Anco
За солун ДА, ЗА срем НЕ
- Член од
- 1 ноември 2011
- Мислења
- 8.603
- Поени од реакции
- 15.403
Можеби и има за ова рецепта-зимница отворена тема,или може и во друга да се склопи,
но јас да ве потсетам и натерам да си го направите ова.Сега е време за........................... Месо во тегла.Потребно ви е следново,за 15 тегли (како јас што направив)
до 9 кгр свинска кртина или еден свински бут 10-12 кгр.
- се сече месото на парчиња,големина како парче локум.
- се насолува месото со мала доза на кујинска сол.
- се редат-полнат теглите,се потиснува месото внатре до врв.
- се остава сосем мал празен простор под капачето.
- вода не се додава и ништо друго (некогаш ставав две -три зрна бибер)
- се затвараат теглите со соодветни капаци и клуч.
- се стават-редат теглите во лонец,на дното на лонецот се става некоја решетка.
- се полни лонецот со ладна вода,1см пониско од висина на теглите.
- се става на „огин“ и откога ќе почне да врие водата,се остава уште до 30 минути.
- се исклучува или трга од огинот,а теглите од лонецот се вадат утредента.
- ако некоја тегла не била убаво затворена или примила вода,се користи веднаш.
- вака приготвеното Месо во тегла може да остане и до 2 години.
- повкусно месо незнам и дали постој од ова - вакво.
- пријатен апетит - празници се ближат...................................................................................................................... еве како изгледа Месо во тегла, првата тура од синоќа.
Кој сака да проба(на 16 јануари ги отварам сефте) вино да си понесете по желба.
но јас да ве потсетам и натерам да си го направите ова.Сега е време за........................... Месо во тегла.Потребно ви е следново,за 15 тегли (како јас што направив)
до 9 кгр свинска кртина или еден свински бут 10-12 кгр.
- се сече месото на парчиња,големина како парче локум.
- се насолува месото со мала доза на кујинска сол.
- се редат-полнат теглите,се потиснува месото внатре до врв.
- се остава сосем мал празен простор под капачето.
- вода не се додава и ништо друго (некогаш ставав две -три зрна бибер)
- се затвараат теглите со соодветни капаци и клуч.
- се стават-редат теглите во лонец,на дното на лонецот се става некоја решетка.
- се полни лонецот со ладна вода,1см пониско од висина на теглите.
- се става на „огин“ и откога ќе почне да врие водата,се остава уште до 30 минути.
- се исклучува или трга од огинот,а теглите од лонецот се вадат утредента.
- ако некоја тегла не била убаво затворена или примила вода,се користи веднаш.
- вака приготвеното Месо во тегла може да остане и до 2 години.
- повкусно месо незнам и дали постој од ова - вакво.
- пријатен апетит - празници се ближат...................................................................................................................... еве како изгледа Месо во тегла, првата тура од синоќа.
Кој сака да проба(на 16 јануари ги отварам сефте) вино да си понесете по желба.