WEX
DEX
- Член од
- 18 септември 2012
- Мислења
- 14
- Поени од реакции
- 1
Мислев дека е 8400 ама бил 8200 со 2,33Гхз ваљда ќе е добра hd 5770 на овој процесор.Happy Gaming!
Мислев дека е 8400 ама бил 8200 со 2,33Гхз ваљда ќе е добра hd 5770 на овој процесор.Happy Gaming!
Ќе биде доколку го оверклокнеш процесорот на 2.8 GHz.Мислев дека е 8400 ама бил 8200 со 2,33Гхз ваљда ќе е добра hd 5770 на овој процесор.
A дали би сакал да ми објасниш накратко што е тоа и како да го направам дека искрено прв пат слушам.Ќе биде доколку го оверклокнеш процесорот на 2.8 GHz.
Што конфигурација имаш (плоча/рам/напојување) имаш? Во принцип основите се исти:A дали би сакал да ми објасниш накратко што е тоа и како да го направам дека искрено прв пат слушам.
Друже он праша за поимот оверклок. 100 % сум сигурен дека не разбра ништо од она што го наведе ти во постотШто конфигурација имаш (плоча/рам/напојување) имаш? Во принцип основите се исти:
1. Заклучуваш pci/pci-e clock на 33/100Mhz, ставаш наголем делител на меморијата и најмал множител на процесорот да видиш плочата до колку FSB ти е стабилна. Кога плочата нема да постува веќе намалуваш за едно 10Mhz, па идеш на процесорот, или ако има опција и сакаш зголемуваш волтажа на чипсетот и продолжуваш понатака.
2.Ако не ти е битна меморијата да ја клокаш (за игри и не ти е баш) ќе го вратиш на множителот и FSBот на default (претпоставувам дека множителот не е отклучан) и ќе дигаш по 5Mhz дур не се пушта компјутерот. Е кога нема да ти се пушти имаш избор. Ако си задоволен со оверклокот может да не ја мењаш волтажата на процесорот и да тераш така или да ја зголемиш и тераш понатака. Со секое зголемување на волтажата се зголемува потрошувачката на „ватажата“ на процесорот и со тоа повеќе грее. Плус се скратува животниот век (мада имам комјутери што биле оверклокувани и по 5-10 години и никаков проблем).
3. Го местиш делителот на меморијата така да ти е блиско околу default фрекфренцијата за да немаш проблеми.
4. Тестираш неколку саати со OCCTPT и гледаш дали ќе има грешки / ќе грее премногу и како се понаша напојувањето, да не имаш голем пад на напон
Note: Треба да си прочиташ на интернет за твојата платформа / процесор што е максимална препорачлива волтажа со воздушно ладење (претпоставувам немаш водено ) и максимална температура при тестирање. Обично до кај +10-15% не би требало да има гајле
Хаха па ако ништо друго ако има малце повеќе познавање со компјутери со ова + google ќе се снајде A overclock си кажува самото име (а баша и ти што му пиша што треба да е резултатот) да го зголемиш работниот такт (фрекфренцијата) на процесорот над фабричкиотДруже он праша за поимот оверклок. 100 % сум сигурен дека не разбра ништо од она што го наведе ти во постот
За Q8200, му треба 400 MHz Bus (1600 MHz FSB) за да постигне 2.8. (400 MHz * 7 Multiplier = 2800). Е сега со сток кулер јас не би го чепкал.Хаха па ако ништо друго ако има малце повеќе познавање со компјутери со ова + google ќе се снајде A overclock си кажува самото име (а баша и ти што му пиша што треба да е резултатот) да го зголемиш работниот такт (фрекфренцијата) на процесорот над фабричкиот
Е да проблем е што има мал множител ама нека проба ќе види. Башка не ни пишал ни што матична/рам/напојување/ладење има за дали и колку ќе може да оверклокува ни што му е сегашната графика и на која резолуција планира да игра за дали има сврха да купува нова. Нормално ако имал GT220 или 9500GT видливи подобрувања ќе има па и процесорот да му биде bottleneckЗа Q8200, му треба 400 MHz Bus (1600 MHz FSB) за да постигне 2.8. (400 MHz * 7 Multiplier = 2800). Е сега со сток кулер јас не би го чепкал.
10 % ако не се лажам.Колку е побрза 5770 од 5750 ме интересира некој ако знае нека каже
вреди ли 500 ден да давам повеќе за неа?10 % ако не се лажам.
Па да сум на твое место би дал. Твоја одлука.вреди ли 500 ден да давам повеќе за неа?
разлика во потрошувачка има голема? пошто мислам да ја ставам на 500w DeLUXПа да сум на твое место би дал. Твоја одлука.
и двете ќе ти го цркнат напојувањето. Која и да ја купуваш, get a new power supply.разлика во потрошувачка има голема? пошто мислам да ја ставам на 500w DeLUX
Зошто би го цркнале кога целата конфигурација нема да влече више од 250-300 вати?и двете ќе ти го цркнат напојувањето. Која и да ја купуваш, get a new power supply.
иии да, во просек 5770 била 15 % побрза. а за потрошувачка:
HD 5750 = 86 watts
HD 5770 = 108 watts