Мислење за графичка карта

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Зошто би го цркнале кога целата конфигурација нема да влече више од 250-300 вати?
Затоа што напојувањето најверојатно ти е околу 300 вати real-power.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Зошто би го цркнале кога целата конфигурација нема да влече више од 250-300 вати?
Затоа што тој DeLUX 500W (жими гзов 500), неможе да испорача ни половина од наведеното. На 1/3 од пишаната моќ има многу голема флуктуација на волтажа што не е нормална и може да доведе до расипување на самото напојување, па дури и на некој друг дел. Да не те чуди ако ти цркне цела конфигурација одеднаш.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 18:34 ---
Затоа што напојувањето најверојатно ти е околу 300 вати real-power.
Какви црни 300 вати. Тоа дали ќе испорача 100 вати на 12v линијата.

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Затоа што тој DeLUX 500W (жими гзов 500), неможе да испорача ни половина од наведеното. На 1/3 од пишаната моќ има многу голема флуктуација на волтажа што не е нормална и може да доведе до расипување на самото напојување, па дури и на некој друг дел. Да не те чуди ако ти цркне цела конфигурација одеднаш.
Епа сега то е, понатаму ново напајање сега мислам да терам со ова и така веќе 6 години нема гајле:icon_lol: Инаку сега имам geforce 7600 и таа сигурно троши околу 50-60 вати а можда и више:icon_lol:

Значи прорачунав преку странава, сега ми троши околу 230 вати а со 5770 би трошел 274 вати.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Епа сега то е, понатаму ново напајање сега мислам да терам со ова и така веќе 6 години нема гајле:icon_lol: Инаку сега имам geforce 7600 и таа сигурно троши околу 50-60 вати а можда и више:icon_lol:

Значи прорачунав преку странава, сега ми троши околу 230 вати а со 5770 би трошел 274 вати.
Јас лекцијата за напајање ја научив на потешкиот начин. Нема да ти се мешам, и јас како тебе не слушав други и се заебав.
објасни

лап топот што сакам да го земам ја има таа графичка
дома имам radeon hd 4600 series 1 giga ram
ако може една споредба меѓу нив,кој се разбира повеќе..
Сигурно не мислиш да играш Battlefield 3 со GT 630? Во секој случај подобра е од интегрирана, но да играш последниве игрици со таа графичка на пристојни сетинзи (медиум), мало сутра. Нема што да објаснувам и да навлегувам во детали, графичката нема доволно моќ за игрици, не е направена за тоа.

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Јас лекцијата за напајање ја научив на потешкиот начин. Нема да ти се мешам, и јас како тебе не слушав други и се заебав.

Сигурно не мислиш да играш Battlefield 3 со GT 630? Во секој случај подобра е од интегрирана, но да играш последниве игрици со таа графичка на пристојни сетинзи (медиум), мало сутра. Нема што да објаснувам и да навлегувам во детали, графичката нема доволно моќ за игрици, не е направена за тоа.
знам дека најновите игри нема да ми ги фаќа,толку ми се финансиските можности :)
а подобра е од оваа шо ја имам во компјутерот дома или?
има ли некој сајт да видам со таа конфигурација шо сакам да ја земам кој игри ќе ми ги фате?

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
знам дека најновите игри нема да ми ги фаќа,толку ми се финансиските можности :)
има ли некој сајт да видам со таа конфигурација шо сакам да ја земам кој игри ќе ми ги фате?
Па тука некаде се. Барај на YouTube, *Името на играта Gameplay on GT 630*
Ма-да ако е за лаптоп, тогаш би била GT630M
Нешто во овој стил барај и читај description, луѓе како мене (мое е наведеното видео) пишуваат искуство со играта и перформанси со графичката/процесорот/конфигурацијата/итн

Доколку не најдеш видео со наведениот наслов, играта најверојатно е многу стара, или пак неподржана од графичката.

WEX

DEX
Член од
18 септември 2012
Мислења
14
Поени од реакции
1
Што конфигурација имаш (плоча/рам/напојување) имаш? Во принцип основите се исти:

1. Заклучуваш pci/pci-e clock на 33/100Mhz, ставаш наголем делител на меморијата и најмал множител на процесорот да видиш плочата до колку FSB ти е стабилна. Кога плочата нема да постува веќе намалуваш за едно 10Mhz, па идеш на процесорот, или ако има опција и сакаш зголемуваш волтажа на чипсетот и продолжуваш понатака.

2.Ако не ти е битна меморијата да ја клокаш (за игри и не ти е баш) ќе го вратиш на множителот и FSBот на default (претпоставувам дека множителот не е отклучан) и ќе дигаш по 5Mhz дур не се пушта компјутерот. Е кога нема да ти се пушти имаш избор. Ако си задоволен со оверклокот может да не ја мењаш волтажата на процесорот и да тераш така или да ја зголемиш и тераш понатака. Со секое зголемување на волтажата се зголемува потрошувачката на „ватажата“ на процесорот и со тоа повеќе грее. Плус се скратува животниот век (мада имам комјутери што биле оверклокувани и по 5-10 години и никаков проблем).

3. Го местиш делителот на меморијата така да ти е блиско околу default фрекфренцијата за да немаш проблеми.

4. Тестираш неколку саати со OCCTPT и гледаш дали ќе има грешки / ќе грее премногу и како се понаша напојувањето, да не имаш голем пад на напон

Note: Треба да си прочиташ на интернет за твојата платформа / процесор што е максимална препорачлива волтажа со воздушно ладење (претпоставувам немаш водено :) ) и максимална температура при тестирање. Обично до кај +10-15% не би требало да има гајле
Да најпрво фала ти многу за опсежниов одговор,многу појасно ми е сега со ова како одат овие работи во меѓувреме ѕирнав нешто и на јутјуб а и тема видов дека има за оверклокинг отворено па така да мислам дека ќе се снајдам :)
а ако нешто не штима ќе барам помош од вас :)
Фала уште еднаш. Поздрав ;)
--- надополнето: 22 септември 2012 во 22:15 ---
Хаха па ако ништо друго ако има малце повеќе познавање со компјутери со ова + google ќе се снајде :) A overclock си кажува самото име (а баша и ти што му пиша што треба да е резултатот) да го зголемиш работниот такт (фрекфренцијата) на процесорот над фабричкиот
Да да така е

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Графичката е малце подобра од 4650 така да пристојна е за играње игри на лаптоп на medium од прилика (нормално зависи од игрите). Имаш добра страна да провериш бенчмаркови овде

WEX

DEX
Член од
18 септември 2012
Мислења
14
Поени од реакции
1
Денеска зедов графичка ngtx 550 ti, дај предложетенми кое напајање да го земам. Од Сет.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Било кое што има минимум 500W real power.
ова е веќе трескање глупости.
GTX 550 Ti троши околу 113 вати, да заокружиме на 115. Нека има процесор уште 100 што троши, тоа се 215. Хард дискот, оптичкиот уред, рамот, вентилаторите и уште некоја PCI картичка ако има, заедно максимум би трошеле околу 50 вати. Тоа се 265 вати кога СИТЕ компоненти работат на максимум, што практично не се случува никогаш. 300 вати real power се сосема доволни за каква конфигурација и да има. За да има 300 вати real power, гледај да има барем 30 ампера на 12 волти.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.153
Поени од реакции
5.921
Indigo Познативе производители баш и не произведуваат напојувања со 300 вати real power, туку со минимум 500. Затоа и му го пишав тоа. Он на пример може да го земе ова според тебе, ама и 2цата знаеме дека не би му било најдобар избор.

Kajgana Shop

На врв Bottom