Министерот Тодоров ги фати на спиење сестрите и лекарот во штипската болница!

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
А на Грујо жена му се породи во приватна клиника. Се додека на Грујо жена му, он, мајка му со становите и слични фаци се лечат по приватни клиники, нив ги заболе за државните. Оvа е исто како што направија со образованието, па уште и истиот министер - ќе удри таму кадезнае дека нема да му вратат. Што не иде кај Угриновски да види колку пари за мито бара овој да те прегледа или да дојде со мене да види колку ред чекам за да снимам заб, заедно со баби и болни луѓе. Кај нас во болница здрав да отидеш, болен ќе излезеш. Дали он отишол во Штип или не мене не ми прави разлика. Утре кога ќе се разболи и тој ќе си отиде на приватно. Ало свестете се луѓе како деца сте амам веќе.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Нормална и вообичаена пракса е да спијат на држурство докторите кога немаат активен пациент, понекогаш дежурствата им траат и помеѓу 24 и 36 саати, расонувањето е лесно трае до 5 минути и скоро секогаш има повеќе (бар двајца) лекари кои се дежурни(ретко кога на исто одделение,ама и не прави разлика многу тоа ) и истите се менуваат.Со тоа секогаш има буден лекар во болницата.
За пример:
Замислете од една страна анестезиолог кој не спиел 35 саати да биде викнат на итна операција и од друга страна ист таков доктор кој има отспиено пар саати(макар и да е нерасонет). Што би одбрале?
--- надополнето: Nov 17, 2011 12:35 PM ---

Порочитај погоре што имам напишано и воочи ја контрадикцијата, сепак и тоа се луѓе и се ограничени од човечките способности и неспособности.
Se ok e ova sto si go napisal.Se slozuvam i jas so tebe,ama samo dokolku se rabori za minimum 2lekari,kako sto velis i samiot.

I

Iblis

Гостин
Ај пак ќе пишам, само 1 доктор на дежурство не оставаат баш поради итни случаи кои може да се "изменаџираат", сеа операција да изведат во 3 саат по полноќ, на итен случај, штотуку донесен е нерално, за тоа е потребно цел тим доктори и сестри(не фудбалски од 11 души+резерви, ама пак треба 5-6 човека),ама ситуации како срцев удар,напрснато слепо црево, сериозни посекотини и изгореници, тоа можат да го "средат". Јас лично сакам лекарите да не спијат и чуда да прават за 1 минута, ама не се реални таквите работи, сите сме изреволтирани кога ќе видиме дежурен лекар како спие, ама пак ќе кажам поарно да е малку нерасонет отколку да ми заспие на санација на повреда или не дај боже место да ми извади слепо црево да ми изоперира бубрег.На крај за информација врзана со хируршките операции, дури и да го разбудат докторот пред операција, од моментот на собирање на тимот до почетокот на самата операција ќе помине четврт до пола саат, доволно време да се расони, ако е нанаспан докторот, си ибал мајката пациентот, клемите ќе неможе да ги затвори.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Абе дај прајте разлика меѓу чувар и доктор да му се сневиди. Убаво ви нацрта Ангеликус.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.222
А на Грујо жена му се породи во приватна клиника. Се додека на Грујо жена му, он, мајка му со становите и слични фаци се лечат по приватни клиники, нив ги заболе за државните. Оvа е исто како што направија со образованието, па уште и истиот министер - ќе удри таму кадезнае дека нема да му вратат. Што не иде кај Угриновски да види колку пари за мито бара овој да те прегледа или да дојде со мене да види колку ред чекам за да снимам заб, заедно со баби и болни луѓе. Кај нас во болница здрав да отидеш, болен ќе излезеш. Дали он отишол во Штип или не мене не ми прави разлика. Утре кога ќе се разболи и тој ќе си отиде на приватно. Ало свестете се луѓе како деца сте амам веќе.
тој можеби можи да си дозволи, или ете побогатите да одат во приватно. нивно право. ти можиш ???
ако неможиш , незнам што не ти е јасно. кога ке одиш недај боже на болница сакаш да биди како досега, доктор со полиција да бркаш, да му бациш рака за да те прегледа или да те пречекаат како што треба. незнам што ви е поентата. не требаше да оди, не требаше да ги казни, требаше да ги пофали и да ги потапша по рамо и да им рече бравос продолжете вака. министер е пак не му доликува да оди по болници, имал попаметна работа. и јас незнам што си пика трн во здрава нога. не да си седи да си крцка, ке ми шетал по болници да види како изгледа тоа во реалноста, па уште по ладното. будала
е дека претходните така правеа, затоа сега е до вакво тереџе здравството и многу други сегменти од државата. кога нема мачка, глувците оро играат. е па нека продолжат.
п.с имате видено во приватна фирма директорот како шета низ погони, па после како летаат казни и откази и за шевојте и за вработените на погонот. директор е не му е место низ погоните, ама го боли кога плаќа за некој да не работи. ке шета и ке му пукнат. е во државна нема така, не плаќа од џеб.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
п.с имате видено во приватна фирма директорот како шета низ погони, па после како летаат казни и откази и за шевојте и за вработените на погонот. директор е не му е место низ погоните, ама го боли кога плаќа за некој да не работи. ке шета и ке му пукнат. е во државна нема така, не плаќа од џеб.
Државното здравство има илјадници вработени во министерството, фондот, правните, финансиски и административни сектори.
Нема персонал кој ќе врши ваква контрола?
Носење новинарски екипи и камери ноќно време за да се уловат 5-6 лица дали спијат е голема глупост гледајќи дека здравството целосно е во очајна состојба.
Наместо за план и реализација за подобрување на условите на пациентите (на една од клиниките, на интензивна е како во шатор за ранети од Прва Св. Војна), намалување на административни шалтерски постапки и шалтерски редици, наместо да се погрижи за митаџиите и системот на работа (дечко, за операција тек за 2-3 месеци...а може и приватно, попладне за 20тина илјади),...наместо да се погрижи за компјутеризацијата на здравството и ред други нешта кои катадневно ги гледаме на тв и во живо, тој во улога на трудова инспекција прави тв спектакли.
Што има сторено за она за што има функција -министер?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.222
Приватно и државно, здравство и погон не е исто. Државното здравство има илјадници вработени во министерството, фондот, правните, финансиски и административни сектори во болниците и поликлиниките. Нема персонал кој ќе врши ваква контрола?
Носење новинарски екипи и камери ноќно време за да се уловат 5-6 лица дали спијат е голема глупост гледајќи дека здравството целосно е во очајна состојба.
Наместо за подобрување на условите на пациентите (на една од клиниките, на интензивна е како во шатор за ранети од Прва Св. Војна), намалување на административни шалтерски постапки, наместо да се погрижи за компјутеризацијата на здравството и ред други нешта кои катадневно ги гледаме на тв и во живо, тој во улога на трудова инспекција прави тв спектакли.
Што има сторено за она за што има функција -министер?
пак ке речам каде нема мачка , глувците оро играат.
според тебе не требаше да оди, или требаше да оди ама не со новинари, или не му е тоа работа.
ајде кажими вака, кој е одговорен чистачката , сестрата или началникот на одделението ако нешто во тоа одделенеие нее како што треба да биди. можеби не требаше нив да ги казни, најдоја лабаво па ајде. требаше да ги казни началниицте на одделенијата. тој нив еднаш, тие на врабтените под нив трипати.
па нека се думаат другите началници што им прават вработените. можеби така ке биди подобро?
и да здравство и погон не е исто, напротив здравството е за луѓе. одговорноста е поголема. ако се прави во погон еднаш неделно контрола, во здравство треба секој ден. само изгледа тие што требаат да направат контрола или се премногу корумпирани или лажат дека е се во ред. вака од прва рака си научи каква е состојбата стварно.
а и дека е државно според тебе дозвлено е тогаш да си прават што сакаат. мене лично како пациент пример многу ми е гајле дека сестрата била незадоволна од платата или докторот незнам таму што бил. никој не ги држи со сила, ако не им чини нека си заминат, ако не нека работат. ако сметаат дека се толку способни нека си отворат приватно, ако не нека ќутат и нека работат. но најважно од се нека сватат дека не се незаменливи и имуни на казни.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
пак ке речам каде нема мачка , глувците оро играат.
според тебе не требаше да оди, или требаше да оди ама не со новинари, или не му е тоа работа..
Не му е тоа работа. Ако му е све таман у ресорот, тогаш пеки...ама на толку проблеми и нереализирани активности да бара дал некој спие?
ајде кажими вака, кој е одговорен чистачката , сестрата или началникот на одделението ако нешто во тоа одделенеие нее како што треба да биди.
За здравството претпоставувам дека е исто,...за мене ако направам беља одговара началникот (последните години одговараме по друг "основ"), тој одговара пред секторскиот, а секторскиот пред директорот...постои хиерархија, во спротивно зошто се звањата, опис и попис на раб. место и поголеми плати и бенефиции? Зошто илјадници вработени ако немаат функција? Тоа значи дека ниту другите раководители не функционираат како што треба (секторски, одделенски)...тогаш што кај нас функционира, дали само министрите?
Мислиш во Систина од утро до мрак шета газдата и гледа дали е исчистено? Не, ако пациентот се пожали до било кого или сестрата само забележи и спомне, ...така се ствара и навиката за работа, а не со ноќни упади и тв риалити.
Проблем е што последните години во здравството, но и во другите области и други раководители на институции се занимаваат со нешто кое нема врска со нивната стручност, функција и приоритет.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.222
јас викам мора од некаде да се почне, па ако тоа треба да значи ова пеки.
не е министер за здравство 4 години, неколку месеци. ај нека го истурка мандатот па да видиме дали се подобрило нешто или не.
за нас како што излгеда само казните ни се мотивација. маниго човек по џеб и одма ке свати дека не треба така да прави.
и за во систина можеби директорот не шета , незнам не сум бил и немам некоја намера да одам, ме држи здравјето.
но баш ме интересира како ке помини докторот , шефот ,сестрата , чистачката ако некој се пожали од ниваната работа. првиот пат можеби ке поминат со укор, ама следниот пат правец биро за вработување.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Шо луѓе постојат во жална Македонија.Ништо непогодено.Ако е ок, зошто да е ок.Ако не е зошто да не е.

Пак ќе повторам, да имате среќа да не се погодите во ситуација 5 минути за будење на дежурните да ви значат живот...

А свесен сум дека постојат 24 часовни дежурства и истото е апсолутна идиотштина на здравствениот менаџмент.Голем пропуст.
Ако беше толку способен и концентриран чоек за работа 24 сата буден, тогаш и возачите на камиони/автобуси ќе одеа до Германија со 24 сати непрекинато возење.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Шо луѓе постојат во жална Македонија.Ништо непогодено.Ако е ок, зошто да е ок.Ако не е зошто да не е.

Пак ќе повторам, да имате среќа да не се погодите во ситуација 5 минути за будење на дежурните да ви значат живот...

А свесен сум дека постојат 24 часовни дежурства и истото е апсолутна идиотштина на здравствениот менаџмент.Голем пропуст.
Ако беше толку способен и концентриран чоек за работа 24 сата буден, тогаш и возачите на камиони/автобуси ќе одеа до Германија со 24 сати непрекинато возење.
Помалку гледај американски E.R. и слични серии. А, системот на дежурство е ист во цел свет. Ајде вие овде што не знаете, ама министерот за здравство што не знае...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Пишав, никаде во светот не е забрането да спиеш на дежурство. Поготово ако те види шефот на персоналот со подочњаци и дека делуваш изгубено од неспиење можеш да го изедеш на големо. Настрана тоа дека ако не спиеш повеќе од 24 часа можни се јавувања на халуцинации па сега видете каков лекар сакате да ве прими.

kapetan

Не сум дебел. Стомакот ми е 3D!
Член од
4 октомври 2008
Мислења
966
Поени од реакции
535
ќе ти реплицирав нешо паметно али глеам везе немаш (а и опозиции спомнуеш) so I won't even bother.
Па кажи ко почна веке....или да се напрајш паметњакович само...:tapp:имаме еден куп такви ко тебе..!:cuc:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Помалку гледај американски E.R. и слични серии. А, системот на дежурство е ист во цел свет. Ајде вие овде што не знаете, ама министерот за здравство што не знае...
Пишав и во претходниот пост знам каков е системот на дежурство.И според мене, не е во ред.
Инаку не гледам американски ЕР и слични серии.

Пишав, никаде во светот не е забрането да спиеш на дежурство. Поготово ако те види шефот на персоналот со подочњаци и дека делуваш изгубено од неспиење можеш да го изедеш на големо. Настрана тоа дека ако не спиеш повеќе од 24 часа можни се јавувања на халуцинации па сега видете каков лекар сакате да ве прими.
Ете пак истото подобро да работат 12 сати без дежурства, ама ајде не е ок да го менуваме системот :)
24 сати дежурство е измачување на лекарите.
Среќа имам добар имунитет, инаку не би сакал кај ниеден да одам да ме примат.Подобро би одбрал да седам дома со болки, со оглед на ситуацијата во нашево јавно здравство (n)

Kajgana Shop

На врв Bottom