зборов.
Ова е дволичност, од една страна ги експлоатираш вработените а од друга страна глумиш загриженост за вработените, е ова е macedonian job, ако си толку загрижена подели го цел профит со нив, немој вака на празно да се грижиш. Сподели го профитот со вработените и они ќе бидат утре повеќе мотивирани да работат зошто ќе знаат колку повеќе работат толку поголеми приходи ќе има а со тоа и ти и они ќе имате поголем профит, ама за тебе ова е научна фанастика, важно загрижени сме за вработенитеДонеси го народот до просјачки стап и потоа води го. Најлесно е да манипулариш сиромашен и гладен човек. Одлично им оди насекаде низ Свет и во Македонија.
Али ако има уште многу луѓе кои би го правеле истиот профит за слична плата нема поента да се дава покачување.Леандро работникот ти го прави тебе профитот, ако работникот ти направил 1 000 000 денари профит годишно а ти му даваш да речеме 15 000 месечно 180 000 годишно остатокот на парите одат кај тебе, зарем не е тоа искористување зарем не е тоа ропство ? Зарем тој не заслужил поголем дел од тие 1 000 000 бидејки хипотетички кажано не би ги ни имала ти тие пари доколку не бил тој работник.
Ти или било кој друг ке биде газда ке вози скапи коли ке аздисува со пари а оној кој ги направил тие пари само ке преживува.
Едно само ке кажам додека обичниот човек не се свести реално самиот тој да си го вреднува трудот, и да свати дека ГАЗДАТА не може без него а не тој без газдата ( зборам за колективна свест не поединечна ) ќе има искористување и робовладетелство.
Дај ми ги и ослободи се.Модерното ропство се парите. Сите ние сме робови.
Пис аут.